|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: ne razmaziti bebu
3.12.2008 8:58:55   
emma.L
Eh da, koliko sam se raspisala, propustih ono sto htjedoh reci u startu user posted image .
Pustimo je da place, ako znamo da je sve ok s njom. Neki dan smo je stavili u lezaljku i ljuljali i tjesili pola sata. Srce da ti pukne user posted image , ali razlikujemo vec dva placa. Jedan sa crvenim licem i suzama kao klikeri kad nesto trazi, a ovaj je bio samo dreka, bez suza, boja lica najnormalnija, da moze prestati one sekunde kad osjeti da se nosa po stanu. Dakle, definitvno nisu totalne neznalice. Razumiju oni svasta nesto user posted image .

(odgovor članu emma.L)
Neposredna veza do poruke: 51
   RE: ne razmaziti bebu
25.6.2009 19:56:05   
veeseelaa
moja melena u zadnjih par dan je nesnošljiva, nema šanse da leži u ležaljci... hajd što plače, nego što udara na sve strane i nogama i rukama, izdiže svo tijelo da kontam nešto će joj biti
Čim je uzmem u naručje sve bude ok
Pa hajd sad budi pametan, ne bi da je razmazim al ona pravi toliku frku da kontam da će se svim tim uvijanjem povrijediti iako je vezana kajčićem preko struka
Neznam dal se to bebe promijene, omudraju što bi rekli ili je nešto drugo
A mašala ima 9 kg pa je ja ne mogu ni držati puno al kad je spustim belaj
Nabavili smo i hodalicu al onda sve sruši po kući pa mi ni to nije neko rješenje

Imal ko kakav prijedlog čim bi je zabavila izuzev držanja i nosanja po rukama???

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu emma.L)
Neposredna veza do poruke: 52
   RE: ne razmaziti bebu
25.6.2009 19:59:29   
Snjeguljica
A da probaš sa baby gim, ako nisi već? Izdrži malo, prolazi kroz razvojnu krizu, strpi se, proći će brzo.

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 53
   RE: ne razmaziti bebu
25.6.2009 20:01:16   
veeseelaa
IZVORNA PORUKA: Snjeguljica

A da probaš sa baby gim, ako nisi već? Izdrži malo, prolazi kroz razvojnu krizu, strpi se, proći će brzo.


a šta je baby gim???

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Snjeguljica)
Neposredna veza do poruke: 54
   RE: ne razmaziti bebu
25.6.2009 20:04:05   
Snjeguljica
Hajde ukucaj to u pretraživač i dobićeš more informacija. Ja preporučujem Chicco ili Fisher price.

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 55
   RE: ne razmaziti bebu
25.6.2009 20:07:27   
veeseelaa
skontah, hvala na ideji user posted image još kad bi mi neko rekao gdje ima dobar izbor? i nešto malo o cijenama bila bi zahvalna

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Snjeguljica)
Neposredna veza do poruke: 56
   RE: ne razmaziti bebu
25.6.2009 20:12:11   
Snjeguljica
Da znaš da u Sarajevu izbor je loš skroz. Ima u Merkatoru u Pofalićima Chicco pa pogledaj. Cijene su od 100-135KM. A takođe i muzički stolić je super stvar, i on košta oko 100 KM. Šta ćemo kad nemamo veći izbor Fisher price igračaka, one su dobre, a jeftinije od Chicco. Taj Chicco je bar iskoristiv. Možeš kupiti podlogi za igru i baby gim, pa kombinovati. Ali te to onda dođe oko 240 KM. Šta da radimo, život nam je preskup.

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 57
   RE: ne razmaziti bebu
25.6.2009 20:15:35   
Anoniman
što se tiče razmazivanja:), mazih pazih, sve mislim da je još mala, al čini mi se da neću moć prestati i da će mi se obiti o glavu...user posted image

(odgovor članu Snjeguljica)
  Neposredna veza do poruke: 58
   RE: ne razmaziti bebu
25.6.2009 22:04:27   
Anushka
Ova me tema posebno dira pa cu napisati nesto duzi post:

Prva godina zivota, odnosno, dok beba ne progovori i ne prohoda su period sticanja povjerenja u okolinu. Dijete je potpuno bespomocno i potpuno ovisi o okolini. Jedini nacin komunikacije je plac. Rodi se samo sa osjecajem ugode i neugode, tek kasnije se razaznaju prave emocije. Kad je gladna, mokra, uplasena, kad joj je vruce, hladno, kad je boli nesto, kad je naduta, kad je zulja nesto, itd sve to spada u neugodu i jedini nacin da se to promijeni je plac. Vrlo brzo bebe pocnu gugutati i pronalaze nacine kojima ce okolini dati na znanje okolini da im je treba pomoc, i taj odnos se konstantno razvija. Kako ce se to odvijati zavisi i od beba i od mama.
Sa 12 mjeseci se razvije stil emocionalne vezanosti koji se prenosi na sve emocionalne veze kasnije u zivotu. Tri su osnovna tipa:
Normalni stil: dijete osjeca sigurnost i toplinu u blizini majke, ima dobru osnovu da samostalno upoznaje okolinu i razvija vlastite sposobnosti. Razvija samostalnost kroz zdravo povjerenje i u stanju je ostvariti blizak emocionalni odnos i stupiti u intimne odnose sa povjerenjem u sebe i druge.
Nesigurni tzv ljepljivi stil djeca su se uvjerila da im okolina moze pruziti ono sto im treba, ali ne i kad i kako im treba, djeca ne jedu kad su gladna nego "kad je vrijeme jelu" tj kad mama dopusti. Maze se kad mami odgovara, dobiju paznju i ljubav kad mami odgovara isl. Takva djeca se "zalijepe" za bitnu osobu, doslovno se sakrivaju pod suknjom ili se uhvate za nogu, ili histericno placu ili sta vec skontaju da "djeluje".U odrasloj dobi takve osobe ce npr 300 puta dnevno nazvati voljenu osobu da provjere na koga misli, gdje je skim je itd. Nece vjerovati u "ljubav" ako non stop ne dobijaju dokaze, tu je i patoloska ljubomora, sumnjicavost i raznorazne ovisnosti itd.
Psihopatski stil su samostalna djeca na koje su majke obicno ponosne, djeca koja ne reaguju na prisustvo majke odnosno bitne osobe. Djeca koja su zakljucila da okolina nije OK i da ne ocekuju zadovoljenje svojih potreba od nje. Zavisno od dubine problema, ova djeca mogu izrasti u ekscentrike koji odudaraju od okoline i dovoljni su sami sebi, nepovjerljive distancirane osobe, radoholicare koji nisu u stanju stupiti u emotivan odnos,agresivne osobe prema sebi ili drugima (ukljucujuci i ovisnosti, posebno o drogama i alkoholu pri cemu bjeze od okoline koja se u startu pokazala neprijateljskom), "intelektualce" koji su se odrekli emocija itd.

onda jos:

u prve 3 godine donosimo odluke koje nas na odredjeni nacin prate kroz zivot. Taj neki pokretac nastane kroz odgoj gdje je roditeljska ljubav i paznja uslovljena ponasanjem, a onda se to prihvati kao nacin zivota. Da bi se osjecali OK i vrijedni ljubavi, zavisno od odgoja usvajamo da moramo biti:
1.savrseni
2.jaki
3.ugadjati drugima
4.brzi
5.potruditi se

Jedna od osnovnih stvari koje usvojimo kao djeca u periodu kojeg se ne sjecamo (prve 3 godine) su i zabrane a koje doslovno definisu kako cemo se ponasati do kraja zivota jer smo naucili da je to uslov da budemo voljeni. Do sada su iskristalisane sljedece:

  • Ne postoji
  • Ne budi ono sto jesi
  • Ne budi dijete
  • Nemoj odrasti
  • Nemoj uspjeti
  • Ne radi nista 
  • Ne budi vazan
  • Ne pripadaj
  • Ne budi blizak
  • Ne budi normalan
  • Ne razmisljaj 
  • Ne osjecaj

O svemu ovome i mnogo cemu drugom su napisane knjige i knjige. Problem nastupi kad zena nespremna postane majka. Ali to moze biti druga tema.

Moj sin je u pocetku jaako trazio na ruke i naslusala sam se svakojakih idiotskih savjeta. Jedan od njih je bio i da ga "dresiram" da bi mi bilo lakse. Svaki savjet je i bio obrazlozen time "da meni bude lakse". Kad sam vidjela 2 crtice bilo mi je jasno da narednih 3-4 godine necu imati vremena za sebe, nego da cu svoje vrijeme i energiju utrositi na najvazniji posao na svijetu. Kad sam odlucila roditi dijete odlucila sam i da mu poklonim i zadnji atom snage ako mu bude potreban. Hvala Bogu super nam ide. Svakodnevno trazi sve manje i manje paznje. Spavao je samnom pristekan na sisu mjesecima, a sad ga samo spustim sitog i ugrijanog u krevetac i sam se nastima i zaspi. Poredam mu igracke na rub kauca da izabere i igra se. Sve sto moze srusiti i sl sam sklonila. Ko ne shvata zasto necu da drzim vrelu kafu na rubu stola gdje je moze dohvatiti nece je ni piti u mojoj kuci, kome je bitniji vlastiti cejf od zdravlja i srece mog djeteta i ne treba mi. Samo jednom sam ga nosila u rukama jer je kenjkao u kolicima. Na prste mogu izbrojati koliko puta je plakao sa suzama. Zakocenuo se par puta u pocetku i nisam se usudila doci u slicnu situaciju.
Kako mozete biti sigurni da bebi nista ne fali ako je sita i suha? u takvim situacijama meni kroz glavu prolazi da ga nesto ne boli, ili ga je nesto prepalo. A ne pada mi na pamet da ako me doziva gugutanjem ili nekim kenjkanjem da ga ignorisem. Nema mi nista vaznije od njega. I nije jednom kafa iskipila i rucak zagorio jer me je on trebao. I ni jednom se nisam ni pomislila naljutiti na svoju bebicu.
Ispisa ja roman. Nadam se da ce nekome koristiti. Pozdr

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 59
   RE: ne razmaziti bebu
25.6.2009 22:11:43   
dinciii
veselaaaaaaa ja imam onaj od chicca baby gym duo i pravo je praktican...platila ga 35 eura na snizenju a inace je ja mislim 50 eura,al super stvar pravo se zabavi dok nesto radim po kuci user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

http://neckodina.weddingannouncer.com/

Slatka Rejhana rodila se 12.12.2008


(odgovor članu Anushka)
Neposredna veza do poruke: 60
   RE: ne razmaziti bebu
25.6.2009 22:12:22   
dinciii
Anushka jako dobar tekst,bas sam se posvetila da ga cijelog procitam user posted image

_____________________________

http://neckodina.weddingannouncer.com/

Slatka Rejhana rodila se 12.12.2008


(odgovor članu Anushka)
Neposredna veza do poruke: 61
   RE: ne razmaziti bebu
25.6.2009 22:17:43   
veeseelaa
joj Anucha draga, pa i mi volimo svoju djecu i život dajemo za njih...... ali ima i drugih obaveza
Ja živim u stanu od 100 m2 i samo da pređem parket krpom treba mi 3 sata a gdje su ostali poslovi, usisavanje, ručak/večera, pranje veša i čišćenje stvari
mislim.... pa nema toga koji može 24 sata biti na raspolaganju samo djetetu, kod mene malena npr stalno povraća ja svaki dan 2-3 puta imam za oprat njenih stvari i dok sve gore navedeno radim naravno da bi mi bilo drago da je mirna i da se nečim zabavi a ne da od 08-20 budem uz nju a kad zaspi uhvatim  raditi sve navedeno i legnem u 03 sata. Dokle se to može izdržati?????? Pa se onda ljudi pitaju što su majke nekad isfrustrirane, ljute i ogorčene
Moja malena ima 9 kg i svaki me mišić boli od nosanja i ne ljutim se na nju, nego čisto razgovaram s forumašicama koje su možda u sl situaciji
Tebi beba mirna pa sad pametuješ da se tako izrazim
Kod mene kad sveki dodje i drži je 30-40 minuta žena se sva oznoji, kad odem kod mame bolesnu je ostavim koliko se umori oko djetata i sad ja budala što o tom pričam

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Anushka)
Neposredna veza do poruke: 62
   RE: ne razmaziti bebu
25.6.2009 22:19:03   
veeseelaa
IZVORNA PORUKA: dinciii

veselaaaaaaa ja imam onaj od chicca baby gym duo i pravo je praktican...platila ga 35 eura na snizenju a inace je ja mislim 50 eura,al super stvar pravo se zabavi dok nesto radim po kuci user posted image user posted image user posted image user posted image


hvala draga, pogledaću šta je u radnjama po Sarajevu u ponudi
Ma kod nas nemaš ni trećinu kupiti šta je vama sve gore u ponudi
Ko da smo neka zabit

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu dinciii)
Neposredna veza do poruke: 63
   RE: ne razmaziti bebu
25.6.2009 22:19:35   
malena_t
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anushka)
Neposredna veza do poruke: 64
   RE: ne razmaziti bebu
25.6.2009 22:36:47   
Anushka
joj vesela moram ti odgovoriti, al me nasmija sa tim mirna beba!user posted image user posted image user posted image  sve je samo ne miran, hahaha ma ko god dodje mokar ode poslije pola sata. pa bona u prvih 40 dana sam smrsala 12 kila, a sa 3 mjeseca pala ispod kilaze kad sam zatrudnila.U prva 3 mjeseca znao je ne spavati i po 24 sata da sam pedijatre maltretirala sta da radim, a njemu nista, on bi da ga zabavljamo.
Ja sam ga pocela stavljati u kolica sa 3-4 mjeseca u kuci, ili u jednu ruku njega a drugom kupim ves za oprati (isto tako jedna masina min dnevno, jos pamucne pelene..) pa kuham rucak, pa cak i sudja prala tako, poslije me kolica spasila, onda je samo jedna soba aktuelna sa bebom, tako da nema sanse da cijeli stan sredjujem svakodnevno, samo gdje beba ima pristupa.
mm vise nece da idemo pit kafu vani jer nema sanse da je u miru popijemo, a prva 3 mjeseca nisam spavala duze od 2 sata u komadu. A i sad kad sastavim 4 to je mashala!. I od kako se rodio ni jedna ga zora nije masila:)) voli da kaki u zoru pa makar. mogla bi do sutra pisati o mom nemirku, kojeg ne mogu ni uslikati od stalnog frkanja i trkanja, a presvuci ga je umjetnost user posted image
a naravno da treba naci vremena i nacina da se mama sabere, smiri i dobro organizuje, samo ne na ustrb djeteta. user posted image

(odgovor članu malena_t)
Neposredna veza do poruke: 65
   RE: ne razmaziti bebu
25.6.2009 22:46:43   
veeseelaa
e tako ti je draga moja meni, vrlo često neznam kud udaram kao danas npr
i još sam dobila user posted image  a glava me rastura a ona samo zuji pa joooj user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Anushka)
Neposredna veza do poruke: 66
   RE: ne razmaziti bebu
25.6.2009 22:50:13   
lejlaze
Nastojat cu da ne razmazimo Darisa, mada mala lopuzica vec zna da meni moze provoditi svoje iako ponekada i malo "fol" zagalamiti, ali on to jos ne registruje kao da ga grdim, jer se samo nasmije na moje NE NE DARISE.
Bilo bi mi drago da mi bude tj, da ostane privrzen, ali mu necu dopustiti da bude bezobrazno razmazen.


_____________________________

mamin princ 08.09.2008
mamina princeza 06.01.2012

(odgovor članu Anushka)
Neposredna veza do poruke: 67
   RE: ne razmaziti bebu
25.6.2009 23:01:08   
enna
Moje licno misljenje je da je prosto neizvodivo ih ne razmaziti,sto Shee kaze mislimo uvijke da su mali ali nam e poslije odbij od glavu ali sta se moze nekada smo i mi bili necije maze,pusa svim malim mazamauser posted image user posted image user posted image

_____________________________

23.04.2008-stigla mamina sreca poslije 9 godina!!!!

(odgovor članu lejlaze)
Neposredna veza do poruke: 68
   RE: ne razmaziti bebu
26.6.2009 11:33:24   
gvendolina
Dok sam bila trudna bas sam citala ovu temu i govorila kako ja svoju bebu necu nauciti na nosanjeuser posted image Gledala sam ljude u svojoj okolini kako se slomise od nosanja,ljuljaju bebu na nogama po sat vremena da bi zaspala.Ja reko to necu raditi Medjutim sada kad sam dobila bebu skroz drugacije gledam na to.Mislim ipak da je sve do bebice i da ona odredjuje

kada se Ajdin probudi i zaplace istog trena trcim do njega i uzimam ga,mazim,presvucem,nahranim i on tako zapajki.Ako samo onako kenjka ne uzimam ga odma,vec se trudim da mu necim drugim odvratim paznju,pjevam mu,malo ga raskomotim,okrenem ga...dok se ne smiri.
Medjutim kada ima grceve to je vec druga prica.E tada koristimo sve moguce metode i nosanje i ljuljanje i sve sto nam padne na pametuser posted image A  ako ce ga to razmaziti, neka ga razmazi.Ja ne mogu gledati kako se kida od placa.Iako mislim da se od toga nece razmaziti.Jer je inace mirna beba i place samo ako ga nesto muci.A ako nema grcica samo ga stavim u krevet i on sam zapajki,dusa maminauser posted image


_____________________________

Ajdin 30.04.2009.
Afan 15.04.2014.
mamini zivoti

(odgovor članu enna)
Neposredna veza do poruke: 69
   RE: ne razmaziti bebu
26.6.2009 11:37:45   
Anoniman
I kod mene je tako nekako bilo.
Moja Farah je imala grceve 4mjeseca, pa smo je MORALI ljuljuskati, nosati...masirati pupu, raditi vjezbice.... Nije se umazila, kad su prosli grcevi, prestalo ljuljuskanje.
Niko nam se nije petljao u odgoj djeteta, jer smo se mi tako odmah postavili na pocetku, a  ostali su to lijepo prihvatili.
sada mogu slobodno reci, da mi dijete ima divne navike...Sve joj se zna; sta moze, a sta ne, kada pajki, kako pajki, ...

(odgovor članu gvendolina)
  Neposredna veza do poruke: 70
   RE: ne razmaziti bebu
26.6.2009 11:44:34   
martajay
IZVORNA PORUKA: gvendolina

Dok sam bila trudna bas sam citala ovu temu i govorila kako ja svoju bebu necu nauciti na nosanjeuser posted image Gledala sam ljude u svojoj okolini kako se slomise od nosanja,ljuljaju bebu na nogama po sat vremena da bi zaspala.Ja reko to necu raditi Medjutim sada kad sam dobila bebu skroz drugacije gledam na to....


i ja sam bila uverena u ovo, a onda je dosla beba, koja ce tako kratko biti beba, i pomislisla sam da je uzasno glupo ne uzivati maksiamlno u mazenju, i razmeni neznosti sa bebom...


_____________________________

7.4.2009.

(odgovor članu gvendolina)
Neposredna veza do poruke: 71
   RE: ne razmaziti bebu
26.6.2009 11:48:03   
martajay
tj. drzanju po ceo dan user posted image

_____________________________

7.4.2009.

(odgovor članu martajay)
Neposredna veza do poruke: 72
   RE: ne razmaziti bebu
26.6.2009 14:07:00   
adannn
Bebice se ne mogu razmaziti.Moja Nejra samo ide da me grli pa kad me stisne ne bi me puštala,a kad nasloni glavu na moje rame:)ma skinula bih joj zvijezduuser posted image user posted image user posted image

< Poruku je uredio adannn -- 26.6.2009 14:11:07 >


_____________________________

Nejra 28.02.2008



(odgovor članu Anushka)
Neposredna veza do poruke: 73
   RE: ne razmaziti bebu
26.6.2009 14:08:23   
adannn
IZVORNA PORUKA: Anushka

Ova me tema posebno dira pa cu napisati nesto duzi post:

Prva godina zivota, odnosno, dok beba ne progovori i ne prohoda su period sticanja povjerenja u okolinu. Dijete je potpuno bespomocno i potpuno ovisi o okolini. Jedini nacin komunikacije je plac. Rodi se samo sa osjecajem ugode i neugode, tek kasnije se razaznaju prave emocije. Kad je gladna, mokra, uplasena, kad joj je vruce, hladno, kad je boli nesto, kad je naduta, kad je zulja nesto, itd sve to spada u neugodu i jedini nacin da se to promijeni je plac. Vrlo brzo bebe pocnu gugutati i pronalaze nacine kojima ce okolini dati na znanje okolini da im je treba pomoc, i taj odnos se konstantno razvija. Kako ce se to odvijati zavisi i od beba i od mama.
Sa 12 mjeseci se razvije stil emocionalne vezanosti koji se prenosi na sve emocionalne veze kasnije u zivotu. Tri su osnovna tipa:
Normalni stil: dijete osjeca sigurnost i toplinu u blizini majke, ima dobru osnovu da samostalno upoznaje okolinu i razvija vlastite sposobnosti. Razvija samostalnost kroz zdravo povjerenje i u stanju je ostvariti blizak emocionalni odnos i stupiti u intimne odnose sa povjerenjem u sebe i druge.
Nesigurni tzv ljepljivi stil djeca su se uvjerila da im okolina moze pruziti ono sto im treba, ali ne i kad i kako im treba, djeca ne jedu kad su gladna nego "kad je vrijeme jelu" tj kad mama dopusti. Maze se kad mami odgovara, dobiju paznju i ljubav kad mami odgovara isl. Takva djeca se "zalijepe" za bitnu osobu, doslovno se sakrivaju pod suknjom ili se uhvate za nogu, ili histericno placu ili sta vec skontaju da "djeluje".U odrasloj dobi takve osobe ce npr 300 puta dnevno nazvati voljenu osobu da provjere na koga misli, gdje je skim je itd. Nece vjerovati u "ljubav" ako non stop ne dobijaju dokaze, tu je i patoloska ljubomora, sumnjicavost i raznorazne ovisnosti itd.
Psihopatski stil su samostalna djeca na koje su majke obicno ponosne, djeca koja ne reaguju na prisustvo majke odnosno bitne osobe. Djeca koja su zakljucila da okolina nije OK i da ne ocekuju zadovoljenje svojih potreba od nje. Zavisno od dubine problema, ova djeca mogu izrasti u ekscentrike koji odudaraju od okoline i dovoljni su sami sebi, nepovjerljive distancirane osobe, radoholicare koji nisu u stanju stupiti u emotivan odnos,agresivne osobe prema sebi ili drugima (ukljucujuci i ovisnosti, posebno o drogama i alkoholu pri cemu bjeze od okoline koja se u startu pokazala neprijateljskom), "intelektualce" koji su se odrekli emocija itd.

onda jos:

u prve 3 godine donosimo odluke koje nas na odredjeni nacin prate kroz zivot. Taj neki pokretac nastane kroz odgoj gdje je roditeljska ljubav i paznja uslovljena ponasanjem, a onda se to prihvati kao nacin zivota. Da bi se osjecali OK i vrijedni ljubavi, zavisno od odgoja usvajamo da moramo biti:
1.savrseni
2.jaki
3.ugadjati drugima
4.brzi
5.potruditi se

Jedna od osnovnih stvari koje usvojimo kao djeca u periodu kojeg se ne sjecamo (prve 3 godine) su i zabrane a koje doslovno definisu kako cemo se ponasati do kraja zivota jer smo naucili da je to uslov da budemo voljeni. Do sada su iskristalisane sljedece:
  • Ne postoji
  • Ne budi ono sto jesi
  • Ne budi dijete
  • Nemoj odrasti
  • Nemoj uspjeti
  • Ne radi nista 
  • Ne budi vazan
  • Ne pripadaj
  • Ne budi blizak
  • Ne budi normalan
  • Ne razmisljaj 
  • Ne osjecaj

O svemu ovome i mnogo cemu drugom su napisane knjige i knjige. Problem nastupi kad zena nespremna postane majka. Ali to moze biti druga tema.

Moj sin je u pocetku jaako trazio na ruke i naslusala sam se svakojakih idiotskih savjeta. Jedan od njih je bio i da ga "dresiram" da bi mi bilo lakse. Svaki savjet je i bio obrazlozen time "da meni bude lakse". Kad sam vidjela 2 crtice bilo mi je jasno da narednih 3-4 godine necu imati vremena za sebe, nego da cu svoje vrijeme i energiju utrositi na najvazniji posao na svijetu. Kad sam odlucila roditi dijete odlucila sam i da mu poklonim i zadnji atom snage ako mu bude potreban. Hvala Bogu super nam ide. Svakodnevno trazi sve manje i manje paznje. Spavao je samnom pristekan na sisu mjesecima, a sad ga samo spustim sitog i ugrijanog u krevetac i sam se nastima i zaspi. Poredam mu igracke na rub kauca da izabere i igra se. Sve sto moze srusiti i sl sam sklonila. Ko ne shvata zasto necu da drzim vrelu kafu na rubu stola gdje je moze dohvatiti nece je ni piti u mojoj kuci, kome je bitniji vlastiti cejf od zdravlja i srece mog djeteta i ne treba mi. Samo jednom sam ga nosila u rukama jer je kenjkao u kolicima. Na prste mogu izbrojati koliko puta je plakao sa suzama. Zakocenuo se par puta u pocetku i nisam se usudila doci u slicnu situaciju.
Kako mozete biti sigurni da bebi nista ne fali ako je sita i suha? u takvim situacijama meni kroz glavu prolazi da ga nesto ne boli, ili ga je nesto prepalo. A ne pada mi na pamet da ako me doziva gugutanjem ili nekim kenjkanjem da ga ignorisem. Nema mi nista vaznije od njega. I nije jednom kafa iskipila i rucak zagorio jer me je on trebao. I ni jednom se nisam ni pomislila naljutiti na svoju bebicu.
Ispisa ja roman. Nadam se da ce nekome koristiti. Pozdr


Lijepo rečeno,potpisujem.Ipak,oni su dio nas i trebamo osluškivati jer kada kenjkaju i pjaču žele nam nešto reći i nikada nije bez razloga

_____________________________

Nejra 28.02.2008



(odgovor članu Anushka)
Neposredna veza do poruke: 74
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 2 [3]
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3]
Idi na:








Anketa

Male pričalice :)


Kad su vaša djeca počela pričati? Moj curetak ima 16. mjeseci i neki svoj vokabular ali ništa puno.

S godinu dana (47%)

S 18 mjeseci (11%)

S dvije godine (19%)

Drugo (23%)


Broj svih glasova: 112

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *