|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Trajanje podoja
28.6.2008 15:20:07   
Nemirna
Koliko dugo su vaše bebe na siki?
Moja curica doji max 5 minuta, 10 joj je dana. Toliko popapa da kad podrigne obavezno izbaci višak. Ako ne izbaci vratim je na siku, povuče još koji put i postane nervozna. To mi je znak da je "puna".


_____________________________

I sine drž' se žena! One su ti kao sol... Može i bez njih al' je bljutavo
---------------------
Martin, 17.05.2005
Nora, 18.06.2008
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Trajanje podoja
28.6.2008 21:48:53   
Emina*
Kod mene je bas razlicito..
Nekad podoji za 5, 10 minuta, podrigne i to je to...
Nekad zna na siki da bude po pola sata, pa nekad i sat vremena,
a opet da bude gladan....
Bas zavisi, haman od toga koliko je ogladnio user posted image   user posted image .....
A ako ne podrigne odmah poslije podoja,
e onda ce podrignuti tek nekad dva sata poslije user posted image   user posted image


_____________________________

Bakir
20.04.2008.

(odgovor članu Nemirna)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Trajanje podoja
28.6.2008 22:42:58   
Nemirna
ja imam jako puno mlijeka... danas sam, posto je ona dugo spavala, odlucila da se izmuzem. ono skroz do zadnje kapi, da vidim koliko ga ima. Izmuzla sam flašicu od 250 ml i ostalo je jos.. nisam imala zivaca pumpati dalje... Tada se Nora probudila i stavila sam je da doji. Fino je papala, bila mirna dok doji... I poslije nje sam mogla istisnuti mlijeka...

Mislim da je njoj tesko dojiti kad su dojke pune i kad mlijeko "bljuzne" ko ludo.
Da li bi bilo pogresno da se prije dojenja izmuzem onako malčice da njoj ne bude navala? Tako cu samo dobijati jos vise mlijeka i nisam nista postigla...user posted image


_____________________________

I sine drž' se žena! One su ti kao sol... Može i bez njih al' je bljutavo
---------------------
Martin, 17.05.2005
Nora, 18.06.2008

(odgovor članu Emina*)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Trajanje podoja
29.6.2008 9:28:50   
Emina*
Mozes stavljati tople obloge na dojke, jer bebe inace ne vole kad je dojka jako puna,
i kad kako si i rekla bude "navala" mlijeka user posted image   user posted image ...
Mozes izmlazati,ali si i upravu toga sto se tice...
Sto ti vise izmuzes i beba isisa, vise se mlijeka stvara, ali ako su pune,
ja bih ti preporucila da se izdajas, pa cuvaj svoje mlijeko,
negdje ako podjes, mozes ponijeti sa sobom,
ili ako izadjes iz kuce, da neko drugi moze nahraniti bebu za tebe user posted image

< Poruku je uredio Eminica -- 29.6.2008 9:29:02 >


_____________________________

Bakir
20.04.2008.

(odgovor članu Nemirna)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Trajanje podoja
29.6.2008 11:20:27   
proud mom
prije svega, nemirna, čestitam na pridošlici... divan je to osjećaj zar ne... user posted image

a što se tiče dojenja, nemoj da se sekiraš... moj maleni je isto tako prvih dana sisao po cijelih pet minuta... i ja sam na početku mislila da je to nedovoljno jer doktori kažu da je za bebu najbolje da sisa 15 minuta jednu dojku a 15 drugu... treba da vidiš kakve rasprave sam tek imala sa suprugom u vezi toga... nigdje veze... moj je, dakle, sisao cijelih 5 minuta samo jednu dojku i kraj... zaspe... prvih 10-15 dana (sad nam je mjesec i 20 dana) i uopće nije mogao da podrigne... znala sam ga držati po 15-20 minuta ali ništa, a tad sam virnula u knjigu koju sam dobila od jedne prijateljice na poklon "NEGA DECE PO DOKTORU SPOKU" koja je fantastična.... tamo piše da postoje djeca koja se za 5 minuta najedu kao i ona kojima nije niti pola sata dovoljno... također piše da poneka djeca koja polako i fino sisaju uopće nemaju potrebe da podrignu. da bi vidjela da li će podrignuti ili ne pokušaj primjeniti sljedeće... poslije podoja podigni ju par minuta da podrigne. ukoliko prođe 3-5 minuta a ona nije podrignula polegni je ponovo nekih pola do minut i pokušaj ponovno... u roku minute, ukoliko treba da podrigne, beba će podrignuti, ukoliko ne pusti je neka spava... tako sam ja radila i sve je bilo ok.... poslije ćeš sama vidjeti po bebinom ponašanju kad ćeš morati da je stalno dižeš da podrigne.... s obzirom da ti imaš "previše" mlijeka (a tako je i kod mene bilo) beba najvjerovatnije sebi za pet minuta isisa dovoljno za nju i onda ide dalje, u carstvo snova... neke žene nisu tako sretne kao ti da imaju tako puno mlijeka pa i bebi treba puno više vremena da se najedu. moj maleni je postao "halapljiv" kada je imao oko mjesec i mogla sam čuti kako guta zrak dok sam ga dojila... u tim slučajevima, ukoliko ti se to desi, najbolje ti je bebu odmah prkinuti u podoju i odmah je dignuti da izbaci višak zraka a potom je nastaviti hraniti... ne škodi joj nikako, čak šta više.... također, vrlo lako može da ti se desi kao meni što se sada dešava, da ti se čini da nemaš dovoljno mlijeka u nekim momentima... to je vrlo vjerojatno zbog toga što si navikla da su ti sike nabrekle od mlijeka i sada kada baš i ne izgledaju tako, a uz to i beba jede puno duže nego što si navikla, uplašiš se da nešto nije uredu... nemoj da te to pokoleba... samo nastavi sa dobrom ishranom, tečnošću i biće sve ok...

a što se tiče izdajanja... mislim da si upravu... nemoj to da radiš ukoliko ti smeta količina mlijeka... s tim će samo još više podstaknuti stvaranje istog (naravno, to ne vrijedi ukoliko su ti grudi bolne i ne možeš da izdržiš-ali i tada ti preporučam da izmuzeš samo onoliko koliko je potrebno da smanjiš pritisak u istima)... ako ti bebi baš puno smeta nabreklost grudi, onda prije podoja malo izmasiraj grudi od korjena ka vrhu, kao i areolu te ćeš s tim malo omekšati grudi i bebi će bti lakše da sisa...

sve sam ti ja to isto prošla i stvarno ne tako davno tako da, eto, nadam se da sam ti bar malo pomogla...

pitaj ako mogu pomoći još kako... čini mi se da nam je "slučaj" identičan user posted image

(odgovor članu Emina*)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Trajanje podoja
29.6.2008 12:09:29   
Nemirna
user posted image user posted image Fakat nam je identican slucaj. To s podrigivanjem radim upravo tako. Nekad je znam totalno razbuditi s tim stalnim podizanjem i spustanjem.. ali bolje i to nego da je kasnije pati zrak.
Nabrekle dojke trpim, kad bas osjetim da se stvaraju gutice izdojim malčice.

Zanima me jos jedna stvar. Posto beba jede tako kako jede, nikad ne stigne do kvalitetnog mlijeka... uvijek podoji samo ono prvo koje je nekako vodenasto... Da li joj je to dovoljno?


_____________________________

I sine drž' se žena! One su ti kao sol... Može i bez njih al' je bljutavo
---------------------
Martin, 17.05.2005
Nora, 18.06.2008

(odgovor članu proud mom)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Trajanje podoja
30.6.2008 22:19:19   
mišur
I ja sam bila u istoj nedoumici kad je moj maleni imao 10-ak dana, pa sam pitala dr i rekla mi je da bi beba plakala da je gladna i da ne trebam nista brinuti, ona  sebi uzme kolik0o joj je potrebno.
A imala sam isti problem i sa grudima, jer sam imala jako puno mlijeka, kako ti kazes "navale"user posted image , i bebica bi mi se uvijek pomalo zagrcnula kad krene jesti. Ja sam zato prije svakog podoja izmuzala malo mlijeka, ne puno bas zbog toga sto se vise muzes ono vise i nadolazi.
Uf, kad se samo sjetim tih vremena....user posted image  Ako nisam dojila, onda sam se izmuzala, dani noc...I borila se sa mastitisom i ragadama na bradavicama...user posted image
Tek nedavno mi se stabilizovalo stanje sa mlijekom, da nadolazi u normalnim kolicinama, koliko beba moze pojesti. Mada se i sad ujutro budim, a tufer prepun mlijeka, ja mokra, sve proslo kroz grudnjak i pidzamu...

(odgovor članu Nemirna)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Trajanje podoja
6.7.2008 15:15:41   
visi_na
dan!! moj mali jeronim doji oko 15 minuta a prije je to bilo po dvadeset min!!!!!!!jos malo pa ce 4 mjeseca tocnije 8.7! zadnji obrok mu u 10 spava do 5 i onda jede dvadeset min a inace preko dana po 15 min kadkad se odgodi da doji samo pet min

(odgovor članu Emina*)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Trajanje podoja
7.7.2008 10:01:59   
mišur
Moj anđelak je nedavno napunio 3 mjeseca, i nekako poslije toga skratio trajanje obroka. Sad ruča po 5 min svaku siku, a nekada ni toliko. Zato ga ja češće hranim, jer se bojim da se ne najede.
Ne znam jeli sad jači pa se brže najede, ili mu ove vrućine smetaju....user posted image

(odgovor članu visi_na)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Trajanje podoja
7.7.2008 14:49:36   
mummy
Najbolji pokazatelj uspješnog dojenja je kilaža bebe. Moja Emina je znala dojiti i po cijeli sat, za to vrijeme bljucne po tri puta, podrigivala je, spavala po nekoliko sati u komadu i po cijelu noć, a na vagi prvi mjesec dobila samo 250 g. Kad nisam pala u nesvijest. Doduše tu je i žutica uradila svoje, pa je već slijedeći mjesec dobila 1 kg.

(odgovor članu mišur)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Trajanje podoja
7.7.2008 16:11:03   
Nemirna
Mi se još nismo vagali ali svi kažu da beba super napreduje i raste. Danas joj je 20 dana, na vaganje ćemo kad budemo išli na vakcinu, za desetak dana, baš me zanima koliko je dobila...

Ovih dana me nervira jer plače dok doji... kome god kažem zapljusne me izjavom: sigurno nema mlijeka... grrr čuj nemam mlijeka a ono teče samo...

Beba mi je "puna" zraka. Juče sam joj dala izmuženo mlijeko na flašicu i to na dudu s najmanjom rupicom, onom za čaj... pojela je bez problema, cak je i zraka manje nahvatala nego kad doji...
Samo molim boga da će sve ove muke prestat kad malo ojača i bude mogla progutat više.. Inače, ne znam kako ćemo regulirat dojenje ako ovako nastavi... ona place jer je (izgleda) puna a ja kontam da je gladna pa je još pretrpajem... Jel moguce da nam je to u pitanju?

_____________________________

I sine drž' se žena! One su ti kao sol... Može i bez njih al' je bljutavo
---------------------
Martin, 17.05.2005
Nora, 18.06.2008

(odgovor članu mummy)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Trajanje podoja
7.7.2008 16:37:10   
Emina*
Nemirna, mozda beba place jer joj mlijeko previse curi...
A dok ona doji, ako curi iz druge dojke, to je pokrenut "let down"
refleks pri kojem dolazi do curenja mlijeka iz dojke a bez da ona sisa...
Mozda joj previse curi....
Jel place i kad joj na flasicu dajes???
Napinjel se beba kad jede??
Da nisu grcevi??


_____________________________

Bakir
20.04.2008.

(odgovor članu Nemirna)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Trajanje podoja
7.7.2008 16:38:37   
makana
ne vjerujem da ti iko sa sigurnošću može reći šta je u pitanju
ali, između podoja treba da prođe 2-3 sata, kažu tri sata bolje nego dva, upravo da beba to sve lijepo svari i ogladni za novi obrok, međutim sve znamo da male bebe pogotovo vole da su često na siki, a podoj nekad završi bukvalno za pet minuta pa onda opet za 20 minuta traže siku user posted image
pedijatri na ovo kažu da bebu moraš "zabaviti" da prođe dva sata da sljedeći podoj bude ok
mi često i zaboravimo da je malenima jako teško uspostaviti ritam, savladati sve što se tiče podoja, nije samo uzmi siku pa doji, zašto postoje svi oni silni "napuci" iliti uputstva kako bebu pravilno staviti, kako pravilno dojiti i sl.
samo malo strpljenja i sve bude puno bolje
sretno drage user posted image

_____________________________

strpljen - spasen

(odgovor članu Nemirna)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Trajanje podoja
7.7.2008 16:54:05   
Nemirna
Ma da, mlijeko ne da kapa nego doslovno štrca u par mlazova... Nora se jadna bori s gutanjem user posted image  puno joj je. Nakon par minuta podje plakati, ja je podignem i ona podrigne bas jako i nekad cak i izbaci mlijeka. Ne vjerujem da je visak nego da ga zrak jednostavno potjera pri izlazu. Onda je opet stavim da doji i tako par puta... dok ona ne prestane traziti da sisa. Iz druge dojke isto curi dok ona doji. Koristim one Chiccove blaznice za grudi, mogu dosta upiti ali ja ih poslije svakog podoja mijenjam jer se pravo napune.
Ne place kad joj dam na flasicu ali ne praktikujem to jer neću da se navikava. Ne vjerujem da su grčevi ali moze svasta biti. Ne napinje se, samo plače...

Makana, poznato mi je to sa zabavljanjem bebe da prodje vrijeme... Ona obicno jede, malo bude budna i onda zaspe. Nekad sat, nekad dva. A nekad ima period kad je budna 3 sata. Sreća to bude rijetko... I tada mi svekrva podje pametit kako je sigurno gladna pa ne spava... ccc ne moze stalno ni spavati. Nigdje veze.


_____________________________

I sine drž' se žena! One su ti kao sol... Može i bez njih al' je bljutavo
---------------------
Martin, 17.05.2005
Nora, 18.06.2008

(odgovor članu makana)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Trajanje podoja
7.7.2008 16:56:55   
Emina*
IZVORNA PORUKA: Nemirna
... I tada mi svekrva podje pametit kako je sigurno gladna pa ne spava... ccc ne moze stalno ni spavati. Nigdje veze.



hehe, ista situacija user posted image   user posted image
Nemoj se sekirati nista, ako ona poslije podoja nece siku, onda nije ni gladna...
Plakala bi ona tebi da je gladna....
Uzivaj ti sa malenom...
Onda je ovaj moj non-stop gladan...
heh, pravo slabo spava user posted image   user posted image


_____________________________

Bakir
20.04.2008.

(odgovor članu Nemirna)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Trajanje podoja
7.7.2008 17:46:34   
lejlaze
jedno pitanje, ako se mlijeko izmuze da li se mora odmah davati ili moze za par sati? koliko sati smije da stoji?

(odgovor članu Emina*)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Trajanje podoja
7.7.2008 17:54:10   
Emina*
U frizideru 24-48 sati, u zamrzivacu oko jedan mjesec user posted image  user posted image

_____________________________

Bakir
20.04.2008.

(odgovor članu lejlaze)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Trajanje podoja
7.7.2008 20:31:48   
lejlaze
joj eminice ti si meni super !!!! user posted image  user posted image  user posted image  user posted image   user posted image  user posted image  user posted image  user posted image  user posted image  hvala

(odgovor članu Emina*)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Trajanje podoja
8.7.2008 8:43:42   
Nemirna
Evo ja sam isto neki dan to trazila i nasla ovu tabelicu:

Majčino mlijeko može se pohraniti na sljedećim temperaturama:

Kolostrum:
  • na 27-32 °C - 12 sati
Zrelo mlijeko: Na sobnoj temperaturi
  • do 15 °C ....... 24 sata
  • 19-22 °C ....... 10 sati
  • 25 °C ........... 4-6 sati
  • 30-38 °C ......... 4 sati
U hladnjaku:
  • na temperaturi 0-4 °C ....... do 8 dana
U zamrzivaču:
  • u pretincu zamrzivača unutar hladnjaka (temperatura nije stalna zbog čestog otvaranja vrata hladnjaka)...... do 2 tjedna
  • u pretincu zamrzivača koji je dio hladnjaka od dva dijela (zamrzivač ima posebna vrata)....... 3-4 mjeseca
  • u zamrzivaču s konstantnim dubokim smrzavanjem na -19°C ....... 6 mjeseci ili duže


< Poruku je uredio Nemirna -- 8.7.2008 8:44:09 >


_____________________________

I sine drž' se žena! One su ti kao sol... Može i bez njih al' je bljutavo
---------------------
Martin, 17.05.2005
Nora, 18.06.2008

(odgovor članu lejlaze)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Trajanje podoja
8.7.2008 13:55:13   
lejlaze
hvala Nermina user posted image

(odgovor članu Nemirna)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Trajanje podoja
8.7.2008 14:18:30   
makana
hehhehehe
jah
ako ne spava ne spava jer je gladna
kad plače onda nema mlijeka
uglavnom uvijek je tu neki razlog zašto se beba ponaša kao beba user posted image
ali tebi draga baš puno ide mlijeko, ja sam se isto budila sva mokra do pasa, ali mi nikad nije štrcalo tako osim kada bih pritisnula...
ali duboko vjerujem da će beba sama svojom potražnjom regulisati ponudu user posted image  i da će sve biti kako treba 

_____________________________

strpljen - spasen

(odgovor članu Nemirna)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Trajanje podoja
8.7.2008 14:51:58   
Nemirna
Ma bit će bolje dok ona malo ojača. S prvim djetetom sam isto muku mučila ali sad je gore... Tin je dojio 9 mjeseci i duže bi ali se desilo par stvari pa sam doslovno morala prestat.

Norita je sad dojila dugo, ja se iznenadila... kad sam je digla da podrigne povratila je ko odrasli user posted image Pelena koju stavim da uhvatim ako bljucne je bila mokra sva... čisto mlijeko... užas. Odmah je zaspala, nisam joj nudila da jede, valjda je sta i ostalo u pupi...


_____________________________

I sine drž' se žena! One su ti kao sol... Može i bez njih al' je bljutavo
---------------------
Martin, 17.05.2005
Nora, 18.06.2008

(odgovor članu makana)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Trajanje podoja
10.7.2008 14:15:50   
Amrino
Nermina- identicna situacija kao i kod mene user posted image .
Mi dojimo vec sest mjeseci i deset dana...Mlijeko i dalje strca nakon sto on povuce par puta...Zna strcnuti i do metar- dva udalj...Pravo je smijesno user posted image - a ponekim ljudima i prilicno sokantno kada vide. Na pocetku sam mislila da ce se to do sada stabilizovati ali eto---jos uvijek je tako. Uglavnom- zlatno pravilo je da u grudima ima tacno onoliko mlijeka koliko bebi treba. Nema potrebe da se izdajas (osim ako ne nabreknu previse da bude bolno) a pogotovo da bebi dajes mlijeko na flasicu. Samo i dalje doji kako si i do sada. Hvala Bogu pa imamo toliko mlijeka.

Savjet- kupuj neke jeftinije blaznice- jer ja ih evo i dan- dan koristim...chikove bi me do bankrota dovele...user posted image (one DM-ove babylove su super 4.55 KM). A navece- ako se budis mokra- kao i ja...slobodno stavi smotane pamucne pelene u grudnjak uz blaznice. Kada budes pocela izlaziti- uvijek pri ruci imaj pamucnu pelenu ili peskiric kada dojis da stavis bebi pod bradu- u protivnom ce ti majica stalno biti mokra...


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu Nemirna)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Trajanje podoja
11.7.2008 14:04:03   
ziki
Kod mene je šou što se tiče dojenja, u početku je dojio 20 min na 2 sata a sad doji 10 min i opet na 2 sata( počneu u 12, sledeći put u 14 ...)Jedno desetak dana mu je bilo zabavno da kad mlijeko "nadođe" izbaci siku i počne da vrti glavicom i cio se iskvasi user posted image posle toga je dobio upalu uha i prestao sa zazanjemuser posted image ....uglavnom intaresuje me kad će počet da doji na 3 sata... Uveče se okupa, jede i spava od 9 do 1:30, pa se onda budi oko 3 pa u 5, 7 i onda ide šou.....

_____________________________

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Trajanje podoja
11.7.2008 15:01:45   
Emina*
Ziki, pokusaj da ga malo zabavis, kod prodju ta 2 sata, bar na 2,5...
Ja to radim evo vec 7 dana i zaista mi uspije....
Npr jeo je jutros oko 9, i onda oko 11 je poceo da place... 
Ja sam mu pjevala, gnjavila ga, malo ga ljuljkala,
on kao malkice zaspao i probudio se tacno u 12, i onda sam ga podojila....
Ne uspije mi svaki put, ali pokusavam da odrzim ta 3 sata.....
Sretno...

< Poruku je uredio Eminica -- 11.7.2008 15:02:06 >


_____________________________

Bakir
20.04.2008.

(odgovor članu ziki)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *