|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Prvi zubići prava su muka

Uredništvo Ringeraja.ba, 18.9.2012
Neke bebe niti ne osjete izlaženje prvih zubića, dok druge imaju probleme sedmicama.
Ključne riječi:

image
/11


Osim bebe koja će sliniti, plakati, loše spavati i vi morate izdržati taj period...

Baš kada ste pomislili da ste uhvatili ritam s vašom bebom, ne budi se noću, po danu je razigrana i sretna, doći će novi problemi – izlaženje prvih zubića.

Poznato je da bebe najčešće dobivaju prve zubiće između četvrtog i osmog mjeseca života, no nije rijetkost da ne izrastu čak do prve godine života. Manji je broj beba koje se rode sa zubićem ili im narastu u prva četiri mjeseca života.
Kao što nema posebnog obrasca kada će izrasti zubić, također ne možete znati koliko će ih boljeti i kako će to podnijeti. Ponekad se bebama i nekoliko sedmica unaprijed vidi da im raste zub jer se na tom području stvorilo crvenilo, pa čak i mala izbočina, dok kod druge djece nema nikakvih zakova tako dugo dok ne vidite da je zubić izašao.
Naravno, rast bebinih zubića sigurno je povezan s genetikom, tako da ako su vama i/ili ocu djeteta zubići izašli kasnije, velike su šanse da će tako biti i s vašom bebom i obrnuto.

Sveukupno, vašoj bebi će do četvrte godine izrasti 20 zubića, iako većina djece do navršene treće godine života dobije sve zube.

Koji su simptomi izlaženja prvih zubića?


Kao što smo već i spomenuli, simptomi izlaženja prvih zubića mogu biti lakši i teži. Zbog različitih iskustva roditelji, ali i psiholozi najčešće se ne slažu oko stupnja boli kroz koje dijete prolazi.
Većina simptoma koju ćemo napisati se najčešće veže za rast prvih zubića, no ipak, ako niste sigurni, nije loše da se posavjetujete s pedijatrom. Naime, i drugi uzroci mogu imati iste simptome.

Iritacija:
Kada su maleni, ali oštri zubići sve bliže površini, desni vaše bebe najčešće su upaljene i osjetljive, na što će vaša beba reagirati plačem ili razdražljivošću. Bol takve vrste najčešće se javlja pri izlasku prvih zubića i eventualno tijekom izlaza sjekutića, jer su mnogo veći nego zubi koji su do tada narasli. Razdražljivost može biti i povezana s osjećajem prvih zubi, na koje beba nije naviknuta, te tek uče živjeti s njima. To se može događati tijekom izlaska svih zubića, ali ovisi od bebe do bebe.

Slinjenje:
S tri ili četiri mjeseca starosti vaša beba će početi sliniti, više nego što je normalno. Kod nekih beba to slinjenje će biti će jače nego kod drugih.

Kašalj:
Previše sline može izazvati povremeno kašljanje i grgljanje. Ne treba se previše zabrinjavati zbog toga, ukoliko je sve ostalo u redu s bebom, te ne pokazuje druge znakove prehlade ili bolesti.

Osip po bradi:
Ako je vaša beba pravi „slinavac“, neprestani kontakt sline s bradom može dovesti do iritacije. Ako se pojavi takav osip, pokušajte bebu brisati sa što mekanijom gazicom ili krpicom, kako ne bi još više iritirali kožu. Pokušajte to činiti što češće možete, te nekoliko puta na dan namazati bradu kremom koja će smanjiti iritaciju.

Ugrizi i nagrizanje:
Beba kojoj rastu zubi će staviti u usta svaki predmet koji joj dođe pod ruku. S pritiskom ugriza beba smanjuje pritisak koji se stvara u desnima. Kupite u trgovini igračke koje su namijenjene baš za to, te ih redovito perite.

Trljanje obraza i potezanje ušiju:
Bol i svrbež u desnima posebno prilikom rasta kutnjaka može navesti dijete da si grebe i trlja obraze, te povlači uho ili trlja uho, jer se često bol prenosi. No, morate biti oprezni, djeca često trljaju i povlače uho, kada imaju upalu uha.

Rijetka stolica ili proljev:
Izlaženje zuba djeluje i na bebinu psihu tako da se može dogoditi da dobije rijetku stolicu ili proljev. Neki to čak povezuju s velikom količinom progutane sline, koja razrjeđuje stolicu. Ipak, proljev ne bi smio biti prejak. Slobodno za savjet pitajte pedijatra.

Povišena temperatura:
Blago povišena temperatura može biti jedan od znakova izlaženja zubića. Neki roditelji i pedijatri će se složiti oko te činjenice, neki neće. Na vama je da procijenite i posavjetujte se s pedijatrom ukoliko beba ima blago povišenu temperaturu dulje od dva dana.

Loš san
: Zbog boli koje beba može osjećati tijekom dana i noći, vjerojatno će se teže zaspati i češće će se buditi ukoliko će bol postati jača. No, često buđenje će se najčešće javlja prilikom izlaska prvih zubića.

Simptomi prehlade
: Prilikom izlaženja zubića kod neke djece javit će se simptomi prehlade, kao što je curenje iz nosa i slično, no to može biti povezano sa stvarnom prehladom jer beba će imati ruke često u ustima, što povećava mogućnost unosa bakterija.

Kako možete pomoći bebi?


Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da olakšate bebi. Neki od trikova će upaliti, neki neće, ali većina roditelja se slaže oko jednog – vrijedi pokušati.

Gumene igračke izrađene upravo za bebe da ih grizu dok im izlaze zubići, možete rashladiti u hladnjaku. Nekim bebama će hladan osjećaj u ustima odgovarati, posebno ako su im je zubno meso upaljeno. Također, grickanje prstiju od mame i tate mogu donijeti olakšanje i utjehu, no nemojte prije toga zaboraviti oprati ruke. Također, bebi možete dati hladniji napitak ili vodu. Bebi će trebati i više tekućine ako puno slini. Uz piće i rashlađena voćna kašica, jogurt, smrznuta mrkva ili nešto slično.

Za protuupalne procese u desnima možete koristiti čaj od kadulje, koji je zaista najbolji prirodni lijek. Postoji još jedan zanimljiv „lijek“, a to je masaža bebinih nožnih prstića gdje se nalaze refleksne zone zubala.

Ukoliko ništa neće pomoći posavjetujte se s pedijatrom oko doze tableta protiv bolova (acetaminophen). Ujedno, u našim ljekarnama ima već i drugih sredstva s kojima možete premazati bebi desni, kako bi joj ublažili bol.

Na žalost, nema mnogo stvari s kojima biste mogli pomoći bebi, no to je jedan od perioda i procesa koji smo svi morali proći, pa će tako proći i vaša beba. Vjerojatno će biti nešto više neprospavanih noći i plača, no sjetite se kako će vaša beba biti slatka kada joj izađu prvi zubići.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
6
Zvijezda baby kalendara za 2019 - JUNI
Dragi ringerajci, predstavljamo vam junsku zvijezdu za „Zvijezda baby kalendara za 2019“!
4
Zvijezda baby kalendara za 2019 - OKTOBAR
Vrijeme je da upoznamo i oktobarsku zvijezdu za "Zvijezda baby kalendar 2019"!
3
Gdje griješimo kada stavljamo u krevet beb...
Da li se i vama dešava da kada poželite da spustite bebu koja je zaspala na rukama, odmah se probudi? Onda vjerovatno i ...
3






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *