|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Kako kupiti odgovarajuću autosjedalicu?

Uredništvo Ringeraja.net, 4.5.2010
Svim roditeljima je najvažnija sigurnost njihovog djeteta i zato se odlučuju za kupovinu odgovarajuće autosjedalice. Najvažniji savjet je da autosjedalica mora odgovarati djetetovoj dobi i težini.

image
/11



Svim roditeljima je najvažnija sigurnost njihovog djeteta i zato se odlučuju za kupovinu odgovarajuće autosjedalice. Međutim, roditelji se često zbune zbog velikog izbora autosjedalica različitih proizvođača, modela i, naravno, cijena. Važno je da nam u trgovini znaju dati i dobar savjet. Bilo bi dobro da povedemo i dijete kako bi ga mogli stavljati u različite, njegovoj dobi primjerene autosjedalice, jer će njegovo udobno sjedenje i nama olakšati vožnju.

Najvažniji savjet je da autosjedalica mora odgovarati djetetovoj dobi i težini. Dolje je tabela primjerenosti određenih skupina autosjedalica djetetovoj dobi: sjedalo, koje ima karakteristike dvaju ili više starosnih skupina je kompromisno rješenje, jer nije optimalno ergonomski oblikovano ni za jednu starosnu skupinu. Samo pravilno oblikovana i dovoljno tvrda sjedalica daje tijelu dobar oslonac i omogućava dobru zaštitu glave. Sjedalica namijenjena prvoj starosnoj dobi djeteta mora imati i mogućnost mijenjanja položaja naslonjača – dizanje i spuštanje gornjeg dijela.

Dijete može u sjedalici gledati u smjeru vožnje naprijed ili natrag (kod sjedalica za najmlađe djeca gledaju natrag, a kod sjedalica iz starijih skupina su okrenuti naprijed) – moramo uzeti u obzir uputstva proizvođača. Kada je djetetovo tjeme već doseglo gornji rub sjedalice, moramo sjedalicu zamijeniti većom. Kad je dijete starije od 3 godine, umjesto takve autosjedalice mu možemo kupiti sjedalo koje omogućava da djetetu stavimo pojas od auta, a za bolji oslonac za glavu i leđa ga možemo kombinirati s naslonjačem.

Na izabranoj sjedalici mora biti narančasta naljepnica sa natpisom ECE R 44/03, koja je znak da je izrađena u skladu sa najnovijim sigurnosnim propisima (s homologacijom). Ako su na njemu oznake R 44/01 i R 44/02 znači da su kod proizvodnje uzimali u obzir zastarjele, blaže sigurnosne zahtjeve. Najveću sigurnost obezbjeđuje najnoviji ISOFIX sustav, koji omogućava da autosjedalicu na četiri mjesta namjestimo neposredno u automobil (ugrađuju ga u novije modele automobila).
Na taj način je onemogućeno nepravilno namještanje ili pogrešna upotreba autosjedalice. U slučaju nesreće karoserija automobila ublaži jačinu sudara, te povrede koje bi nastale na djetetovoj glavi. Taj sustav razvija međunarodna organizacija za standardizaciju (prvi dio imena) sa ciljem, da bi ga u budućnosti prilikom proizvodnje novih automobila upotrebljavali svi proizvođači kao jedinstven sustav.

Veliki broj automobila ima ispred suvozačevog sjedišta airbag (sigurnosni zračni jastuk).
U tom slučaju tamo ne smijemo namjestiti dječju autosjedalicu, osim ako isključimo djelovanje airbaga. Čak i kada je dijete vezano pojasom i autosjedalica dobro namještena, može jačina udara airbaga dovesti do teških tjelesnih povreda ili čak do smrti. Neki od novijih automobila su već opremljeni naljepnicom koja upozorava da djetetovu sjedalicu upravo zbog airbaga ne smijemo namjestiti na suvozačevo sjedalo odnosno da treba airbag u tom slučaju isključiti.

Najvažniji sigurnosni savjeti:

- upotebljavajte samo takvu autosjedalicu koja odgovara djetetovoj težini i starosti!
- prije nego je kupite, ako je ikako moguće provjerite da li je odgovarajuća za vaš automobil!
- držite se uputstava proizvođača (o mjestu i načinu namještanja autosjedalice, te stavljanju pojasa) i pobrinite se da su vam uvijek nadohvat ruke!
- uvijek upotrebljavajte sigurnostne pojaseve!
- autosjedalicu smijete namjestiti na suvozačevo sjedalo samo ako tamo nema airbaga ili je isključen.

Najčešći uzroci nesreća:

- dijete je nedosljedno i površno vezano
- sjedalica je nepravilno namještena
- upotreba sjedalice neprimjerene djetetovoj starosti
- upotreba zastarjele autosjedalice
- upotreba zastarjelog, sigurnosno spornog modela autosjedalice
- sjedalo u autu nije pravilno namješteno, jer to nije moguće (premještanje sjedalice u drugi auto).

Ukoliko planirate kupiti rabljenu autosjedalicu, trebate paziti na sljedeće stvari:

- sjedalica ne smije biti oštećena ( npr. odlomljeni dijelovi)
- ukoliko je već »preživjela« nesreću, može imati na prvi pogled neprimijetna oštećenja
- ne smije biti starija od 10 godina.
 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Šta je ružičasta buka i kako pomaže bebi d...
Roditelji na različite načine uspavljuju djecu, a jedan od najpopularnijih je pomoću metode "bela buka". Međutim, u po...
6
Koliko sna je potrebno bebi? - Tablica spa...
Stručnjaci su napravili tablicu spavanja koja pokazuje koliko je prosječnim bebama potrebno sna, ali budite bez brige uk...
4
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
4
Zašto se moje dijete i dalje budi noću?
Kao i bebe, mnoga mala djeca ne spavaju cijelu noć, i to je sasvim normalno. Mala djeca žude za vezom i dodirom da bi se...
4






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *