|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Kad beba prohoda
22.1.2009 12:22:12   
haidy
Drage moje, interesuju me vasa iskustva i savjeti u vezi prohodavanja bebe. Cega se cuvati, na sta paziti itd.
A takodje me interesuje kako ste svoj zivotni prostor uredili za potrebe bebe, u stvari za potrebe aktivnih beba?
Moja beba je prije dva dana pocela pravo da puze i vec ordinira po kuci. juce sam je nasla kako otvara fioku. posto je ne mogu motriti bas svake sekunde, kako je zastiti?
Bila sam kod prijateljice koja je svoju kucu pretvorila u igraonu, iznijela je sve iz sobe, stolove, dvd, sklonila rucke sa ormara i viseceuser posted image . meni je to malo bezveze. ali kako bebi dokazati da nesto ne smije da dira?


_____________________________

Jedan osmijeh mijenja sve:-)

Lokica 17.05.2008.
Gugutka 20.10. 2011.

Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Kad beba prohoda
22.1.2009 12:39:05   
HanaBana
Mi smo Hani pokazivali kako se na sta moze povrijeiti jer nismo mogli sve iznijeti iz kuceuser posted image Sama je jednom ustinula rukicu na ladici, nista strasno, malo je zabolilo i od tada to vise ne radi. Kada upalim rernu pustim da dirne staklo da vidi da je vrelo i onda to ne dira. Sto se tice stola i tu se udarila jednom i sada pazljivo se vrti oko njega. Tako da je brzo skontala sama sta smije a sta ne.

_____________________________

Hana 26/06/07- mamina najbolja prijateljica

(odgovor članu haidy)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Kad beba prohoda
22.1.2009 12:42:49   
Anoniman
Draga moja to da se kuća pretvori u igraonu je malo pretjerano,jednostavno dijete nek ti je stalno na oku,ako krene gdje netreba ti je vratiš i prstom joj pokažeš ne ne,al sve to dođe na svoje,npr. kad nismo imali plina pa smo svi koristili grijalice  ja sam Asji pokazala grijalicu i rekla pec to ne smiješ dirati i vjeruj da je zaobilazila u širokom luku. Najvažnije je da dijete kad prohoda usmjeriš šta smije a šta ne i potrudi se da ti je stalno na oku bar dok se ne učvrsti na nogama. 

(odgovor članu haidy)
  Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Kad beba prohoda
22.1.2009 12:51:30   
bebano
Haidy ja isto smatram da je ovo sto je tvoja prijateljica uradila budalastina cista. Pa sta ce sutra kada sa djetetom ode negdje? Ili nece nigdje izvoditi djete. Uglavnom svako zna svoje, ali ja se slazem sa Ivany i sa Hana Bananom i mislim da se upravo ovako moze djeci ukazati na nesto. Jasno da ce se nekada i udariti i ustinuti, ne moze se djete sacuvati od svega. Ali isto tako smatram da su oni pametnice male i brzo skontaju sta smiju a sta ne.

_____________________________

Luka - Mamina sreća
27.05.2008

Sunce moje malo :-))


(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Kad beba prohoda
22.1.2009 12:59:24   
haidy
Ma ta moja prijateljica je poseban slucaj u svakom smislu, ali to je druga temauser posted image
Evo sad je opet krenula do fioke, ja joj kazem ne, ne i ona ustukne dva koraka. koliko ce je to drzati vidjecemouser posted image


_____________________________

Jedan osmijeh mijenja sve:-)

Lokica 17.05.2008.
Gugutka 20.10. 2011.


(odgovor članu bebano)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Kad beba prohoda
22.1.2009 13:38:30   
Amrino
Mislim da ni u cemu ne treba pretjerivati- tako da nema potrebe praviti igraonu od dnevne sobe ali isto tako mislim da je krajnje nerealno i bezzveze ocekivati od male djece da ne diraju ono sto nama ne pase.
Stan se definitivno MORA prilagoditi bebi a ne bebu prilagodjavati nama i okruzenju.
Kod nas je situacija slijedeca: nikakvo razmjestanje namjestaja nismo pravili. Nikada nisam dala da se sto pomjera ili sl. ako bi se Hamza zavlacio i igrao oko njega i odmah na pocetku je naucio (nakon sto je par puta opalio glavicom od isti) kako oko stola i sada fino puze ispod njega, sagne se i nema nikakvih problema. Tako je postepeno upoznao cijeli stan tj. cijelo svoje okruzenje.
Kupili smo zastite za uticnice i to mislim da je OBAVEZNO.
Takodje smo kupili zastite i za ladice, fioke ili ih vezali i osigurali smo sve. Dakle ono sto ne treba da dira i otvara i ne moze. Posebno smo zastitili mjesta gdje se nalaze deterdjenti i sl. jer je to prijetece po zdravlje djece. Banju obavezno zatvaramo.
Moj Hamza odavno ide po cijelom stanu, prije je puzao a sada i hoda i nikada ga ne drzim staaalno na oku jer onda nista drugo ne bih radila nego samo hodala za njim a ne zelim ni da mu ogranicavam kretanje. Do sada nikakvih problema nije bilo. Nije nijednom pao i jako je stabilan, Sam se igra i zabavi. Vrlo rano smo ga naucili da sidje sa kreveta, kauca tako da i to radi sam.
Mislim da je najvazniji pravilan motoricki razvoj jer tako djeca budu jako stabilna kada propuzaju i prohodaju da im nikakva kontrola i prevelika paznja ne trebaju.


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu haidy)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Kad beba prohoda
23.1.2009 23:23:29   
lejlašh
Po mom mišljenju stan donekle treba prilagoditi bebi - utičnice i slično, bebe brzo nauče ono što se ne smije dirati - tipa grijalice, šporeta, itd. A većina ih uči na vlastitom iskustvu i tako je najbolje, što kaže Amrino - lupi se par puta od sto, ili pipne topliju rernuuser posted image . Naravno da ih ne treba držati na oku baš svaku sekundu, pa djete je po prirodi radoznalo i šta bi bilo od njih kada bi im baš sve ograničavali.
Ja znam da kada se moja ušutari i nije na vidiku - neki belaj sprema - tipa razbacala mi je odjeću iz ladice, otvorila je torbu i vadi sve iz nje, našla je nešto za jelo( što inače nije za jelo), itd. A svi ti nestašluci su dozvoljeni, ja samo zagalamim, a ona se nasmije i kao pobjegne i govori ne- ne, i onda opet po svom user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Merjem, 11.11.2007.
mamina sultanija
Arman, 23.07.2010.
mamin pasha

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Kad beba prohoda
30.8.2009 17:21:07   
Skvo RR
Zene nasla sam zastite za uticnice i evo sada ih postavila..(specijalnost su nam uticnice, ne mogu da shvatim njenu fascinaciju)....E, sav sam grad presla, ne  mogu da  nadjem zastite za sto (TL, chicco, BebaKids)?

Znate li vi gdje bi jos mogla pogledati?

_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu lejlašh)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Kad beba prohoda
30.8.2009 17:22:47   
tweety
skvo jesi li pokušala u DM-u?ja sam viđala neke zaštite ali nisam toliko obraćala pažnju za šta služe.

_____________________________

Prince `05
Princess `08

Ente kalbii, ente kullun fii hajatii..."Moje si srce, sve si u zivotu mom..."

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Kad beba prohoda
30.8.2009 17:39:16   
Skvo RR
Super savjet, nisam gledala....a vjeruj mi sve kupujemo tamo.. Nego, bas se nesto nisam sjetila. Javim, ako nadjem..user posted image

_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu tweety)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Kad beba prohoda
30.8.2009 17:51:29   
Anushka
mi smo uglavnom stan prilagodili bebi, imam veelike jastuke koji sluze kao barikade za nedozvoljeno podrucje - oko TVa i DVDa, te ulaz u kuhinju (frizider, sporet, ladice i smece = raj za istrazivaca) wc zatvaramo ALI ja ga ne ispustam iz vida skoro ni sekundu osim kad je u kreveticu. Ne ogranicavam ga niti mu skrecem paznju na sebe ali gledam sta radi, gdje i kako se penje, cim se igra, nalazim mu zanimaciju ako se prihvati neceg opasnog ili preskupog kao sto su mobiteli itd a stignem i stosta uraditiuser posted image  kad se priblizi ladicama postavim mu neki komad odjece ili nesto slicno taman toliko da se ne moze ustinuti i pustim ga da istrazuje. a ono sto je bas opasno - alat od mma, deterdzenti, uticnice su ili previsoko ili iza kauca i sl tako da su mu van dometa. Ipak stalno pratim sta sve moze da dohvati jer me svaki dan iznenadi novim poduhvatom. A nemam ga namjeru odvesti negdje i ocekivati da ce se sam zabaviti meni prihvatljivim nacinom dok ja pijem kafu ili sta vec. i kod nas bar za sada nije uspjelo da se ne igra sa ladicama iako se uspio ustinuti (sa mm-om) a pustila sam ga da dirne masinu za ves kad je bilo otkuhavanje i nije odustao iako ga je u trenutku prepalo pa je vec odavno zabranjen ulaz u wc. A sad ubjedjujem mma da mu nije rano za njegovu sobu u kojoj nece imati ogranicenja jer sam vec zamislila kako bi izgledala i bila bi sigurna za nestasluke. 

(odgovor članu tweety)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Kad beba prohoda
30.8.2009 22:00:46   
žana o8
Moja je prohodala prije mjesec dana i zaista se trudim da je pazim ,ali ne u smislu da sam stan pretvorila u igraonicu, naprotiv. Sve je na svom mjestu. Par puta se lupila od sto u dnevnoj sobi ,pričepila se na ladice u kuhinji, opekla na rernu. Mislim da je i normalno da se dijete malo udari , jer drugačije ne bi naučio šta smije ,a šta ne i gdje mu prijeti opasnost. Zaštitili smo utičnice, pazim da ne dira detardžent i sl. , a ovo drugo, Bože moj ,kao što Arilo kaže, ne hodsm non stop za njom jer ona nikada ne miruje, ali čim su ušuti znam da nešto belajišeuser posted image user posted image i dolazim da intervenišem. Ako je u svojoj sobi, tu je prilično sigurno i malo sam mirnija, u kupatilo ne ulazi jer zatvaramo vrata. A ostalo, nek dijete istražuje, a mi ćemo je paziti.

_____________________________

nestašni smo strašno, uh, uh, bilo je po guzi

(odgovor članu Anushka)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Kad beba prohoda
30.8.2009 23:02:19   
teta berta
UH.... Vec kad sam se pomalo i brinula sto Nika jos ne puze, ona nas je jednog dana iznenadila i pocela kruziti za igrackom... Od tada me izmoriuser posted image  Ne znam odakle joj toliko energije da sto puta ustane, sjedne, puze, hoda... I samo gleda gdje je struja, banja i smece... To joj je opsesija. Do sada sam zastitila mjesta gdje je struja, banju zatvaram, a smece sakrivamuser posted image user posted image  Par puta se i udarila od sto, pa sada kako neko rece pazi... Moja sveki trci za njom, umori se zena, gdje ona okom, tu sveki skokomuser posted image user posted image user posted image

_____________________________

Imam dva zlata, to su Nika i njen tata -:)

(odgovor članu žana o8)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Kad beba prohoda
30.8.2009 23:11:43   
mila81
Moj mali ima skoro dva mjeseca kako hodi. Prvi mjesec je bio skroz nesiguran, i moglo se podnijet, ali sad ga niko ne moze uhvatiti. Tako da je moj savjet zastiti uticnice, ladice, kupatilo zatvarati, smece sklanjati, gdje ne moze uhvatiti, a oni ce se paziti, jer ako se samo jednom udare, oprze, ili ocepe na nesto drugi put su tako pazljivi. Misjenja sam da sto im se vise brani ili ugadja oni sve gori, i razmazeniji.

_____________________________

Muhamed 01.08.2008.
Ajša 04.11.2009.

(odgovor članu teta berta)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Kad beba prohoda
30.8.2009 23:28:19   
milenium
Moj puže odavno al nikako prohodat,i to tako brzo da ja moram trčati za njim da ga uhvatim ako ide npr na neko ''opasno mjesto''! Puštamo ga po cijeloj kući da sam puže,naravno ja pazim nanj ,jer sam uvijek tu.kupaonu zatvaramo,a utičnice su neke posebne postavljene kad se soba pravila,ne može se ništa uključit dok ne zavrnemo desno a istodobno guramo naprijed,ma koma živa,jedva uspjevam uključiti lampu npr.da nisu takve kupila bih one zaštite za utičnice.A zaštite za ladice,oštre rubove itd namjeravamo kupiti,imam ovdje u Brevijevom katalogu neke! On već ima svoju sobu koja je više igraona jer još u njoj nema krevetića ,tu nema nikakve opasnosti(osim prirodnog pada) soba 4x4 pa vrt pajdo unaokolouser posted image

(odgovor članu mila81)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Kad beba prohoda
31.8.2009 16:54:31   
emma.L
Ema puže već nekoliko mjeseci i vere se svuda. Spremam se da rernu malo ugrijem i pustim da dotakne (ona još misli da je to ogledalo). Stol u dnevnoj smo odmakli, ali ne zbog udaraca, nego jer je zaista mali prostor, a mislim da joj treba širina da se kreće. Utičnice još ne dira, a ako krene, 'ne, ne' još uvijek pali. Čak mislim da nećemo ni morati kupovati zaštitu. Jedino što sam sklonila su moje keramičke vaze i zdjele, koje su stalaje oko TV-a. Ostale su dvije samo, a njih je MM skršio u subotu loptom dok su se igrali (ne treba nama beba da pravimo nered user posted image ). Uglavnom, sve je gdje je i bilo, sve joj je dostupno, ali je zato uvijek netko s njom.  
Eh, malo mi je čudno da ništa ne dira po stolu kad netko dođe, ili kad pijemo kavu user posted image ? Ili je još možda malena za to?

_____________________________

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Kad beba prohoda
8.9.2009 14:02:48   
idana_85
I mi prohodali user posted image

MI smo u merkuru uzeli zastite za uticnice, kaze mm tamo nema-sta nema, pa mozda ima i za sto, nisam bila s njim kad je kupovao


_____________________________

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.


(odgovor članu emma.L)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Kad beba prohoda
10.9.2009 22:31:43   
milenium
Danas smo napravili 3 samostalna korakauser posted image user posted image user posted image
Ja sam tako presretna...ma šta da kažem...

(odgovor članu idana_85)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Kad beba prohoda
10.9.2009 22:38:37   
Doraa
Kad je moj bebač napravio prve korake ja sam bila presretna ali od tog do samostalnog hoda je prošlo više od 4mjeseca.Tek sa 14mj.je skroz prohodao i to odjednom se pustio.Otišli na more hodao samo ako ga vodim za rukicu al nisam se smjela maknuti inače odmah tras...tako mjesecima a kad je s mora došao sam me pustio i otišao i skoro nikad nije pao.Pametan-što će se puštat ako vidi da nije stabilan lakše je mamu driblatiuser posted image . Valjda mu je morsko kamenje pomoglo da nauči održati ravnotežu...
Sad me smori tamo-ovamo kako god okreneš svaki dan sve veći dribling ali nek je živ i zdravuser posted image


_____________________________

Ja sam bogata žena hB

(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Kad beba prohoda
11.9.2009 12:10:13   
dana3
MOj sin jos ne hoda ali sve radi nabrojano-dira kablove,uticnice,ladice,otvara vrata,vadi sudje ali sad je sve zatvorreno i od toga nema nista.sto iz boravka smo iznijeli jer je ogroman i opasan

_____________________________

kisik je pronadjen u 18 vijeku...kako smo do tada disali-nije poznato

(odgovor članu Doraa)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Kad beba prohoda
11.9.2009 12:34:03   
mišur
Mi ništa nismo sklanjali ni pomjerali od namještaja...
SAmo smo ga jaaaaako pazili jer je stalno padao i to samo na glavu...
On je dijete koje se stalno udara u glavu, nikada ne padne na neki drugi dio tijela osim glaveuser posted image
Kupili smo, naravno, zaštite za utičnice i to je sve što smo dodatno zaštitili po kući...

(odgovor članu dana3)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Kad beba prohoda
19.10.2009 23:45:38   
veeseelaa
IZVORNA PORUKA: Amrino RR


Takodje smo kupili zastite i za ladice, fioke


Gdje ima kupiti zaštite za ladice??? ja ovo nisam vidjela? imal ko sliku da postavi da bi znala šta trazim

Kod mene je situacija sljedeća:

Malenoj je 9,5 mjeseci al već 15-20 dana naučila se penjati i drži se za trosjed jednom rukom a jednom za sto, sa stola će sve pipati/lupati tako da sitnice sa stola sklanjamo amo-tamo
Ja je ostavim samu za stolom i odem do kuhinje, držim je lagano na oku ali pametnica je skužila pa kad joj dozlogrdi stajanje i hodanje uz dvosjed/trosjed lijepo se spusti na guzu
Moram se pohvaliti da kad joj kažem NE ustukne a ako već drži stvarčicu koju ne bi trebala brže/bolje je baci, do duše nekad na NE reagira tako da ostavi stvarčicu koju drži ali počne da se ljuti što izkazuje zabijanjem glavice u tepih i lupanjem nogicamauser posted image user posted image user posted image  i da sluša mene a mm se uopće "ne boji"user posted image
sad za sad sam zadovoljna a vidjećemo kasnije
Uvijek sam se bojala prohodavanjauser posted image   sve se bojim da se negdje ne udari al što neko napisa brzo bebice skontaju šta se smije a šta ne

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Kad beba prohoda
19.10.2009 23:49:03   
Visnja RR
Imas u TL... neke "spravice" da se ne otvaraju ladice i vrata na namjestaju... mada meni to nista nije bilo primjenjljivo...


_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Kad beba prohoda
20.10.2009 0:04:19   
veeseelaa
e hvala Višnja
a zašto nije primjenjivo?
ma ova moja bi to provalila i skinula izuzev ako nije šta komplicirano za skinuti

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Kad beba prohoda
20.10.2009 16:08:56   
bebano
IZVORNA PORUKA: veeseelaa

e hvala Višnja
a zašto nije primjenjivo?
ma ova moja bi to provalila i skinula izuzev ako nije šta komplicirano za skinuti


Upravo tako Veeseelaa. I moj mali pametnjakovic sve sto smatra da mu smeta lijepo skine. Eeej kada je on davno skidao one zastite sa coskova. Jos dok je puzao, ja narucila maxuz od brata iz Beca, reko da mi se djete ne lupi u  glavicu kada puze. A on lijepo dodje do toga i skine. Naravno ne odmah ali malo po malo dok nije skroz razvalio tj olabavio te zastite. E tako mislim i to za ladice, vrata od ormarica, njemu bi to bilo jos zanimljivije da capka pa da skine. Mada bi mi neka zastita trebala, jer ga ovako moram non stop drzati na oku, posto u svakoj ladici ima nesto sto je opasno za njega.

_____________________________

Luka - Mamina sreća
27.05.2008

Sunce moje malo :-))


(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *