|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Novi zakon o porodiljama
21.1.2009 14:36:32   
Skvo RR
Da, ovaj zakon se odnosi na uposlenice u drzavnim institucijama...nazalost mene je direktno pogodio....na dusu im bilo....

_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 26
   RE: Novi zakon o porodiljama
21.1.2009 17:43:50   
luna77
i mene ali i moja šogorica radi u fed.min.poljoprivrede i isto nemaju naknadu .jedino rjesenje je da se svi prijavimo u RS pa nek se guzonje u federaciji upitaju kad izgube ne male doprinose.u mom slučaju je 700 KM doprinosa na plaću(PIO i zdravstveno)

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 27
   RE: Novi zakon o porodiljama
21.1.2009 20:22:34   
Anoniman
Ja sam pod privatnom "kapom", al bez obzira na to, pravo me nervira zakon u ovoj državi!!! Skakala bih od muke user posted image

(odgovor članu luna77)
  Neposredna veza do poruke: 28
   RE: Novi zakon o porodiljama
5.2.2009 11:17:50   
zvjezdice
Hvala ti puno na ovim zakonskim aktima,nisam ni znala za pravo na duže odsustvo kad je u pitanju 3. a ja ću uskoro ako Bog da roditi 4.dijete,osim ako se to nije ukinulo ovim izmjenama koje si kasnije navela.Pretpostavljam da ti je zakonska regulativa u struci pa te molim da mi malo pojasniš imam li pravo kao majka 4.-og djeteta na duže odsustvo,tako da firma nema nikakvih obaveza prema meni jer i do sada sam imala godinu porodiljskog koje mi je plaćao kanton,firma nije imala nikakvih obaveza prema meni tako da sam mogla koristiti svoja prava,bojim se da u svakoj drugoj situaciji koja obavezuje poslodavca ja ne mogu koristiti svoja prava.user posted image

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 29
   RE: Novi zakon o porodiljama
5.2.2009 11:33:07   
M kao Mama
Čitam Vaše postove i mogu kazati da je mene moj šef zaista ispoštovao, ja sam godinu dana imala porodiljkog , i uplačivao mi je minimalac od 420 KM, na račun, redovno socijalno i izdravstveno osiguranje, zaista svaka mu čast, sjedište moje firem je bilo u RS-u, u Banja Luci, od Kantona sam primala naknadu godinu dana u visini od 360 do 390 KM, ovisno, nikada nije bilo isto,  i zaista sam imala sreće.

(odgovor članu zvjezdice)
Neposredna veza do poruke: 30
   RE: Novi zakon o porodiljama
5.2.2009 11:48:00   
chuci
hajte ako neko zna molim vas odgovorite:
jel ima produženo porodiljsko za treće dijete?
moja zaova treba da rodi trećeg dječaka user posted image user posted image user posted image user posted image   u aprilu pa se raspituje


_____________________________

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant


(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 31
   RE: Novi zakon o porodiljama
5.2.2009 13:11:43   
Blue rose RR
IZVORNA PORUKA: MaryamAmina RR

...Član 55.
Za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta, žena ima pravo na porođajno odsustvo od jedne godine neprekidno, a za blizance, treće i svako slijedeće dijete žena ima pravo na porođajno odsustvo od 18 mjeseci neprekidno.
Na osnovu nalaza ovlaštenog liječnika žena može da otpočne porođajno odsustvo 45 dana prije porođaja, a obavezno 28 dana prije porođaja.
Ako žena bez svoje krivice, na osnovu nalaza ovlaštenog liječnika, ne koristi porođajno odsustvo 28 dana prije porođaja, ima pravo da te dane iskoristi poslije porođaja.
Izuzetno, žena, na osnovu svog pismenog zahtjeva, može koristiti kraće porođajno odsustvo, ali ne kraće od 42 dana poslije porođaja. ..
 
 


Znači prema ovom zakonu imate pravo na 18 mjeseci odsustva.
Nisam čula da je bilo nekih novih izmjena Zakona o radu, a kada se tiče pitanja materinstva. Znači podcrtavam ovo je na Federalnom nivou.

P.S: Ne bavim se ovom vrstom zakona.user posted image

_____________________________

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 32
   RE: Novi zakon o porodiljama
23.2.2009 19:29:14   
taze_mlada
opet ja malo....pitanje je vezano za ovo porodiljno odsutvo od 28 dana prije poroda... eh vise me interesuje za drzavne institucije: kako vam se to evidentiralo? da li kao bolovanje (pa ste primale platu bez toplog obroka) ili kao neplaceno odsustvo i ako je ovo drugo da li ste ista novaca primale?...jer pravo na kantonalnu nadoknadu se moze logicno ostvairiti tek nakon poroda..... a ja sam se pocela razmisljati da ako bog da iskoristim tih 28 dana....

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 33
   RE: Novi zakon o porodiljama
24.2.2009 21:55:17   
luna77
slušam usvojen je neki Zakon samo sad da vidimo kakav je.izgleda je isti za cijelu FBIH

(odgovor članu taze_mlada)
Neposredna veza do poruke: 34
   RE: Novi zakon o porodiljama
25.2.2009 9:47:04   
taze_mlada
zakon o zasiti porodice, treba da ide na parlamentarno usvajanje, kako bi se izjednacila prava svih prodilja na podrucju FBiH

(odgovor članu luna77)
Neposredna veza do poruke: 35
   RE: Novi zakon o porodiljama
25.2.2009 10:48:36   
mzmarija
Jel netko mozda zna koliko traje parlamentarno usvajanje il kod nas i nema nekog roka za to,al aj bar nesto pokusavaju kako treba rijesit.

(odgovor članu taze_mlada)
Neposredna veza do poruke: 36
   RE: Novi zakon o porodiljama
25.2.2009 10:57:22   
taze_mlada
ako budu htjeli mogu to jako brzo usvojiti....ali posto je vezano za ovaj zakon o neratnim invalidima onda da bog da bude tako brzo...

(odgovor članu mzmarija)
Neposredna veza do poruke: 37
   RE: Novi zakon o porodiljama
25.2.2009 11:07:07   
mzmarija
A ja se nadam moraju se negdje oprati a ovo im je savrsena prilika,a valjda docekamo...sa ovim djetetomuser posted image

(odgovor članu taze_mlada)
Neposredna veza do poruke: 38
   RE: Novi zakon o porodiljama
25.2.2009 11:14:32   
taze_mlada
UTVRĐEN NACRT ZAKONA O ZAŠTITI OBITELJI S DJECOM Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o zaštiti obitelji s djecom. Donošenje ovog reformskog zakona posljedica je potrebe da se zaštita obitelji s djecom osigura na jedinstven način na cjelokupnom prostoru Federacije BiH, neovisno od kantona u kojoj korisnik prava ima prebivalište. Prema dosadašnjim propisima financiranje ovih prava bilo je u nadležnosti kantona i općina, što je, zbog nedostatka sredstava, imalo za posljedicu obespravljenost obitelji s djecom u nekim kantonima.
Stoga je Nacrt zakona koncipiran na potrebi da se osigura dostupnost i ujednačenost ovih prava u cijeloj Federaciji što je i suština mjera predviđenih Akcionim planom za djecu u Federaciji BiH 2002.-2010. godine. Ovakvo opredjeljenje podržano je i od strane kantona koje u ovoj oblasti dijele nadležnost s Federacijom.
Uvažavajući pronatalitetnu komponentu, Nacrt zakona predviđa bolju zaštitu majke rodilje i djeteta u odnosu na dosadašnje stanje. Tako je njime utvrđeno pravo na dodatak na djecu, naknada plaće ženi-majci u radnom odnosu u vrijeme dok odsustvuje s posla radi trudnoće, rađanja i njege djeteta, novčana pomoć majci rodilji koja nije u radnom odnosu i jednokratna pomoć za opremu novorođenog djeteta. Istovremeno je predviđeno da će se, pod uvjetima, na način i postupak utvrđenen propisima kantona, ostvarivati pravo na pomoć u ishrani djeteta do šest mjeseci i dodatna ishrana za majke dojilje, posebni psihosocijalni tretman trudnica i bračnih drugova koji žele djecu, smještaj djece uz ishranu u ustanove predškolskog odgoja i osiguranje jednog obroka u vrijeme nastave u školama osnovnog obrazovanja.


http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/sjednica.php?sjed_id=118&col=sjed_saopcenje

(odgovor članu mzmarija)
Neposredna veza do poruke: 39
   RE: Novi zakon o porodiljama
25.2.2009 11:18:14   
taze_mlada
a pronadjoh i ovo od zimus...


Iz Ministarstva rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS, kažu kako bi usvajanjem novog zakona o zaštiti porodica s djecom umnogome bio unaprijeđen status porodilja.
"Vlada KS prihvatila je Prednacrt zakona o zaštiti porodica s djecom FBiH urađen u aprilu ove godine. Iako ovaj zakon ne obavezuje poslodavce da porodiljama isplaćuju naknadu, trebalo bi da one primaju punu platu tokom porodiljskog dopusta; 70 odsto iz federalnog i 30 odsto iz budžeta kantona", istakli su u ministarstvu.



http://www.sdp.ba/Default.aspx?categoryId=54&contentId=7115

(odgovor članu taze_mlada)
Neposredna veza do poruke: 40
   RE: Novi zakon o porodiljama
25.2.2009 11:28:43   
mzmarija
A citala sam to sve al bas me zanima sta ce proizaci od svega ovoga,u KS je nesto rjesenija situacija nego u HNZ.

(odgovor članu taze_mlada)
Neposredna veza do poruke: 41
   RE: Novi zakon o porodiljama
25.2.2009 11:38:15   
taze_mlada
Donošenje ovog reformskog zakona posljedica je potrebe da se zaštita obitelji s djecom osigura na jedinstven način na cjelokupnom prostoru Federacije BiH...


za nadati se onda da je ce kako treba i jednako biti primjenjeno u svim kantonima....

(odgovor članu mzmarija)
Neposredna veza do poruke: 42
   RE: Novi zakon o porodiljama
26.2.2009 9:11:57   
Mara
Taze -mlada , zbilja je za nadati se ali kakve smo sreće zakon će usvojiti tek dogodine, odnija vrag žurbu kod Vlade

_____________________________

L´amore basta a se stesso...

(odgovor članu taze_mlada)
Neposredna veza do poruke: 43
   RE: Novi zakon o porodiljama
26.2.2009 9:18:26   
taze_mlada
IZVORNA PORUKA: Mara

Taze -mlada , zbilja je za nadati se ali kakve smo sreće zakon će usvojiti tek dogodine, odnija vrag žurbu kod Vlade


znam... :( ali eto nadam se..... nada zadnja umireuser posted image

(odgovor članu Mara)
Neposredna veza do poruke: 44
   RE: Novi zakon o porodiljama
24.3.2009 10:51:51   
meedic
Evo moram i ja ovdje da dam svoje misljenje jer me sadasnji zakon vezan za porodilje jako ljuti. Non-stop je prica da natalitet opada, da se ucionice ne mogu napuniti, da je sve vise brakova bez djece tj. da je sterilitet u porastu, a sta nasa gospoda u udobnim foteljama radi da bi rijesili ove probleme, NISTA. Nasa klinika za sterilitet lici na podrume, ceka se po godinu dana na termin. A najbolje je da jednog jadnog doktora razvuku na hiljadu strana i na hiljadu zena. Pa kakvu stimulaciju ima zena da radja djecu, NIKAKVU. Bitno je da oni sebi povecavaju platu, dnevnice i ostale vragove. Bitno je da se oni prevoze avionima na kojekakve fudbalse igre, da je njima placen i privatni zivot, a od cega, pa od nasih para. A porodilje jedva da dobiju 400 KM, i to svima isto sto nije pravilno. A sada zamislite da neko ima kredit.

(odgovor članu taze_mlada)
Neposredna veza do poruke: 45
   RE: Novi zakon o porodiljama
24.3.2009 11:39:27   
emsica
Ja sam na rubu zivaca. Spremam se na porodiljno i pojma nemam kakav ce mi status biti. U hnz-u sam gdje je stanje po ovom pitanju katastrofa. Firma se poziva na zakon, koji kaze da ce kantoni donjeti provedbeni propis u roku tri mjeseca (vec godinama nisu nista naoravili) i reguliraati prodiljne naknade. Necu dobiti otkaz, ali je nedefinirano ko mi treba snositi troskove zdravstvenog i mirovinskog. Jednio rjesenje mi je da sudskim putem trazim svoje prava iz radnog odnosa, a kako tuziti firmu u koju se planiram vratiti. Osim toga, nije mi normalno da se na njih prebacuje odgovornost ako mi cijelo vrijeme rada redovno uplacuju davanja na puni iznos place, pa valjda i kanton treba svoje obaveze ispostovati. Mogu tuziti kanton zato sto nisu donjeli provedbene propise. Nemam viska para da ih dajem odvjetniku za sve silne tuzbe koje trebam podnijeti kako bih ostvarila svoja prava. Nadam se da mi za vrijeme trajanja porodilljnog nece zatrebati lijecnicka pomoc, izuzev nekoliko redovnih kontrola. Nije mi jasno kako cu otvoriti porodiljno i uzimati doznake od doktorice, ako nemam zdravstvenog osiguranja. Sta ce biti sa stazom za to vrijeme???? Ima li iko slicno iskustvo?

(odgovor članu meedic)
Neposredna veza do poruke: 46
   RE: Novi zakon o porodiljama
7.5.2009 23:01:58   
sehara
zna li neko kakva je situacija sa porodiljama zaposlenim u zdravstvu HNŽ???

(odgovor članu emsica)
Neposredna veza do poruke: 47
   RE: Novi zakon o porodiljama
3.6.2009 0:56:48   
zvjezdice
IZVORNA PORUKA: MaryamAmina RR

IZVORNA PORUKA: MaryamAmina RR

...Član 55.
Za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta, žena ima pravo na porođajno odsustvo od jedne godine neprekidno, a za blizance, treće i svako slijedeće dijete žena ima pravo na porođajno odsustvo od 18 mjeseci neprekidno.
Na osnovu nalaza ovlaštenog liječnika žena može da otpočne porođajno odsustvo 45 dana prije porođaja, a obavezno 28 dana prije porođaja.
Ako žena bez svoje krivice, na osnovu nalaza ovlaštenog liječnika, ne koristi porođajno odsustvo 28 dana prije porođaja, ima pravo da te dane iskoristi poslije porođaja.
Izuzetno, žena, na osnovu svog pismenog zahtjeva, može koristiti kraće porođajno odsustvo, ali ne kraće od 42 dana poslije porođaja. ..
 
 


Znači prema ovom zakonu imate pravo na 18 mjeseci odsustva.
Nisam čula da je bilo nekih novih izmjena Zakona o radu, a kada se tiče pitanja materinstva. Znači podcrtavam ovo je na Federalnom nivou.

P.S: Ne bavim se ovom vrstom zakona.user posted image


user posted image user posted image user posted image
Možda sam malo dosadna ali ja sam se već nakon ove priče porodila 27.02.09.(četvrto dijete) a prije toga sam zvala općinu Novi grad kojoj pripadam i rekli su mi da je taj zakon ukinut,za sve je godinu dana.Prije dvadesetak dana dobila sam rješenje na godinu,naknadu nisam dobila još ni jednu pa se pitam mogu li se žaliti na rješenje i na koje akte da se pozovem.user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 48
   RE: Novi zakon o porodiljama
3.6.2009 1:19:07   
NANICA
Clanak 27.
Clanak 55. mijenja se i glasi: "Za vrijeme trudnoce, poroda i njege djeteta, zena ima pravo na porodiljski dopust u trajanju od jedne godine neprekidno. Na temelju nalaza ovlastenog lijecnika zena moze otpoceti porodiljski dopust 28 dana prije ocekivanog datuma poroda. Zena moze koristi kraci porodni dopust, ali ne krace od 42 dana poslije poroda."
 
 
 Zakoni 2000 Z A K O N O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O RADU
Dakle, kako sam mogla skontati zadnja izmjena.
Izmjenili sebi crkli user posted image


_____________________________

Ljuljka, 06/10/2003
Pahuljan, 12/02/2009

In Our Darkest Hour
In My Deepest Despair
Will You Still Care?
Will You Be There?

(odgovor članu zvjezdice)
Neposredna veza do poruke: 49
   RE: Novi zakon o porodiljama
26.6.2009 10:43:47   
edijevamama
Mene interesuje ako znate, ko snosi troskove doprinosa(PIO zdrastvo, porez i td) firma ili kanton?

(odgovor članu NANICA)
Neposredna veza do poruke: 50
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *