|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Hematom u trudnoći – uzroci, rizici i liječenje

Uredništvo Ringeraja.ba, 21.8.2017
Pod hematomima tijekom trudnoće podrazumijevamo stvaranje podljeva krvi na rubnim dijelovima posteljice, što u medicini nazivamo retroplacentarnim hematomom.

image
/11


 

Hematom u trudnoći može uzrokovati različite komplikacije, uključujući spontani pobačaj i prijevremeni porod, zbog čega je važno već pri prvoj sumnji na pojavu hematoma posjetiti ginekologa.


Hematomi u ranoj trudnoći

Hematom se stvara kada dođe do nakupljanja krvi u prostoru između posteljice i maternice.

Više je mogućih razloga stvaranja hematoma u tom razdoblju:

  • nedostatak hormona progesterona,
  • prenisko usađivanje posteljice u donje dijelove maternice,
  • pucanje kapilara posteljice.

http://static1.ringaraja.net/uploads/SLO/uploads/5f266fe8421fde4e96264988754136c1.jpg


U vrlo ranoj trudnoći, zametak se hrani iz tkiva u koje se ugnijezdio, pa tako može doći do pucanja stijenki krvnih žila posteljice i nakupljanja krvi na tom mjestu. Takav hematom obično sam prolazi, ne širi se po maternici i ne ugrožava trudnoću. 

Ipak, čak i takav rani hematom može uzrokovati blago krvarenje, primjetno kao iscjedak crvenkaste boje


U rijetkim slučajevima može doći do širenja hematoma što je ozbiljno stanje koje ponekad zahtijeva prekid trudnoće. Zato je na pojavu bilo kakvog krvarenja tijekom trudnoće potrebno hitno posjetiti liječnika. 


Hematomi u kasnoj trudnoći

Hematomi u kasnoj trudnoći mnogo su opasniji, jer mogu ukazivati na mnogo teža stanja, kao što su trudnička hipertenzija ili preuranjene kontrakcije maternice koje mogu izazvati pobačaj. 


Abrupcija posteljice najteža je moguća posljedica hematoma, iako vrlo rijetka; pogađa 0,4 % do 3 % svih poroda. Riječ je o vrlo ozbiljnom stanju koje uzrokuje prijevremeno odljuštenje posteljice od maternice, odnosno tijekom trudnoće, iako se to treba dogoditi tek nakon poroda. 

Dijagnosticiranje retroplacentarnog hematoma

Trudnice s hematomom obično dolaze na pregled kad primijete vaginalno krvarenje, što je jedini simptom hematoma, iako se ne pojavljuje kod svake trudnice.

Postojanje hematoma utvrđuje se ultrazvučnim pregledom; na snimci se prikazuje kao tamna zona iza posteljice. Manji hematomi veliki su od 1 do 2 centimetra, a veći se stavljaju pod poseban oprez.


http://static1.ringaraja.net/uploads/SLO/uploads/bb4ed0fd97efe0eaff865429da361975.jpg


Na daljnjim pregledima potrebno je ultrazvukom i dalje pratiti razvoj hematoma, odnosno vidjeti smanjuje li se ili povećava te je li potrebno liječenje. 

Liječenje hematoma u trudnoći

Trudnicama s hematomom obavezno je strogo mirovanje do kraja trudnoće, a u nekim slučajevima liječnik će prepisati “čuvanje trudnoće”, odnosno osloboditi trudnicu odlazaka na posao


vakoj se trudnici u pravilu propisuje terapija progesteronskim lijekovima, a ponekad suplementi za željezo u tabletama ili prahu. Ako je trudnica pod posebnim stresom, prepisuju se i tablete za smirenje u malim dozama. 

Kod sumnje na stvaranje hematoma u kasnoj trudnoći, potrebno je odmah reagirati i što prije riješiti problem. U tim slučajima često je potrebna hospitalizacija trudnice zbog opasnosti od prijevremenog poroda ili spontanog pobačaja. 

Kako bi se spriječila pojava hematoma, svim trudnicama preporučuje se smanjivanje fizičke aktivnostiizbjegavanje podizanja teških tereta, izbjegavanje kućanski poslova te nadomještanje progesterona ako je ono potrebno.


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Da li ste spremni za još jedno dijete?
Kako donijeti odluku kada biološki sat otkucava, a vi razmišljate o novoj bebi? Postavite si 10 pitanja?
3
Žena sa "pola" srca rodila blizance
Samo 4 slična slučaja poznata u svijetu, a prvi u Italiji: žena rođena prije 36 godina sa srcem bez komore, postala je m...
3
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *