|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Je li prehladno za setnje u zimskom periodu?
14.1.2009 16:37:59   
Suzana
Naravno da ih po ovom kijametu nisam izvodila, ali smo bili na Jahorini za vikend. U Sarajevu -10 a na Jahorini -1! Sunce i cisti zrak - osvjezenje i za nas i za nase bebe. Ne mozete vjerovati kakva nas je magla i smog docekala u SA... Pa nisam ni znala da je tako dok nisam otisla na planinu.
Inace, kako je dosla zima, nezgodno mi ih je izvoditi, obicno to bude iz stana do auta pa do moje mame.
A spakovati dvije bebe!!! Uff.. Dobru tehniku treba osmisliti! user posted image

_____________________________

Edi i Mak - DOUBLE BLESSING
27.05.2008.

Moji životi, ljubavi, sreće najveće...

(odgovor članu Okarica)
Neposredna veza do poruke: 26
   RE: Je li prehladno za setnje u zimskom periodu?
15.1.2009 11:27:00   
hanabanana
Na ovaj zagadjeni zrak ne iznosim djecu. ALi ih vodim na planinu.
Što se tiče beba ima pravilo: mogu podnijeti onoliko minusa koliko imaju stepeni.

(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 27
   RE: Je li prehladno za setnje u zimskom periodu?
15.1.2009 11:35:14   
malecka60
Naravno da je preeeeeeeeeeee prehladno voditi bebe van po ovom minusu. Ja svog Adija vodim samo na vakcinu a sve smo u kuci. Necu ga izvoditi dok ne bude +2 stepena minimalno.

Kazu celici se dijete. Ma celici nakon sto dobije upalu pluca i bronhitis user posted image .
Neka hvala, ljepse nam je u kuci sad user posted image


_____________________________

D 23.09.2006. :(
A 10.10.2008. :)

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 28
   RE: Je li prehladno za setnje u zimskom periodu?
15.1.2009 12:13:30   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: hanabanana

Na ovaj zagadjeni zrak ne iznosim djecu. ALi ih vodim na planinu.
Što se tiče beba ima pravilo: mogu podnijeti onoliko minusa koliko imaju stepeni.

ne razumijem ovo sa minusima i stepenima...
da nije, onoliko minus stepeni koliko imaju mjeseci?

(odgovor članu hanabanana)
  Neposredna veza do poruke: 29
   RE: Je li prehladno za setnje u zimskom periodu?
15.1.2009 12:20:56   
hanabanana
Yes yes, ja se pogrešno odrazih. Brzopletost. user posted image

Koliko mjeseci, toliko minusa.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 30
   RE: Je li prehladno za setnje u zimskom periodu?
15.1.2009 12:30:53   
Mama3djecaka
Uvijek sam izvodila djecu vani bezobzirno koje je doba godine,kad nam se Belmin rodio cetvri sam dan sa njim isla u setnju,sjecam se da je bilo -20.
Sada kada ih je troje izlazimo nekoliko puta na dan,vecinom mi onda bolje i spavaju.

Djeca koja su puno zatvorena u kucama,skolama,vrticima prije se razbole npr imaju nahlade i sve ove viruse sto se ovdje moze dobiti nego kad su djeca na zdravom i cistom zraku.

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 31
   RE: Je li prehladno za setnje u zimskom periodu?
15.1.2009 12:46:06   
Blue rose RR
Hm, slažem se sa konstatacijom da je dobro izvesti djecu na čist zrak. Ali šetnja bebe od 15-20 dana po ovom crnjaku (mislim konkretno na grad Sarajevo), smogu, magluštini, itd - ne mislim da je to zdravo.
A što se tiče virusa i nahlada, ne mogu tvrditi o školama i vrtićima, ali mogu tvrditi za kuću.
Kikici je tri godine i par mjeseci, i nikada (kuc-kuc) ama baš nikada nije bila bolesna.
Ali ne držim to do činjenice da je držim kuću, nego do fakta da prosuđujem i odlučujem na osnovu vanjskih uticaja kada je povoljno vrijeme za izlazak vani.

_____________________________

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

(odgovor članu Mama3djecaka)
Neposredna veza do poruke: 32
   RE: Je li prehladno za setnje u zimskom periodu?
22.1.2009 23:37:37   
Aminad
Bila sam kao i većina ovdje mišljenja da malu djecu ne treba izvoditi često, vani pogotovo u doba dok je Merjema bila mala.
Moja mam ju je čuvala i stalno je toplila, šuškala, ne daj Bože da joj se nosić sretne s vjetrom, zimom ili pahuljicom snijega. Kad se Imran rodio preselili smo se malo dalje i onda sam ja malo popustila u svemu tome. Moram priznati da nije baš tako često izlazio vani ali sam ga puuuuno manje toplila nego Merjemu. Čak sam ih jednom pustila da pokisnu, bili smo vani ispred kuće počela padati kiša a oni po malo pružali rukice da dohvate kapi i malo po malo izašli na kišu. Nisu baš bili mokri do gole kože ali se nisu razbolili poslije toga. Sad kad uporedim Merjema je bila puno češće bolesna nego Imran. Kod njega sam primijetila jedino česte upale krajnika i to skoro uvijek kad susretne s nekim osobama a sad evo ide i u obdanište.
E Burhan je posebna priča. Od svih njih je najviše proveo vani a sad mu je tek 15mj. Kad je pao prvi snijeg ove zime, mm ih je izveo u 19h ispred kuće da se sankaju, nije bilo previše hladno, kad su ušli čekao ih je topao čaj a nisam mogla da vjerujem šta je taj zrak i svježe vrijeme izvuklo iz njihovih nosića. Tona šlajma a nisu ni izgledali bolesno! Tad sam skontala da je to "zdravo".
Poslije toga su još par puta izlazili i snijeg se otopio. Ovaj zadnji smo dooobro iskoristili. Par puta su bili van, ispred kuće a onda smo išli i na Majevicu a bilo je mislim -8 ili-9. Dooobro sam ih utoplila, ponijela odjeću da ih presvučem, igrali smo se vani nekih20-30min. ušli u toplu vikendicu, malo se odmorili 15tak min. i opet vani 15-20min. pa opet unutra presvlačenje i kući. Taj dan smo od vikendice do auta pješačili otprilike 1 kilometar, sigurno. Kad sam ih raspremila u vikendici bili su topli i jedino su im nosići i obraščići bili rumeni i pomalo hladni. Imran tih dana nije išao u obdanište, Merjema nije išla u školu, nisu šmrcali, kihali ama baš ništa. Kad je Imran ponovo krenuo u obdanište 4 dana poslije dolazi s gnojnom upalom krajnika i to prelazi i na Burhana. U prvom momentu sam odmah pomislila na hladno vrijeme ali mi je dr. rekla da nema veze s tim nego je to upala čiju bakteriju dijeca pokupe u obdaništu.

E sad zaista izbjegavam da ih izvodim u šetnje u grad jer mi nema niakvog smisla zbog silnog smoga posebno kad je maglovito.
Evo u nastavku dva teksta koja su na neki način vezana za ovu temu.  Nadam se da nisu previše dugi a ako jesu neka ih moderatori skrate kao i moj post, ja ne mogu kraćeuser posted image user posted image user posted image user posted image

< Poruku je uredio Aminad -- 22.1.2009 23:40:27 >


_____________________________

Merjema 02.08.2002.
Imran 11.11.2005.
Burhan 27.11.2007.

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 33
   RE: Je li prehladno za setnje u zimskom periodu?
22.1.2009 23:40:48   
Aminad
http://www.euroalba.com/index.php?option=com_content&task=view&id=181&Itemid=38

Zima i dječja dob
user posted image
user posted image




Promjena godišnjih doba i početak hladnijeg razdoblja godine rijetko je kome ugodno. Za mame s malom djecom, ali i onom rane školske dobi, postavlja se niz problema i dilema.
Kako bi vam malo olakšali neke dvojbe pokušati ćemo odgovoriti na gore postavljena pitanja

Kako sačuvati dijete od prehlade
user posted image Spriječiti prehladu gotovo je nemoguće. Dijete još nije došlo u dodir s nizom virusa koji uzrokuju infekcije dišnih putova - od obične prehlade pa do teških komplikacija kao što je upala najsitnijih bronhalnih ogranaka – bronhiolitis. Prirodni obrambeni sustav (imunitet) postiže zrelost oko 4-5 godine i do te dobi djeca najviše pobolijevaju. No, postoji i povećana sklonost pojedinca na infekciju – dok će jedno dijete iste dobi na infekciju istim virusom imati samo običnu prehladu, drugo će dobiti upalu uha, donjih dišnih putova, te u izrazito nepovoljnoj situaciji upalu pluća. Dob djeteta veoma je važan čimbenik u pobolu. Nije svejedno je li dijete krenulo u jaslice ili u vrtić. Dijete mlade dobi gotovo na svaku prehladu ima i povišenu temperaturu i nerijetko se nju nadoveže upala uha. Pregrijavanje, suh zrak, ali i pothlađivanje, pogoduje pojavi prehlade jer smanjuje otpornost sluznice dišnog sustava.

Pravilna prehrana
user posted image Prevencija prehlade počinje još u razdoblju lijepog vremena. Jesen nudi obilje plodova svake vrste, a vitamini i minerali koje sadrži svježe voće odlična su stimulacija obrambenog sustava (imunitet). Citrično voće kao naranča, limun i grejp, sadrži veliku količinu vitamina C, ali ga treba davati s oprezom – ne prije godine dana zbog moguće pojave alergije. Kruške, jabuke šljive sadrže također niz korisnih sastojaka, te i ovo voće svakodnevno treba biti na jelovniku, no nemojte zaboraviti ni povrće (rajčica, mrkva, brokula, cvjetača te lisnato povrće). Ako dijete jedan dan ne prihvati određenu namirnicu, nakon par dana ponudite je ponovno bez puno riječi. Nemojte kupovati velike količine ni voća ni povrća jer stajanjem u hladnjaku ono gubi na kvaliteti. Ako je to ikako moguće trebalo bi kupovati i voće i povrće poznatog porijekla uzgojeno sa što manje pesticida.

Boravak na svježem zraku
Djeca vole kad se oko njih nešto događa. Odlazak u kupovinu u dane vikenda sigurno ih privlači, ali ipak bi bilo korisnije da dan provedu na livadi u šumi, svakako negdje u prirodi gdje se također neće dosađivati. Kroz zatvorene prostore velikih trgovačkih centara prođe mnogo ljudi i bez obzira na ventilaciju zrak je zagađen, a mogućnost infekcije znatna. Prehladu ne uzrokuje hladan, nego zrak tijekom zimskih mjeseci zagađen mnoštvom virusa i bakterija u zatvorenim prostorima u kojima boravi veliki broj ljudi. Dim i smog smanjuju otpornost sluznice dišnog sustava. Ipak, izlaganje organizma preniskim temperaturama kroz duže vrijeme (pothlađivanje) smanjuje obrambene snage organizma i pogoduje pojavi bolesti.

Kako odjenuti dijete za šetnju
Najčešće pogreška je previše odjeće. Naravno da ćete dijete koje se aktivno kreće drugačije obući nego bebu koja tijekom šetnje mirno spava u kolicima. Slojevito odijevanje korisno je i za male i za velike jer uvijek možete suvišnu odjeću skinuti ili pak ponovno obući ako se za to ukaže potreba. Oni odjevni predmeti kao što su odjeća za bebe, donje rublje te košulje, moraju biti od pamuka koji omogućuje da koža diše. Oni vanjski slojevi mogu sadržavati i dio sintetičkih vlakana radi lakšeg održavanje. Vjetrovke kao i "skafanderi” za dojenčad praktična su odjeća za vrlo hladne dane kad se temperatura spusti ispod ništice, pod uvjetom da se ispod njih nalaze slojevi pamučne odjeće. Kod kuće također nije dobro dijete preutopljavati jer dječji metabolizam je živahan, a budući da su stalno u pokretu stvaraju puno topline.

Kako ćete procijeniti je li djetetu toplo
Vašim živahnim mališanima koji trčkaraju i stalno su u pokretu gotovo da nije nikada hladno, njihovi aktivni mišići stvaraju puno topline. Ako se ravnate po tome da ih oblačite kao i sebe, njima će uvijek biti pretoplo već i samim tim što je dječji metabolizam brži i tijelo djeteta proizvodi više topline. Naravno za bebe u kolicima vrijede druga pravila, ovisno o njihovoj dobi. Tu je potreban osobit oprez ako je temperatura znatno ispod ništice. Termoregulacija u mladoj dobi još je nezrela, periferna cirkulacija slabija (ruke, a osobito noge u dojenačkoj dobi su hladne). Ako beba spava, što znači da miruje, mišići stvaraju malo topline i lako dođe do pothlađivanja. Isto se može dogoditi malom djetetu koje sjedi u otvorenim kolicima, a dan je hladan, temperatura ispod ništice. Mišići nisu aktivni, djetetu je hladno, a malo dijete (2-3 godine) to još ne zna reći. Pothlađivanje samo nije uzrok prehlade, ali pogoduje pojavi bolesti jer smanjuje obrambenu sposobnost organizma te može biti povod nastanku infekcije. Bakterije koje se nalaze na sluznici nosa i ždrijela i u normalnim okolnostima ne čine nikakve smetnje u stanju nepovoljnom za obranu organizma postaju aktivne i izazivaju upalu.

Kako postupiti kad se jave znaci bolesti
Djetetova bolest je uvijek neugodno iznenađenje. I što je najčešće gotovo uvijek se javi u nezgodno vrijeme. Upravo ste pripremili savršeni plan kako ćete provesti vikend kad primijetite da su djetetove oči sjajne, usne crvene, a čelo toplo, ruke obično hladne. Naravno vikend je propao. Ali pitate se zašto se to događa baš u petak. Inkubacija t. j. vrijeme od zaraze do prvih simptoma, obično traje dva do tri dana. Najprije je nosić malo začepljen, a zatim nastupa ostalo.
U ovoj fazi bolesti liječenje je simptomatsko: osigurati prohodnost nosa (fiziološka otopina, ev. dječje kapi za nos), sniziti temperaturu antipiretikom (paraceatamol), osigurati dovoljan unos tekućine, ne siliti dijete da pojede obrok ako to ne želi. Dijete ne mora ležati u krevetu kad se razboli. Ono će samo ograničiti svoju aktivnost ako se ne osjeća dobro. Ovisno o dobi djeteta pokušajte ga zabaviti tako da se ipak malo više odmara: slikovnice, priče, dječje emisije na TV i slično.
Osobito neugodno iznenađenje je pojava bolesti ako ste na zimovanju u hotelu primjerice, gdje vam nedostaje niz neophodnih sitnica. Nemojte zaboraviti ponijeti neophodne lijekove kad idete na put i termos bocu za prokuhanu toplu vodu kojom ćete prirediti čaj. Zabavite dijete i promatrajte kako se ponaša kad temperatura počinje padati. Ako je živahno, to je dobar znak. Pospanost, nemir, povraćanje, čak i kad temperatura nije posebno visoka, zahtijevaju pozornost i praćenje djetetovog ponašanja. U tom slučaju uputno je obratiti se liječniku. Svaka mama s malom bebom zna da joj je najlakše kod kuće. Ako krećete na put, posebice u zimskim uvjetima o tome treba voditi računa. Visoke planine, niske temperature i hotelski smještaj nisu rješenje za obitelj s malom djecom.

Može li određeni  način grijanja pogodovat prehladi?
Najpogodniji način grijanja ovisi o okolnostima u kojima obitelj živi. Vrlo je važno da je bez obzira način grijanja izvršena provjera uređaja. To je posebice važno ako stan odnosno kuća ima vlastito (etažno) grijanje na plin. Prije početka sezone grijanja ne smije se zaboraviti na provjeru dimnjaka i drugih uređaja. Trovanja plinom, odnosno ugljikovim monoksidom zbog nepotpunog sagorijevanja, u zimskim mjesecima i nisu rijetka pojava, nažalost, često s fatalnim ishodom. Plinsko etažno grijanje jest vrlo komforno jer ga se može koristiti kad i koliko želite, ali zahtjeva znatan oprez.
Centralno grijanje preko velikih sustava grijanja kao što su toplane daje nešto veću sigurnost, ali grijanje je rijetko usklađeno s potrebama i vanjskom temperaturom jer se određene strukture odupiru uvođenju uređaja kojima bi se mogla regulirati temperatura u odnosu klimatske uvjete.
Grijanje pećima na drva ima neke prednosti (ne suši toliko zrak), ali zahtjeva i puno vremena u pripremi drva za loženje, a dim može biti vrlo neugodan i štetan. Održavanja dimnjaka i peći je neophodno jer i tu postoji mogućnost stvaranja ugljikovog monoksida zbog nepotpunog sagorijevanja uslijed manjka kisika, s posljedicom opasnog trovanja. Nezgodna strana ovakvog načina grijanja je neujednačena temperatura u prostorijama.
Grijanje električnim (termo-akumulacijskim) pećima ili električno centralno grijanje je ugodan način grijanja, ali najskuplji.
Svako grijanje manje ili više suši zrak u prostorijama,stoga je neophodne češće otvarati prozore kako bi došlo do izmjene zraka.
Dječja koža je osjetljiva na toplinu stoga je potreba znatan oprez ako se dijete približi izvoru topline (čak i zagrijanom radijatoru) jer se može opeći. Dječji krevetić nikada ne bi smio biti blizu izvora topline,nego uvijek zaklonjen u kutu sobe u kojem nema većeg strujanja zraka. Stavljanje posuda s vodom za vlaženje zraka ili vlažnih ručnika na radijator osigurati će potrebitu količinu, a mogu se koristiti i posebni ovlaživači zraka. Suhi zrak u prostorijama smanjuje obrambenu sposobnost sluznice dišnih putova, te je stoga vlaženje zraka neophodno.
Ugodna temperatura (mikroklimatski uvjeti) u prostoriji za boravak je 20° C, a postotak vlage od 60%. Kad je u kući mala beba, obično se više grije, što nije neophodno, jer dijete nije dobro previše utopliti. Termoregulacija (centar za temperaturu u mozgu) nezrela je i ako se novorođenče ostavi duže vrijeme blizu izvora topline, njegova će se tjelesna temperatura povisiti. Kad se dijete previja, a vani je hladno, može se uključiti i dodatni izvor topline (kalorifer ili slično). Temperatura prostorije u kojoj bebu kupate (novorođenče i malo dojenče) treba biti 22–23° C, temperatura vode 37° C. Starije dojenče može ostati duže u kadici ako ga to veseli i poigrati, uz uvjet da je voda dovoljno topla (da se nije ohladila). Dijete koje boravi u pregrijanim prostorijama podložno je prehladi, te o tome treba uvijek voditi računa. Ako vam u prostoriji nije hladno, nije ni djetetu. Pregrijavanje neće dijete zaštiti od prehlade, zamatanje u topli ručnik i nešto viša temperatura u prostoriji u kojoj se dijete kupa više je pitanje ugode nego potrebe. Drhtanje koje se kod beba nerijetko vidi nakon kupanje rezultat je procesa termoregulacije koji služi održavanju stalne topline tijela. Površne krvne žile se stisnu, cirkulacija krvi kroz kožu se smanji, a drhtanje je doprinos mišića u održavanju optimalne tjelesne temperature.

Treba li prehrani tijekom zimskih mjeseci dodati vitamine
Vitamini su tvari koje dolaze u organizam u malim količinama, ali su neophodne za pravilno funkcioniranje metabolizma stanice, ali i organizma u cijelosti. O vitaminima se obično počne više govoriti u zimskim uvjetima, no unos ovih neophodnih tvari dobro usklađenom prehranom organizam treba i prima svakodnevno. Mišljenje da će uzimanje većih količina vitamina C liječi gripu ili prehladu nije potpuno točno, ali febrilno stanje povećava potrebu većeg unosa vitamina C. Vitamin C ima niz uloga u organizmu, između ostalog ima značajno mjesto i u obrani organizma, štiti membranu stanice, djeluje kao antioksidans t.j. štiti stanicu od slobodnih radikala (koji nastaju tijekom procesa oksidacije u stanici), djeluje na aktivnost bijelih krvnih stanica kod infekcija. Dragocjena tekućina, kao što je majčino mlijeko, osigurava dojenčetu dovoljne količine vitamina C pod uvjetom da ga majka uzima dovoljno, a dojenačke mliječne formule spremljene su po uzoru na majčino mlijeko i oponašaju njegov kompleksni sastav glede prehrambenih tvari te minerala i vitamina, zadovoljavajući tako potrebe dječjeg organizma. Unos vitamina C u dobi malog i predškolskog djeteta, pa i kasnije, ovisi o jelovniku. Ako dijete ne dobiva dovoljno svježeg voća ili ga odbija jesti, dodatak vitamina C u sirupu ili tabletama je poželjan kao i nekih drugih vitamina ukoliko nisu dovoljno zastupljeni u prehrani. U svakom slučaju pristup je individualan i dobro je prije nabave preparata, posebice multivitaminskih, upitati za savjet pedijatra koji prati i pozna dijete. Vitamine nije dobro koristiti nekontrolirano zbog mogućnosti predoziranja nekih od njih (A i D vitamini). Uz vitamine značajno mjesto u obrani organizma imaju i esencijalne masne kiseline (Omega 3) kao i mineralne soli željeza kalcija i cinka. Jedna dobro izbalansirana prehrana sadrži sve neophodne nabrojene elemente.

Odlazak na zimovanje
Sigurno je vrlo ugodna promjena od svakodnevnog životnog ritma i za roditelje i za djecu. Prava kontinentalna snježna zima u prirodi može pružiti znatno zadovoljstvo. Nemojte stavljati pred sebe niti pred mališane prevelike zadatke. Ako dijete nije spremno stati na skije, nemojte ga siliti - pokušat će slijedeće sezone. Sposobnosti svakog djeteta su drugačije, iako općenito koordinaciju pokreta potrebnih za održanje ravnoteže na skijama, a posebice na klizaljkama, dijete postigne s oko 4-5 godina (mada ima djece koja to postižu ranije). Neka uči hodati po snijegu, a sanjkanje može biti vrlo ugodna razonoda i za djecu i za roditelje. S pripremama za zimovanje dobro je početi i prije zime. Pregled pedijatra prije odlaska na zimovanje ovisi o zdravstvenom stanju vašeg djeteta. Ako je ono sklono čestim infekcijama dišnih putova, promjena klime i boravak na svježem čistom zraku samo će mu koristiti. I za djecu koja boluju od astme odlazak u planine ima vrlo povoljan učinak. Ukoliko vaše dijete ima neku kroničnu bolest ili ide na redovite kontrole zbog neke kronične bolesti (srčane mane, bolesti bubrega i slično), svakako se prije odlaska na zimovanje posavjetujte sa specijalistom koji ga prati.

Kako zaštiti djetetovu kožu u zimskom razdoblju
Do treće godine života dječja koža vrlo je osjetljiva na velike temperaturne razlike i o tome treba voditi računa. Već i na odlazak u običnu gradsku šetnju po hladnom vremenu koža primjetno reagira. Prije izlaska na hladnoću kožu treba zaštiti odgovarajućom kremom ili uljem. Promjene na koži očituju se crvenilom, koje se javlja par sati nakon izlaganja hladnoći. Ako izloženost hladnoći potraje duže, mogu se javiti mjehurići. Prvo što ćete učiniti ako ste vani ili na snijegu je staviti na kožu ulje koje uvijek nosite sa sobom jer se na taj način isušena koža rehidrira. Čim dođete kući stavite hidratantnu kremu kako bi se koža rashladila i kad se osuši koristiti će primjena posebne kortizonske kreme za djecu. Kortizonske kreme za djecu djeluju svojim aktivnim principom samo na površini kože i ne izazivaju nuspojave. No, ako primjenjujete kortizonske kreme, ipak se posavjetujte s liječnikom. Kortizonske kreme su vrlo učinkovite, ali duža primjena može izazvati atrofiju kože na mjestu primjene. Tijekom boravka na planini, promjene su najočitije na licu te rukama, a ako se radi o dojenčetu ili malom djetetu do dobi od dvije godine, javljaju se oko usta jer je taj predio uvijek vlažan i koža osjetljivija (pojačano slinjenje, nicanje zubi, dudica). Suha i crvena koža nije normalno zdrava koža djeteta koja je na dodir meka i prirodno lijepa.
Dječja koža ima slabu nezrelu obranu, gotovo da nema zaštitnog keratinskog sloja i vrlo je osjetljiva na primjenu sapuna i losiona za pranje kože odrasle osobe, ma kako bila kvalitetna. Zaštitni lipidni (masni) sloj također u ranoj dobi ne postoji i da bi se spriječila iritacija i pomogla zaštita kože, korisna je primjena preparata koji sadrže riblje ulje
No, nije samo hladnoća ta koja škodi koži na većim visinama. Sunčeve zrake na planinama vrlo su agresivne jer su direktne i jer snijeg daje učinak ogledala od kojeg se one reflektiraju što pojačava djelovanje ultraljubičastih zraka. Osim zaštite od hladnoće i isušivanja, treba primijeniti i visoku ili potpunu zaštitu od ultraljubičastih zraka. Sunce je neophodno za djetetovo zdravlje i korisno utječe na stvaranje endogenog vitamina D, potrebnog u rastu i mineralizaciji kosti. No, izlaganje suncu mora biti u razumnim granicama i uz dobru zaštitu kože. Najbolje je ograničiti izlaganje suncu na 2 puta po 20 minuta ako se radi djetetu od godine dana i mlađem. Melanin (tamni pigment koji koži daje boju) u toj dobi još "ne pozna” učinak sunčevih zraka i učinak djelovanja sunčevih zraka biti će nešto sporiji.
Prim.mr.sc. Ružica Duplančić–Šimunjak, dr.med., pedijatar

< Poruku je uredio Aminad -- 22.1.2009 23:41:06 >


_____________________________

Merjema 02.08.2002.
Imran 11.11.2005.
Burhan 27.11.2007.

(odgovor članu Aminad)
Neposredna veza do poruke: 34
   RE: Je li prehladno za setnje u zimskom periodu?
22.1.2009 23:44:19   
Aminad
http://www.ringeraja.hr/ako-sprijeciti-bolesti-disnih-putova_444.html
Kako spriječiti bolesti dišnih putova?

Autor:
doc. dr. sc Milivoj Jovančević

Poznato je da su najzdravija djeca koja se po cijele dane igraju vani. U čemu je tajna njihova zdravlja?



Treba osigurati svjež i vlažan zrak
Bolesti dišnih putova najčešće su u jesen i zimu. Tada djeca uglavnom borave u zatvorenim, grijanim prostorijama. Sluznica dišnih putova izlučuje sluz u kojoj se nalaze zaštitna protutijela. Nakon što na sluznicu dospije bakterija, na nju se veže protutijelo i razori je. Na sluznici se, uronjene u sluzi, nalaze trepetljike koje je čiste gurajući sekret prema ustima. Pri prekomjernom grijanju suhi zrak posuši sluznicu dišnih putova: sluz se zgusne, nema protuujela, trepetljike (koje imaju ulogu čistača sluznice) se slijepe - čišćenje sluznice prestaje i ona postaje suha i ranjiva. Izlaskom na svjež i hladan zrak sluznica reagira i počinje pojačano lučiti sekret (djeci curi nos kad je zima, suze oči). Time se pojačava učinak čišćenja. Uz to, djeca se na otvorenom više kreću. Disanje i strujanje zraka u dišnim putovima je brže te se učinkovitije odstranjuju štetne čestice sa sluznice dišnih putova.

Treba se kretati
 
Uz probleme koje izaziva suh i topao zraka, boravak u zatvorenom prostoru povezan je s manje kretanja. Kretanjem (trčanje, rad) se ubrzava disanje, strujanje zraka postaje višestruko brže, a time i čišćenje dišnih putova. Istraživanja su pokazala i da umjerena tjelesna aktivnost potiče imunološki sustav.
Čistoća

Valja imati na umu da se većina upala dišnih putova širi rukama! Najopasnije je ući u prostoriju u kojoj boravi osoba koja pati od prehlade. Higijenske navike vrlo su važan činitelj u nastajanju infektivnih bolesti u dječjim kolektivima. Rjeđe pranje ruku (djeteta ili njegovatelja) nakon brisanja nosa, mijenjanja pelena, prije hranjenja ili priprave obroka statistički je značajno povezano s povećanom učestalosti respiratornih bolesti. Jednaka povezanost s akutnim upalama dišnih putova postoji i pri uporabi zajedničkog ručnika (umjesto papirnatih) te rjeđeg pranja posteljnog rublja - plahti (rjeđe od jednom na tjedan). Savjetuje se da svako dijete ima svoje posteljno rublje te da se nakon spavanja slaže tako da površina koja je bila u kontaktu s djetetom bude okrenuta prema unutra. Na taj način nema kontakta i mogućeg prijenosa bakterija s jedne plahte na drugu.  Objavljeno uz dozvolu Centra dječjeg zdravlja; 

_____________________________

Merjema 02.08.2002.
Imran 11.11.2005.
Burhan 27.11.2007.

(odgovor članu Aminad)
Neposredna veza do poruke: 35
   RE: Je li prehladno za setnje u zimskom periodu?
11.1.2010 20:15:47   
nikita
mom ce malenom sad 2 mj i ne znam dal da ga izvodim vani, nismo do sad isli nigdje ako ne moramo ....
svekrva mi kaze da je on jos premal user posted image  i kako da ga obucem?

_____________________________

Boze hvala ti na ovom najljepsem daru...
EI 16.11.2009.

(odgovor članu Aminad)
Neposredna veza do poruke: 36
   RE: Je li prehladno za setnje u zimskom periodu?
11.1.2010 20:20:49   
noaa

IZVORNA PORUKA: nikita

mom ce malenom sad 2 mj i ne znam dal da ga izvodim vani, nismo do sad isli nigdje ako ne moramo ....
svekrva mi kaze da je on jos premal user posted image  i kako da ga obucem?

Obuci mi zeta u skafander,stavi mu kapicu i u kolica,mozes ga i dekicom pokriti.gore mu je u kuci stalno neko u njega puse i dusi ga.ja sam za setnju jedino ako je bas bas hladno onda nebi.

_____________________________

NOA 16.03.09 mamina krofnica(je curica)

(odgovor članu nikita)
Neposredna veza do poruke: 37
   RE: Je li prehladno za setnje u zimskom periodu?
11.1.2010 20:21:06   
škorpija
ma šetajte slobodno ako nema vjetra, najbolje u skafander da ga obučeš, a ispod normalno neku trenerkicu i slično

_____________________________

Ajdin 22.4.2009. - čojkić :-))))

Alina 20. 2. 2016 - maća :)

(odgovor članu nikita)
Neposredna veza do poruke: 38
   RE: Je li prehladno za setnje u zimskom periodu?
11.1.2010 20:24:44   
teta berta
meni se upravo seta a ne znam je li hladno ili nijeuser posted image user posted image izasla na balkon i onako, onako, a isla bi do prije na kavuuser posted image

_____________________________

Imam dva zlata, to su Nika i njen tata -:)

(odgovor članu škorpija)
Neposredna veza do poruke: 39
   RE: Je li prehladno za setnje u zimskom periodu?
11.1.2010 20:33:23   
nikita
tako cu ja i uradit user posted image
prijo dolazim u Rodoc u 6 mj na 5 dana (muz ode na put pa da iskoristim )i aBd tad cemo se upoznat ako ne i prije

_____________________________

Boze hvala ti na ovom najljepsem daru...
EI 16.11.2009.

(odgovor članu škorpija)
Neposredna veza do poruke: 40
   RE: Je li prehladno za setnje u zimskom periodu?
11.1.2010 20:37:22   
noaa

IZVORNA PORUKA: nikita

tako cu ja i uradit user posted image
prijo dolazim u Rodoc u 6 mj na 5 dana (muz ode na put pa da iskoristim )i aBd tad cemo se upoznat ako ne i prije

moze nema problema pa cemo na zuti bus i u MO na kavu posto smo vozacice obadvijeuser posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

NOA 16.03.09 mamina krofnica(je curica)

(odgovor članu nikita)
Neposredna veza do poruke: 41
   RE: Je li prehladno za setnje u zimskom periodu?
11.1.2010 20:48:54   
nikita
user posted image
IZVORNA PORUKA: noaa


IZVORNA PORUKA: nikita

tako cu ja i uradit user posted image
prijo dolazim u Rodoc u 6 mj na 5 dana (muz ode na put pa da iskoristim )i aBd tad cemo se upoznat ako ne i prije

moze nema problema pa cemo na zuti bus i u MO na kavu posto smo vozacice obadvijeuser posted image user posted image user posted image user posted image


user posted image user posted image user posted image
Uh koliko sam se puta u dvici vozila, kad se sjetim suza krene zamiruse uspomene user posted image  selo moje drago user posted image user posted image


_____________________________

Boze hvala ti na ovom najljepsem daru...
EI 16.11.2009.

(odgovor članu noaa)
Neposredna veza do poruke: 42
   RE: Je li prehladno za setnje u zimskom periodu?
11.1.2010 22:25:11   
leona81
mi smo dosad isli na vakcinu kad je bio minus, isli do moje mame i u petak cemo na uz kukova a iduci petak ponovo na vakcinu...bilo je ruzni vrijeme pa nismo htjeli da je previse izlazemo al je izvedemo malo na terasu ponekad:) dosad je svaki put spavala kad izadje vani...obucemo je ispod normalno pa perko skafander pokrijemo dekicom, stavimo kapicu sto prekriva usi i sal:)

_____________________________

29.04.2013-29.10.2013...184 days
For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...

(odgovor članu nikita)
Neposredna veza do poruke: 43
   RE: Je li prehladno za setnje u zimskom periodu?
11.1.2010 22:25:51   
mojbebac
mi smo danas bili na Jahorini, i bilo je prellijepo, setale smo dva sata, i stvarno je bilo divno, bez vjetra, temperatura je bila -3 ..... zato je bebi jedva docekala sedam sati, i spava kao top ...... za vikend cemo ponovo, ako je neko raspolozen da nam se pridruzi, nek se javi .....

_____________________________

mamina i tatina princeza stigla na svijet 14.05.2009

Nas mali princ stigao 07.10.2015. 54cm,4300 gr

(odgovor članu nikita)
Neposredna veza do poruke: 44
   RE: Je li prehladno za setnje u zimskom periodu?
15.1.2010 12:22:53   
Anoniman
cula sam da temperatura ne smije biti ispod -12,ne smije puhati jak vjetar i nije dobro ako je velika vlaga u zraku,a u svakom drugom slucaju bebu treba izvoditi vani..ja svog nikolu izvodim skoro svaki dan,pa makar na pola sata..

(odgovor članu mojbebac)
  Neposredna veza do poruke: 45
   RE: Je li prehladno za setnje u zimskom periodu?
15.1.2010 13:18:35   
dana3
Znate kako kazu ovde u Svedskoj:Nema loseg vremena, vec lose odjece!
Djeca su ovde vani na svakom vremenu samo sa malom treba biti puno krace nego sa odraslom djecom i to je to.

_____________________________

kisik je pronadjen u 18 vijeku...kako smo do tada disali-nije poznato

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 46
   RE: Je li prehladno za setnje u zimskom periodu?
15.1.2010 16:15:58   
milenium
ovo trenutno stanje kakvo je sad i nije zima,proljeće pravo,sunce grije ko ludo toplije vani nego unutra.

(odgovor članu dana3)
Neposredna veza do poruke: 47
   RE: Je li prehladno za setnje u zimskom periodu?
15.1.2010 17:05:16   
škorpija
ajdin i ja danas bili napolju od 1 do 5, doduše nismo cijelo vrijeme bili napolju, već smo bili na kafi u mercatoru, ali toliko s m ga natrpala da je o na 3 stepena spavao kao bebauser posted image , bitno je da je zaklonjen od vjetra i nema frke. ja sam rekla - idem van i kad snijeg pada samo nek nije mećava, a kad me neko pita što izlazimo, bla, bla hladno ja kažem hoću da se dijete čeliči ipak je on krajišnik (napola)user posted image

_____________________________

Ajdin 22.4.2009. - čojkić :-))))

Alina 20. 2. 2016 - maća :)

(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 48
   RE: Je li prehladno za setnje u zimskom periodu?
15.1.2010 17:10:58   
teacher75

IZVORNA PORUKA: škorpija

ajdin i ja danas bili napolju od 1 do 5, doduše nismo cijelo vrijeme bili napolju, već smo bili na kafi u mercatoru, ali toliko s m ga natrpala da je o na 3 stepena spavao kao bebauser posted image , bitno je da je zaklonjen od vjetra i nema frke. ja sam rekla - idem van i kad snijeg pada samo nek nije mećava, a kad me neko pita što izlazimo, bla, bla hladno ja kažem hoću da se dijete čeliči ipak je on krajišnik (napola)user posted image

hhehe, bas si me nasmijala sa ovom zadnjom recenicom:)) mi smo prekjuce setale sa slignom u skafanderu 3 sata sa pauzom u bbi, a juce smo prosetali mozda sat vremena jer je bilo malo hladnije. kad napada snijeg onda vjerovatno necemo nigdje, dok nema minusa sve mi je prihvatljivo. odjeca, skafander pa sling ili kolica i nema zime:))

_____________________________

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

(odgovor članu škorpija)
Neposredna veza do poruke: 49
   RE: Je li prehladno za setnje u zimskom periodu?
15.1.2010 17:15:35   
MinaMM
i ja sam do sada par puta izvela A u setnju a sutra mu je tek dva mjeseca. Ususkam ga u skafander i furaj. Bitno mi je samo da nije minus, da nema vjetra, magle i padavina. 

_____________________________

16.11.2009. u 7:50 - nova sreca, nova ljubav

(odgovor članu škorpija)
Neposredna veza do poruke: 50
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *