|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Privikavanje na tutu: Znakovi spremnosti

Pampers.ba, 31.1.2016
Pročitajte stručne savjete o tome kako da proučite ponašanje vašeg mališana i vidite je li spreman da počne koristiti tutu.
Ključne riječi:

image
/11


Prvo, neke perspektive za iznurene roditelje: svako zdravo dijete je uspješno naučeno na korištenje tute. Na duže staze, starosna dob u kojoj ono razvija ove posebne vještine nije previše važna. To nije odraz vaše vještine kao roditelja ili vaše ljubavi prema njemu. 

Ali, ako počnete sa privikavanjem na tutu prije nego je vaše dijete biološki i emocionalno spremno, oboje možete postati frustrirani i uznemireni. Proces će se također otegnuti jer je vjerojatno da će se pretvori u bitku volje - a to je bitka u kojoj roditelji nikada ne pobijeđuju. 
Zato je dobra ideja da prepoznajete znakove koji ukazuju da ćete vjerovatno uspješno riješiti problem prije nego što i počnete. 

Većina djece počinju koristiti tutu između 18 i 30 mjeseci. Međutim, neka djeca se i dalje bore s ovom vještinom i kada imaju 4 godine. Ali, ako pogledate pažljivo, vaše dijete će vam svojim ponašanjem reći da je vjerovatno spremno za početak korištenja tute. Na primjer:

  • Ima li dijete stolicu u prilično predvidivom vremenu? Ukazuje li vam kroz riječi ili ponašanje da je ono svjesna da to upravo radi?
  • Može li spustiti i podići pantalone/trenerku/štrample?
  • Pokazuje li interes u toaletu i shvata šta drugi ljudi rade u njemu?
  • Može li doći do tute i samostalno sjesti na nju?
  • Je li počelo govoriti "Ne!" vama? Želi li imati barem neke od svojih igračaka na nekim posebnim mjestima? To pokazuje da se zanima u kontroli stvari u svom okruženju.
  • Zna li šta znači "mokro" i "suho" stanje?
  • Odgovara li na pohvale i želi da vam udovolji?

Ako vaše dijete pokazuje većinu navedenih ponašanja i aktivnosti, ono može biti spremno za početak korištenja tute, ali zapamtite, nikada ne pokušavajte dijete privikavati na tutu tokom nekog stresnog perioda, kao što je selidba ili odlazak na odmor, ili kada je dijete bolesno. 
Ako vam isprva ne uspije, napravite pauzu i pokušajte ponovo za nekoliko nedjelja ili mjeseci. 
To će se dogoditi – samo mu dajte malo vremena. 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
8
Gnojna angina grla
Simptomi kod odraslih i djece
4
Bebe se noću bude da odgode začeće mlađih ...
Zašto bebe imaju ovakav uticaj? Razlog je evolucija. Trebaju im roditelji koji će sav trud uložiti u njihov odgoj.
3
Svi ukusi majčina mlijeka
Ukus mlijeka se mijenja zajedno s hranom koju majka dojilja pojede. No, bez brige, sve te ukuse je beba već probala toko...
3






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *