|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Recepti za najmladje...
17.1.2008 13:33:18   
hanabanana
Imala sam upite preko privatnih poruka o nekim receptima za naše najmlađe, pa da ne bi odgovarala svakoj od članica, lijepo je da ovdje pišemo "recepte".

Ovako, ovo su bile moje smjernice
- mi smo prvo uveli žitarice ( babyrise, kukuruz )
- zatim povrće
- voće
- meso
- nadohranu sam počela sa Haninih pet mjeseci budući da je nisam dojila od 2 mjeseca.

Hani sam do dvije godine kuhala, nije jela prženo, ali ni mi ne jedemo prženo.
Gotove sokove nije popila dok nismo prvi put otišli na more, imala je 13 mjeseci, i tada sam joj sok davala sa vodom u omjeru 1:3 u korist vode.

Babyrise sam uzimala gotov - Hipp ili Milupa. Danas kod nas nema Milupinih mliječnih kašica, a odlične su. Za majke koje doje moram napomenuti da se ove kašice rade sa vodom upravo radi toga što sadrže 50 % adaptiranog mlijeka ( Hipp ili Milupa zavisno koju uzmete )
Kukuruzne mliječne kašice sam uzimala od Nestle, i radila sam ih sa adaptiranim mlijekom, znači da i majka dojilja može da ih radi sa izdojenim mlijekom.
Od sedmog mjeseca sam izbacila jedan mliječni obrok na flašicu dajući joj upravo ovaj obrok u zamjenu, kako sam već rekla u tim mliječnim kašicama je 50 % udio adaptiranog mlijeka.

Od povrća smo prvi put probali mrkvu, i nije bila oduševljena, čak šta više - povratila je. Onda smo napravili pauzu. Te sam dala bundavu.

Kuhana bundava ili tikva

- isjeće se bundava ili tikva na tanke šnite, kuha 5 minuta sa malo vode
- kad je kuhano ja bih dodala kašiku baby risa, izmiksala i to je bilo to.
U početku sam u sve stavljala po kašiku baby risa, isto mutava. user posted image
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Recepti za najmladje...
17.1.2008 13:55:38   
laracroft
Ja lijepo uzmem malo brokule,malo karfiola,mrkvice,meso,krompiric i sve to lijepo skuham i izmiksam.Ukusni rucak je spreman!

_____________________________

Adian 01.02.2007

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Recepti za najmladje...
17.1.2008 14:00:22   
hanabanana
Naravno, pa tvoj je veliki dječak user posted image

Još jedan savjet, u početku idite namirnicu po namirnicu, činiće vam se sporo, ali vidjet ćete da će uskoro doći vrijeme kad ćete miksati ovako kao Laracroft.

(odgovor članu laracroft)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Recepti za najmladje...
17.1.2008 14:03:17   
laracroft
Nedavno mi moja majka rece kako je ona meni dala da liznem hurmasice kada mi je bilo dvadeset dana.Ja ostala PAF.Kaze ja njoj da me zato i dan danas stomak boli,a zena se smije heheh.E moj Boze hurmasica,pa mora da sam zato ovakva poguzija.

_____________________________

Adian 01.02.2007

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Recepti za najmladje...
17.1.2008 14:26:52   
hanabanana
Kašica sa kukurznim pahuljicama

120 ml mlijeka, onog koje dijete pije, 3 kašike kukuruznih pahuljica.
U vruće mlijeko sipati kukuruzne pahuljice, izblendirati, tako da se dobije jednolična masa.
Obroci za djecu se uvijek pripremaju svježi i jedu odmah.
Ako uzimate korflex obratite pažnju na sastav, jer mora biti prikladan za dob djeteta. Ako su bio kukuruzne pahuljice nemate brige.

Obrok se može davati bebi od pet mjeseci.

Onda kasnije, kada beba napuni 6,7,8 mjeseci možete u to dodati razno voće. Recimo: jabuku, krušku, bananu...Mogućnosti su neograničene.

(odgovor članu laracroft)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Recepti za najmladje...
17.1.2008 15:55:19   
Suncica*
Moja Lorena je jako rano dobila zubice, tako da nisam imala potrebu da miksam. Prvih par meseci kada smo poceli sa nadohranom miksala sam, a onda prestala. Devojcica od moje komsinice je jela sve miksano i kada su joj narasli zubici dete je imalo problem, jer nije znala da zvace. Bitno je kada se bebama daje meso, da se sece horizontalno po nitima i nece doci do zagrcavanja..Lepo sam joj servirala na tanjir, malo mesa, malo povrca..I jako je bitno davati namirnicu, po namirnicu da beba nauci da razlikuje okuse..
Sto se tice gotovih kasica davala sam joj jedino ako smo negde isli, ali sve sam sama pripremala.
E Boze, ala je ona nekada dobrooo jela..

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Recepti za najmladje...
17.1.2008 15:57:46   
Nadi
Draga hanabanana. I kod nas je dohrana išla sličnim tokom.
Kiki još pomalo doji.
Za doručak kuham 15 min kompot od dvije suhe sljive. Skinem sa vatre i dodam jabuku ili krušku. Izblendam sve i dodam malo izgnječene banane. I  mi smo u početku dodavali rižu radi gustoće ali više ne.
 
Za ručak uz malo maslinovog ulja, skuham komadić teletine ili piletine, graška, mahune, slatkog kukuruza. Na pari 10 min kuham brokulu, karfiol, tikvicu. Sve pomješam, izblendam, udrobim malo hljeba (znam da možda ne bih smjela ali dijete neće drugačije) i ručak gotov. Još jednom hvala puno maryam amini na ideji.
Kiki se svaki put rasplače kada vidi da je sve pojela i da nema više ručka.
 
Kpovne kašice neće ni da pomiriše osim mrkvice i jabuke od Hippa ili Fruteka.

Ja imam jedno pitanje. Kako uvesti kornfleks i integralne žitarice ako je dijete alergično na mlijeko. Kako ih pripremiti.

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Recepti za najmladje...
17.1.2008 16:16:28   
laracroft
Blago tebi Nadi,jer moj Adian se rasplace kada vidi rucak.

_____________________________

Adian 01.02.2007

(odgovor članu Nadi)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Recepti za najmladje...
17.1.2008 16:17:33   
laracroft
Ako je alergicna na kravlje probaj sojino,mada je i soja alergena.

_____________________________

Adian 01.02.2007

(odgovor članu laracroft)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Recepti za najmladje...
17.1.2008 16:52:55   
Mamarica
Mi smo poceli sa vocem, ono klasika, jabuka, mrkvica, banana, naravno polakoi jedno po jedno.
Zatim povrce. Dok joj jos nisam daval gluten, puno sam koristila prosene pahuljice, koje su jako ukusne i vrlo bogate zeljezom, a vrlo lako i brzo se spremaju. Ja bih ovako: stavila bih malo vode da prokuha, u kljucalu vodu dodam tikvicu, brokulu ulu neko drugo povrce po izboru (gledala sam da ne mijesam vise vrsta povrca jer sam onda uvijek isto spremala-taj mix), malo mrkvice, persuna i celera dobro usitnjenih u sjeckalici. Kad povrce malo omeksa (a stvarno ne treba dugo da se kuha, zacas bude mekano), onda dodam u to prosene pahuljice i sklonim s vatre ili ostavim vrlo kratko, tek da prokuha. Ostavim da pahuljice nabubre, dodam malo malinovog ulja, izmiksam (ko to radi, ko ne moze i bez miksanja) i ukusna kasica je gotova. Mrkva, persun i celer daju ukus, a zdravi su i pedujatrica mi je rekla d amogu ici na samom pocetku dohrane.
Koristila sam i rizu, akad sam u brzini i rizolino spremljen na vodi (nisam uvodila kravlje mlijeko do iza godine dana) i puru.
Kad je pocela jesti zitarice sa glutenom onda sam joj pravila (a i dan-danas) pahuljicni mix, tako sto bih pahuljice raskuhala na vodi, pa smiksala sa svjezim vocem, medom (to tek odnedavno). Pravo voli tu kasicu.
Dosta mi je prakticno (pogotovo za nas koje radimo) iskuhati telecu kolejnicu, pa zamrznuti male kolicine bujona sa komadicima mesa (npr. u kockice za led ili case od jogurta) na procije. Onda izvadis kockicu dvije, dodas vode, povrca, moze i pura na tome da se pravi, supica, tjestenina, ma slastan ruckic za 10-15 minuta.

(odgovor članu laracroft)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Recepti za najmladje...
17.1.2008 23:17:38   
amia
Ja sam bas ovih dana u skupljanju recepata za svoju princezu.user posted image
Ja sam zapocela s vocem, mada nije bitno zapocinje li se dohrana vocem, zitaricama tipa rize ili cak povrcem.
Sa voca prelazimo na polagano navikavanje na povrce, jos ne miksamo vise vrsta namirnica.
Evo nekih bas za sami pocetak:

   U 1 dl mlijeka koje dijete pije umijesati  2 kasike rizinih pahuljice, te po zelji dodati miksanu jabuku ili zgnjecenu bananu (moze i drugo voce po zelji). 

    U 1 dl prokljucale vode dodati 1 kasiku kukuruznog griza i kuhati dok se ne zgusne. Ohladiti i dodati ranije skuhanu i zgnjecenu mrkvu i par kapi maslinovog ulja. Po zelji dodati malo mlijeka (bebinog).
    Skuhati proso sa vodom u omjeru jedan prema tri, i kuhati minimalno 20 minuta. Kad je kuhano ubacite kuhanu zgnječenu mrkvu (ili neko drugo povrće ovisno o tome što ste već uveli u prehranu) i dobro izmiješati. Začiniti sa malo maslinovog ulja.
  U posudu staviti narezanu na ploskice manju mrkvu, dodati kasiku rize i preliti vodom. Kuhati uz povremeno mijesanje i dolijevanje mlijeka i kad je skuhano izmijesati (najbolje stapnim mikserom) .
Prijatno drage nase user posted image     


(odgovor članu Mamarica)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Recepti za najmladje...
10.2.2008 17:46:50   
jaca27
ovo je definitivno moja tema, jer se zadnji mjesec sve vrti oko njenog papanja, sta smije i sta ne. vec sam negdje spominjala da sam uvela voce, i jos smo samo na tome..uskoro cu poceti sa povrcem i otprilike sam se snasla oko toga kako spremiti, sta kad ide, jedino me zanima jel vi niste ni malo solile prvu godinu ? negdje sam citala da dijete svakako nema osjet za slano sada, i jel ovo pravilo  o nesoljenju vrijedi do prve godine?
   drugo moje pitanje bi bilo (valjda nisam dosadna, al mi je jaaaaako vazno kako se malena hrani, pa mozda previse detaljisem user posted image ) da mi pojasnite to oko zitarica jer sam tu stvarno laik....jesu li to posebne bebi zitarice, gdje kupiti, kako spremiti i sve vezano za to...u to sam posve neupucena, mnoge majke koje znam ih nisu koristile, pa mi vi malo to pojasnite user posted image

(odgovor članu amia)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Recepti za najmladje...
11.2.2008 8:49:57   
Nadi
Ja svojoj Kiki ništa ne solim niti šećerim (10 mj) i ne mislim do godinu dana.
Od žitarica samo rižu koristim i dajem joj razne vrste hljeba sa čorbom ili koricu da masira desni.
Od drugih žitarica ništa ne koristim i tu sam prava neznalica.

(odgovor članu jaca27)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Recepti za najmladje...
11.2.2008 11:53:03   
hanabanana
Ja nisam solila do 18 mjeseci, ništa. Povrće samo od sebe ima prirodne soli, nema potrebe za dodavanje jodirane. Djeci tek sa 18 mjeseci funkcija bubrega sazrijeva da može preraditi sol.

Isto tako nisam ni šećerila ništa do dvije godine.

Što se tiče žitarica: izbor je veliki. Prvo:
- rižo, zatim
- kukuruzne žitarice - imate i dječije npr. Nestle ih nudi
- proso
- pura - kada je dijete veće, pšenicu je dobro izbjegavati do 10-tog mjeseca, kao i druge žitarice koje imaju gluten.

Žitarice možete kupiti  one dječije, ili još bolje u DM-ovima imate prave žitarice sa upustvima kako da se kuhaju.


(odgovor članu Nadi)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Recepti za najmladje...
11.2.2008 12:31:41   
jaca27
cini mi se da sam na stranici "mame i bebe" naisla na recept gdje se u kasicu od kuhane jabuke stavi malo cimeta da se dijete navikne na novi ukus a i da je cimet zdrav. imam zelju probati , al se ne usuđujem user posted image   o zacinima se nesto slabo govori inace?


ps. hvala vam na pojasnjenju user posted image bas cu vidjeti imaju li u robotu tih zitarica...



(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Recepti za najmladje...
11.2.2008 12:40:53   
hanabanana
Ja nisam stavljala ništa od začina do godinu dana. U smislu začina, začinsko bilje je i mrkva, celer....Ja sam prvo davala peršin, radi C vitamina, a cimet nisam davala. 

(odgovor članu jaca27)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Recepti za najmladje...
11.2.2008 18:00:45   
slatka
e jaca najbolje bi bilo da dohranu zapocnes s kasicama od voca sa dodatkom kuhane rize ili rizinih pahuljica, nove namirnice uvodi oprezno, jednu po jednu, i to u razmaku od najmanje dva dana, niposto nemoj da solis bebinu hranu! Zcini je puterom, zacinskim biljem ili mlijekom

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Recepti za najmladje...
6.3.2008 22:50:26   
amia
  Kasica od mrkve s rizom ili kukuruznim grizom     50 gr mrkve, 10 gr rize, 100 ml mlijeka (ono koje beba inace pije ili izdojeno majcino), 5-6 kapi maslinova ulja   Mrkvu oguliti, oprati, sitno narezati I staviti kuhati u kipucu vodu.
Kada je mrkva napola skuhana, ukuhati rizu. Kuhati na umjerenoj tempeeraturi
u pokrivenoj posudi dok sastojci nisu sasvim mekani. Tada dodati mlijeko i ulje
i prokuhati 3 minute. Kad je gotovo propasirati ili izmiksati a za stariju
djecu usitniti viljuskom.   U zamjenu za rizu moze se kada je mrkva mekana postupno ukuhati
kukuruzni griz (10 gr) i kuhati jos 10-15 minuta i lagano mijesati.
Gotovu kasicu izmiksati ili samo usitniti mrkvu viljuskom za starije bebe.    
 

(odgovor članu slatka)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Recepti za najmladje...
6.3.2008 22:53:07   
amia
Kasica od spinata (blitve)
80 gr spinata (blitve), 5 gr rizinih pahuljica, 100 ml mlijeka, 5-6 kapi maslinova ulja
  Spinat ili blitvu ocistiti tako da se odstrani korijen i donji dio peteljke, oprati pod tekucom vodom i ocijediti. Staviti u kipucu vodu i kuhati krace vrijeme dok ne padne na dno posude. Ocijediti, propasirati, dodati ulje i zaliti mlijekom. Sve zajedno promijesati i kuhati na umjerenoj temp.uz mijesanje. Dodati rizine pahuljice i mijesati do nestanka grudica.   Umjesto rize moze se dodati kukuruzni griz koji se pomijesa sa spinatom, zalije s mlijekom i kuha 10- 15  minuta.  

(odgovor članu amia)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Recepti za najmladje...
6.3.2008 23:39:07   
amia
Kasica od cvjetace, krompira  i spinata


    50 gr karfiola, 50 gr spinata, 30 gr krompira, 50 ml mlijeka i 5 kapi maslinova ulja

    Krompir oguliti, oprati i narezati. Karfiol razdijeliti na manje cvjetove i zajedno staviti u kipucu vodu. Kada je napola kuhano dodati oprani i ocisceni spinat narezan na rezance i ulje. Sve zajedno kuhati u zatvorenoj posudi dok ne omeksa.    Klasika ….. na umjerenoj temperaturi. Ne bi trebalo biti dosta vode ali ako je ima odliti je.    To sa vodom se vremenom nauci i onda ide kao kod starih zena u receptu “ od oka”. Dodati mlijeko, promijesati i prokuhati jos tri minute.  
Prema potrebi gotovu kasicu isitniti miksanjem ili samo viljuskom.


  Kad je beba veca umjesto mlijeka moze se dodati mesna juha a kasnije i meso, zumanjak  ili  jetrica.    

(odgovor članu amia)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Recepti za najmladje...
6.3.2008 23:40:22   
amia
Kasica od korabice, krompira i mrkve


  50 gr korabice, 50 gr krompira, 10 gr mrkve, 50 ml mlijeka, 1 zlicica maslinova ulja


  Korabicu, krompir i mrkvu oguliti, oprati, sitno narezati i sve zajedno staviti na vruce ulje, zaliti toplom vodom i  kuhati dok povrce ne omeksa. Na kraju dodati mlijeko, prokuhati sve skupa par minuta. 

Na kraju sve izmiksati ili usitniti.

(odgovor članu amia)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Recepti za najmladje...
6.3.2008 23:41:58   
amia
Kasica od cvjetace s krompirom i rizom



  70 gr cvjetace, 30 gr kropmira, 10 gr rize (2 male zlicice) 50 ml mlijeka (ono koje beba pije), nekoliko kapi maslinova ulja


  Krompir oguliti, oprati, sitno narezati a cvjetacu odvojiti na manje cvjetove, oprati i narezati. Sve kuhati u zatvorenoj posudi i kada omeksa dodati rizu i maslinovo ulje. Kuhati jos 10-15 minuta, dodati mlijeko i zajedno prokuhati 3 minute. 

Prema potrebi usitniti. Ja sve izmiksam stapnim mikserom.  

Kasnije se kad je beba starija umijesto mlijeka moze dodati mesna juha, te bijelo meso od piletine ili puretine.

(odgovor članu amia)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Recepti za najmladje...
7.3.2008 0:01:17   
lejlašh
Super su vam ovi recepti,baš vam hvala svima. Mojoj malenoj će akoBogda uskoro četiri puna mjeseca, još doji, ne znam da li da joj počnem davati bar sokiće da se navikava na okuse ili da još sačekam?

_____________________________

Merjem, 11.11.2007.
mamina sultanija
Arman, 23.07.2010.
mamin pasha

(odgovor članu amia)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Recepti za najmladje...
7.3.2008 13:59:31   
amdi
Kada se kaze kukuruzni griz, je li se misli na palentu? Meni je ona malo teska za zeludac, a bebi sam jednom dala i isplakala se, pa ne znam jesam li pogrijesila?

(odgovor članu lejlašh)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Recepti za najmladje...
7.3.2008 14:02:48   
amdi
Lejlash, sacekaj radije do 4 mjeseca, a mozes poceti sa sokicima i rizom za dojence-Hipp ili Nestle. Hipp u sebi sadrzi adaptirano mlijeko, pa se pravi sa vodom, a Nestle sa mlijekom. Ako dojis mozes sa svojim mlijekom napraviti, to ti je najbolje jer ce lakse prihvatiti

_____________________________

veliki 22.3.2005
mala 17.7.2007

(odgovor članu amdi)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *