|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Stvari koje možda niste očekivali kad ste dobili bebu

Uredništvo Ringeraja.ba, 24.1.2018
Mnogo toga znamo o bebama, ali i dalje ostaje puno toga što iznenađuje
Ključne riječi:

image
/11


ŽIVOT s novorođenčadi je pun iznenađenja, osobito roditeljima kojima je to prvo dijete. Većina njih je prekrasna, ali neka su zaista neobična.

1. Mišići očiju su im toliko labavi da u prvih nekoliko tjedana mogu pomicati oči u različitim smjerovima istovremeno. Nemojte se uplašiti, to je normalno, osobito ako je beba umorna. Ako se to nastavi događati i kasnije, upozorite na to liječnika na redovnom pregledu. 


2. Bebe jedu vrlo često. To i nije neočekivano ako imate na umu da im je pri rođenju želudac veličine trešnje, a u dobi od dva tjedna veličine jajeta. Veće količine mlijeka jednostavno ne stanu pa se beba treba često hraniti. Adaptirano mlijeko probavlja se duže od majčinog pa su takvi obroci nešto rjeđi.

 

3. Imaju vjetrove kao da su veliki. Bebe tijekom hranjenja progutaju i mnogo zraka. Dio izbace podrigivanjem, ali dio prođe kroz cijeli probavni sustav. Vjetrovi mogu biti učestaliji ako je mama jela hranu koja napuhuje. Uglavnom, bebe imaju vjetrove kao i odrasli, po glasnoći, mirisu i intenzitetu. 


4. Živahno spavaju. Bebe nerijetko tijekom sna proizvode brojne zvukove, miču rukama, nogama i očima. To je posve normalno. S druge strane, hrkanje nije normalno i ukazuje na određene prepreke u dišnim putovima, možda zbog prehlade ili iz nekih drugih razloga. Ako dijete hrče, pojačano na njega pazite.

 

5. Neobično izgledaju. Novorođene su bebe često naborane i pomalo zgužvane nakon poroda, ipak su bile dugo skvrčene u malom prostoru. Već za nekoliko tjedana će se izdefinirati te izgledati mnogo bolje. 


6. Novorođeni dječaci mogu imati erekciju. Ona, naravno, nije potaknuta seksualnim nagonom i može se dogoditi već u maternici, a uzroci mogu biti brojni, od kupanja do punog mjehura. 

 

7. Vrh glave im je mekan i spužvast. Bebina lubanja pri rođenju ima rupu na glavi jer joj se kosti još nisu spojile kako bi lakše mogla proći kroz porođajni kanal te kako bi joj omogućila nesmetani razvoj mozga. Zatvaranje fontanele počet će s oko šest mjeseci i vjerojatno završiti do godine dana.


8. Bebe se mogu roditi vrlo dlakave. One su u maternici prekrivene lanugo dlačicama. Većini će ih do poroda otpasti, ali neke će se bebe roditi s mnogo dlačica. Bez brige, sve će ubrzo otpasti, a najčešće je isto i s gustom kosom s kojom se bebe rode.


9. Prekrasno mirišu. Dokazano je da bebin miris pozitivno utječe na majke. Bebe se u početku ne mogu znojiti te se hrane samo mlijekom, od čega dolazi tako fini miris. 


Izvor: index.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
8
Skok u razvoju bebe: Beba plače i stalno t...
Kod skokova dolazi do promjena u ritmu hranjenja, čestih buđenja, promjena u djetetovu ponašanju - postaje nervoznije, n...
5
Kako se pravi beba u jednom afričkom plemenu
Roditelji su ti koji odlučuju da li će i kada imati dijete, ali dijete u stvari samo bira svoje roditelje i pronalazi pu...
4
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *