|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Hidracija kod djece

Novalac, 6.9.2015
Više od polovine (čak oko 60%) ljudskog organizma čini voda, zbog čega je hidraciju tijela iznimno važno održavati u ravnoteži. Prekomjerni gubitak tjelesne tekućine zove se dehidracija, a najčešće se javlja kao posljedica proljeva, povraćanja, pretjeranog znojenja ili premalog unosa tekućine.
Ključne riječi:

image
/11


Zbog male tjelesne mase i manjih rezervi vode u tijelu djeca mogu dehidrirati puno lakše nego odrasli. Osim toga, odraslima je tekućina lako dostupna, dok se djeca moraju osloniti na njihovu brigu.

Najlakši način sprječavanja dehidracije upravo je pravilna, odnosno redovna i dovoljna hidracija tijela. Važno je biti u stanju prepoznati znakove dehidracije djeteta. Vrlo blag gubitak tekućine može se prepoznati po tamnijoj boji mokraće, a već se blaga dehidriranost, odnosno gubitak 1 do 2% tjelesne mase, često ogleda kao glavobolja, iritabilnost i zatvor. Teška dehidracija prepoznaje se kroz simptome kao što su pospanost djeteta, ljepljiva koža i ispucale usne.

 

Iako je voda jedan od najznačajnijih nutrijenata, zanimljivo je da tačne prehrambene preporuke za nju ne postoje. Nekoliko je načina kojima se može izračunati dnevna potreba tekućine, no bitno je znati šta sve, zapravo, tekućina podrazumijeva.

 

Za dojenčad već njihova hrana podrazumijeva i tekućinu. Bilo da je riječ o majčinom mlijeku ili dojenačkoj formuli sadržaj suhe tvari čini tek 5%. Vodu i prirodni sok kao dodatak prehrani preporučuje se uvoditi tek nakon petog do u šesti mjesec života. Kod malog djeteta pravilna prehrana omogućit će mnogo raznovrsnih izvora tekućine, no naravno, voda je uvijek primarni i najbolji izbor. Osim prirodnih sokova i nezaslađenih čajeva odličan izvor tekućine pruža i "mokra" hrana, kao što su mlijeko te svježe voće i povrće (citrusi, tikvica, paradajz i sl.).

 

Ako dojenčad zadovoljava svoje dnevne energetske potrebe, zadovoljit će i svoje dnevne hidracijske potrebe. Naime, najlakši način praćenja hidracijskog statusa dojenčeta jest praćenje njegove tjelesne mase i napredovanja. 

Dovoljan unos tekućine djeci starijoj od jedne godine osigurat će se čestim nuđenjem napitaka. No vrlo je bitno dijete učiti pravilnoj hidriraciji, a to znači davati mu što manje "obojenih" i zaslađenih tekućina i učiti ga da pije vodu. Velika količina zaslađenih tekućina kao što su sokovi i čajevi može prouzrokovati smanjeni unos hrane i česte stolice, pa čak i proljeve, zbog čega dijete može slabije napredovati. 

Konačno, pravilna hidracija podrazumijeva ne samo redovan unos nego i pravilan izbor tekućine. Prirodni voćni i povrtni sokovi te čajevi bez dodanih šećera i boja dobar su izvor vode, vitamina i minerala, no glavni izbor treba biti najbolja prirodna tekućina – voda.

Tena Niseteo, dipl. inž. preh. tehn. klinička dijetetičarka/nutricionistica

 

Od sada je na bosanskom tržištu dostupna Novalac Hydranova, prašak za pripremu rehidracijske otopine koji sadrži uravnoteženu mješavinu glukoze i elektrolita za rehidraciju. Efikasnu rehidraciju organizma Hydranova omogućuje odgovarajućom koncentracijom minerala koji kompenziraju gubitak elektrolita i prilagođenom osmolarnošću koja osigurava bolju rehidraciju.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
8
Zaštita djeteta prilikom izlaska vani
Zaista se vrijedi s vremena na vrijeme prisjetiti savjeta za sigurnost djeteta, kako biste osvježili memoriju i bili na ...
4
OSAFLAT® za kolike - nježna pomoć za naše ...
Za grčeve i nadutost dojenčeta, bolove u trbuhu… Nekog od Vas čeka i poklon paket Viennapharm proizvoda. Učestvujte!
4
Ravna stopala - problem djece i roditelja
Do 18. mjeseca života ravna stopala su fiziološka pojava, a po nekim autorima i do 3. godine djetetovog života (mada se...
3






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *