|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  5 6 [7] 8 9   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Policisticni jajnici-PCOS
8.7.2010 0:32:14   
Anoniman
Prestala sam piti Dabroston prije dva dana i danas sam dobila, ali nije kao inace user posted image  nego je nekako smedjkasto,ne podsjeca bas na pravu user posted image  jeli se to i drugima desavalo, cini mi se da sam cula da to organizam polako ponovo uspostavlja rad jajnika itd. pa zato je menstruacija malo drugacija i navodno krace traje...neznam...vidjecu..

i jedno pitanje, na koje nisam nasla odgovor, da li se, dok se pije dabroston moze imati ovulacija i da li mogu ostati trudna dok pijem terapiju???

(odgovor članu sirnica)
  Neposredna veza do poruke: 151
   RE: Policisticni jajnici-PCOS
8.7.2010 9:03:13   
regi
sirnica, da inzulinska se odreduje ztestom OGTT sa IRI(sa inzulinskom rezistencijom).
jako je bitno da uz OGTT pise i IRI kad te upucuju da radis nalaz.sad nisma bas najstrucnija da objasnim zasto,ali to je mjerenje glukoze i inzulina u krvi,a moze se desiti da jedno bude ok,drugo ne,pa da onda se ne otkrije inzulinska.
osim toga ,sad ima genetska pretraga ,zove se
HbA1C- (mutacija gena na šećerne bolesti) i mislim da sam vidjela kod Al-Tawila da se radi ta pretraga,a prilicno sam sigurna da ima i u bolnici,samo je mozda tesko dobiti uputnicu

_____________________________

ja-28 god, mm 34
problem-azoospermija

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 152
   RE: Policisticni jajnici-PCOS
8.7.2010 15:53:15   
Pimky
Mjesečnica ti može doći i 7 - 10 dana nakon zadnje tablete tablete. Evo ja na primjer skoro prije svake mjesečnice imam tako smečkast iscjedak i uvijek mi dođe taj dan ili idući. I naravno da pod tom terapijom možeš imat ovulaciju, inae sve ovo nema smisla. 

(odgovor članu regi)
Neposredna veza do poruke: 153
   RE: Policisticni jajnici-PCOS
8.7.2010 16:04:35   
Pimky
Djevojke evo ja bi pitala ako koja zna, na kraju krajeva sve ste tu duže nego ja i imate više iskustva, ja što sam znala rekla sam. Da li ima koja od vas kojoj je Duphaston pomogao u začeću i koliko joj je trebalo od početka terapije do začeća. Znam da je svatko pojedinac, ali svejedno da se znam barem orjentirat. Puno vam hvala na pomoći.

(odgovor članu Pimky)
Neposredna veza do poruke: 154
   RE: Policisticni jajnici-PCOS
8.7.2010 20:16:56   
sirnica
regi hvala user posted image

_____________________________

sve mamino 17.3.2008. i 17.6.2013.

(odgovor članu Pimky)
Neposredna veza do poruke: 155
   RE: Policisticni jajnici-PCOS
27.7.2010 20:31:54   
maki84
Zdravo zene ja sam nova na ovom forumu,pa mi treba mala pomoc.Do nedavno nisam ni znala sta znaci policisticni jajnik,sve dok nisam prestala da pijem diane35.Pila sam ih jer sam imala neredovne menstruacije i jer mi je ginekolog reko da su mi jajnici pcos.Pojma nisam tacno imala sta to znaci.Do nedavno, kad sam prestala da pijem diane na svoju ruku misleci da je 3god dosta a i ja i moj novopeceni muz(1god braka)planirali uskoro bebu.user posted image I tako ti ja prvi mesec dobijem na vreme,drugi mi kasni 2,3 dana,pa treci malo vise,pa sl. jos vise i na kraju ja nemam menstruaciju 5 meseci.user posted image Zatim ja odem kod svog ginekologa i ona ustanovi da trudna nisam i kaze mi kako ide na odmor i vraca se tek za 1 mesec.Ja tu ostanem bez teksta i odem preko veze kod drugog ginekologa koji mi da uput za endokrinologa. I TAKO ja uradim svalakve analize krvi,hormone i secer.

secer pre jela 4.7
secer posle jela 4.9   sto znaci normalan

povisen testosteron 2.97 a inace sam i primetila da su mi dlake malo podivljale i da ih imam na atipicnom mestu za zene ,unutrasnje strane butina
lh 4.1
fsh 6.4
Ginekolog mim uradi ultra zvuk i kaze da imam klasican sindrom pcos i da mi inekcije da bi izazvao krvarenje i kad prokrvarim da pijem yasmin
Isto tako da mi i METFORMIN.*ZBOG INSULINSKE REZISTENCE KOJE JE DOKAZANA KOD SINDROMA PCOS

Eto sad kad sam podelila sa vama svoju istoriju mnogo mi je lakse.

Sad vas molim za jedan savet.nesto mi nije jasno.Tj,plasi me taj lek METFORMINuser posted image IMA LI NEKO ISKUSTVA SA NJIM? Ja nemam povisen secer,to mi je ok.Pijem ga vec 7 dana i svaki dan imam mucnine a imala sam i proliv. Hoce li to prestati? pijem dva puta 500mg na dan. Bas sam zabrinuta. Zncilo bi mi da mi neko napise nesto ako zna o tom leku.user posted image Hvala devojke unapred

(odgovor članu sirnica)
Neposredna veza do poruke: 156
   RE: Policisticni jajnici-PCOS
27.7.2010 22:29:41   
malena27 RR
maki84 dobro dosla na forfum. vezano za tablete koje si spominjala evo tema na kojoj mozes naci dosta informacija:  KLIK


_____________________________

Beta 05.02.2010. 12,79
Beta 29.12.10. 557,93
Beta 31.12.10 1771,92
09.08.2011. rođen moj dunjaluk
Beta 09.06.15. <5
Beta 12.05.16. 504 i 16.06.16. spontani
27.01.17. vanmatericna

(odgovor članu maki84)
Neposredna veza do poruke: 157
   RE: Policisticni jajnici-PCOS
28.7.2010 14:33:00   
regi
koliko ja znam, metformin se daje kad je utvrdena inzulinska(takode,mislim da je bitno da ti rade inzulinsku krivu,dakle i inzulin i glukoza,jer se desava da jedno bude ok ,drugo ne,pa je i to inzulinska,ali to pitaj dr.-a)
medutim,kako on indirektno utice i na snizenje androgena(a ti spominjes testosteron povisen), time i  poboljsanje O,onda se mozda daje i kad nije IR utvrdena.koliko je povisen Testosteron?(nisi navela ref vrijednosti)
osim toga,nemas onaj karakteristicni omjer fsh-lh,kad je lh veci od fsh ,sto je prvi znak PCOS-a.
ali,PCOS i jeste sindrom,dakle,obuhvata vise simptoma i vrlo cesto su oni razliciti kod zena(neko ima IR,neko ne,neko ima povisene androgene,neko ne, neko ima O,neko ju nema,neko dobije M redovno,neko ne dobije po 6 mjeseci,pa ti ajde sad znaj)
uglavnom, metformin pomaze,i kazu (a i ja sam imala spontani do sad u postupku kad sam pila gluformin)da zene cesto brzo (medutim,nekad ej potrebna i godina dana,zavisno koliko je tezak poremecaj)regulisu M,time i O i da (sto je jako bitno) dolazi do implantacije,tj do trudnoce.
moja dr (ako nemas endokrinologa,koji ti je jako bitan za ovo,dr Zelija je odlicna) veli da poviseni androgeni mogu dovesti do okruzenja u metrnici koje ne dozvoljava implantaciju(ugnjezdavanje) embrija.

_____________________________

ja-28 god, mm 34
problem-azoospermija

(odgovor članu malena27 RR)
Neposredna veza do poruke: 158
   RE: Policisticni jajnici-PCOS
29.7.2010 1:09:01   
maki84
regi

napravila sam gore gresku    LH 14.1 , a FSH 6.4


meni je testosteron 2.97
estradiol 111.00
progesteron 2.7
ali su mi rezultati radjeni kad M nisam imala 5meseci
Mene buni to da mi je dao ginekolog da pijen metformin a da mi pre toga nije radjena ins.rez. a secer mi je ok(znam takodje da je moguce da jedno bude ok a drugo ne)
Ne znam dal je sad kasno da radim taj test posto metf. pijem vec 10-ak dana?

(odgovor članu regi)
Neposredna veza do poruke: 159
   RE: Policisticni jajnici-PCOS
29.7.2010 8:50:06   
smarija
maki ja isto pijem metformin tablete cak pijem od 850mg ne mogu ti nista skoditi nemoj da se sekiras i ja imam pcos a secer mi je 5.4 isto u normali i dr.mi je ukljucila.isto kao i ti imala sam proliv ali se to vremenom stabilizuje kad se organizam malo privikne,cak sam od njih smrsala 3kg sto mi isto dobro dodje jer imam malo viska kg. 

(odgovor članu maki84)
Neposredna veza do poruke: 160
   RE: Policisticni jajnici-PCOS
29.7.2010 13:07:32   
maki84
smarija

hvala ti!
Sad mi je lakse,a i meni ne bi skodilo malo da smrsam.user posted image

(odgovor članu smarija)
Neposredna veza do poruke: 161
   RE: Policisticni jajnici-PCOS
29.7.2010 15:20:43   
regi
ukoliko imate problema sa kg,posebno ako se debljate gotovo bez razloga,ako je salo u predjelu stomaka i ako tesko gubite kg,onda je vrlo vjerojatno da je prisutna IR, a uz dijetu sa malu ugljenih hidrata + metformin,kg idu dole sigurnop
ja sam za 4 mjeseca tako izgubila 12 kg. nadams e da cu jos smrsati
nisam sigurna koliko je dobro raditti IR ako pijes gluformin
cini mi se i progesteron nizak(logicno jer nije bilo o)
tebi treba dobar endokrinolog,ako ga nemas,poslusaj me ,idi onoj dr koju sam gore pomenula,odlicna je,meni je mngo pomogla,ginekolozi mi nikad nisu ni dijagnosticirali PCOS kako treba,kamo li da su mi dali vadit >IR ili da su tretirali sta

_____________________________

ja-28 god, mm 34
problem-azoospermija

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 162
   RE: Policisticni jajnici-PCOS
11.8.2010 13:23:36   
ilama
Cao svima
Ja i M se lecimo vec 7 god. Stalno smo na pocetku. Meni je odavno ustanovljen PCO, ali mi niko nije davao nikakav lek. Ja sam puno mrsava, imam redovnu menstruaciju a moze se reci i ovulaciju. Imala sam 3 spontana (mozete zamisliti kakve su to psihicke teskoce). Da vam ne pricam o bapskim pricama i travama koje sam koristila, psihicki samo se oboje opteretili, u poslednje vreme smo se bez ikakvog razloga svadjali.
Nakon 7 god. otisli smo kod dr. Mehmedbasica (mi nismo iz BiH), s namerom za vantelesnu oplodnju.
Dr. nam je rekao da je sve uredu i da nema potreba za vantelesnu oplodnju, i da sam ja mogla da odrzim trudnocu samo da sam uzimala Siofor tablete.
Sada sam pocela da uzimam siofor 3x1 od 500, 6 meseci, i klomifen 3 meseca.
Dr. mi je rekao da ce sve biti uredu i da cu ostati normalno trudna.
Molim Boga da se i meni to desi. 

(odgovor članu regi)
Neposredna veza do poruke: 163
   RE: Policisticni jajnici-PCOS
24.8.2010 17:02:27   
Anoniman
Evo ja sam ponovo na dabrostonu 7 dana 3x dnevno! I onda 3dc, 8dc,21dc hormone da vadim, pa onda 3 mjeseca hormonalna terapija!

Dali je neka od vas pila hormonalnu, one kontraceptivne i koje? kakva su vasa iskustva?

(odgovor članu ilama)
  Neposredna veza do poruke: 164
   RE: Policisticni jajnici-PCOS
3.9.2010 9:25:42   
ilama
Cao cure, ja sam juce opet poceka s klomifenom, ovo je drugi mesec.
Bas sam nervoznauser posted image .Tako sam se nadala da cu uspeti prvog meseca, kad ono nista.
Htela sam da pitam, posto sam ja mrsava i imam policisticne jajnike i pijem siofor, da li znaci da i ja treba da pazim na ishranu, nisam pitala doktora, eto molim da mi javite ako znate sta o tome.
Svi clanci i forumi na internetu (koje sam ja uspela da nadjem) opisuju debele zene i samo se naglasava da i mrsave zene mogu da imaju PCOS sindrom.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 165
   RE: Policisticni jajnici-PCOS
15.10.2010 1:46:31   
trudilicaa

zdravo svima!!!

Ovdje sam po prvi put,stranica mi se jako dopala pa sam se registrovala, raznorazna iskustva mi svakako mogu biti nadam se od pomoci!

U braku sam 2 god i 3 mj. trudimo se oko bebice al nesto nestima user posted image
Imam policisticne jajnike, doktorica mi je rekla da nece biti velikih problema i da ce se sve srediti tabletama, radila sam hormonski status nalazi su sledeci:

T.S.H..............................5,50 mUI/L
PROLACTIN.....................32,03 ng/ml
F.S.H..............................6,6 UI/L
L.H.................................15,9 UI/L
17 beta-oestradiol...........55,4 pg/ml
sulfate de DHEA...............222 ug/dl 
testosterone ..........................2,6n mol/l
0,7 ng/ml

delta 4-androstenedione.........11,1 nmol/l
3,2 ng/ml

Juce sam bila kod doktorice, dobila sam tablete Clomifen i Duphaston! Sve je dalje u Bozjim rukama,Jedva cekam da pocnem sa terapijom, nadamo se da ce vec sljedeceg mjeseca biti plusic user posted image  

Recite mi kakva su vasa iskustva sa Clomifen i Duphaston tbl.i  dali je neka od vas zatrudnila uz pomoc ovih tableta?


(odgovor članu ilama)
Neposredna veza do poruke: 166
   RE: Policisticni jajnici-PCOS
15.10.2010 7:36:57   
leonora
Ilama i ja sam mršava, baš dosta, i pila sam te tablete i doktorica mi je rekla da izbacim iz ishrane koncentrovane šećere-čokolade, kolače, sokove, znači sve slatko, da smijem samo jesti od slatkog ono to se može ubrati, dakle voće, sve ostalo smijem što se tiče slane hrane ništa nisam mijenjala u prehrani. Pridržavala sam se tih savjeta zadnjih mjesec dana, i povećala mi dozu na 2X850 mg, i ovaj mjesec ugledah + na testu prije par dana, ja još ne mogu vjerovati...sad se moram čuvati i mirovati. Iako sam od tih tableta još smršala a to mi je bolna tačka-oduvijek se pokušavam udebljati, za ovaj cilj nije mi žao. Sada imam samo 46.5 kg. Ali valjda ću se sada udebljati abd.

(odgovor članu trudilicaa)
Neposredna veza do poruke: 167
   RE: Policisticni jajnici-PCOS
15.10.2010 9:19:21   
malena27 RR
Trudilicaa dobro dosla na forum.... Nadam se da ces naci informacije koje trazis. Ne bi bilo lose da posjetis temu Dabroston i Klomifen/Clomid na kojima se nalaze prenesena iskustva nasih forumasica s ovim lijekovima.
Ta tumacenje nalaza, moras postaviti i referentne vrijednosti jer one variraju od laboratorije do laboratorije.

LP, RR Tim


_____________________________

Beta 05.02.2010. 12,79
Beta 29.12.10. 557,93
Beta 31.12.10 1771,92
09.08.2011. rođen moj dunjaluk
Beta 09.06.15. <5
Beta 12.05.16. 504 i 16.06.16. spontani
27.01.17. vanmatericna

(odgovor članu leonora)
Neposredna veza do poruke: 168
   RE: Policisticni jajnici-PCOS
15.10.2010 9:26:21   
brzamala
trudilicaa po ovome ja samo mogu zaključiti da imaš jako policistične jajnike jer ti je LH toliko veći od FSH a za ostale postavi referentne vrijednost. Ja sam pila i klomifen i dabroston, i meni su pomagali dok sam ih pila, međutim nije urodilo željenim rezultatom. Nadam se da kod tebe hoćeuser posted image user posted image

Ja ću vjerovatno ubrzo početi opet sa terapijom metforminom i pridržavati se istih pravila u ishrani kao i leonora, pa šta Bog da.

(odgovor članu malena27 RR)
Neposredna veza do poruke: 169
   RE: Policisticni jajnici-PCOS
15.10.2010 11:06:36   
ena0002
Meni se cini i da ti je TSH malo povisen.....ali pogledaj opet referentne vrijednosti

< Poruku je uredio malena27 RR -- 15.10.2010 11:09:57 >


_____________________________

Ne postoji osoba koja nije sposobna da uradi vise od onoga sto misli da moze

(odgovor članu trudilicaa)
Neposredna veza do poruke: 170
   RE: Policisticni jajnici-PCOS
15.10.2010 11:09:42   
malena27 RR
TSH treba da bude od 1-2 sto je idealno za user posted image ...ali ne znamo koje su referentne vrijednosti user posted image pa ne mozemo tumaciti nalaze... 

_____________________________

Beta 05.02.2010. 12,79
Beta 29.12.10. 557,93
Beta 31.12.10 1771,92
09.08.2011. rođen moj dunjaluk
Beta 09.06.15. <5
Beta 12.05.16. 504 i 16.06.16. spontani
27.01.17. vanmatericna

(odgovor članu ena0002)
Neposredna veza do poruke: 171
   RE: Policisticni jajnici-PCOS
15.10.2010 17:30:00   
trudilicaa
Hvala na dobrodoslici! Kolko sam uspjela skontati ( jer su mi rezultati na francuskom, a nisam jos savladala medicinske termineuser posted image ), referentna vrijednos za T.S.H.  je  0,2 à  4,20  sto znaci da mi je zaista povisen , za Prolactin bi trebalo biti   4,79  à  23,3  i tu ima problemcica. U svakom slucaju hvala na preusmjerenje posjetit cu teme clomid i dobroston, a nadam se da ima i tema o prolaktinu!


< Poruku je uredio trudilicaa -- 15.10.2010 17:41:14 >

(odgovor članu malena27 RR)
Neposredna veza do poruke: 172
   RE: Policisticni jajnici-PCOS
19.10.2010 21:58:55   
sar@
Pozdrav cure!Ja sam još jedna trudilica sa policističnim jajnicima,koji su mi dijagnosticirani nedavno, iako od simptoma imam jedino neredovnu menstruaciju ( za ovulaciju nisam sigurna).Upravo sam završila tromjesečnu terapiju sa Diane 35, koje mi je ginekolog dao i rekao da čim završim sa zadnjom pilulom krenemo da pravimo user posted image .Kao, navodno, da posle prestanka uzimanja pilule mogućnost začeća je povećana.Ja se u svakom slučaju nadam user posted image , inače ću morati na clomifen.Šta vi mislite o tome?
Inače čačkajući po svim mogućim internet stranicama koje imaju veze sa PCOS, pronašla sam jedan prirodni lijek a to je jabukovo sirće.Kako sam pročitala,ujutro prije jela dvije velike kašike sirćeta dodati u čašu vode i popiti,a može i dva puta na dan, i kao ima isti učinak kao metformin.Ja sam počela piti pa javim rezultate.Izvinjavam se na opširnosti, želim svima user posted image

(odgovor članu trudilicaa)
Neposredna veza do poruke: 173
   RE: Policisticni jajnici-PCOS
19.10.2010 22:02:51   
malena27 RR
Sara dobro dosla na forum user posted image Nadam se da ces naci odgovore koji te zanimaju i koji ce ti biti od koristi.
LP, RR tim

_____________________________

Beta 05.02.2010. 12,79
Beta 29.12.10. 557,93
Beta 31.12.10 1771,92
09.08.2011. rođen moj dunjaluk
Beta 09.06.15. <5
Beta 12.05.16. 504 i 16.06.16. spontani
27.01.17. vanmatericna

(odgovor članu sar@)
Neposredna veza do poruke: 174
   RE: Policisticni jajnici-PCOS
19.10.2010 22:26:18   
tanananka
sara dobro dosla.Ja sam isto jedna u nizu trudilica sa PCOS.Jedan doktor nebih ga sad spominjala davno,jer se trudim da dodem douser posted image dugi niz godina-garantovao mi je da s terapijom dijane 35 posle sest mjeseci kolko sam pila te pilule,da cu 100% ostati user posted image .ali zeljenog rezultata nije bilo.
N ebih da te obeshrabrim sa izjavom al ti iznosim svoje iskustvo.MOzda kod tebe i uspije zelim ti puno srece i da uskoro ugledas svoje user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu malena27 RR)
Neposredna veza do poruke: 175
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  5 6 [7] 8 9   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  5 6 [7] 8 9   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *