|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Previše mlijeka
3.7.2009 12:21:54   
Pretty mamma
Drage mame,
pisala sam na temi mame izdajalice, ali da podijelim svoj problem s vama i na posebnoj temi, ako dozvole moderatori.
Dakle, moje problem je sljedeći...imam previše mlijeka koje naprosto curi iz mene. Preko noći gudi buknu i mlijeko izlazi u mlazovima, a ne samo da kaplje. Bebi je teško uhvatiti toliku dojku pa stalno mislim da se nije najela.
Nekad jede po 5 min, većinom vremena po po pola do sat vremena. I onda mi se čini opet gladna jer gura rukice u usta user posted image
Imam osjećaj da pojede samo ono prvo vodeno mlijeko, a da masnije ne uspije povući jer ju ne držim pravilno pa mi ono ostaje u grudima.
Neke mame predlažu izdajanje, neke kažu da ako se izdajam povećavam produkciju mlijeka pa ni sama ne znam.
Ima li kraja mojim mukama? Grudi su mi otečene i bolne na dodir, na jednoj imam kvržice koje masiram.
Hoće li se normalizirati količina mlijeka?
Hvala svima unaprijed!


_____________________________

Laura je u mom naručju!
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Previše mlijeka
3.7.2009 12:29:04   
hanabanana
Koliko je stara Laura?
Ovako, ako doji više puta u roku od 3 sata, uvijek je stavljaj na istu dojku. Nakon tri sata mijenjaj dojku. Na taj način će ona izvući ono kalorično mlijeko.
Moja malena je od trećeg mjeseca dojila po 7 minuta max, a dobijala je po 750 grama, tako da te to ne brine.

Ja ne bih ispumpavala, jer očito imaš mlijeka - natečenost će proći kada dijete samo uspostavi ponudu i potražnju.

(odgovor članu Pretty mamma)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Previše mlijeka
3.7.2009 12:37:06   
Anoniman
Isti problem imam po noći. Mlijeko curi na sve strane pa stavljam peškir.....
Ovo što reće hanabanana je mislim najispravnije. I ja bebija, ako ne doji dugo, opet stavim na istu siku na sljedećem podoju.

Proći će i to samo polako, još je sve "friško" user posted image

(odgovor članu hanabanana)
  Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Previše mlijeka
3.7.2009 12:37:10   
Dalila Sa
Pretty mamma i ja sam imala isti problem,imala sam i previše mlijeka i u toku noći i po tri puta sam znala presvlačiti majice.Koristila sam pamučne krpice koje sam svako sat vremena mijenjala.Neznam kolko ima tvojoj bebi,ali to će se vremenom reducirati,kako beba bude veća,i više dojila.
Meni se to normalizovalo oko trećeg mjeseca manje je curilo (smanjilo nije više bilo u mlazovima),bebač veći i više hapio.A to što kažeš da ti doji po pet minuta,i moj je tako,bebe jedu kolko mogu,i kolko im je potrebno,tako da se nemoj sikirati.I daji mu kad god hoće nek siki user posted image ,po mom mišljenju tu nema pravila,bitno je da nije gladan.
A što se tiče izdajanja i ja sam ponekad izdajala mlijeko onako u gazu,kad beba nije bila gladna a meni mlijeko nadođe i užasno me boli.

_____________________________

06.01.2009.god. Ajnur

(odgovor članu Pretty mamma)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Previše mlijeka
3.7.2009 12:42:12   
una77
Poslala sam ti PP

(odgovor članu Pretty mamma)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Previše mlijeka
3.7.2009 13:46:28   
Pretty mamma
Ma i ja pokušavam malo izdojiti prije podoja da moze uhvatiti kako treba, inače ju poklopim po glavi user posted image . Grudi su mi veće od Laurine glave user posted image .
Inače, njoj je 18 dana pa se nadam da će se sve stabilizirati. Grudi su mi baš bolne, mlijeko samo curi kako god se pomjerim. Evo ona odspaja nakon papanja pa mislim da nije gladna sada. Nekad ima 3, nekad 2 stolice, kako kada, pelene su sve mokre od piškenja, sa 16 dana je povratila porođajnu težinu i dobila još 400 grama. Valjda onda nije gladna ako dobiva na težiniuser posted image
Teško nama prvorotkama, pretvorila sam se u ogromnu siku user posted image . Ili dojim ili se izdajam user posted image

_____________________________

Laura je u mom naručju!

(odgovor članu una77)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Previše mlijeka
3.7.2009 13:49:26   
hanabanana
Onda je to super. Ona napreduje, a i grudi će doći na svoje. Samo hrabro. 

(odgovor članu Pretty mamma)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Previše mlijeka
3.7.2009 13:54:26   
Pretty mamma
Hvala na podršci, baš sam zabrinuta i za malenu, a i za grudiuser posted image

_____________________________

Laura je u mom naručju!

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Previše mlijeka
3.7.2009 13:57:34   
Dalila Sa
Ma ništa se nesikiraj,sve će to biti dobro.Beba napreduje,i dok mirno spava znači da nije gladna.A ako su ti grudi tvrde i imaju kao male tvrde loptice,možeš staviti tople obloge,bar sam ja tako radila po preporuci patronožne,i pomoglo mi je.

_____________________________

06.01.2009.god. Ajnur

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Previše mlijeka
3.7.2009 14:00:18   
mišur
Sve je to još friško, draga...I meni se ponuda i potražnja uspostavila tek nakon trećeg mjeseca..
Evo cure su ti rekle šta da radiš...
Naoružaj se stprljenjem, i polako...Obavezno provjeravaj grudi ima li krvžica da ti se ne upale i izmuzaj se u tom slučaju..

(odgovor članu Pretty mamma)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Previše mlijeka
6.7.2009 14:30:11   
Suzana
Pretty mama sve su ti ženice rekle, mora proći malo vremena da se ponuda i potražnja uspostavi - to je zakon No 1 u dojenju.
Vjerujem da bi me isto snašlo kao i tebe, da sam rodila i dojila jednu bebicu a ne dvije. I sa dvojicom je kapalo i kapalo po stanu, ali se na kraju sve stabilizovalo.
Kao što Mišur reče, samo se naoružaj strpljenjem!



_____________________________

Edi i Mak - DOUBLE BLESSING
27.05.2008.

Moji životi, ljubavi, sreće najveće...

(odgovor članu mišur)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Previše mlijeka
30.1.2011 18:11:26   
Mya_81 RR
Prenos postova

IZVORNA PORUKA: lepao
Da li je neko imao iskustva sa previse mlijeka da je na kraju morao uzeti tablete protiv?


IZVORNA PORUKA: jasmin
Imala sam previse mlijeka toliko da su bebe nekad odbijale dojiti zbog navale,ali nisam uzimala tablete.Ako ne dolazi do upale nema smetnje.


IZVORNA PORUKA: sandy82
Ja sam imala toliko mlijeka da sam morala čitavih 20 dana da izmuzam poslije svakog obroka i još 20 dana ujutro. Imala sam i Aventovu pumpicu koju sam upotrijebila samo nekoliko puta da razbijem opasne čvoriće. Dojila sam 11 mjeseci i odlučila da prekinem, mlijeko se smanjilo. Nije moglo da samo stane, morala sam kupiti Bromokriptin. Jel moraš smanjiti ili potpuno prekinuti mlijeko? Mnoge žene moraju tabletama prekinuti, ali nisam čula da se koriste za smanjivanje mlijeka. Sigurno ne pomaže izmuzanje? Treba biti uporan. Moja drugarica je imala toliko mlijeka da je morala prekinuti, ali to je znala da i prije poroda. nije smjela dojiti, imala je previsok prolaktin. Nije slušala doktore, probala je. Morala je da prekine, nije uspjela da smanji količinu.


IZVORNA PORUKA: sandy82
Pumpice su odlične da se razbiju čvorići koji se ne mogu dohvatiti, samo znaju navući još više mlijeka. Bolje je više izmuzati rukom. Neko kaže da treba smanjiti hranu i tečnost, meni to nije pomoglo. Primjetila sa jedino da je mlijeko ponekad smanjivala pojačana fizička aktivnost, žustra šetnja i sl.


IZVORNA PORUKA: Simran
Ja sam imala preveliku količnu mljeka pa sam čak i poslije dojenja morala izmlazati mlijeko,ali sam bila toliko ispraksana da mi pumpica nije trebala već sam to radila rukama ,tek kada sam odlučila da prestanem dojiti malca sa 15 mjeseci onda sam otišla ginekologu prepisala mi je lijekove (Bromergon od 17km ) i doktorica mi je rekla ako sam sigurna da više neće dojiti kad dođem kući da izmuzem mlijeko i popijem tabletu,ali od časa kada je popijem da ne smijem više mu ponuditi da doji i tako je i bilo.
Pila sam ih neka tri dana  po 2 i mlijeko je se povuklo. Ali da postoje lijekovi za smanjenje mlijeka to nema jer sam i ja jednom davno pitala lijekara za to. 


IZVORNA PORUKA: lepao
IZVORNA PORUKA: jasmin
Imala sam previse mlijeka toliko da su bebe nekad odbijale dojiti zbog navale,ali nisam uzimala tablete.Ako ne dolazi do upale nema smetnje.

meni su pocele uzasne upale i temp 39...nekako mi je zao sto sam to uzela i sve nadam da je stvarno istina sto su mi i doktor i endokrinolog i ginekolog i patronazna rekli da mi je to bila jedina opcija...


IZVORNA PORUKA: lepao
IZVORNA PORUKA: sandy82
Ja sam imala toliko mlijeka da sam morala čitavih 20 dana da izmuzam poslije svakog obroka i još 20 dana ujutro. Imala sam i Aventovu pumpicu koju sam upotrijebila samo nekoliko puta da razbijem opasne čvoriće. Dojila sam 11 mjeseci i odlučila da prekinem, mlijeko se smanjilo. Nije moglo da samo stane, morala sam kupiti Bromokriptin. Jel moraš smanjiti ili potpuno prekinuti mlijeko? Mnoge žene moraju tabletama prekinuti, ali nisam čula da se koriste za smanjivanje mlijeka. Sigurno ne pomaže izmuzanje? Treba biti uporan. Moja drugarica je imala toliko mlijeka da je morala prekinuti, ali to je znala da i prije poroda. nije smjela dojiti, imala je previsok prolaktin. Nije slušala doktore, probala je. Morala je da prekine, nije uspjela da smanji količinu.

to izmuzavanje je isto bas naporno i nikada se ne moze stim izmusti kao sto beba moze dojiti...
morala sam potpuno prekinuti..smanjiti je nemoguce...
ja bih voljela da sam odmah prekinula (iako bih se mozda pitala kasnije sta bi bilo da sam pokusala) zato sto sam samo izgubila mjesec dana brinucise o samoj sebi a ne o bebi koju nisam znala ni cuti kako place od gladi kad me temp obori nocu...bas grozan osjecaj pa sada neka mi jos neko kaze doji doji to je najbolje za bebu...


IZVORNA PORUKA: lepao
IZVORNA PORUKA: sandy82
Pumpice su odlične da se razbiju čvorići koji se ne mogu dohvatiti, samo znaju navući još više mlijeka. Bolje je više izmuzati rukom. Neko kaže da treba smanjiti hranu i tečnost, meni to nije pomoglo. Primjetila sa jedino da je mlijeko ponekad smanjivala pojačana fizička aktivnost, žustra šetnja i sl.

zena endokrinolog bas dobar mi je rekla da mlijeko nadolazi od zraka ako hoce to je priroda a moze stati jedino ako ne bih jela i pila znaci ne moguce da stane,..jedino tabletama moze a i za to treba vremena i muke..


IZVORNA PORUKA: lepao
IZVORNA PORUKA: Simran
Ja sam imala preveliku količnu mljeka pa sam čak i poslije dojenja morala izmlazati mlijeko,ali sam bila toliko ispraksana da mi pumpica nije trebala već sam to radila rukama ,tek kada sam odlučila da prestanem dojiti malca sa 15 mjeseci onda sam otišla ginekologu prepisala mi je lijekove (Bromergon od 17km ) i doktorica mi je rekla ako sam sigurna da više neće dojiti kad dođem kući da izmuzem mlijeko i popijem tabletu,ali od časa kada je popijem da ne smijem više mu ponuditi da doji i tako je i bilo.
Pila sam ih neka tri dana  po 2 i mlijeko je se povuklo. Ali da postoje lijekovi za smanjenje mlijeka to nema jer sam i ja jednom davno pitala lijekara za to. 

znaci brzo se povuklo??


IZVORNA PORUKA: marijanna
ja sam skoro punih mjesec dana muku mucila s previse mlijeka,al bila sam uporna,bebi sam stalno nudila da doji a visak sam izdajala,i rucno i sa izdajalicom, dobivala sam i temperaturu prvih dana al bila sam uporna i nije mi palo na pamet prestat dojit jer sam znala da to nije trajno nego samo u pocetku dok se ne uspostavi ponuda i potražnja, nakon nekih mjesec dana situacija se unormalila..


IZVORNA PORUKA: mamabb
Ja sam se tim borila cijelo vrijeme dojenja. Višak izmuzala,posteljinu mijenjala svako jutro jer je vazda bila natopljena. Najžalije potrošene pare su za tufere ni pet dana mi nije mogo biti pakovanje,mogla sam ih cijediti koliko se natope. Kad sam se tuširala obavezno prije skidanja grudnjaka sam se okretala zidu jer ako to ne učinim mlaz dosezao i do vrata i sve bih isprskala. To je bilo za vidjeti. Prije podoja sam katkad morala izmuzati, jer malena nije htjela ili bi se uplašila kad joj počne prskati po licu. Ludnica pa gotovo, ali mi ni u jednom trenutku nije palo na pamet da uzmem tablete i da prekinem dojiti.


IZVORNA PORUKA: Apotekarka
Meni nije mlijeko 5 ,dana nadolazilo onda se javilo u prevelikim kolicinama A maleni bio slab nije mogao vuci pumpe sam koristila cak i tu skupu aventovu ali nuista toliku sam upalu i temp dobila fdda sam zavrsila na injekcijama a kasnije ipak i na bromergonu.mislim da se jedino njim i motze zaustaviti mlijeko a da se smanji ne znam jedino da smanjis podoje
Mene strah da mi ovi nateceni lč s kojim imam problema nisu od tad od te upale na dojkama nista sad ne primjetim sem kad trebam dobiti....


_____________________________

Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.

Ljubav, 25.06.2009.

(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Previše mlijeka
30.1.2011 22:41:14   
Lejla Ka
Nisam baš dobro shvatila u čemu je problem lepao. Ti si već popila neke tablete za zaustavljanje laktacije? Ili trenutno imaš probleme, a savjetuje ti se prekid dojenja?

_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Mya_81 RR)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Previše mlijeka
30.1.2011 23:47:22   
lepao
Nije nikakav problem vec sam pitala dali je neko imao slicno iskustvo...

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Nisam baš dobro shvatila u čemu je problem lepao. Ti si već popila neke tablete za zaustavljanje laktacije? Ili trenutno imaš probleme, a savjetuje ti se prekid dojenja?

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Previše mlijeka
30.1.2011 23:48:37   
lepao
ovo je sve malo drugacije zato sto mi se cini da vecinom zene imaju previse mlijeka a dijete doji..mene zanima dali je nekome se desilo da beba nece da doji a imate previse mlijeka i na kraju da ste morali uzeti tablete i kakve su poslijedice ako ste ih imali bile?

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Previše mlijeka
31.1.2011 0:33:43   
Lejla Ka
Pa tako ukratko i pojednostavljeno sam ja imala iskustvo. Ja sam popila tablete zato što beba nije htjela da doji, a ja sam dobijala mastitise svako 15 dana.
Posljedica nisam imala nekih vidljivih. Mlijeko naravno nije odmah stalo, jer sam 3 mjeseca pokušavala uspostaviti dojenje, morala sam izdajati i nakon popijenih tableta, i stavljati hladne obloge.




_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu lepao)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Previše mlijeka
31.1.2011 15:41:54   
lepao
Lakse mi je kad vidim da je neko imao isti problem. Svaka ti cast sto si pokusavala tako dugo..ja sam pokusavala 3 sedmice i nisam vise imala snage kad sam pocela dobijati temp 39.
Nakon koliko su ti djelovale tablete?
Jel ti dolazila patronazna za dojenje...sta ti je rekla? Djecak ili djevojcica i sa koliko se rodio/la?

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Pa tako ukratko i pojednostavljeno sam ja imala iskustvo. Ja sam popila tablete zato što beba nije htjela da doji, a ja sam dobijala mastitise svako 15 dana.
Posljedica nisam imala nekih vidljivih. Mlijeko naravno nije odmah stalo, jer sam 3 mjeseca pokušavala uspostaviti dojenje, morala sam izdajati i nakon popijenih tableta, i stavljati hladne obloge.




(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Previše mlijeka
31.1.2011 19:19:21   
Lejla Ka
Meni se čitava frtutma desila sa prvim djetetom, sa kčeri. Desila se prvenstveno zbog mog neznanja o dojenju i mogućim problemima, te zbog nepostojanja odgovarajuće i konkretne pomoći. Najprije nisam bebu dobro stavila na dojku pa su mi se bradavice pretvorile u kraste, na te kraste je nadošlo mlijeko, a beba nije mogla izvući ništa. Krenula su začepljenja, pa mastitisi, a beba koja je izgubila dosta na težini je dobila flašicu. Kako je krenula flašica tako je krenulo odbijanje dojke, nova začepljenja, mastitisi svakih 15 dana, temperature 39-40, i ja sam na kraju pala i predala se. I naravno da mi je žao, i dan danas kad znam gdje su bile greške, i moje i tuđe, žao mi je što nisam znala ispraviti pogrešno i nastaviti sa dojenjem. A moglo se.

Ne znam na šta misliš pod "za koliko su mi djelovale tablete". Ja sam popila turu koja mi je bila prepisana, mlijeko je i tad postojalo, još dosta vremena (ne sjećam se tačno, znam da mi je bilo čudno što još uvijek mogu istisnuti kapljicu i što mi se još pojavljuje žučkasto iz bradavica), ali mi nije više stvaralo probleme.

_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu lepao)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Previše mlijeka
31.1.2011 19:32:44   
sandy82
I ja sam imala pakao na početku. Previše mlijeka, beba lijena. Još mi je patronažna "mudro" savjetovala da izmuzem višak i dam bebi na flašicu. Beba se poslije dvije flašice još više ulijenila. Nisam više to htjela da radim, već sam mlijeko bez imalo žaljenja imuzala u pelenu. Moja mama je maltene plakala gledajući šta radim. Rekla bi da je šteta što nema još jedna beba da je podojim. Oko 20 dana beba je naglo ojačala i mogla više da popije. Dobila je 700g prvi mjesec, drugi već 1,5kg. Bilo je gadno, da je bilo samo malo više mlijeka ne bih mogla da se izborim. Kao ta moja drugarica, endokrinolog joj je fino rekao da ne smije dojiti ona je bila odlučna da proba. Zamalo nadrljala, a baš je bila uporna i dosta znala o tome. Kad ne ide, ne ide.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Previše mlijeka
31.1.2011 19:38:34   
sandy82
Isto tako, napatile su me grozne ragade na grudima. Čak je jedna bradavica pukla i počela da se odvaja od mesa. Sve sam radila pravilno, nije mi bilo jasno zašto je to tako. Spasila sam se tako što sam poslije dojenja malo sapirala vodom, namazala svojim mlijekom i osušila fenom. Poslije tek dva mjeseca u savjetovalištu su mi rekli da beba ima podvezan jezičić. A mi se već super naučili dojiti i napredovala je. Izgleda da je na početku malo grebala desnima, nije mogla da dobro isplazi jezik. A ja još vidjela da je bebi nešto čudan jezik, nisam znala za to.

(odgovor članu sandy82)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Previše mlijeka
31.1.2011 19:45:55   
Lejla Ka
Na samom početku, kad mlijeko krene nadolaziti, period poznat kao "početna prepunjenost" proizvode se znatni viškovi koje ni naj"vrijednija" (ja ne vjerujem u lijene bebe) beba niti može, niti ima potrebu da popije. Izdajanje u tom periodu je preporučljivo kao nužno zlo. Idealno bi bilo dojke pustiti "da se prepune" i onda bi prirodni mehanizam regulacije zaustavio proizvodnju viška i smanjio je na potreban nivo. Izdajanjem se zapravo još više potiće proizvodnja. Tako da se izdajanje savjetuje samo ako se mora, a to je kad dojke postanu tvde, nabrekle, bolne, i to se savjetuje minimalno moguće, samo toliko da se osjeti malo olakšanje. Zatim se savjetuju oblozi od kupusa, u slučaju da nema tvdih ploča ili kvrga neko vrijeme se, poslije podoja savjetuju i hladni oblozi.

Obilno izdajanje u vrijeme kad mlijeko jako nadolazi zapravo šalje signal da mlijeka još treba, i zato ga treba jako štedljivo i oprezno koristiti.


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu sandy82)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Previše mlijeka
1.2.2011 9:10:53   
sandy82
Ipak treba biti oprezan, oni čvorići znaju biti opasni. Moja jetrva je rodila drugo dijete, kao već je sve znala o dojenju. Malo se opustila, nije izdajala, stvorio se čvorić koji nije mogla da razbije. Masirala, džaba. Upalilo se, inficiralo, primala peniciline, sve gore. Morala je prekinuti dojenje i otići na operaciju. Bilo je dobro neko vrijeme, ali bebica se razboli i ona opet dobije mlijeko. Opet infekcija i operacija. Antibiotici nisu pomagali. Išla je nekoliko dana da joj otvaraju i čiste rane. Već je postajalo opasno. Konačno, ode slučajno kod jednog svog prijatelja, ljekara, koji joj propiše neki jaki antibiotik, bio i je i skup, mislim da je oko 1500km platila sve doze. Primala je to u venu. Toliko je bio jak da je morala da pazi dobro šta jede, jako je uticalo na crijeva i svu probavu. Tako se spasila.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Previše mlijeka
1.2.2011 9:15:09   
sandy82
Takođe, meni je patronažna rekla da treba potpuno isprazniti dojke. Poslije sam zaključila da ipak to ne treba već je dovoljno da dobro omekšaju. I nemoguće je sve izmusti.

(odgovor članu sandy82)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Previše mlijeka
1.2.2011 9:40:01   
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: sandy82

Takođe, meni je patronažna rekla da treba potpuno isprazniti dojke. Poslije sam zaključila da ipak to ne treba već je dovoljno da dobro omekšaju. I nemoguće je sve izmusti.



Ovo si potpuno u pravu!

Kad je riječ o čvorićima, njih je neophodno razbiti, kao i bilo koji oblik ograničene tvrde kvrge ili ploče u dojci koja boli, i najčešće je toplija od okoline. U takvim slučajevima je izdajanje i dojenje bebe na toj zahvačenoj dojci neophodno jer te kvrge nastaju zato što je negdje prolaz mlijeka prema vani blokiran, a mlijeko mora van. Kad sam rekla da je izdajanje neophodno zlo mislila sam na situaciju kad su dojke tvrde i bolne u kompletu, bez ograničenih zastoja, obično na samom početku nakon poroda. Tad je najbolje prije podoja dojku dobro zagrijati vručim oblogama pa dati bebi da doji.

Izdajanje do kraja se preporučuje isključivo mamama kojima treba povećanje proizvodnje mlijeka, a kod velike proizvodnje izdaja se minimalno potrebno da se olakša problem.


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu sandy82)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Previše mlijeka
1.2.2011 19:21:03   
lepao
PA TEBI JE JOS GORE BILO NEGO MENI USTVARI ZATO STO SI DUZE TRPILA.
Ne znam ni sama koga da krivim sebe, bebu naravno ne krivim ili nase ustanove koje nisu nista ucinile da mi ista znamo o tim temama. Sta smastras da si ti pogrijesila?

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Meni se čitava frtutma desila sa prvim djetetom, sa kčeri. Desila se prvenstveno zbog mog neznanja o dojenju i mogućim problemima, te zbog nepostojanja odgovarajuće i konkretne pomoći. Najprije nisam bebu dobro stavila na dojku pa su mi se bradavice pretvorile u kraste, na te kraste je nadošlo mlijeko, a beba nije mogla izvući ništa. Krenula su začepljenja, pa mastitisi, a beba koja je izgubila dosta na težini je dobila flašicu. Kako je krenula flašica tako je krenulo odbijanje dojke, nova začepljenja, mastitisi svakih 15 dana, temperature 39-40, i ja sam na kraju pala i predala se. I naravno da mi je žao, i dan danas kad znam gdje su bile greške, i moje i tuđe, žao mi je što nisam znala ispraviti pogrešno i nastaviti sa dojenjem. A moglo se.

Ne znam na šta misliš pod "za koliko su mi djelovale tablete". Ja sam popila turu koja mi je bila prepisana, mlijeko je i tad postojalo, još dosta vremena (ne sjećam se tačno, znam da mi je bilo čudno što još uvijek mogu istisnuti kapljicu i što mi se još pojavljuje žučkasto iz bradavica), ali mi nije više stvaralo probleme.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *