|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Anatomske cipele sa uloškom izazivaju ravna stopala

Uredništvo Ringeraja.ba, 4.10.2016
Doktor Ljubomir Georgijević, specijalista za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, izazvao je veliku pažnju na društvenim mrežama pošto je ukazao da preskupe dječje cipelice sa anatomskim uloškom ne rješavaju problem ravnih stopala kod djece

image
/11


Doktor Ljubomir Georgijević, specijalista za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, izazvao je veliku pažnju na društvenim mrežama pošto je ukazao da preskupe dječje cipelice sa anatomskim uloškom ne rešavaju problem ravnih stopala kod djece, čak naprotiv, smetaju pravilnom razvoju i izazivaju problem ravnih stopala. 

Dr Georgijević istakao je da je radio je na dječjem odjeljenju „Instituta Banjica” cjeli svoj radni vijek, a načelnik dječjeg odjeljenja koje je imalo kapacitet od 126 postelja bio je više od dvadeset godina. Učinio je veliki broj operacija na dječjim stopalima zbog kongenitalnih anomalija ali i stečenih deformiteta. Kao dokazani stručnjak, kaže da je morao da reaguje na skorašnje tekstove objavljene u nekim novinama o navodnoj neškodljivosti cipelica za malu djecu.

“Dijete se rađa sa stopalom koje sa plantarne strane (tabanske) ima debeo masni sloj, a što na prvim pregledima neki nesikusni pedijatri proglašavaju ravnim stopalima. Takva konfiguracija dječjeg stopala je najnormalnija, jer je masni sloj ispod kože predviđen da štiti dublje slojeve od moguće povrede u najranijem periodu nakon prohodavanja pa sve do četvrte godine života”, objasnio je Georgijević.

 

On je potom dodao da će u tom životnom periodu dijete stati bosom nogom na svaki predmet na podlozi jer nema životnog iskustva. Iskustvo stiče polako i sa četiri godine jasno razlikuje opasne predmete na podlozi. U prvim danima po prohodavanju staće i na staklo i svaki drugi predmet koji će ga povrijediti, ali ubod će povrijediti kožu, a završiće se u masnom tkivu, bez povređivanja dubljih slojeva, ali će ujedno biti i novo životno iskustvo.

“Cipele sa „lijepo izvajanim uloškom” raznih proizvođača govore o njihovom „naporu” da učine vašem djetetu nekakvu pogodnost. Zbog toga su cijene cipela za bebe i malu djecu kao da su broj 56. U stvari svaki uložak upropašćuje dječje stopalo. Zašto? Na plantarnoj strani stopala nalaze se u dva sloja, po osam mišića, koji isključivo služe da održavaju uzdužni svod stopala i prednji poprečni svod. Sloj masnog tkiva u prve četiri godine štiti od povreda osim planetarne fascije i tu grupu mišišća i prateće krvne sudove i nerve. Zbog svoje mase „prikrivaju” formu svodova i to zavarava pedijatre. Zato se lako odlučuju da proglase „ravna sopala”. Kada u obuću smjestimo uložak,vršimo pritisak na koštane strukture stopala izazivajuci prividno konfiguraciju svoda. Kada bi dijete moglo da vam saopšti tog trenutka kada mu prvi put obujete cipelu sa uloškom reklo bi vam „da ima osjećaj kao da ima kamen u cipeli”. Takvim “anatomskim” cipelicama u potpunosti isključujemeo funkciju plantarne muskulature (već pomenuta dva sloja po osam mišica) i kada ta muskulatura koje je u potpunosti isključena iz funkcije atrofira i izgubi svaku funkciju i snagu da održi svodove u fiziološkom položaju stopalo se „sruši” i tada stvarno postaje „ravno stopalo”, napisao je dr Georgijević na svom Fejsbuk profilu.

 

On dalje navodi da ne želi da ubjeđuje roditelje šta je dobro, a šta ne za stopalo djeteta i predlaže svakome ko to želi da provjeri da ode u prvi razred osnovne škole i zamoli da se sva djece izuju.

“Poraz! Skoro da nema djeteta sa normalnom konfiguracijom stopala. Idite na ulicu i pronadite romsko dijete/ciganče (bez namjere da bilo koga vrijeđam), koje hoda boso od maja do oktobra, sa ravnim stopalima, pa ponovo razmislite. Za dijete su najbolje cipele koje imaju dobro pokriveno stopalo zaštićeno od vlage i hladnoće bez ikakvog uloška sa normalnom proporcionalnom petom prema veličini cipele, da dijete ima utisak da hoda bosom nogom po ravnoj podlozi”, objašnjava Georgijević kakve cipele bi trebalo da kupujemo djeci.

On smatra da je najbolje da u najranijem dijelu hoda, kada je hod uglavnom po kući – isključivo koristiti štrikane nazuvke, koje proizvode bake. Pa u početku i za prvi izlazak u dvorište ili parkić, a još je bolje u toplim mjesecima, da dijete bude boso.

“Da se našalim, ali sam pomalo i ozbiljan, kada kažem da cipele treba kupiti kada dijete stane na sred sobe i kaže „hoće li neko ovdje i meni kupiti cipele”. Patike nisu potrebne dok dijete ne počne da se bavi sportom, jer uglavnom sve patike imaju ugrađen uložak”, mišljenje je ovog ortopeda.

 

 

Izvor: Nedeljnik

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

VIDEO: Kako pomoći bebi da podrigne?
Tijekom hranjenja bebe uz mlijeko unose i zrak, pa im podrigivanje pomaže da mjehuriće zraka izbace iz trbuha. Evo nekol...
3
Bebe se noću bude da odgode začeće mlađih ...
Zašto bebe imaju ovakav uticaj? Razlog je evolucija. Trebaju im roditelji koji će sav trud uložiti u njihov odgoj.
3
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2
Masaža bebe i malo starijeg djeteta
Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze sa djetetom, jer je svakom djetetu dodir neophodno potreban z...
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *