|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   niska trudnoća-brži porod??
26.1.2008 23:32:47   
kana
ima li istine u tome??
Meni je bebac nisko od samog početka, ali mi trudnoća nije rizična i bebica se okrenula vec u 32-sedmici,sad sam u 35-toj
Javite se mame
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: niska trudnoća-brži porod??
27.1.2008 10:15:45   
bebano
Ja nemam pojma, ali i mene ovo jako interesuje, jer mi je bebica od prvog dana jako nisko. Sada sam 22 sedmica i jos uvijek je osjetim samo u donjem dijelu stomaka.

(odgovor članu kana)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: niska trudnoća-brži porod??
27.1.2008 10:28:46   
Emina*
Bebano, ja mislim da ako ti osjecas bebaru dole,da to nema nikakve veze s niskom trudnocom,osim ako ti doktor nije rekao da imas nisku trudnocu. I ja sam u tom periodu svoh malenog osjetila samo u donjem dijelu stomaka,al ev sad sam u 29.sedmici pa dodje on i gore user posted image user posted image ..

Ja mislim da ginek kod pregleda moze utvrditi jel niska ili nije, na osnovu polozaja maternice, neka me neko ispravi ako grijesim...

Kana, vjeruj mi da malo znam o tome, ali po nekoj logici moze biti da si u pravu....

(odgovor članu bebano)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: niska trudnoća-brži porod??
27.1.2008 10:39:45   
bebano
user posted image  u pravu si Eminice, nisam se dobro izrazila. Meni je i moja dr reka da mi je bebica jako nisko, jer kao pokazala mi je na UZ gdje se smjestila, dole nisko, a koliko jos prostora ima da pliva, dok jos moze user posted image . A sigurno si  u pravu da to nema veze sa tim gdje osjetim bebu user posted image

(odgovor članu Emina*)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: niska trudnoća-brži porod??
27.1.2008 18:34:51   
kikijeva mama
Nisam sigurna da to ima veze,moja trudnoća sa Kikijem je cijelo vrijeme bila nisko a ja se porodila carski jer se jednostavni nisam otvarala....

(odgovor članu bebano)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: niska trudnoća-brži porod??
28.1.2008 12:08:55   
janja4
Meni je ginekolog rekao da je porod brz ako je beba nisko jedino ako se žena otvara kako treba,

Kod mene je bilo ovako : beba mi je cijelu trudnoću bila skroz nisko, skoro do introitusa ( neznam točno što je to, tako mi je gin napisao), rodila sam za 15 min, znači od prvog truda do poroda imala sam 7 trudova i rodila curicu dugu 49 i tešku 3250.
Ona sad ima 16mj, 

ja sam u 34tj trudnoće, beba mi je opet nisko, niže nego u prvoj trudnoći, glavicom se tiska u prednji forniks , nadam se da će mi porod biti sličan prvome,

(odgovor članu kikijeva mama)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: niska trudnoća-brži porod??
28.1.2008 12:40:02   
Blue rose RR
Ja sam imala nisku trudnoću, i objavljujem da mit - niska trudnoća - brži porod, nije tačan, makar na mom slučaju.
Bila sam otvorena od 5 mjeseca, radila serklažu, nisam smjela dignuti ništa (što sam uspješno iskorištavala), a porod, uhhhhhh.
Ništa brži i lakši nego uobičajen (zaključujem po drugim mamama).
A moja kikica pri rođenju 52 cm, i 3950 kg....

(odgovor članu janja4)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: niska trudnoća-brži porod??
10.4.2008 10:25:17   
MirelaK
drage hanume meni je doktorica rekla da mi je posteljica skroz nisko i da se oram cuvati dosta. ja sam sad u 13. sedmici trudnoce i reklami je da svako vece popijem po jedan apaurin jer imam blage kontrakcije. je li to sta opasno??????

_____________________________

Moj Ammar dosao na ovaj svijet 27.10.2008. god.

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: niska trudnoća-brži porod??
10.4.2008 10:34:21   
zeničanka
ja koliko znam da je rizično kad je posteljica nisko,ništa nemoj previše raditi.kod mene je na početku trudnoče posteljica bila nisko smještena ali mi je moj doktor odmah rekao da se to može promijeniti kasnije što se i pokazalo tačnim,hvala bogu.i ja sam pila apaurine i nisam puno izlazila skoro do 5-og mjeseca.tada se stanje popravilo i više nisam imala problema.porod je protekao super.zato strpi se ,miruj i odmaraj

_____________________________

AJDIN-30.08.2002
ANEL- 11.07.2006

(odgovor članu MirelaK)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: niska trudnoća-brži porod??
10.4.2008 10:38:44   
Anoniman
draga moja mirela.. prvo nemoj da mi se puno sekiras.. jer od sekiracije ces samo pogorsati situaciju,a i sebe i bebu ces unervoziti. meni je isto dr rekla tako negdje kad sam bila u 14. sedmici da je beba nisko.. al evo sad je sve ok hvala Bogu.. beba je u normalnoj visini. ja sam ti vec u 24. sedmici
odmaraj sto vise, kad sjedis podigni noge, ne dizi nista tesko... a ako osjetis bilo kakve bolove jevi se doktoru obavezno.
i najbitnije od svega ne nosaj uske gacice niti hlace, pazi da kad sjedis da te ne pritisce nista po dnu stomaka... najbolje ces biti to da vidis ako poslije sjedenja ne ostane urezana linija od gacica il hlaca... jer to moze  izazvati prijeveremene kontrakcije.
koliko znam da apaurin nije stetan u trudnoci, al ti opet nemoj da pretjerujes s njim, mozes ga uzeti samo za prijeku potrebu.
pusa


(odgovor članu MirelaK)
  Neposredna veza do poruke: 10
   RE: niska trudnoća-brži porod??
10.4.2008 10:48:19   
MirelaK
Hvala vam cure, iace ostalo je sve dobro. Bebica je puno porasla,...sad se vec vide lijepo i ruke i noge, cuje se srce i sl. Meni je rekla doktorica da obavezno svako vece popijem po jedan apaurin od 2mg. Isto tako mi je rekla da se poslije posteljica moze podici. Molim Boga da samo sve bude ok. Hala vam jos jedamput na savjetima

_____________________________

Moj Ammar dosao na ovaj svijet 27.10.2008. god.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: niska trudnoća-brži porod??
10.4.2008 11:04:15   
lida
Draga mislim da se netrebas previse sikirat od pocetka moje trudnoce na mom nalazu pise niskosjedeci i imam problema sa bolovima po dnu stomaka.Posto si ti jos u onoj ranoj fazi trudnoce moras kontati da se tvoja maternica jos uvijek siri i da od toga imas kontrakcije.Apaurin ti pomaze da se opustis i nemoze naskoditi bebi,a ti treba da slusas dok.i da se pazis svim teskim poslovima reci zbogom lezi odmaraj i sve ce biti OK vidjet ces.

_____________________________

Irhana 28.11.1999.

Mirza 26.04.2008.

(odgovor članu MirelaK)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: niska trudnoća-brži porod??
10.4.2008 11:13:49   
sanja.sa
draga MirelaK i meni je dr u 12-toj sedmici rekao da je posteljica dosta nisko, ali da ona svoj konacan polozaj zauzima oko 20-24-te sedmice. rekao je da je to na pocetku trudnoce jako cesta pojava. meni je vec na narednom pregledu u 16-toj sedmici posteljica bila visoko, tako da ne brini previse, vjerovatno ce i tvoja da ide gore, ali se cuvaj i prdrzavaj savjeta koje ti je dao dr. ja apaurin nisam morala piti, tebi je vjerovatno preporucen zbog blagih kontrakcija, sto je isto normalno zbog sirenja materice.

(odgovor članu MirelaK)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: niska trudnoća-brži porod??
4.5.2008 17:54:23   
senoenamine
Pozdrav drage moje!Bas sam htjela malo pitati vezano za ovo,naime trudna sam po drugi put od sutra ulazim u 27 sedmicu,ali muci me isto sto i vas.Doktor mi je rekao da nisko nosim,preporucio mi mirovanje i lezanje na lijevom boku.Zasto lijevi bok nemam pojima,takodjer propisao tablete za smirenje i bolju cirkulaciju,naime s prvom trudnocom bilo je sve ok.Sad mi se bebica vrti i okolo pupka pa ne kontam bas to nisko.Znam da nije rizicno al sto vise mirovanja.Eto ljubim vas sve pa ako imate komentara bujrum.Cestitke svima koje su se porodile i kojima se blizi termin,nije me bilo duuuuuugo.PUSSE svima cao cao
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: niska trudnoća-brži porod??
4.5.2008 20:21:41   
rozi
Cao, senoenamineuser posted image . Trudnicama se inace preporucuje da leze na lijevom boku zato sto se na desnom boku nalazi vena (kapilar ili nesto drugo, nisam neki strucnjak u vezi medicine) koja dostavlja krv ili kisik (nisam sigurna) u maternicu.  To sam procitala u vise navrata, ali se nisam zamarala sa tacnim informacijama , sta i kako se zaustavlja , uglavnom da ne bi usporavala dostavu materija u maternicu treba lezati na lijevom boku.
Sigurno ima neko strucan da to malo pojasni. 
Zelim ti dosta strpljenja u mirovanjuuser posted image user posted image user posted image . Pozdravcicuser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu senoenamine)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: niska trudnoća-brži porod??
28.7.2008 13:55:24   
idana_85
Kod mene je stomak skroz nisko,a evo ulazim u 31 sedmicu.Jednom mi je doktor spomenuo usput da mi je niska trudnoca, cak su htjeli i serklazu raditi. I sestra na vjezbama mi je isto rekla, inace mi je stomak nekako mali u odnosu na trudnice koje su trudne dugo koliko i ja i svako ko me vidi cudi se kako je stomak nisko. I ja imam bolove po dno stomaka, u preponama, noge....Pitam se da li je to dobro ili ne i nadam se da cu poslije svih ovih trudnickih muka bar imati jednostavniji i laksi porod.

_____________________________

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.


(odgovor članu rozi)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: niska trudnoća-brži porod??
28.7.2008 14:15:22   
mamin sin
Mislim da ta uzreka niska trudnoca - brzi porod nije tacna. Brzina poroda zavisi od toga koliko se brzo porodilja otvara. Ako se ne otvaras beba moze biti i na samom izlazu, ali ce dugo trajati...user posted image

To lezanje na lijevoj strani se preporucuje jer desnom stranom prolazi trbusna arterija, pa uvecana maternica pritisce nju ako smo na desnoj strani i smanjuje prokrvljenost.

idana_85 i meni je moj stomak izgledao mali u odnosu na druge trudnice u istoj sedmici, to sam bas primijetila na vjezbama. Cak mi ljudi nisu vjerovali kad im kazem koliko sam bila trudna. Pred kraj 8. mjeseca su mislili da sam u 6.-7. user posted image  Pa sam rodila dragog djecaka 3 450, 52 dug.. Nema to veze.

(odgovor članu idana_85)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: niska trudnoća-brži porod??
28.7.2008 15:06:46   
idana_85
IZVORNA PORUKA: mamin sin

Mislim da ta uzreka niska trudnoca - brzi porod nije tacna. Brzina poroda zavisi od toga koliko se brzo porodilja otvara. Ako se ne otvaras beba moze biti i na samom izlazu, ali ce dugo trajati...user posted image

To lezanje na lijevoj strani se preporucuje jer desnom stranom prolazi trbusna arterija, pa uvecana maternica pritisce nju ako smo na desnoj strani i smanjuje prokrvljenost.

idana_85 i meni je moj stomak izgledao mali u odnosu na druge trudnice u istoj sedmici, to sam bas primijetila na vjezbama. Cak mi ljudi nisu vjerovali kad im kazem koliko sam bila trudna. Pred kraj 8. mjeseca su mislili da sam u 6.-7. user posted image  Pa sam rodila dragog djecaka 3 450, 52 dug.. Nema to veze.


hvala ti, to me tjesi,iako mi je odjednom stomak naglo poceo rasti u 29 sedmici i dalje vidim da je manji u odnosu na dr trudnice prvorotke. na zadnjem uz sam pitala dr je li dimenzije bebe odgovaraju sedmici trudnoce i rekao je da sve savrseno odgovara i da je uredu,a i sama sam provjeravala podatke koje mi je dr napisao i poredila sa tablicom koju je neko ovdje ostavio i odgovara. ipak se pitam gdje moja bebica srane


_____________________________

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.


(odgovor članu mamin sin)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: niska trudnoća-brži porod??
31.7.2008 9:13:22   
ElaB
evo pronasla sma ovu temu ponovo, jer sam se malo zabrinula oko toga kako mi nisko izgleda stomak.
Doktorica mi je u 5 mjesecu ustanovila da je posteljica nisko i rekla da postoji mogucnost da ce se podici, stoi jeste vec na slijedecem pregledu.Sad sam trudna 8 i pol mjeseci(33 ili 34 sedmica) a stomak mi tako nisko izgleda, mada bebu osjecam svugdje po stomaku. Cak ko god me vidi konta da sam pred porod, a nisam.
I zbunjuje me sto mnogima ,moj stomak djeluje velik, a meni mali za sedmicu u kojoj se nalazim.

I kako prvorotkinja moze (ako moze sama) primjetiti je li se beba vec pravilno okrenula, ja cu na slijedeci pregled tek oko 11 augusta, pa bih voljela znati prije ako mogu.

Molim vas da me posavjetujete koja ima s tim iskustva ili znaja?

Hvala hanume moje



_____________________________

nas mali Faris je stigao na svijet 16.09.2008., bas kako je doktorica predvidjela :)

(odgovor članu idana_85)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: niska trudnoća-brži porod??
3.8.2008 18:24:07   
Skvo RR
Ja mislim da to nema veze...citala sam na net-u, da postoje razliciti oblici i velicine trbuha.
Kod mene je takodjer stomak nekako nisko.
Sto se tice samog naslova teme..nemam nikakav info o ovome.


(odgovor članu ElaB)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: niska trudnoća-brži porod??
3.8.2008 19:20:48   
tweety
Ja sam nosila visoko prvi put,i beba se tek spustila kad su mi probili vodenjak,a porod od prvog bola dok bebac nije došao na svijet je trajao 3 sata i 14 minuta.I ova trudnoća mi je visoko,trenutno sam u 26-oj sedmici,dok ima trudnica koje znam sa dosta niskom trudnoćom a tu smo negdje što se tiče termina.To je jerovatno od osobe do osobe.

_____________________________

Prince `05
Princess `08

Ente kalbii, ente kullun fii hajatii..."Moje si srce, sve si u zivotu mom..."

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: niska trudnoća-brži porod??
10.8.2008 16:41:49   
mamabb
Meni je dr sad na pregledu kazao, a i na prošlom da mi je posteljica sprijeda zavaljena  i nisko (2,1 cm od ušća a treba ako je normalna najmanje  4 cm) i bebu i osjetim baš nisko i ponekad imam osjećaj da mi sjedi  na samom mjehuru jer non-stop moram na WC.
Terapija je da pijem apaurin 2mg i bospirin 100  i zbog toga što mi je stomak  nekako potvrd i bolucka nisko.
Nekako mi je bila frka zbog apaurina, a i bospirina, al' čovjek mi kaza da se ne pravim luda već da pijem da ne bi došlo do kontrakcija i ne dao Bog do prijevremenog porođaja (imala sam jedan spontani 2 mjeseca prije ove trudnoće)
Kako on meni objasni, ne može da naškodi bebi (za sebe se i ne sekiram) već da će mi samo opustiti mišiće materice i da se neće grčiti a bospirin će održavati cirkulaciju krvi na nivou, inače sam 22 sedmica i ostalo je sve OK dobro se osjećam a i bebeara je hvala Bogu sve kako treba.

_____________________________

04.12.2008.

(odgovor članu tweety)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: niska trudnoća-brži porod??
12.8.2008 1:23:14   
proud mom
hmmmm... ne znam, ali znam da je moja trudnoća bila skroz nisko jer mi je i maternica nisko i sve mi je nisko, a porađala sam se (otvarala se) 15 punih sati... pa sad same zaključite...

i da... mama bb i ja sam pila apaurin malte ne tokom cijele trudnoće i baš iz istog razloga, ali meni nije baš pomagao... u 9. mjesecu me toliko stomak bolio da sam jedva hodala... mislim ne stomak nego nekako onaj predio oko jajnika... i bebara je, mashalla, ko lutka... zdrav, veseo, ma sve 5... ništa se ne sekiraj, nećeš mu naškoditi...


< Poruku je uredio proud mom -- 12.8.2008 1:26:36 >


_____________________________

"Ja sam sretno udata žena! Tako kaže moj suprug..."

(odgovor članu mamabb)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: niska trudnoća-brži porod??
12.8.2008 18:35:09   
Di
Hello,

Evo upravo danas sam saznala da nosim skorz nisko.user posted image user posted image user posted image ....
U 19 sedmici sam i tek danas saznajem da nosim niskom nikako mi nije jasno kako se to prije nije moglo vidjeti user posted image user posted image user posted image  Ne znam da li bi mi uopce i rekli da nisam otisla jutros na Kosevo da radim amniocinezu kod Dr. Dizdarevic koja mi je i rekla da mi je beba jako nisko i da pritisce mokracni mjehur i zbog toga idem u wc.  Plus na vrh svega toga materica mi je u grcu (zbog cega moram da pijem apaurin po potrebi kada osjetim grceve, i magnezijum sumeci jedan na dan), plus da odem i kupim trudnicke gace u chicco.  Takoder zid materice mi je jako debeo tako da nije mi uradila aminocintezu, i rekla da dodem iduci utorak ponovo da vidi da li je situacija bolja.  Sto se tice bebceta ono je super ovim rijecima mi je receno da se razvija i da je razvijeno kako treba i da ona bas ne vidi potrebu za amniocintezom.  Da je polos vise nego dobra hvala bogu malo utjehe u svemu ovome sto sam danas cula......uzasno se osjecam vise ne znam kome ni vjerovati vise...ohh da i to mi je receno da mozda cu trebati podvezivanje al otom potom...... cjeli dan lezim i user posted image user posted image  mada sam svijesna da od sikiracije nema nista.... hiljdadu pitanja mi kroz glavu prolazia nigdje odgorvora totalno sam bezveze a sve do juce je bilo super uzassssssssssssssssssss

Di

(odgovor članu proud mom)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: niska trudnoća-brži porod??
12.8.2008 20:02:28   
idana_85
Jao draga Di, nema potrebe da se brines. Pa nema nista lose u tome nositi nisko. I ja nosim i evo me super. Bebica se natovari na mjehur, jest da stalno trcem u wc,ali sta fali. Nije bas ni ugodno kad se okrene nogicama pa te spuca,vidjeces vec,ali nije ni toliko strasno. I meni su rekli raditi serklazu tj to podvezivanje, jos uvijek pijem apaurin dva puta dnevno,magnezij pa se osjecam super. Serklazu nisu radili jer sam se ta prva tri mjeseca,do 20 sedmice pazila. Bez nerviranja i nista tesko dizati,odmarati,bez naglih pokreta,brzog hodanja,usisavanja itd. Ako budes slusala oni ce pratiti cijelu trudnocu i sve dok ne bude potrebe za serklazom nece ti ni raditi. Apaurin pijes zbog tog grcenja materice ili kontrakcija. Moj doktor kaze da je to skoro pa normalno, jer su neke zene takve konstrukcije da nose nisko i imaju kontrakcije. Ako budes pila apaurin to ce prestati. A magnezij ti piju sve trudnice,to se daje da ne bi bilo grceva. Ja sam do sada, a evo me u osmom mjesecu, imala tri puta grc. Pored magnezija jos pijem solju mlijeka dnevno i od tad nisam nijedan imala. Nemoj bezveze da se brines,nista to nije strasno, brinuci ces pogorsati,sve je to skoro pa normalno. Cuvaj se,odmaraj i piji apaurine i bice sve uredu. Sretno

_____________________________

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.


(odgovor članu Di)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *