|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Novorođenče puno kiše?

Uredništvo Ringeraja.ba, 26.7.2022
Mame novorođenčadi - posebno mame koje su prvi put rodile - mogle bi biti šokirane koliko čudnih zvukova ispuštaju te male bebice. A posebno kihanje.
Ključne riječi:



Novorođenčad zaista kišu češće od nas ostalih.  Ako imaju temperaturu ili se čini da im je disanje otežano, odmah pozovite pedijatra. Ali generalno gledano, sasvim je normalno da novorođenčad kišu, čak i u trenucima koji možda nemaju uvijek smisla.

Kihanje je normalno za novorođenčad, zajedno s podrigivanjem, zijevanjem i štucanjem li i male „gasne bombe“.


Razlozi zbog kojih novorođenče često kiše


Razlog zašto vaša beba često kiše vjerovatno nije ono što mislite.

Nije nužno da je u pitanju alergija ili prehlada. Bebe imaju male rupice za nos i često su začepljene. Kada čujete da vaše novorođenče kiše, vjerovatno samo pročišćava nozdrve.

To je obično uzrokovano prašinom, dlakama, duvanskim dimom ili drugim jakim mirisima. Ako kihanje postane učestalo, koristite sredstva za ispiranje nosa.

Osim svakodnevnih stvari u vazduhu, novorođenčad kišu jer su mjesecima plutala u amnionskoj tečnosti koja mu je „sigurno išla u nos“. Pedijatar će vam predlažiti korištenje nekoliko kapi slane otopine i nazalnog aspiratora  kako bi im olakšala disanje. I svakako to uradite isključivo uz savijet pedijatra.


Koliko je potrebno da novorođenčad kihne nakon rođenja?


Bebama nije potrebno mnogo vremena da kihnu. Obično to rade nekoliko dana nakon rođenja, što bebe rade kako bi pročistile nos od amnionske tečnosti.

 

 

Pročitaj > Bebeći razgovor bebi pomaže da nauči govoriti

 


Kada kihanje bebe nije normalno


Kihanje i curenje iz nosa samo po sebi nisu razlog za uzbunu, ali kada je kihanje novorođenčeta razlog za zabrinutost?

Pretpostavimo da se kihanje ili zagušenje bebinog nosića pojavljuju zajedno sa drugim simptomima poput groznice. U tom slučaju – ili u slučaju smanjenog apetita, problema sa dojenjem ili spavanjem – kihanje je vjerojatnije uzrokovano prehladom.

Novorođenčad mlađu od 3 mjeseca treba odvesti kod pedijatra čim posumnjate da su prehlađena.

Djeca starija od 3 meseca treba da posjete pedijatra ako ne pokvase uobičajeni broj pelena (što bi mogao biti znak dehidracije) ili ako imaju bilo šta od sledećeg: temperaturu, crvene oči, otežano disanje, uporan kašalj, gusti ili zeleni iscjedak iz nosa, neobičan plač ili drugo zabrinjavajuće ponašanje.


Kućni lijek za kihanje kod beba


Kada beba ima začepljen nos slijedite ove savjete u nastavku:


  • Utrljajte kokosovo ulje na djetetovo tijelo prije nego što ode u krevet. To će im pomoći da se osjećaju toplo i omogućit će im dobar san.
  • Uključite toplu vodu u kupatilu i pustite da se malo ispari. Dovedite bebu u kućnu parnu sobu na otprilike jednu do dvije minute. Ovo će pomoći u razbijanju zagušenja.
  • Udvostručite majčino mlijeko. Ovaj prirodni proizvod je odličan za borbu protiv virusa i izgradnju jakog imunog sistema. Dajte vašoj bebi povećanu dozu kako biste joj pomogli da ostane hidrirana i da se bori protiv hladnoće.
  • Isisati slinice. Nažalost, kada je nosić bebe začepljen, ona još ne zna ispuhati nos. Logično zar ne? Međutim, sisaljka može biti od velike pomoći u uklanjanju njihovih slinica iz nosa.

 

 

 

Još  na Ringeraji

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako pravilno očistiti bebine oči
Oči su naročito osjetljive i treba ih oprezno čistiti, a koža oko očiju bebe je tanka jer ima vrlo malog masnog tkiva, z...
5
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
4
Ovih 9 stvari je mami HITNO potrebno nakon...
Šta je to hitno potrebno majci nakon porođaja da bi mogla mirno da se posveti novorođenoj bebi? Proverite to u članku!
3
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *