|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Prehrana beba
9.9.2008 9:06:08   
Amelaa RR
Prehrana beba tijekom ljetnih mjeseci user posted image Tijekom ljetnih mjeseci mnoge se majke odlučuju na dohranu svojih mališana. Jedan od uvjeta je kronološka dob bebe, uz obilje voća i povrća koje se nudi na tržnicama. Često su mlade mame u nedouminici, davati li namirnice koje imaju sačuvana ekološka obilježja i jamče li standardi na nivou države, da su proizvodi ekološki i kao takvi sigurni za prvu degustaciju mališana. S druge srane, tu su šarolike mogućnosti, koje nude lokalne tržnice i žene koje ostavljaju dojam sigurnosti i pouzdanosti kad se radi o prehrambenim proizvodima. Kome vjerovati, da li slijediti upute starijih i iskusnijih mama ili izričito slušati savjete pedijatra i poznatih proizvođača dječjih prehrambeniih proizvoda? Mišljenja sam, da se svakako treba posavjetovati s pedijatrom, on prati razvoj djeteta i zasigurno je najkompetentniji savjetnik i stručnjak za prehranu Vašeg djeteta. user posted image ŠTO JE DOHRANA?
Dohrana je sve čime se dojenče hrani, a nije mlijeko.
Dohranu ne treba započeti prije kraja četvrtog mjeseca jer ona ne donosi nikakve prednosti, a mora se početi najkasnije do kraja šestog mjeseca jer poslije tog vremena samo mlijeko, bez obzira na oblik i pripremu, više ne može potpuno zadovoljiti prehrambene potrebe starijeg dojenčeta. Novije pedijatrijske škole zagovaraju što kasnije uvođenje dohrane, naime dok majka ima mlijeka, nije potrebno uvoditi dohranu, pod uvjetom da beba napreduje, što podrazumijeva dobivanje na težini, uredan rast i razvoj psihofizičkih obilježja pojedinog razvojnog doba. Ako majka primjećuje da je beba nemirna, da se učestalo budi neovisno o podoju, da je nemirna i nezadovoljna, treba zatražiti savjet i mišljenje specijaliste pedijatra o uvođenju dohrane za svog mališana.

KAKO UVODITI NAMIRNICE?
Uvođenje namirnica treba provoditi postupno, često se dešava da majke žure s dohranom, što se u velikom broju slučajeva pokazalo neispravno i loše. Naime i odrasle osobe vrlo oprezno i postupno iskušavaju nove namirnice, pokušavaju priviknuti osjetila na nove okuse, mirise i izglede pojedinih namirnica koje nisu konzumirali. U gastronomiji ne postoji uzalud izraz degustacija, koji u sebi sadržava sve gore navedeno. Ujedno, uvođenje novih namirnica za mališana može i treba biti sredstvo učenja ne samo na nove prehrambene proizvode i prehrambene namirnice, već metoda učenja i stimulacije senzomotoričkih, kognitivnih i psihosocijalnih vještina .
user posted image Nove namirnice valja uvoditi u prehranu jednu po jednu u razmacima od po nekoliko dana, da bi vidjeli kako ih dijete podnosi (1-2 tjedno). U nas se nove namirnice obično uvode ovim redom: voćni sokovi, voćne kašice, povrće, žitne kašice na mlijeku, meso, riba.

Nekoć su majke zbog nemogućnosti nabavljanja gotovih proizvoda na tržištu samostalno cijedilil voćne sokove, gubeći jako puno vremena da bi njihov mališan osjetio novi okus i dobio najhranjivije i najbolje iz voća. Danas na tržištu imamo mnoge proizvođače koji nude prirodne sokove po različitim cijenama. Nužan je oprez jer nije pravilo, da sve ono što je na deklaraciji, odgovara stvarnim prehrambenim vrijednostima. Ujedno postoje mnogi koji svojim dugogodiπnjim iskustvom i stečenom reputacijijom na tržištu čuvaju ugled tvrtke i nastoje jamčiti kvalitetu i sastav pojedinih proizvoda.

POZITIVNA OBITELJSKA ANAMNEZA - ALERGIJA
Važno je imati na umu, ako ste kao dijete imali alergiske reakcije na hranu ili netko iz Vaše uže obitelje s Vaše ili muževe strane, vjerojatnost na pojavu alergije u Vašeg mališana je velika.

Stoga pridržavajte se pravila o postupnom uvođenju dohrane i nove namirnice uvodite kasnije, a s citrusnim voćem, orašastim voćem, jajima, ribom, komercijalnim kravljim mlijekom i glutenskim žitaricama ne trebate početi prije kraja prve godine.
VOĆE
Nekoć se voće uvodilo vrlo rano u dohranu, s navršenih četiri mjeseca, ono je na početku bilo kao dopuna mliječnom obroku. Današnje pedijatrijske škole ne dijele to mišljenje, naime tek kad beba uz majčino mlijeko ne dobiva na tjelesnoj težini, savjetuje se dohrana umjetnim mliječnim pripravcima te voćni sokovi kao nadopuna dobivaju svoje mjesto od šestog mjeseca, prema preporuci nekih stručnjaka još i kasnije.
Voće je zasigurno važan izvor energije, vitamina, minerala i vlakana koja su korisna za pravilnu probavu.
user posted image Voćni sok, kasnije zamjenjuje voćna kašica. Često se dešava, da bebe imaju neželjene
reakcije probave na novu hranu (trbušni grčevi, proljev). Jedan od razloga je naglo uvođenje voćnih kaπica, naime mlade majke nakon što su dale svojim mališanima da isprobaju voćni sok, prelaze odmah i naglo na voćne kašice. Bebe često nakon takvih obroka imaju ponekad grčeve uz učestale stolice. Da bi navedeno izbjegli, ako se odlučite na uvođenje voća preporučamo, da voće ponudite u prijepodnevnim satima. Citrusno voće (limun, naranđa, mandarina, grejp) valja izbjegavati u obiteljima s alergijskim reakcijama.
user posted image POVRĆE
Povrće se nekoć uvodilo u prehranu beba nakon 5. mjeseca života. Danas pravilo vrijedi jednako kao i za voće, što kasnije ako je dijete na majčinom mlijeku.
Povrće je kalorijski manje bogato u odnosu na voće, ali sadrži puno vitamina, minerala, vode i balastnih tvari, što je vrlo važno za pravilnu i redovitu probavu. Ako ste ipak dobili preporuku od pedijatra, da krenete s uvođenjem povrća u prehranu Vašeg mališana, onda je najbolje u vrijeme ručka količinu postupno povećavajte tako da u sljedećim tjednima, povečavajući količinu, u potpunosti zamijenite jedan mliječni obrok.

ŽITARICE
Vaše majke će Vam zasigurno reći kako su žitarice uvodili u prehranu oko četvrtog mjeseca života. Često su se u kućnim radinostima mljeli keksi i koristili kao nadopuna mliječnom obroku. To je često uvjetovalo ranu pretilost beba i nezadovoljstvo pedijatara. Je li danas tako? Danas se žitarice također uvode puno kasnije. Uloga žitarica je kompleksna, one su važan izvor ugljikohidrata, vitamina B-kompleksa i biljnih bjelančevina.
Ako ste odlučili uvesti žitarice, odaberite one koje ne sadrže gluten ( rižu, kukuruz).
Žitarice koje sadrže gluten (pšenica, ječam, raž ) uvodite u prehranu tek nakon
prve godine života.
Žitno-mliječni ili žitno voćni obrok uvijek ponudite bebi u početku tijekom jutra, a žitno-mliječni za večernji obrok.
Na tržištu je široka paleta mliječnih i žitnih kašica prilagođenih dobi djeteta, no prije nego donesete odluku, potražite savjet stručnjaka .


MESO I RIBA
Meso i riba su važan izvor željeza, animalnih bjelančevina i vitamina B-kompleksa.
Meso možete ponudit bebi ako ste dobili savjet pedijatra, da možete početi s dohranom, započnite s bijelim pilećim mesom, purećim mesom, mesom kunića, mladog teleta, te bijelom ribom, a plavu ribu neka Vaš mališan konzumira što kasnije
user posted image JAJE
Bebe koje pokazuju alergijske reakcije ne bi trebale konzumirati jaje u prvoj godini života. Ako možete započeti s uvođenjem jaja u prehranu, započnite s vrlo malim količinama, obično kao dodatak povrću. Nakon jednog do dva mjeseca beba može dobiti jednom tjedno žumanjak.

PODSJETNIK

  • Ne započinjite s dohranom dok je Vaš mališan na prsima, ako dobro napreduje i dobiva na tjelesnoj težini.
  • Nemojte biti žrtva predrasuda i savjeta „kako se to nekoć radilo „ u dohranjivanju dojenčeta. Imajte povjerenja u svoga specijalistu pedijatra, on vodi kontrolu i nadzor nad Vašim mališanom.
  • Ako ste dobili suglasnost da možete krenuti s dohranom, budite postupni. Posvetite dovoljno vremena mališanu, da bi polagano i s veseljem istražio nove mirise, okuse i boje. Neka nova namirnica bude iskustveno učenje, koje će predstavljati zadovoljstvo Vašoj bebi i Vama.
  • Pažljivo birajte namirnice, čitajte deklaraciju, sadržaj, rok valjanosti.
  • Pomno pratite reakcije mališana, uvažavajte njegov otpor prema novim okusima.
  • Ono što Vi volite, ne mora voliti Vaš mališan.
  • Vodite dnevnik zapažanja, pišite komentare, neka tu budu upisana sva pozitivna i negativna iskustva Vašeg mališana viđena Vašim očima - možda će to biti ključno iskustvo.
    Iskor
  • istite ljeto za nove okuse, ali ne zaboravite, da to nije vrijeme eksperimentiranja. Ne eksperimentirajte s dohranom jer za dohranu treba imati zadovoljavajuće standarde, jedan od njih je i savjet pedijatra.

    _____________________________

    1. ICSI Bahceci-Sarajevo
    22.07.2013pocetak bockanja
    04.11.2013 Beta 1:(
    2. ICSI Bahceci-Sarajevo
    26.06.2015 - Beta 73-80 biohem
    3. 17.11.2015 Beta 0,1
    4. 30.09.2016 Beta pozitivna
    10.11.2016 Spontan
    5. 2018 FETBahceci Beta pozitivna
  • Neposredna veza do poruke: 1
       RE: Prehrana beba
    9.9.2008 9:25:36   
    mamyca
    Bravo Amelauser posted image user posted image .

    _____________________________

    Hamza 11.3.2008.

    (odgovor članu Amelaa RR)
    Neposredna veza do poruke: 2
       RE: Prehrana beba
    9.9.2008 14:47:12   
    adannn
    bas mi je nesto ovako trebalouser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image svaka cast

    (odgovor članu mamyca)
    Neposredna veza do poruke: 3
       RE: Prehrana beba
    9.9.2008 15:55:13   
    hanabanana
    Mislim da je fer navesti izvor.

    http://www.vitamini.hr/4723.aspx


    < Poruku je uredio hanabanana -- 9.9.2008 15:56:11 >

    (odgovor članu adannn)
    Neposredna veza do poruke: 4
       RE: Prehrana beba
    12.9.2008 8:54:41   
    Crvena
    user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

    _____________________________

    Volite svoju djecu i kad su kriva, jer će ih život kažnjavati i kad nisu.

    (odgovor članu hanabanana)
    Neposredna veza do poruke: 5
       RE: Prehrana beba
    12.9.2008 21:37:22   
    mišur
    Super tekst! Bravo Amela!

    Imam jedno pitanje vezano za ove žitne kašice-koje su najbolje,od kojih proizvođača?
    Uzela sam nedavno HIpp instant kašicu od riže,jabuke i komorača, kao za laku noć, za bebe od 4-og mjeseca,i nisam je još davala malenom.

    (odgovor članu Crvena)
    Neposredna veza do poruke: 6
       RE: Prehrana beba
    12.9.2008 22:39:43   
    andji
    Prvo da vas pozdravim,ja sam vam nova na ovim forumima,imam sinčića Sergeja od 10 mjeseci,ja sam sa kašicama počela od 6.mjeseci,i ovom prilikom da odgovori za Misur,ja sam lično koristila Hippove i Frutekove kašice,i slane i slatke,odlične su i jedne i druge,maleni se malo mrštio na slane na početku,ali je prihvatio,i to jos bolje hippove slane,pogotovo teletinu i rezance u umaku od rajčice,a slatke je tamanio sve.Sad mu uglavnom pasiram domaću hranu,eto tako,borim se sa njim,taj bi samo da pije mlijeko

    (odgovor članu mišur)
    Neposredna veza do poruke: 7
       RE: Prehrana beba
    5.10.2008 13:55:35   
    Romali
    Kad počnete uvoditi dohranu, mislim na jabuke, mrkvu, znači sami početak- koliko je količinski dovoljno prvih 10- ak dana? Je li skroz malo čisto da proba okus ili  više da se beba najede? Ja bih radije samo kašiku, dvije da okusi nešto novo. Ili ...? Koja su vaša iskustva?

    _____________________________

    23.4.2008. A.O. promijenio moj svijet :)
    14.4.2014. Z. promijenila našu planetu :)




    (odgovor članu andji)
    Neposredna veza do poruke: 8
       RE: Prehrana beba
    5.10.2008 14:45:38   
    nesanica
    Kad beba pocne sa dohranom, preporucuje se svaku namirnicu uvoditi postepeno. Po pravilu u pocetku treba davati samo jednu vrstu voca ili povrca i nakon 3-5dana poceti sa drugom.
    Ja sam zapocela bebi dohranu sa jabukom i prvi dan je bila samo kasikica soka od iscijedjene jabuke, drugi dan dvije kasike, treci tri, a cetvrti dan sam skuhala jabuku i propasirala i to ponudila bebi.
    Nakon toga je bila kruska i sve isto kao i sa jabukom.
    Sto se tice dohrane ja inace uvodim sve postepeno i to u pocetku u vrlo malim kolicinam.
    Jos nista nismo probali gdje ima psenice, a to cemo tek nako 1.rodjen.aBd

    (odgovor članu Romali)
    Neposredna veza do poruke: 9
       RE: Prehrana beba
    5.10.2008 15:03:28   
    Romali
    Hvala, nesanice, mislila sam postepeno jednu po jednu namirnicu, naravno. Samo nisam znala količinu za prve dane.

    _____________________________

    23.4.2008. A.O. promijenio moj svijet :)
    14.4.2014. Z. promijenila našu planetu :)




    (odgovor članu nesanica)
    Neposredna veza do poruke: 10
       RE: Prehrana beba
    5.10.2008 22:19:00   
    boogy woogy
    http://www.wholesomebabyfood.com/allergy.htm

    Evo dobre stranice vezane za potencijalne alergene u bebinoj ishrani

    (odgovor članu Romali)
    Neposredna veza do poruke: 11
       RE: Prehrana beba
    5.10.2008 23:16:15   
    suncan_dan
    IZVORNA PORUKA: hanabanana

    Mislim da je fer navesti izvor.

    http://www.vitamini.hr/4723.aspx



    imam jedno pitanje nevezano s ovim.....uvezi kopiranja teksta s drugi stranica ili slicno, neznam kako je u bih, dali se mora pitat ta osoba ili od koga je taj tekst, ili se se smije samo kopirat i postavit??? user posted image


    _____________________________

    VOLIM VAS!!!

    (odgovor članu hanabanana)
    Neposredna veza do poruke: 12
       RE: Prehrana beba
    5.10.2008 23:29:49   
    Visnja RR
    mozda je najbolje samo staviti link gdje postoji odredjeni tekst...
    a nakon toga dati neki svoj stav o tome :) nakon toga bi trebala da slijedi rasprava i nasa iskustva i savjeti :)

    _____________________________

    Asja = duša duše moje :)
    03.04.`08

    (odgovor članu suncan_dan)
    Neposredna veza do poruke: 13
       RE: Prehrana beba
    5.10.2008 23:33:24   
    suncan_dan
    user posted image e bas ti puno hvala visnja user posted image user posted image user posted image sad znam i ja, jer dosad se nikad nisam smila da osudim , da nebude user posted image

    _____________________________

    VOLIM VAS!!!

    (odgovor članu Visnja RR)
    Neposredna veza do poruke: 14
       RE: Prehrana beba
    13.10.2008 11:07:14   
    Amrino
    IZVORNA PORUKA: najjda

    ¸Prij nego što pocnete sa pripremom mlijecnog obroka ,oprati ruke vodom i sapunom .Poslije toga oprati sav pribor koji se upotrebljava za mlijecni obrok....
    Voda sa kojom se priprema obrok mora da vri najmanje 3 min, zatim je vrelu sipati u flasicu , poklopiti i ohladiti da na ruci iznad dlana ne bude vrela.
    u koliko beba ne popije sve ostatak baciti niposto ostavljati u frizider pa ponovo grijati.
    Nikad ne davati bebi mlijeko (hapu) koje je stajalo vise od 1 h.Ako se pretjera sa šecerom u mlijeku (hapi) beba može dobiti prolivAko beba u toku jela pocne da štuca skloniti flasicu  nedavati joj dok ne prestane štucatiBebu netreba hraniti ako okrece glavu i odbija hranu ona treba da uživa u hrani.
    Ako je beba žedna  na licu ce joj se vidjeti strah.Dodirnuti bebi usne i jezik ako joj je suh pokazati joj flasicu :ako ispruzi rucice ili pokusa da se pridigne to je definitivno znak da je žedna .....


    ima jos toga ali za veceras je dosta pa se cujemo drugi put pozzz svima od Najjdine mame

    (odgovor članu suncan_dan)
    Neposredna veza do poruke: 15
       RE: Prehrana beba
    13.10.2008 11:16:35   
    Amrino
    IZVORNA PORUKA: norah

    Molila bih iskusnije mame da mi kazu kako se pocinje sa cvrstom hranom, sta se daje prvo i kako se sprema? Kako se kombinuje sa mlijecnim obrocima? Sinu bih trebala poceti davati cvrstu hranu za par dana jer ce mu biti 6 mjeseci. Ne bih voljela da u necemu pogrijesim. Hvala vam puno!

    (odgovor članu Amrino)
    Neposredna veza do poruke: 16
       RE: Prehrana beba
    16.10.2008 19:54:31   
    Visnja RR
    Zenice moje drage trebam savjet!

    Naime do juce je Asja pila Aptimil1 i to 7 puta u 24 h uvjek u isto vrijeme:

    6, 9, 12, 15, 18 h po 120 ml = 600 ml
    a u 21 i oko 2   150              = 300 ml

    Obzirom da nije svaki put popila sve moja je racunica da je dnevno unosila oko 800 ml sto je ok...

    Medjutim juce smo presli na Aptamil2 na cijoj kutiji pise da bebe njene kilaze od 5,5 do 9 kg (Asja ima 8) treba da papa 4 puta po 120 ml...
    E tu dolazi problem jer je ona juce trazila flasicu  po istoj satnici po kojoj je navikla...
    Obzirom da ona papa i kasice od povrca i voca dva puta (3-4 cajne kasice)... prve oko 11 h a druge oko 4 h zanima me kako da izbacim bar dvije flasice ili da ostavim isti raspored samo da umjesto 120 stavim 90 ml...
    Da li da pojacam kolicinu kasica koje bi je ucinile sitijom? a opet me strah da joj neopteretim mala crijeva u pocetku... Ne zelim da stvorim pretilu bebu pa vas molim za vasa iskustva i savjet...
    pusa svimauser posted image


    _____________________________

    Asja = duša duše moje :)
    03.04.`08

    (odgovor članu Amrino)
    Neposredna veza do poruke: 17
       RE: Prehrana beba
    16.10.2008 21:30:59   
    hanabanana
    Evo ja sam pogledala u rokovnik u koji sam pisala sve o Hani i za Hanu. U periodu, punih šest mjeseci jela je:
    - ujutro i naveče - 200 ml Aptamila
    - u toku dana još dva puta - jednom 100 ml a drugi put 150 ml
    Ukupno - 650 ml

    I imala je jedan pravi ručak. Znači obrok.

    Ali mala napomena: Hani sam nadohranu počela uvoditi kada je napunila pet mjeseci.

    Ako si tek počela sa davanjem nadohrane, onda je uredu da daješ po koju kašiku, ali već sedmi dan možeš dati 10 - tak kašika. Ne brini, prati Asju, i sve će ti se samo kazati.

    (odgovor članu Visnja RR)
    Neposredna veza do poruke: 18
       RE: Prehrana beba
    16.10.2008 21:47:25   
    Visnja RR
    Hvala? user posted image
    10-ak kasika?
    to me nekad zbuni jer sam na razlicitim mjestima vidjela da pise supene a negdje cajne kasike...
    Asju hranim Aventovim - onim malim koja bas taman za mala ustasca...

    _____________________________

    Asja = duša duše moje :)
    03.04.`08

    (odgovor članu hanabanana)
    Neposredna veza do poruke: 19
       RE: Prehrana beba
    16.10.2008 21:49:54   
    hanabanana
    Desetak malih kašika. Kada prodje 20-tak dana od početka nadohrane, slobodno daji više, jer beba će sama pljunuti kada joj bude dosta. Vidjet ćeš. Ti i što bi joj htjela dati još, ona neće htjeti.

    A i mlijeko će ti sama početi smanjivati. Zaboravila sam reći i to da je Hana prespavala noć sa nepuna tri mjeseca.

    (odgovor članu Visnja RR)
    Neposredna veza do poruke: 20
       RE: Prehrana beba
    16.10.2008 21:55:53   
    Visnja RR
    brz odgovor user posted image  hvala draga!
    Asja se prije zubica budila samo oko 5 pa nakon flasice natavljala spavati do 8-9 ali od zubica se budi 2 puta oko 2 i iza 5... i svaki put smaze 120 ml...
    A vjerovatno ce se to mjenjati...
    Sutra cemo vise kasice napraviti  user posted image


    _____________________________

    Asja = duša duše moje :)
    03.04.`08

    (odgovor članu hanabanana)
    Neposredna veza do poruke: 21
       RE: Prehrana beba
    17.10.2008 8:58:59   
    Hannah
    Višnja, Asja jede kako je  navikla, pa treba da promijeniš naviku. Moj je sa 2 mjeseca jeo svaka dva sata (adaptirano) jer sam ga tako navikla lično ja (imao grčeve stalno plakao, a ja mislila da je gladan), onda smo se odvikavali, da bismo sada ostali sa hranjenjima na 4 sata.
    Mislim da će Asja jesti manje kako budeš davala više dohrane, a trenutno će jesti koliko joj treba mlijeka pored dohrane, ona najbolje zna user posted image .

    (odgovor članu Visnja RR)
    Neposredna veza do poruke: 22
    Stranica:   [1]
    Stranica: [1]
    Idi na:








    Anketa

    Nos.
    пеперутка16

    Kako čistite nos male djece?

    Oznake

    Prijava
    Ime i Prezime
    *
    Adresa
    *
    Poštanski broj Grad
    *
    Broj telefona
    *
    E-mail adresa
    *
    Veličina pelena koje dijete nosi
    *
    Starost vašeg djeteta/vaše djece
    *
    Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *