|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Koliko količinski pojedu vaše bebe??
19.12.2008 10:41:07   
pitalica
E drage moje ne znam da li je ova teme bila ili ne,ja sam je morala otvoriti jer ne mogu provjeriti na pretraživaču,jer još ovaj haos sa forumom nisam sretila.Zato vas molim da se ne ljutiteuser posted image i da odgovorite.
Ella je danas napunila mjesec dana,neće da doji,pa se ja izdajam i dajem joj na flašicu.Na svaka tri sata izdojim otprilike oko 80-90ml.Ona nekad pojede svih 90,a nekad60,zavisi.Kada smo u ponedeljak išli na kontrolu,vagali je za 15 dana dobila oko 250gr.Doktorica nije zadovoljna kaže da je moglo više.A Ellica je super beba,ne plače,stolice su joj zlatno žute,pa kontam da nije gladna.Ipak ona još nije trebala biti rođena.
Malo sam se nasekirala kad mi je dr rekla kako ne napreduje,pa vas molim da podjelite samnom vaša iskustava.dakle koliko piju vaše bebe stare kao moja Ella,i one mame koje se sječaju kad su im bebe bile u ovom razdoblju koliko su pile mlijeka?!Zahvalna sam na svakom odgovoru
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Koliko količinski pojedu vaše bebe??
19.12.2008 10:49:19   
Visnja RR
tema ce ti vjerovatno biti prebacena na BEBE user posted image
Postoji li mogucnost da se izdajas cesce pa da beba malo vise papa...
beba bi trebala malo vise da dobije na tezini ali opet vazno je da dobija a ne da gubi...
Mislim da to nije alarmantno, samo pokusaj da je cesce hranis...

Idi na  temu Bebe - dojenje i dodavanje ...imaces savjete iskusnih majki dojilja...

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu pitalica)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Koliko količinski pojedu vaše bebe??
19.12.2008 13:44:25   
Anoniman
Pokušaj sa dohranom aptamil,hipp,humana,nan,bebimil koju želiš ali najbolji je aptamil,možda ti nije kvalitetno mlijeko,ja bih pokušala sa dohranom. Moja Asja nije dojila jer nisam imala mlijeka i jela je aptamil i za prvi mjesec je dobila 1100 grama,a drugi mjesec je dobila 1700 grama,pokušaj jedan mjesec i onda je izvagaj i vidjet ćeš jeli dobila na kilaži i koliko ja bih tako pokušala.

(odgovor članu Visnja RR)
  Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Koliko količinski pojedu vaše bebe??
19.12.2008 14:05:21   
MELLI
Draga pitalice,tako mi je žao što se nepotrebno sikiraš.Moja prva beba u prvom mjesecu dobila je jedva 300 grama,predložili su mi da je dohranjujem zbog čega sam ja zamalo izgubila mlijeko.Drugi mjesec izbacila sam dohranu i dojila i kada je ona htjela i kada nije.Flašicom samo sebi otežavaš.Ja bih na tvom mjestu izbacila flašicu i stalno joj nudila siku.Prvih dana bit će ti jako teško,ali bolje i to nego da izgubiš mlijeko nakon što si izgurala najteži mjesec dojenja.Dojenje je upornost koja se višestruko isplati.Osim toga mišljenja sam da sve bebe nisu iste i ne moraju nužno sve dobijati po kilu i više.Majčino mlijeko ne može biti loše, slabo i nekvalitetno.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Koliko količinski pojedu vaše bebe??
19.12.2008 15:13:18   
Ilhana RR
Neznam, mozda sam vam sad dosadna sa ovim. Al beba treba da popije/pojede kolicinski 1/7 od svoje kilaze. Znaci lahko ti je izracunati to, podijeli njenu kilazu sa sedam i toliko treba da popije. Naravno, u gramima ;) Al ti je odgovor u ML

Primer, moja mala je pocela da pije ad mlijeko sa tri mjeseca. Tad joj je bilo 5720 gr. Znaci 5720/7 = ca 820 ml dnevno...

(odgovor članu MELLI)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Koliko količinski pojedu vaše bebe??
23.12.2008 0:14:16   
mummy
Moja beba je prvi mjesec dobila 240 gr a na porodu je bila teška 4 kg. Dr mi je preporučila češće dojenje a nikako dohranu što sam i praktikovala pa je naredni mj dobila 1 kg. I mi smo kombinovali flašicu jer je ona spavala po cijelu noć a puno i u toku dana zbog žutice. Kasnije se sama počela buditi i bolje napredovati.

(odgovor članu Ilhana RR)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Koliko količinski pojedu vaše bebe??
23.12.2008 10:50:31   
pitalica
Hvala vam drage ženice na odgovorima...Ma ja uopšte ne razmišljam o dohranjivanju,ali mi je jako žao što ona neće da doji.Ja nju uporna stavljam na siku,ali ona ne reaguje,kao da nešto i vuče i baš kad ja mislim da se najela ,ona u plač,a ja onda nemam dovoljno mlijeka da se izmuzem.
Jučer u 3h mi je pojela 110ml mlijeka(toliko najviše izmuzem za jednog hranjenja),ja nisam sebi mogla da dodjem,jer ipak ona je beba od mjesec dana,pitam se dali je njoj to puno?!Sve u svemu,danas smo bili kod doktorice,na vakcinaciji,vagali je i za mjesec i 4 dana je dobila 600 gr.Ja sam zadovoljna,jer ona još nije trebala biti rođena.tolikouser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu mummy)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Koliko količinski pojedu vaše bebe??
23.12.2008 10:55:55   
tweety
Moje je beba prvi mjesec dobila 1300g.Na porodu je tezila 3735g.Samo je dojim a nekad joj dam moje mlijeko na bocicu pa pojede oko 110ml.

_____________________________

Prince `05
Princess `08

Ente kalbii, ente kullun fii hajatii..."Moje si srce, sve si u zivotu mom..."

(odgovor članu pitalica)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Koliko količinski pojedu vaše bebe??
23.12.2008 12:27:54   
Amrino
Draga pitalice user posted image .
Kao prvo- nemoj se previse uzbudjivati zbog doktoricinog komentara, one krivulje po kojima oni "racunaju" jeli beba dobila dovoljno ili ne su radjene po djeci koja se hrane AD- tako da se ne mogu primjenjivati na bebe koje doje.
Ukoliko se beba "normalno" ponasa- redovno piski a stolice ima redovne i zlatno zute su- nemas razloga za brigu, i uopste nemoj o tome razmisljati!
Ovo je odgovor na tvoje pitanje- sto se kolicine tice:

Prema istraživanjima, isključivo dojene bebe stare od jednog do šest mjeseci popiju dnevno u prosjeku 750 ml mlijeka. Različite bebe trebaju različite količine mlijeka, ali se uglavnom kreću u okviru od 570 do 900 ml dnevno. Kako biste predvidjeli potrebnu količinu mlijeka, može vam pomoći sljedeće:
  • Odredite broj podoja tijekom dana (unutar 24 sata).
  • Podijelite 750 ml s brojem podoja.
  • To će vam dati okvirnu količinu izdojenog mlijeka koju će vaša beba trebati po jednom hranjenju. Primjer: Doji li dijete 8 puta dnevno, možete pretpostaviti da će trebati oko 95 ml po jednom hranjenju (750/8=93,75).

    Sto se ostaloga tice- ne vidim razlog zasto izdajas mlijeko? Beba nece da doji? Trebas biti uporna i vjeruj mi da je moguce da na vrlo jednostavan nacin pocnes normalno dojiti svoju bebu. Stavljaj je sto sesce na grudi- nemoj razmisljati o tome dali pojede i koliko pojede- samo je pusti da bude na siki! Napisi mi molim te kakve su ti bradavice? Jel ima problema s tim ili je beba jednostavno navikla na flasicu? pa da probamo to nekako srediti user posted image .

  • P.S NI SLUCAJNO nemoj ni razmisljati o dohrani adaptiranim mlijekom!!! Tvoje mlijeko je najbolje za bebu!!! i Ne postoji NEKVALITETNO MLIJEKO!


    < Poruku je uredio Amrino RR -- 23.12.2008 12:37:50 >


    _____________________________

    Polaznica obuke o dojenju
    HAMZA
    29.12.2007
    IMRAN
    03.03.2010



    (odgovor članu tweety)
  • Neposredna veza do poruke: 9
       RE: Koliko količinski pojedu vaše bebe??
    25.12.2008 10:03:52   
    pitalica
    Draga Amarino hvala ti na iscrpnom odgovoruuser posted image .
    Evo već 6 sedmicu sam jako uporna,stavim je svaki dan na siku,ali ona ništa.Ona vuče fino,ali je odmah po podoju gladna.Imam dosta mlijeka hvalaBogu,pa sam prvo mislila da joj ne curi puno,pa sam probala da se malo izmuzem pa joj onda ponudim siku,ali ni tako joj ne odgovara.Što se tiće bradavica,nemam ih,pa mi je muž još dok sam ležala u bolnici donio silikonske nastavke,aali ni oni maloj šmizli ne odgovaraju.Ella je rođena 5 sedmica ranije,imala je pupčanu vrpcu 3 puta omotanu oko vrata,bila 2 dana u inkubatoru,poslije toga jako požutila,tek 3 dan mi je donijeli na dojenje,em žuta,em sitna,nije imala snage da vuće.Još u bolnici sam se izdajala i sestre su jehranile na flašicu.Mislim da je ipak to što se ona navikla na flašicu.A meni tako fali da je stavim na grudi pa doji.Nekad mislim da ću da poludim od jačine te emocije,ali šta da radim?Dok sam se nervirala oko toga što ona nećeda doji imala sam malo mlijeka,pa sam rekla sebi da nema mijesta nerviranju,jer kako god ona opet dojiuser posted image user posted image user posted image user posted image
    I...znam da majčino mlijeko ne može biti ne kvalitetno,ali kad se čovjek trudi uzalud onda mu svašta padne na pametuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

    (odgovor članu Amrino)
    Neposredna veza do poruke: 10
       RE: Koliko količinski pojedu vaše bebe??
    14.1.2009 14:29:17   
    malecka60
    Mozda ce vam biti cudno, ali ja svom Adiju ne odredejujem kad ce jesti, nego on sam kad trazi, dam mu da doji i ne vodim se striktno po knjigama. To moze biti 8x na dan a moze biti 15x na dan.
    HB fino napreduje. Rodjen sa 3050gr. dug 45 cm. Sa mjesec dana imao je 4200gr. i dug 53 cm. Sa dva mjeseca imao je 5600gr. a dug 62 cm. Sutr idemo na kontrolu i vidjecemo kako je napredovao.



    _____________________________

    D 23.09.2006. :(
    A 10.10.2008. :)

    (odgovor članu pitalica)
    Neposredna veza do poruke: 11
       RE: Koliko količinski pojedu vaše bebe??
    14.1.2009 15:35:19   
    dana3
    slazem se s tobom malecka60,koliko beba hoce toliko i dobije i naravno kad hoce.nekad mozda pojede 20 ml nekad 50mnekad 120 ovo kazem otprilike jer dojim a mjere znam kad nekad moram da izdajam mlijeko ako duze spava.znam po sisi koliko podoji(manje ili vise)neka dje gladniji ako je kakio i sl.znam kad mu sta treba i vec sam se navikla na njegov plac i znam sta koji znaci.beba se ne moze prejesti jer visak izidje i moja bar ne jede vise od onog koliko joj tog momenta treba

    _____________________________

    kisik je pronadjen u 18 vijeku...kako smo do tada disali-nije poznato

    (odgovor članu malecka60)
    Neposredna veza do poruke: 12
       RE: Koliko količinski pojedu vaše bebe??
    20.1.2009 15:40:14   
    teta berta
    Draga pitalice i kod mene je isti slucaj sto se tice dojenja. Izdajam mlijeko i dajem joj ga na flasicu. Prije sam je hranila iskljuvivo svojim mlijekom, no kako ona jede kolicinski vise morala sam joj dodavati ad mlijeko. Ja sam racunala svaka 3 i po sata mogu izdojiti 90 ml. a svakih 7 sati oko 150 ml koliko ona i pojede. Zanima me zna li itko je li bolje da se izdajam svaka tri sata ili svakih 7, ovako joj moram dodati i aptamil, a ako svakih 7 dobije puni obrok, jednom moje mlijeko, jednom ad. A sada ima 5mj i 7650 kg.

    (odgovor članu dana3)
    Neposredna veza do poruke: 13
       RE: Koliko količinski pojedu vaše bebe??
    20.1.2009 22:37:13   
    boogy woogy
    IZVORNA PORUKA: teta berta

    Prije sam je hranila iskljuvivo svojim mlijekom, no kako ona jede kolicinski vise morala sam joj dodavati ad mlijeko.


    Zasto se izdajas? Zasto ne dajes bebi da doji kad god ona trazi? Kako mozes TI odrediti koliko treba bebi kolicinski....svaka majka ima sasvim dovoljno mlijeka ako doji redovno i na zahtjev bebe a ne svaka 3 sata ili kako vec. Ima dana (to se zovu skokovi u razvoju i o tome smo pisali ranije) kada beba sama povecava sebi kolicinu mlijeka u dojkama tako sto trazi da doji cesce, nekad i svaki sat. To je normalno i uredu! Vecina majki tad pomisli da nema dovoljno mlijeka, sto je pogresno, i napravi gresku pa uvede bebi AD mlijeko.

    (odgovor članu teta berta)
    Neposredna veza do poruke: 14
       RE: Koliko količinski pojedu vaše bebe??
    20.1.2009 22:42:27   
    boogy woogy
    IZVORNA PORUKA: pitalica

    Evo već 6 sedmicu sam jako uporna,stavim je svaki dan na siku,ali ona ništa.Ona vuče fino,ali je odmah po podoju gladna.Imam dosta mlijeka hvalaBogu....



    Sama si rekla, imas mlijeka hB. Nakon podoja ako ti beba place onda nemora znaciti da je gladna, mozda je muce grcici, mozda se naguta zraka dok ti doji. Moras voditi racuna da kad doji uhvati sto vise bradavice, pa cak ako koristis i silikonske i moj ti je savjet (ja sam imala slican problem), podigni bebu zavrijeme dojenja nek podrigne pa je opet vrati da doji. Ona ti sigurno nije gladna nego je jadnu muce grcevi i to se naguta zraka.

    (odgovor članu pitalica)
    Neposredna veza do poruke: 15
       RE: Koliko količinski pojedu vaše bebe??
    21.1.2009 1:28:24   
    teta berta
    znam koliko kolicinski pojede jer jede na flasicu od samog pocetka. beba je bila na pedijatriji kad se rodila, tako da je jedva mukom i prihvatila aventovu flasicu sa jednom rupicom... a oni su joj davali sa tri sto sam se i sama uvjerila. beba nije htjela siku i tri dana po povratku iz bolnice je plakala, vristala, doslovno bila gladna tako da sam joj dala flasicu. mozda sam pogrjesila, mozda sam je trebala jos "muciti" i biti uporna, ali nisam, i misljenja sam da nisam pogrjesila, jer je nisam imala srca vise patiti. bilo mi je bitno da je sita i zadovoljna. ovako nastojim da bar tri obroka dnevno dobije moje mlijeko, a sada vec pomalo jedemo i kasice...

    (odgovor članu boogy woogy)
    Neposredna veza do poruke: 16
       RE: Koliko količinski pojedu vaše bebe??
    21.1.2009 1:39:40   
    teta berta
    i da ne srljamo s teme kolicinski beba sa svojih 5 mj jede otprilike 150 ml. na svaka tri ili tri i pol sata nekad pak vise ili manje...

    (odgovor članu teta berta)
    Neposredna veza do poruke: 17
       RE: Koliko količinski pojedu vaše bebe??
    22.1.2009 10:41:43   
    MAYO29
    moj cincic dok je kremuo s zamjenskim mlijekom
    imao je mjesec i pol u tom periodu je jeo 100,120 ml.
    a sad s nepunih 9mj pojede 270 - 350 ml (kako kad) i
    plus dohrana s kojom smo postepeno krenuli s njegovih 2 mjeseca
     u pocetku dobivao je po kilu a sad malo manje..
    (al sve uredno prati njegova pediatrica i kaze da je
    napredniji od svojih vrsnjaka..) user posted image user posted image


    _____________________________

    MAYO & CLAUDIO

    (odgovor članu teta berta)
    Neposredna veza do poruke: 18
       RE: Koliko količinski pojedu vaše bebe??
    26.4.2010 0:11:52   
    Renny
    pozdrav!
    mom sinu ce biti sutra 40 dana, i dnevno popije 680 ml bebimila.
    dali je to normalna kolicina za tu dob?
    kad smo izisli iz bolnice imao je 3890 a na kontroli prije 2 tjedna 4950.
    fino napreduje ali me malo zbunjuju ti ml..... koliko treba dnevno????user posted image
    ova tema je super......

    veliki pozdrav

    (odgovor članu MAYO29)
    Neposredna veza do poruke: 19
       RE: Koliko količinski pojedu vaše bebe??
    26.4.2010 0:18:14   
    M kao Mama
    Kao beba kad je počela piti 150 ml adaptiranog, tako i danas tri godine kasnije, flašica joj je mjera i dan danas, vjerovali ili ne, ni manje ni više ne može. A što se tiče ove druge hrane, tu je mogu uporediti sa vrapcem, koliko vrabac pojede, e toliko i moja Lajla. Ono što i pojede pojede plačuči, jer je moram tjerati da jede. 

    (odgovor članu Renny)
    Neposredna veza do poruke: 20
       RE: Koliko količinski pojedu vaše bebe??
    2.8.2010 10:16:57   
    tea lana
    Prenos postova sa duple teme
    IZVORNA PORUKA: ivanak

    Dobar dan, nisam nigdje našla sličnu temu pa je eto otvaram.
    Ako sam što preskočila, unaprijed se moderatorima ispričavaju?

    Rodila sam ima 10 dana i zanima me koliko količinski mlijeka vaše bebe jedu?
    Budući da dojim, onda ni ti ne znam koliko jede?
    Ne brinem se ja da ona ne jede, onda dobro papa na siki. Nego, već je problem u tome što bi trebala izbivati večeras pa ako se slučajno probudi da joj se da moje mlijeko. Ja sam izdojila 125 ml mlijeka, valjda će to biti dovoljno ili da još izdojim????




    IZVORNA PORUKA: škorpija

    ivanak mislim da bi bebi od 10 dana to trebalo sasvim biti dovoljno, ali može se desiti da bebi fališ ti a ne mlijeko



    IZVORNA PORUKA: ivanak

    A valjda će biti dovoljno.
    Ma to će biti samo na dva sata. A ako ne bude zaspala, odmah bi došla doma.





    IZVORNA PORUKA: Srculence

    Ivanak ja isto mislim da će to biti dovoljno.Na kutijama od AD koliko se sjećam piše da je za tu dob dovoljno i po 90 mluser posted image tako da ne brinešuser posted image
    Ljubi djevojčicuuser posted image



    (odgovor članu M kao Mama)
    Neposredna veza do poruke: 21
       RE: Koliko količinski pojedu vaše bebe??
    12.5.2013 17:12:11   
    Apotekarka
    Moja bebica popije nekad manje nekad vise za obrok uglavnom izmedju 70-100 ml a unutar 24 h popije 620-700 ml mlijeka,mislite li da je to ok za bebu od mjesec danauser posted image

    _____________________________

    Nase malo zlato Antonio stiglo je 30.06.2009
    Nasa mala princeza Ana stigla 14.04.2013

    (odgovor članu tea lana)
    Neposredna veza do poruke: 22
    Stranica:   [1]
    Stranica: [1]
    Idi na:








    Anketa

    Nos.
    пеперутка16

    Kako čistite nos male djece?

    Oznake

    Prijava
    Ime i Prezime
    *
    Adresa
    *
    Poštanski broj Grad
    *
    Broj telefona
    *
    E-mail adresa
    *
    Veličina pelena koje dijete nosi
    *
    Starost vašeg djeteta/vaše djece
    *
    Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *