|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Kad beba može u sjedeći položaj?
23.12.2007 14:39:20   
jaca27
drage mame,sve vas pozdravljam i molim za savjet. mojoj kcerkici su 4 mjeseca (malo više), ali već pokazuje potrebu da sjedi- muku mučim s njom....čula sam da su nekim mamama pedijatri rekli ni slučajno prije 7,8 mjeseca i ja stvarno ne znam kako do tad izdržati jer se ona otima,povlači naprijed i plače ako je držimo uspravno... mirna je kad sjedi user posted image znam da je jaako rano,al šta da radim????kolika je štetnost za kukove pomalo je stavljati sad??
hvala vam.......user posted image

< Poruku je uredio Hanady RR -- 30.4.2010 0:08:27 >
Revisions: 3 | Neposredna veza do poruke: 1
   RE: kad beba može u sjedeći položaj?
23.12.2007 14:53:08   
Azure
Draga Jaco i sama sam bila u toj dilemi. Pedijatri u Bosni su mi rekli da je pocnem stavljati sa punih 6 mjeseci da pomalo sjedi. Kako smo bili van Bosne otisli smo pedijatru i on nam je rekao isto. Prosurfala sam malo po internetu i nasla isti odgovor. Medjutim nasa Macica je bila nestrpljiva. Boze kad se sjetim. Zeljela je ustati pa je rucice stiskala u sakice i gornji dio tijela pokusavla odici od kreveta stiskajuci usnice od naporauser posted image . Sa pet mjeseci sam je pomalo hvatala za rucice i pomagala joj da se lagano uspravi u sjedeci polozan. Ali je nikad nisam stavila da sjedi. Uvrstili smo to u nase vjezbice pa sam je recimo dva ili tri puta u danu lagano podizala i spustala. Sa 6 mjeseci smo je zvanicno stavili da sjedi. Poredali jastucice oko nje i sa strepnjom cekali reakcije. Kratko bi sjedila zavaljena u jastucice i vrlo brzo se izmigoljila da ponovo legne. Malo pomalo. Pocela je sjediti, najprije kratko, a potom sve duze i duze. Vec si sama osjetila da ona ima potrebu da sjedi. Znaces  da ocijenis koliko cesto ces je stavljati.

Zelim ti ugodan dan i cmokni bebicuuser posted image .



_____________________________

Nasa princeza je rodjena 3.9.2006, a mladja princeza i princ rodili su se 29.12.2009.

(odgovor članu jaca27)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: kad beba može u sjedeći položaj?
23.12.2007 15:06:21   
jaca27
hvala azure, svaki savjet je dobrodosaouser posted image inace ,ne znam kako vi ,al ja sam primjetila da bebe stvarno skoro svaki dan imaju neki novi fazon i promjenu u ponasanju user posted image prelijepo je to sve pratiti, al mi se cini da prebrzo odrastaju........user posted image
ps. nisam ovih dana bila na forumu zbog praznika, pa samo da od srca cestitam bajramske praznike svim bosnjacima (ima jos danas fore :) i dame, nadam se da niste pretjerale sa kolacima ovih dana...valja nam na dijetu kasnije user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Azure)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: kad beba može u sjedeći položaj?
23.12.2007 15:38:41   
moonlight
Meni je forum super stvar  user posted image   Imam bebu od 5 mjeseci i neki dan razmisljam kad bi trebali da počnemo sa sjedenjem i skontam idemo sutra u Vrazovi na kontrolu i sad vidim temu, super



_____________________________

Čemu je vakat tome je i vrijeme

(odgovor članu jaca27)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: kad beba može u sjedeći položaj?
23.12.2007 16:41:05   
Suncica*
Beba kada pocne sama da se dize, tada je i vreme da sedi. Moja Lorena je stabilno sedela sa nepunih 6 meseci, mada pedijatri preporucuju sedenje od 6. meseca zivota.

(odgovor članu moonlight)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: kad beba može u sjedeći položaj?
23.12.2007 17:14:31   
laracroft
Dok se dijete samo ne uspravi i ne ostane sjediti... ma ni pomisljati!!!Znaci nikakvi oslonci,nikakvi uglovi,nikakvi jastuci,jer zbog takvih stvari bebina kicma moze se trajno ostetiti.Najbolje bi bilo da bebu odvedeš fizijatru,pa da ti i on ovo potvrdi.Beba smije da sjedi jedino u autosjedalici i to ne više od dva sata(mislim na autosjedalicu do 13kg),jer u tom polozaju je i beba u stomaku.Meni je pedijatrica u savjetovalištu rekla da ocnem stavljati jastuke oko Adiana da ga pridrzavaju,i naravno da je nisam poslusala.


_____________________________

Adian 01.02.2007

(odgovor članu Suncica*)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: kad beba može u sjedeći položaj?
23.12.2007 17:26:16   
Suncica*
Moja Lorena je sedela u autosedelici u kuci, jer mi je bilo lako i uraditi nesto pored nje..Inace kada je pocela da sedi, par dana smo je morali pridrzavati i posle se naucila sama. Isto je bilo i sa hodanjem. Par dana dok nije uhvatila oslonac, a posle je niko nije mogao uhvatiti. Sto kaze Selma, ne treba detetu jastuke stavljati, tek kada se beba pocne sama dizati, ne treba forsirati sedenje, jer sve mimo bebine volje je provociranje necega na sta dete nije spremno..
Zato polako, beba ce tacno pokazati kada bude spremna da sedne, da stoji i ne treba sprecavati.

(odgovor članu laracroft)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: kad beba može u sjedeći položaj?
23.12.2007 17:49:24   
laracroft
Bas tako.Dijete treba pustiti da samo odluci kada ce hodati,sjediti,puzati...Nisu sva djeca ista!!!Uporno gledam kako pojedine mame cine kardinalne greske uceci svoju djecu da sjede,ustaju ili....

_____________________________

Adian 01.02.2007

(odgovor članu Suncica*)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: kad beba može u sjedeći položaj?
23.12.2007 19:27:58   
Emina*
Dijete se može postaviti u sjedeći položaj vrlo rano uz uvjet da se naslon postavi pod 45 stupnjeva. Sjedenje u vertikalnom položaju uz vertikalni naslon (od 90 stepeni) je dopustiv tek kada dijete počne vrlo stabilno sjediti
Mislim da dijete ne treba da bude u autosjedalici vise od dva sata,ukoliko beba ima manje od sest mjesecit,tako kazu i uputstva za samu autosjedalicu.
Sto samo dovodi nas do zakljucka da beba ne bi trebala da se postavi u sjedeci polozaj do sestog mjeseca,jer i fizioterapeuti,kao i ljekari to preporucuju,jer bebina kicma i kicmeni prsljenovi se formiraju duzi vremenski period,pa kada bi je stavljali ranije doslo bi do iskrivljenja kicme, i pojedini prsljenovi se ne bi razvili pa su najvece mogucnosti da nastupi skolioza.

Bebe ne znaju sta je najbolje za njih,pa iako mi primijetimo da hoce da sjednu (pod uglom od 90 stepeni) prije navrsenih sest mjeseci zivota,to ne bi trebalo dopustiti iz upravo navedenih razloga..
Cuvajte se......

(odgovor članu laracroft)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: kad beba može u sjedeći položaj?
24.12.2007 0:09:22   
alma_s
Pozdrav drage moje.Svoju curicu nisam stavljala da sjedi dok nije napunila 6 mjeseci,iako je to ona htjela i pokušavala.Radila sam sa njom par vježbi svaki dan koje mi je preporučio pedijatar.Ali kada sam je stavila da sjedi njoj nije više bilo to interesantno nego hoće na nogice da hoda.Posavjetovala sam se i rekli su mi da je to OK i da smije pošto hoće a kukovi i kičma su OK.Ako je stavim da puže ili sjedi ona traži uz što će se ispraviti,tako da sada ne smijem ni sekundu da je ostavim na samo,osim u krevetiću(a tamo baš ne uživa).

_____________________________

cuica

(odgovor članu Emina*)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: kad beba može u sjedeći položaj?
24.12.2007 8:46:31   
Blue rose RR
Svaka beba ima različit razvoj tako da je teško zaključiti kada kojoj bebi odgovaraju određene radnje.
Sjećam se da je moja kikica od 4,5 mjeseci počela da se oslanja na nogice 8naravno uz našu pomoć), i da skače.
Znala je sve ukućane izredati da bi ona skakala, i bila je presretna.
Nikada nismo forsirali, kao pojedini roditelji, da dijete MORA sa lupam, 5-6 mjeseci  sjediti, sa 1. godinu puzati ili hodati...bitno je pratiti sam razvoj svoga djeteta, i sami ćete zaključiti kada je dijete spremno z aodređene radnje.
Svakoj mami bih savjetovala da kupi dječiju stolicu/ležaljku.
Ja sam u WISA-i kupila tu stolicu, koja u stvari se može koristiti i kao ležaljka, jer ima 5-6 položaja, do krajnjeg sjedećeg položaja (naravno koji nije korišten do ... nemam pojma kojeg mjeseca).
Naša kikica je od 3 mjeseca boravila tokom dana u toj ležaljki, koju bi smo ponekad malo uzdignuli, tako da bi ona mogla da prati dešavanja oko nje.
Stvarno je pomagala, jer bi smo je mogli svezati, i nabacati oko nje igračke tako da joj nije dosadno, a ujedno je i bila u položaju koji bi bio njoj odgovarajući.
Mislim da ću negdje u albumu pronaći jednu od njenih sličica na toj ležaljki, pa da pogledate.

(odgovor članu alma_s)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: kad beba može u sjedeći položaj?
21.2.2008 21:50:30   
amdi
Ovo pise u nalazu ortopeda kada je pregledao kukove mom Amaru:
Sa navrsenih 5 mjeseci dozvoliti sjedenje, a sa navrsenih 8 mj. oslanjanje na noge. Spontano propuzavanje i prohodavanje

_____________________________

veliki 22.3.2005
mala 17.7.2007

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: kad beba može u sjedeći položaj?
26.9.2008 12:56:54   
adisaady
E da i u mom nalazu stoji dozvoliti sjedenje sa 5,5 mjeseci i spontano prohodavanje sa 9 mjeseci. Inace ja sam majka djecaka od 4,5 mjeseci i muke mucim sa bebom koja zeli samo da se nosa i da je u uspravnom polozaju, sam se uzdize da sjedi i jedino mu tako odgovara. Mada ga jos uvjek nisam stavljala pravo da sjedi sa jastucima, a niti cu.  Preko dana nece ni sekunde da je u toj lezajci, a niti da lezi. Inace je pravo teska beba, zeli punu paznju, nezeli ni minute da je sam, i ako drzi igracke i igra se sa njima, mora ga neko gledat, pa da je njemu zanimljivo...a te bebeuser posted image

(odgovor članu amdi)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: kad beba može u sjedeći položaj?
26.9.2008 13:11:45   
mamina cura
Ne znam da li si cula za sling ali je pravo dobar za bebe koje vole da se nosaju a za mame ne pretstavlja nikakvo opterecenje. Moja malena skace od radosti kad vidi da sam uzela maramu jer zna da idemo van i vec je naucila da mase i kaze pa pa user posted image

_____________________________

Timur 20.03.2004.
Hena 30.12.2007.

koristimo platnene pelene
za zdravije odrastanje

(odgovor članu adisaady)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: kad beba može u sjedeći položaj?
26.9.2008 21:47:00   
Visnja RR
Asja ce za sedmicu dana imati 6 m i tada ce ici na vakcinu i kontrolu i tek od tada cu je stavljati da sjedi... mada ona odavno ima zelju za tim...
Obicno lezi u lezaljki ili kad negdje idemo onda je u AS al sve je to zavaljen polozaj...

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu mamina cura)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: kad beba može u sjedeći položaj?
26.9.2008 22:00:34   
Romali
I mi prijavljujemo želju za sjedenjem i puzanjem takođe, ali ono k'o fol puzanje user posted image user posted image
Ne mislim ga još stavljati u sjedeći položaj, kad napuni 6 mj.aBd počet ćemo pomalo pa koliko on sam bude mogao. Nekako mi sve ovo brzo prolazi user posted image , naše bebe rastuuser posted image  

_____________________________

23.4.2008. A.O. promijenio moj svijet :)
14.4.2014. Z. promijenila našu planetu :)




(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: kad beba može u sjedeći položaj?
26.9.2008 22:05:38   
Amrino
Ja uporno pozivam sve majke da procitaju ovaj tekst jer je jako koristan...ali izleda da ga malo ko cita.

http://www.ringeraja.ba/forum/Motoricki_razvoj_djeteta_u_1%25_godini_zivota/m_87970/tm.htm

Beba NE SMIJE da se "stavlja" da sjedi---Smije da sjedi tek onda kada o sama ucini.
Mnogi ce pedijatri reci smije od 6. mjeseca- ali nije svaka beba ista.
Moj Hamza je od prvog dana rodjenja drzao sam glavu...znaci bio je jak i cvrst- a sam je sjeo sa nekih 7 mjeseci. To znaci da je tek tada bio spreman na to i njegova je kicma tek tada bila za tu radnju...
To su stvari koje ce obiljezti dijete za cijeli zivot. Izbjegnite skolioze, kriva i bolna ledja- pustite bebe da se pravilno razvijaju.


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu Romali)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: kad beba može u sjedeći položaj?
26.9.2008 22:08:43   
Romali
Ne znam jesam li se pogrešno izrazila, a pročitala sam i taj i mnoge druge tekstove. Neću ga sama stavljati da sjedi, nego ću mu od tada dopustiti pomalo kad on bude htio i uporno tražio. A sada mu ne dopuštam nimalo iako želi. 

_____________________________

23.4.2008. A.O. promijenio moj svijet :)
14.4.2014. Z. promijenila našu planetu :)




(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: kad beba može u sjedeći položaj?
26.9.2008 22:15:08   
mamin junacina
Iskreno vise ni sama neznam sta bi,neki kazu ovako neki onako,vise su i ti doktori izgubljeni.Djeca su se prije stavljala u dubak,sada to nedolazi u obzir a hodalica da nepricam...Samo me intresuje kako smo mi ostali normalni kada nasa djeca to sada nista nesmiju koristit                                                                                                          

_____________________________

HARUN 22.6.2008

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: kad beba može u sjedeći položaj?
26.9.2008 22:50:24   
lida
U tekstu pise da djete sa sedam mjeseci stavlja nogice u usta ...moj Mirza je to radio vec sa cetiri i po ...danas mu je pet mjeseci i dok ga drzim sam se savija u sjedeci polozaj naravno ja ga jos ne stavljam ali nevidim razlog da ga sa sest mjeseci ne stavljam da pomalo sjedi ako nalazi kukova pokazu da je sve u redu 

_____________________________

Irhana 28.11.1999.

Mirza 26.04.2008.

(odgovor članu mamin junacina)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: kad beba može u sjedeći položaj?
27.9.2008 8:18:33   
ElmaB
Sjecam se da je moja Tea pokusavala da sjedi sa nepunih 5 mjeseci, a ja sam je stavljala medju jastuke kada je imala pola godine. Samostalno je pocela sjediti sa 7 mjeseci. Nema nikakvih problema, hvala Bogu. Isto tako radim i sa Lanom i Denijem, s tim sto su oni, posebno Lana, vec od 4 mjeseca pokazivali zelju za sjedenjem. Ali, sam ja to izbjegavala. Sada im je 6 mjeseci i postepeno cu ih stavljati u sjedeci polozaj! Kako sam sa prvim, tako cu i sa njima, jer sam vidjela da sam sve dobro radila i da nije bilo nikakvih posljedica, bez obzira sto su misljenja pedijatara za sjedenje od 6 mjeseci, podijeljena!

_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.


(odgovor članu lida)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: kad beba može u sjedeći položaj?
27.9.2008 8:45:12   
mamyca
Hamza je sa 3,4 mjeseca pokazivao zelju za sjedenjem,al normalno da mu to nisam dozvolilauser posted image .Sad sjedi u krilu i mislim da bi mogao i sam sjediti,ali sacekat cemo jos malo.Ali najveci mi je problem sto vise nece ni tako nego hoce na noge,kako ga god namjestis on ustaje.user posted image

_____________________________

Hamza 11.3.2008.

(odgovor članu ElmaB)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: kad beba može u sjedeći položaj?
27.9.2008 9:06:20   
ElmaB
To se desava i kod moje Lane. Ja znam iz iskustva, bez obzira sta na to kazu pedijatri, da samo treba pratiti djetetove potrebe i mogucnosti. Nije svako dijete isto. Neko ranije pocne sjediti neko kasnije itd. Ja sam pratila Teine potrebe i mogucnosti i nisam pogrijesila!

_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.


(odgovor članu mamyca)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: kad beba može u sjedeći položaj?
27.9.2008 9:24:13   
mamin sin
Potpuno si upravu ElmaB, slazem se. Ne moze se dijete  po sablonu razvijati. Naravno nista ne treba forsirati, ali ako dijete pokazuje da je spremno zasto ne....
Klasicni primjer je djevojcica od moje prijateljice koja je 10 dana mladja od mog sina i prohodala je sa 9 mjeseci, a on evo sa skoro 11 se samo podize sam....user posted image  A znam da je nisu forsirali...Ona je sa 5,5 samostalo sjedila, a on sa 7mj..user posted image  

(odgovor članu ElmaB)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: kad beba može u sjedeći položaj?
27.9.2008 9:36:23   
ElmaB
Ja u principu najvise volim kada mi savjet da neka iskusna mama, jer hiljadu puta smo se uvjerili da pedijatri savjetuju kako im je volja. Ne mozes sastaviti dva dr da isto govore. I ja nekada ne znam kako bih u odredjenim situacijama postupala sa Lanom i Denijem, jer sam neke stvari i zaboravila, pa se onda najradje obratim vama ovdje na forumu, a bas kada moram pitam doktora!

_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.


(odgovor članu mamin sin)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *