|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: bljucanje
10.12.2008 11:49:44   
Daja_sa
Vec sam pisala o problemu sa bljucanjem...ali vec par dana moja Sara nakon sto prodje 1-2h od obroka bljuca providnu tecnost...kao obicna voda a ne pije ni cajeve ni vodu. Nekad ona bljucne i aptamil ...ali ponekad se i ovo desi.
Jel neko imao slicnu situaciju??
Mene vec hvata panika sta bi to moglo da bude...jel to obicna zelucana kiselina ili sta vecuser posted image user posted image user posted image



_____________________________

Cunce nase majo...29.09.2008
Jos jedno sunce nas je obasjalo 23.08.2011...

(odgovor članu Dinka 79)
Neposredna veza do poruke: 51
   RE: bljucanje
10.12.2008 11:57:01   
Skvo RR
Da nije pljuvacka? Moja Uma u posljednj vrijeme hropti i bali...prvo sam se zabrinula, ali sam kasnije skontala da dok spava normalno dise, pa nesto kontam..garant ne guta pljuvacku u budnom stanju i zbog toga hropti...mislim da je zelucana kiselina, imala bi neugodan miris.

_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu Daja_sa)
Neposredna veza do poruke: 52
   RE: bljucanje
10.12.2008 12:03:59   
Daja_sa
Ma nije pljuvacka...bljucne pravo ... ali tu providnu tecnost...znalo se to desavati kad bi pila caja ili vode...ali zadnjih 10 dana ne pije jer nece nema sanse...
Zato me brine sta bi moglo da budeuser posted image user posted image

_____________________________

Cunce nase majo...29.09.2008
Jos jedno sunce nas je obasjalo 23.08.2011...

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 53
   RE: bljucanje
10.12.2008 12:06:36   
Skvo RR
Koliko ti maca jede?
Meni Uma jede 7X dnevno po 145 ml...i jedno 70 ml caja...

_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu Daja_sa)
Neposredna veza do poruke: 54
   RE: bljucanje
10.12.2008 12:21:58   
Daja_sa
Evo sad ti poslah ppuser posted image user posted image user posted image  da reko neidemo offtopicuser posted image

_____________________________

Cunce nase majo...29.09.2008
Jos jedno sunce nas je obasjalo 23.08.2011...

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 55
   RE: Bljucanje
20.4.2010 10:47:15   
Hanady RR
Prenos korisnih postova sa teme: ''Povraćanje nakon dojenja''


IZVORNA PORUKA: trudnica

Beba ima 40 dana, od prvog dana bljuca i povraca nakon dojenja... nekada je to svjeze mlijeko a ponekad prilicno usireno... beba lijepo napreduje tako da pedijatar ne misli da je to neki problem..
savjeti novoj mami dobrodosli


IZVORNA PORUKA: tweety

Istog sam mišljenja kao pedijatar,mislim normalno je da beba bljuca,nekad manje nekad više.Mojoj će sutra 2mj aBd i upravo je maloprije "zalila" mog muža nakon jela kad je digao da podrigne Sin je isto tako dosta bljucao/povraćao.Možda se i prejede pa ozbaci višak.

IZVORNA PORUKA: žana o8

I moja bljucne, nekad više, nekad manje , a da nešto nije uredu vidjela bi ti na djetetu, i ne bi dobivala na težini, a ovako je sve ok .

IZVORNA PORUKA: MELLI


Mišljenja sam kao i ostale forumašice da je to sve o.k. Međutim ako tebe to iritira možeš joj podići uzglavlje,ali ne stavljati bebu na jastuk,nego je kompletnu položiti u položaj na recimo nekih 45 stepeni.Možda da staviš jastuk ispod madraca ili tako nešto.
Meni je to dr. predlagao sa prvom bebom koja je jako puno bljuckala i povraćala prvih mjesec dana.



IZVORNA PORUKA: ziki

Bez brige draga, kao sto su ti rekle vec sve je u redu, ne bi dobijala na tezini. Tarik ima 7,5 mj a jos uvijek bljucka poslije dojenja, masina za ves mi radi punom parom  ma sve je to dio ranog roditeljstva.


IZVORNA PORUKA: mamina cura

Jedno je bljuckanje a drugo je povracanje. Povracanje je kad izbaci cijeli obrok u mlazu. Jako strasno djeluje. Problem je jedino ako povraca uzastopno svaki obrok jer bebi tada prijeti dehidracija. Ako ne i ako dovoljno dobiva na tezini onda se tolerise. A moja je bljuckala donedavno. Bebe nemaju dovoljno razvijen jednjak i kad podrignu znaju i povuci dio mlijeka nazad. Nemaju "poklopca" kao sto imamo mi.
Ako ste isli doktoru, onda je ok. 


IZVORNA PORUKA: mamyca

Slazem se sa ostalim forumasicama,beba je malo halapljiva ,tako je i kod nas bilo,ne bas poslije svakog obroka al jeste vecinom.Pojede malo vise nego sto bi trebala.Ako dobija normalno na kilazi onda je sve ok,ne brini ona izbaci samo visak.

IZVORNA PORUKA: merima_s

Moja Halima je prvih par mjeseci non stop bljuckala.  A desavalo se i da nakon dojenja povrati u mlazu, cinilo mi se da nista ne ostane u njoj. Ali ona je fino napredovala tako da nas je samo ovo povracanje zabrinjavalo, mada je i ono brzo prestalo. Kad smo pitali pedijatricu  rekla nam je da je ne prejedamo sto je bilo nemoguce kad je malena stalno htjela da doji. Sve u svemu bljuckanje je vremenom prestalo. Ne sikiraj se puno za to. Samo budi spremna na non stop pranje i peglanje bebinih benkica.


IZVORNA PORUKA: tweety

Sad sam procitala na jednoj stranoj stranici da nema potrebe za brigu ako beba normalno dobija na tezini.Pise da se beba mozda prejede pa izbaciva visak.Mozes pokusati da je nekoliko puta dignes tokom dojenja da podrigne.Ako ne moze da podrigne nakon dojenja onda je lezi na njen lijevi bok.Isto tako nemoj je pustiti da lezi bas na ravnom nego malo bebi glavicu podigni.




IZVORNA PORUKA: mynxlee

moj ivan vec 2 dana bljucka. doduse i jest stalno na siki. samo trazi da doji. ustvari, cini mi se da se vise igra jer se naucio da tako zaspi. posto lose spava, nervozan je, stalno sisa, time se i prejeda, a pocne i bljuckati po nekoliko puta na dan. mene to ne zabrinjava jer lijepo napreduje. medjutim, zabrinjva me i nervira okolina (da ne imenujem) koja govori da ne spava jer je gladan, da nemam mlijeka, a kod mene curi ko ludo. pitam se ako je tako zasto bi bljuckao!? ja sam mama samo 20 dana i neiskusna sam, ali tudje komentare ovakve ne podnosim. ja sam s njim 24h dnevno i znam kako dise, a oni hoce da mu dajem nadohranu, caj ili toplu vodu pored mog mlijeka. eto da malo skrenem s teme i izjadam se.


IZVORNA PORUKA: trudnica

hvala vam drage moje na iscrpnim odgovorima.. moja mala bljuca i dalje povraca nakon podoja i to zaista puno.. ono sto sam primjetila je da je po noci, nakon dojnja u lezecem polozaju, povracanje nesto manje..




IZVORNA PORUKA: p.maja

trudnice beba kad povrati to je znak da je izbacila "višak" pokušaj je manje dojiti npr. umjesto 10 min smanji na 8 min. Sretno i ljubi svoju bebu 


IZVORNA PORUKA: mynxlee

mora li se beba dizati svaki put da podrigne? tokom nocnih podoja u lezecem polozaju, ne dizem ga da podrigne ako je zaspao, jer mi tesko uspavati ga. je li to pogresno? moram li ga bez obzira na sve svaki put dizati da podrigne?


IZVORNA PORUKA: Breskva

Ja sam isto friška mama 17-ti dan nam je, i što se tiče bljuckanja sasvim je to normalno kad moja samo jede ne uspije mali želudac ni prevarit , al dobija na težini pa me to ne sikira. Ne dižem ga uvijek da podrigne pogotovo noću da mi se ne razbudi, samo ga okenem na bok da spava, a iza leđa mu stavim jastučić.

IZVORNA PORUKA: scarlett

Drage moje imam jedno pitanje, javila mi se danas prijateljica koja trenutno nije u BiH i treba joj savjet, jer joj beba nakon podoja puno bljucka - ona kaže povraća - čak joj izlazi i na nos. To se desilo 3 puta u zadnjih deset dana.
Žena se zabrinula, pa vas molim ako neko ima iskustva s tim da se javite, da je malo rasteretimo.


IZVORNA PORUKA: snijeg

Moja pahuljica je imala istu fazu, znala je povratiti i to pravo, kao iz čaše prosuto
Jednostavno nije imala mjere, prejede se, a tad mi je mlijeka bilo previše i ona nije znala stati...nema razloga za brigu, ukoliko bebica napreduje i dobiva na kilaži sve je to normalno. Ne znam koliko ima njena beba, mojoj se to dešavalo prva dva mjeseca, znači ne svakodnevno, možda sveukupno 7/8 puta, super je dobivala na težini, bila vesela i razigrana....mislim da je najbitnije da posmatra bebicu, ukoliko se pojavi još, nedaj Bože, neki simptom neka je vodi dr. Eto kod mene je bilo sve ok, nadam se da će i kod nje završiti na isti način

IZVORNA PORUKA: scarlett

Hvala Snijeg. Ma moj bljucne i dan dans, a skoro punih 5 mjeseci. Znam da to nije strašno. Ona kaže da je ne zabrinjava to bljuckanje i povraćanje nego to što izlazi i na nos. Koliko to može biti štetno za malu kojo je tek treća sedmica nastala.

IZVORNA PORUKA: snijeg

Ma ne može biti štetno koliko ja znam , pa i mi kad povraćamo ide nam i na nos, imajući u vidu da se radi o prisilnom izbacivanju želučanog sadržaja - isti izlazi gdje stigne, a nos i usta su anatomski povezani, pa mi je logično da dio zapadne i u te nosne kanale ili kako već, nisam znalac anatomije....mislim da nema razloga za brigu, a nadam se odgovoru neke anatomski stručnije ženice

IZVORNA PORUKA: Bubana

I mi imamo isti problem . Malenoj je 40 dana i nakon svakog podoja bljucka . Uredno dobija na tezini i lijepo napreduje. I mene je malo zabrinulo , ali evo procitala sam sta su cure pisale i mislim da su sve rekle.
Kao sto MELLI kaze ,   a i ja sam primijetila, da malenoj odgovara kada se malo podigne i tada manje bljucka . Mene samo zbunjuje sto nakon podoja koji traje 15-tak minuta , ona bljucka i uporedo trazi opet siku , ne da bi se igrala nego bas ono halapljivo da jede. To  je narocito izrazeno navece , pa me to dovodi u dilemu da nije gladna i da joj jos treba da jede , ali onda ne bi bljuckala ... to mi je malo konfuzno ...


IZVORNA PORUKA: snijeg

Evo ženice moje, bez brige

U prvim nedeljama života, ali i kasnije roditelje strašno zna da uznemiri povraćanje bebe. Postoje mnogi uzroci tog problema, pri čemu neki mogu biti opasni, ali su veoma česti blaži poremećaji koji prate najranije detinjstvo. Naravno da ćete se za sve što vas zabrine javiti pedijatru, ali bi dobro bilo da znate da svi problemi ne moraju biti ozbiljni.

Bljuckanje je normalno

Bljuckanje je lagano vraćanje sadržaja želuca kroz bebina usta, obično u manjim količinama. Kod većine beba mišić koji zatvara želudac (sfinkter) nije dovoljno jak tako da omogućava vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak (gastroezofagealni refluks). Kod starije dece kao i kod odraslih ovaj mišičć je mnogo jači. Svako pokretanje bebe dovodi do otvaranja sfinktera i izlaska mleka. To ne mora da bude cupkanje bebe u krilu, dovoljno je pokretanje bebe da bi se namestila da podrige, njeno pomeranje u krilu i poleganje u krevetić. Nekada beba ne mora da se pokreće, sami pokreti želuca tokom varenja hrane su dovoljni da izazovu bljuckanje.

Kada prestaje bljuckanje

Kod većine beba bljuckanje je najizraženije u prvim nedeljama života, a zatim se potpuno smanjuje kad počne da sedi. Kod manjeg broja beba bljuckanje prestaje kada prohodaju. Ima beba kojima se bljuckanje javi tek sa nekoliko meseci. Izbijanje zuba zna da pogorša stvar bez obzira da li je bruskanje postojalo i ranije ili se tek tada javilo.

Iako ume da zabrine roditelja bljuckanje je potpuno bezazleno dok god beba dobro napreduje, ne kašlje, ne zagrcnjuje se svaki čas i lepo je raspoložena. Jedini je problem što prlja posteljinu i odeću. (Mrlje od povraćanja se lakše peru ako se prvo potope u hladnu vodu.)

Roditelji beba hranjenih mlečnom formulom obično pomisle da beba ne podnosi mleko i ne retko više puta menjaju formulu. To nije potrebno i roditelji i sami uvide da se bljuckanje na smanjuje koliko god da je menjaju. Potrebno je da beba lepo podrigne da bi joj varenje hrane bilo lakše i da bi grčevi bili manje izraženi. Međutim, ma koliko se trudili da beba lepo podrigne to neće umanjiti onespokojavajuće bljuckanje. Neki roditelji misle da se beba prejela pa zato bljucka. Naravno da nije potrebno da bebu silom terate da pojede što više mleka, ali i smanjivanje količine mleka ne uklanja bljuckanje. Naravno da se bljuckanje ne treba zanemariti ako ga prate još neki poremećaji varenja.

Povraćanje

Kod povraćanja beba izbaci veću količinu hrane u mlazu od desetak ili više santimetara dalje od usta. Prvo takvo povraćanje obično jako zabrine roditelji. Samo po sebi povraćanje ne mora da bude ozbiljno ako je beba zdrava, raspoložena, a povraćanje nije često. Beba koja od samog rođenja stalno povraća mora da bude pod nadzorom lekara i mora se otkriti i ukloniti njegov uzrok. Najčešće se radi o postojanju veće količine sluzi u želucu, što se za par dana izbaci iz želuca.

Čest uzrok povraćanja

Kao i kod bljuckanja, povraćanje može biti posledica slabosti sfinktera, mišiča koji se nalazi između želuca i jednjaka. Nekada je često povraćanje uzrok slabog napredovanja bebe. Tada mora beba da se par sati nakon hranjenja drži potrbuške, tako da joj je glava dosta iznad stomaka. Nekada pomaže ako se formula zgusti pirinčanim pahuljicama. Ako povraćanje izaziva bol, razdražljivost, slabo napredovanje i zapaljenje pluća, neophodna je primena lekova koji sprečavaju povraćanje.

U ređim slučajevima povraćanje može da bude posledica ozboljnih poremećaja. Ako povraćana masa sadrži zelenu žuč, neophodno je neodložno lečenje, a nekada i operacija.

Kad beba iznenada povrati

Ako beba koja ranije nije imala običaj da povraća iznenada povrati, treba joj izmeriti temperaturu, jer se često dešava da je to posledica neke infekcije. Ako beba nema temperaturu, izgleda uobičajeno, povraćanje se ne ponavlja ne treba se uznemiravati. Međutim, ako dete ponovo povraća, deluje neraspoloženo, odmah ga vodite kod lekara.

Svako uporno povraćane koje se iznenada javi u najranijem detinjstvu, pogotovu ako je praćeno bolovima ili u povraćanom sadržaju ima žuči, može ukazati na opstrukcioju (zapušenje) tankog creva i zahteva hitno lečenje.

Stenoza pilorusa

U prvih nekoliko nedelja bebinog života uzrok povraćanja može biti stenoza pilorusa. Kod ovog stanja mišić koji zatvara želudac prema tankom crevo se ne otvara dovoljno da bi propustio hranu. Ovo se češće sreće kod dečaka. Povraćanje je silovito i hrana u velikom mlazu pada daleko od bebe. Mnoge bebe ponekad ovako povrate, a da nije u pitanju stenoza. Kod stenoze se ovo stalno ponavlja. Povraćanje se javlja u toku hranjenja ili malo posle njega. Ako se utvrdi postojanje ovog poremećaja mora da se uradi jedna ne tako složena hirurška intervencija.

Štucanje

U prvim nedeljama života nije neobično štucanje bebe. To je normalna pojava. Ultrazvukom je ustanovljeno da beba štuca i u maminom stomaku. Potrebno je da beba lepo podrigne, mada će često i pored toga štucati. Nekad pomogne ako se bebi da malo tople vode da popije.

Blaži poremećaji varenja

Nekada se kod bebe razvije hronični poremećaj varenja. Primećuje se da je beba nervozna, ima dosta vetrova, češće nego obično bljucka ili povraća, stolica je delom retka, a delom čvrsta. Možda i zelenkasta. Ako beba uz ovakve tegobe još i slabo napreduje mora je pregledati pedijatar, i ako to ne moraju biti simptomi neke bolesti.





IZVORNA PORUKA: Suzana

IZVORNA PORUKA: scarlett

Drage moje imam jedno pitanje, javila mi se danas prijateljica koja trenutno nije u BiH i treba joj savjet, jer joj beba nakon podoja puno bljucka - ona kaže povraća - čak joj izlazi i na nos. To se desilo 3 puta u zadnjih deset dana.
Žena se zabrinula, pa vas molim ako neko ima iskustva s tim da se javite, da je malo rasteretimo.



Snijeg je našla stručno objašnjenje, a evo da ja kažem svoje iskustvo.
Edi je baš "bacao ključeve" prva 3 mjeseca, pa je to stalo. Prvi mjesec sam brinula da li mu išta ostane u stomačiću, ali na prvoj kontroli sve moje brige su nestale.




IZVORNA PORUKA: salmy

Desava se cesto ako poslije hranjenja ga presvalcim,okrecem,obrcem,igram se sa njim........redovno bljucka.I ja sam u pocetku brinula ali vise ne

IZVORNA PORUKA: lekica83

I kod mene je isti slucaj kao sa Salmy tako da je sad presvalcim prije podoja a ako se desi da se uneredi tokom podoja sacekam malo pa je onda presvucem jer ako to uradim odmah onda ona povrati. Takodje je tokom prvog mjeseca povracala i na usta i na nos odjednom sto je izgledalo bas strasno ali je to bilo rijetko a na kontrolama je i dalje odlicno napredovala tako da nije bilo brige. Pomagalo mi je ako je poslije podoja lagano spustam u krevetic a glavicu joj stavim na savijenu tetra pelenu tako da je blago povisena u odnosu na tijelo i naravno okrenuta na bok..


IZVORNA PORUKA: Nenci

Pozdrav drage forumasice. Evo i nas na ovoj temi, nazalost.
Bebica ima mjesec i po i vec tri dana stalno bljucka. A danas je bas zabrinjavajuce bilo , tokom podoja mi je povracao tri puta i onda jos poslije jednom. Nakon toga , kad se smirio dala sam flasicu, pojeo je i zaspao. Stavila sam ga na stomacic pa cu vidjeti hoce li jos povracati  :((((((


IZVORNA PORUKA: salmy

Nama se to cesto desavalo kad je bio manji,ali mislim da su to sve normalne faze i pojave koje ce proci.Moj bebi je znao citav dan bljuckati i povrcaati,Pokusaj mu ne davati nista dva tri sata da se smiri zeludac, pa tek kasnije mu daj.Nama se desava i sad da bebi bljucne vise kad jede,jer dovoljno je malo pritisnuti stomacic i on je gotov! Nemoj brigat to je sve normalno.


IZVORNA PORUKA: Nenci

Joj draga Salmy, hvala ti. Ma ja se isprestravih...uhh.
Evo ga jos spava i nije bljuckao, stavila sam ga potrbuske.
Nadam se i molim Boga da mu to prestane. Valda nece vise kad se probudi.


IZVORNA PORUKA: snijeg

IZVORNA PORUKA: Nenci

Pozdrav drage forumasice. Evo i nas na ovoj temi, nazalost.
Bebica ima mjesec i po i vec tri dana stalno bljucka. A danas je bas zabrinjavajuce bilo , tokom podoja mi je povracao tri puta i onda jos poslije jednom. Nakon toga , kad se smirio dala sam flasicu, pojeo je i zaspao. Stavila sam ga na stomacic pa cu vidjeti hoce li jos povracati  :((((((


Draga moja sve ti je to normalno, moja bebica je znala do trećeg mjeseca povraćati da je to bilo strašno za vidjet i doživjet, a o bljuckanju da ne govorim. Nego ti bebicu poslije podoja fino podigni da podrigne i ne sekiraj se, sve će to proći. Nego mi nije jasno kakvu flašicu spominješ, jel bebica doji ili je na AD-u?? Ako joj daješ AD samo zbog toga što beba bljucka nakon podoja, mislim da griješiš, jer je bljuckanje sasvim normalna pojava, moj pedijatar kaže da je to karakteristika zdrave bebe. Moja pahuljica je to prevasišla sa nekih 2,5/3 mjeseca, više se ne sjećam, naravno da i sad zna povremeno bljucnuti kad pretjera, ali nije svakodnevna pojava kao nekad. Ja svoju bebicu nikad nisam stavljala na trbuh (osim kad je budna) nego na stranu - zbog nedaj Bože gušenja..Kad je imala oko 3 mjeseca sama se je okretala na leđa i danas mi tako spava, pa ti savjetujem da budeš uz nju dok spava na trbuhu


IZVORNA PORUKA: Nenci

Ma moram mu davati i ad jer mu ne bude dovoljno moje mlijeko. Podojim ga i nakon pola sata da se u vrisku i sve ustima trazi pa mu moram dodavati flasicu. Sta cu  :(  toliko place da se sav oznoji.

Obilazim ga stalno kad spava potrbuske. Sad fino spava.

Ma i inace on cini mi se puno place, ne znam zasto. Doktorica kaze nista to, sve bebe placu, al on nekad bas vristi.

IZVORNA PORUKA: snijeg

Da normalno je da bebe plaču, ali mi nikako to da shvatimo. Ne znam, nebih da me pogrešno shvatiš, ali ja bi izbacila AD, ako treba doji ga češće, ja vjerujem da tvoja beba upravo proživljava skok u razvoju (ima mjesec i po, ako sam dobro razumjela). Pročitaj mila temu "Skokovi u razvoju", grčevi kod bebe i naoružaj se strpljenjem. Opet ponavljam, ja bi izbacila AD i češće dojila bebu, naravno ti odlučuješ i nadam se da me nećeš pogrešno shvatiti. Pročitaj ove gore navedene teme, mislim da će ti biti od koristi 


IZVORNA PORUKA: Nenci

Hvala na savjetu, ma nema problema. Ja bih njega samo dojila, al nekako nikako da uspijem. Prvo mi je dijete pa sam isprepadana, a na pocetku je izgubio na tezini dosta, pa me strah i zbog toga.

Procitacu predlozene teme, hvala jos jednom :)


IZVORNA PORUKA: MinaMM

draga nenci, mi smo imali slicno iskustvo ali su uzrok bili grcevi. i bas kako ti kazes podiji i pola sata nakon toga plac, vriska i trazi da sisa. ako mu jos dam on odmah bljucne. razlog su bili grcevi, bebe se najbolje smire uz (.) i uz majku. pogledaj da li nogicama mrda prema trbuhu, jer to su onda grcevi. a beba bljucne i visak, mali su to stomacici . probaj cuclu da mu das. ja sam je licno odbijala, ali kad je presao mjesec dana i izgrizo me svu , onda sam mu dala cuclu i malko je bilo lakse. mada nije sad cucla rijesila problem grceva.

i ja sam mu davala da doji kad god bi trazio jer je fino napredovao pa nije bilo potrebe za AD. i kao sto ti je snijeg rekla, bebe imaju i skok u razvoju, pa doje na pola sata-sat. tad se samo opusti i izlezavaj sa bebijem.


IZVORNA PORUKA: Nenci

Evo procitah postove o grcevima, svasta ima pa cemo probati , valda ce nam nesto pomoci.
MinaMM mislila sam da nemam mlijeka dovoljno u sikama da bih ga dojila tako cesto. I ustvari sam mislila da trba proci makar 1,5 sat da mlijeko opet nadodje
Ne znam , probacemo.....
Hvala svima i pozdrav!

IZVORNA PORUKA: reallove

Draga nenci,evo procitah sve sto si pisala,to sto beba bljucka je normalno,pazi kad ju nahranis,podigni i masiraj po ledjima da podrigne i bit ce sve ok..moj emin je isto bljuckao,nekad je cak povracao u mlazu ali hb nista nije bilo,sve ok..veliki pozz


IZVORNA PORUKA: scarlett

Draga Nenci, pusti  neka doji na zahtjev, znači uvijek kada ima potrebu za tim, nemoj čekati da ti mlijeko nadođe, nema potrebe, jer kako naša Amrino kaže, dojke nisu rezervoari mlijeka i produkcija mlijeka započinje u mozgu  - možda se malo laički izrazih, ali ako želiš uspiješno da dojiš, 1. korak je dojenje na zahtjev.
Mom  je 7,5 mjeseci i dojio je isključivo do ' mjeseca, a od navršenog '. mj. ima po jedan obrok dnevno neke kašice koju mu ja pripremim. Već jako, jako dugo u dojkama uopšte nemam osjećaj da mi mlijeko nadođe(osim kada bebi ne doji više od 3-4h iz nekog samo njemo jasnog razloga ) i premamojim grudima nikada ne bih rekla da mogu dojiti, a dojimo hvala Bogu uspješno.


IZVORNA PORUKA: Nenci

Drage moje evo nas opet . U utoprak smo se vagali kod dr. i fino smo napredovali, mama presretna. Sad vise ne bljucka onoliko , samo pomalo. A juce smo samo siku ruckili . Probacemo i danas. Drzite nam fige.
Ljubimo vas!

















_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Ines)
Neposredna veza do poruke: 56
   RE: Bljucanje
10.10.2010 23:15:40   
Hanady RR
prenos posta od 10.10.2010.godine
IZVORNA PORUKA: davidmasamiki

imama bebu od tri meseca i dojim ga ali zadnja dva dana kad god mu dam da doji on sve povrati ili pocne da bljucka!juce sam mu dala bebelac i nije cak ni bljucnuo,dajem mu ga i danas i sve je u redu,pa me zanima da li se to kome jos desilo dok su dojile bebe???

IZVORNA PORUKA: Niobe

Meni se desavalo da je povracao sve i opet dojio.
Kad sam pitala pedijatricu, rekla mi je da je sve ok, dok beba ne place i ne gubi na tezini, te da istrajem u dojenju. Tako sam i uradila, uspjela ga iskljucivo dojiti 6 mjeseci, a i sada doji.

Moj savjet je da istraješ, jer ne postoji bolja hrana od hrane koju mu ti daješ


IZVORNA PORUKA: koka i po

potpisujem svaku napisanu rijec.Majcino mlijeko je najbolja hrana za bebu i ono je nezamjenjivo.



_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 57
   RE: Bljucanje
10.10.2010 23:22:11   
Hanady RR
davidnasaminki
bljuckanje kod beba ''normalna'' je pojava.
nekeda u pretkeranom bljuckanju može razlog biti GER ali i on se lako rješava u blažem obliku i nije potrebno paničiti.

Evo tema o GER pa porčitaj http://www.ringeraja.ba/forum/m_232045/mpage_1/key_/tm.htm#232045

Moja djeca nisu imala refluks ali su jako bljuckala...starija na AD a mlađa na siki...mešđutim napredovale su i to je bio pokazatelj da nema potrebe za brigom.

Na ovoj temi ima napisano da sam ja bljuckanje mlađe zvala ''nijagarinim vodopadima'' jer je količina bial ogromna ali napredovala je i nije bilo potrebe za brigom.

Ako tvoja beba bljucka na siki razlog može biti da se prejela...mali želudav navuče mlijeka pa se najde. Bljuckanje se obično smanji ond akada se počne sa čvrstomhranom...ali nikako nije pravilo da se smanji na daptiranom mlijeku.
Ako je beba bljucala na siki bljucaće i adaptirano, jer nije razlog mlijeko koje pije već želudac bebe i sfift -mali poklopac na želudcu kojui se kasnije formira kako treba...kod nekih beba sporije kod nekih brže.
ja ti savjetujem da bebu izvagaš i time sebe smiriš, vratiš svoje samopouzdanjei nastavoš sa dojenjem kao i od sada. Naoružaš se strpljenjm i platnenim pelenam oko se be i po sebi i uživaš sa bebom.user posted image



_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 58
   RE: Bljucanje
10.10.2010 23:43:02   
malena.
kada se tek rodila moja beba je nenormalno bljuckala ma moglo bi se rec povracala...i odvela sam je pedijatru.i njemu se jednom tako ispovracala da se i on zabrinuo...kao ovo je previse a neznam sta je razlog.eto to je najbolji djeciji doktor u mostaru a nije znao kako pomoci. dakle dao mi je savjete kao i sve forumasice dizi djete da podrigne...nakon jela neka miruje nemoj je presvlacit ili tako nesto dok to ne svari...al zapravo ja sam to i radila al ona je bljuckala prvih 15-tak dana.ali cini mi se svaki dna sve manje i manje.da bi mi doktor rekao da je toliko izbacivala iz sebe jer joj je tada zeludac bio suvise mal a ona jela vise nego sto joj treba.dakle kako joj se zeludac razvija i bljuckanje se smanjiva.sada ima mjesec i po i sada bljucka nakon svakog obroka par puta al pomalo.dakle visak.jer ona je za mjesec dana dobila 1400gr sto je bas dosta.tako da me to ne brine.samo je problem sto je stalno moram presvlacit a ostalo smatram normalnim user posted image user posted image user posted image

_____________________________

mamina princeza stigla na svijet 24.8...i od tada mami uljepsava dane...
:-)))))

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 59
   RE: Bljucanje
11.10.2010 10:42:40   
davidmasamiki
ja imam bebu od tri meseca...
dojim ga ali zadnjih dana kad mu dam da doji on sve povrati,ali ne povrati mleko nego vise nesto kao vodu...probala sam da mu dam bebelac i kad njega jede sve je u redu,ne povraca a kad doji povraca...drugarica mi kaze kao kad beba doji i povraca to moze da znaci da je majka trudna,pa me zanima zbog cega je to i da li je to za trudnocu istina?

(odgovor članu malena.)
Neposredna veza do poruke: 60
   RE: Bljucanje
11.10.2010 10:47:44   
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: davidmasamiki

ja imam bebu od tri meseca...
dojim ga ali zadnjih dana kad mu dam da doji on sve povrati,ali ne povrati mleko nego vise nesto kao vodu...probala sam da mu dam bebelac i kad njega jede sve je u redu,ne povraca a kad doji povraca...drugarica mi kaze kao kad beba doji i povraca to moze da znaci da je majka trudna,pa me zanima zbog cega je to i da li je to za trudnocu istina?

molim te pogledaj postove prije koje sam napisla.
ja sam tvoj post sa ovim pitanjem prenijela na temu i dala sam ti odgovor kao i druge mame....
beba bljucka i to je normalno ako napreduje...zašto daješ AD nema potrebe...ako bljucka sa sike bljuckaće i AD.

A ovo što ti je rekla drugaricauser posted image
Nemoj me pogrešno shavtiti ali to su babine gatke.
žene bi prije govorile dijete ti povraća nemoj više dojiti dojit će krv itd.. jer si trudna ...
ali sve i da jesi trudna a ovo draga moja nija pokazatelj trudnoće nikako,....ti možeš dojiti svoju bebu dok si trudna sa ovom...i ta sprega babinih gatki naučno i iskustvima mama dojilja pobjeđena je sada.



_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu davidmasamiki)
Neposredna veza do poruke: 61
   RE: Bljucanje
11.10.2010 10:48:42   
Anoniman
prvi put,cujem to za trudnocuuser posted image user posted image user posted image znat ces ako uradis test ako mislis da se niste cuvali i da nisi mozda trudna
Za bljuckanje i mi smo bljuckali stalno,stalno nekad je mlaz iz njega isao .....
Stvarno je bilo svega,.
A,ja sam cula kad bebi bljucka da je sita i da tako napreduje.


(odgovor članu davidmasamiki)
  Neposredna veza do poruke: 62
   RE: Bljucanje
11.10.2010 10:50:45   
davidmasamiki
pa iskreno to za trudnocu ne verujem ni ja,mislim MM i ja smo pazili ali reko opet da vidim...ma znam ja da bebe moraju da bljuckaju ali me plasi to sto on povraca samo vodu i to samo kad doji, a kad pije caj nista...negde sam cula da mleko moze da bude vodenasto pa mozda je i to?

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 63
   RE: Bljucanje
11.10.2010 11:00:21   
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: davidmasamiki

pa iskreno to za trudnocu ne verujem ni ja,mislim MM i ja smo pazili ali reko opet da vidim...ma znam ja da bebe moraju da bljuckaju ali me plasi to sto on povraca samo vodu i to samo kad doji, a kad pije caj nista...negde sam cula da mleko moze da bude vodenasto pa mozda je i to?

ne ni ovo nije istina...
ona mlijeko preradi ba bljucne bijelo kao voda a između bude grudvica koja bijela jel da?
jednostavno dijete bljucne malo višak ili kad s epodigne da podrigne za nju je to naglo jer joj se sfifit još nije zatvorio...poklopac na želudcu malom...
e sad vidim ja ti pričaš o vodenastom mlijeku...nema takvoga mlijeka...ima smao mamino najbolje...nema vodensaton nema nekvalitetnog sve su to babine gatke koje su u prošlosti a i danas majke ubjedila da su ima djeca gladna i samopouzdanje narušila.
kako beba napreduje...jeli za ova tri mjeseca lijepo jela i napredovala...ako jeste molim te ne pati ni sebe ni nju mislila...nastavi dojiti ti si super mama...a sve ove babine gatke pusti ''niz vodu''..

Evo tema o kavliteti majčinog mlijeka, pročiatj malo i shavtit ćeš da nisi jedina dovedena u zabludu te vodenastosti ali da ćeš i to pregurati voljom i željom kao i druge mame.user posted image http://www.ringeraja.ba/forum/Nekvalitetno_mlijeko/m_402949/tm.htm


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu davidmasamiki)
Neposredna veza do poruke: 64
   RE: Bljucanje
11.10.2010 11:06:43   
davidmasamiki
hvala ti Hanady RR na odgovoru,ovo mi je prva beba nemam bas nesto iskustva,a uvek je bilo bolje pitati nego skitati...bebac ima 6kg kaze doktorica da lepo napreduje,a da kad povrati povrati bas to sto si ti opisala nesto vodenasto sa belim grudvicama...izgleda da sam se ipak bzvz brinula....user posted image

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 65
   RE: Bljucanje
11.10.2010 13:07:37   
Idina mama
Moj sin je bljuckao puno. I mlijeko, a kasnije cak i cvrstu hranu. Valjda je jeo halapljivo i gutao zrak. Onda bebe ispustaju zrak, a i malo hrane izadje. Moze jos biti i malo refluks, ne zatvara se zeludac dobro i malo hrane izadje, ali to je jos sve uobicajeno kod beba. Jedino treba razlikovati povracanje i bljuckanje. Kad je moj sin bio 20 dana star, primjetila sam da povraca: drugacije je od bljuckanja i vecu kolicinu povrati. Otisli smo doktorici i ona nas je uputila u bolnicu na pregled jer nije dobio dovoljno na tezini. U bolnici su otkrili upalu mokracnih kanala i ostali smo u bolnici 10 dana da primi antibiotike. Poslije nam je doktor rekao da tako male bebe nemaju teperaturu i jedini znak infekcije je povracanje. Medjutim, tvoja beba nije vise tako mala i dobro napreduje pa se ti ne trebas brinuti.
Pozdrav

(odgovor članu davidmasamiki)
Neposredna veza do poruke: 66
   RE: Bljucanje
11.10.2010 14:27:50   
davidmasamiki
hvala ti Idina mama na odgovoru,izgleda da sam se ipak bzvz zabrinula...

(odgovor članu Idina mama)
Neposredna veza do poruke: 67
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 2 [3]
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3]
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *