|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  267 268 269 [270] 271   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
11.9.2015 14:31:01   
anitaa
Problema s dojenjem hB sad nemamo, starija seka je zasigurno pomogla probila led dojeci 11 mjeseci iako smo imali sto pocetnih muka i nadohranu nismo uspjeli izbjeci uz najbolju volju. S drugom curom je vec u startu sve glat krenulo, uziva u dojenju, medutim zuticu nismo izbjegli, pa se morala dva dana suncati bez mene i mog mlijeka, naravno izdajala sam i prosipala mlijeko...onako ubijedenu da ce i dalje sve biti kao i na pocetku zatekla me duuga noc, vec videno s prvom curom - plac zbog gladi, dojenje maratonsko zavrsava placem...priznajem posumnjala sam u nas, ali se ipak nisam predavala, red izdajanja, red odgovarajucr hrane i pica, tablete,(ovom prilikom zahvaljujem sponzoru, cak sam jednu tablu proslijedila nepoznatoj mami koja je imala puno vecih problema s dojenjem)...ma da je trebalo plesala bi oko vatrr dozivajuci mlijeko i uspjelo je...kasnije znaci mlijeko strca na sve strane, beba nikad da zaplace. poslije podoja dugo zaspi, nikad zelene stolice, uvijek zlatno zuta, kad tamo pri vaganju nije bas puno dobila na kilazi..a obrascici bucmati, dijete ne moze djelovati zadovoljnije..s tim se svi slazi, ali sugerisu dohranu pocesto...slusala sam intuiciju i sljedece vaganje puuno veci napredak, trebalo je vremena, strpljenja, ali vrijedilo je.

(odgovor članu Bubydina)
Neposredna veza do poruke: 6726
   RE: problemi sa dojenjem...
5.10.2015 14:51:27   
niki83
Drage mame, nemam vremena traziti po temama..treba mi tacno vrijeme koliko dugo majcino mlijeko moze stajati na sobnoj temp., a da bude uredno za hraniti bebu..u pitanju je novorodjence..a ja sam malo zaboravila neke detalje..pa se sjetih upitati ovdje user posted image hvala na odg.unaprijed!

_____________________________

N&N

(odgovor članu anitaa)
Neposredna veza do poruke: 6727
   RE: problemi sa dojenjem...
5.10.2015 15:17:32   
Vanne
Niki na sobnoj temperaturi do nekih 22 stepena ja sam maksimalno 5 sati drzala...cini mi se da moze i malo duze ali bopje ne riskirati da se pokvari...

_____________________________

02. 07. 2014. 18:56 Sarah.....zjenica oka moga....

(odgovor članu niki83)
Neposredna veza do poruke: 6728
   RE: problemi sa dojenjem...
21.10.2015 13:43:34   
masel
Drage savjetnice, pomagajte :-) imam bebu od 3 mjeseca i prvi mjesec je dobila 1100 gr drugi 850 a ovaj treci jedva 500. meni se cini i da se kolicina mlijeka smanjila jer je nezadovoljna, narocito navecer, ljuti se na dojci i place i tokom dana, a kamoli uvece. Meni se cini da se i mlijeka smanjilo jer nema onog otpustanja, da curi na drugoj dojci. Od kako se rodila nije bas vukla energicno i zustro nego joj je bilo lako jer mlijeka naravno u pocetku bilo vise i nije joj trebao napor, a sad gotovanki maloj kad ne ide kako je navikla nastao je problem. od rodjenja nije imala neki red nego je po cijeli dan bila na meni i zvakala al izgleda uprazno. Inace rodjena je sa 3950, spala na 3650 i sad ima 6150. Ja sam ogorcena i pod stresom jer znam da to vodi prestanku dojenja sto me užasava i sto ne zelim ni najmanje.kako da je vratim na staro, recite mi da nije sve izgubljeno i da ima nade da preguramo krizu. ne daje mi se dohrana a bojim se da je ovako izgladnjujem.

(odgovor članu Vanne)
Neposredna veza do poruke: 6729
   RE: problemi sa dojenjem...
21.10.2015 15:02:35   
dambolina
nemoj se prepadati, to je odlican napredak u kilazi i sasvim je normalno da prirast opada sa starosti djetet. Pa zamisli samo kolikoa bi djeca bila da svaki mjesec dobiju po kilogram? to sto ne curis na sve strane je takodjer normalno jer se uspostavlja potraznja i potrosnja i nema vise viskova, a druga je stvar sto sa tri mjeseca dolazi jos jedan skok u razvoju koji traje par dana pa onda opet po starom. moj ti je savjet da je dojis na zahtjev i uzivas u tome.

_____________________________

Z. veliki zvjerko 17.06.2003.
I. mala živča 04.11.2008.
L. mala palmica 15.01.2014.

(odgovor članu masel)
Neposredna veza do poruke: 6730
   RE: problemi sa dojenjem...
21.10.2015 16:26:54   
masel
Hvala ti draga dambolina:-) bas sam utrtala i sludjujem sve oko sebe, a najvise sebe naravno. Tako je lijepo procitati i cuti rijec podrske! Zdrava i sretna mi bila :-)
IZVORNA PORUKA: dambolina

nemoj se prepadati, to je odlican napredak u kilazi i sasvim je normalno da prirast opada sa starosti djetet. Pa zamisli samo kolikoa bi djeca bila da svaki mjesec dobiju po kilogram? to sto ne curis na sve strane je takodjer normalno jer se uspostavlja potraznja i potrosnja i nema vise viskova, a druga je stvar sto sa tri mjeseca dolazi jos jedan skok u razvoju koji traje par dana pa onda opet po starom. moj ti je savjet da je dojis na zahtjev i uzivas u tome.


(odgovor članu dambolina)
Neposredna veza do poruke: 6731
   RE: problemi sa dojenjem...
21.10.2015 16:31:23   
Vanne
Masel dambolina ti je sve lijepo napisala,lezi u krevet sa bebom i samo doji,mlijeko ce nadoci,vjerovatno je skok u razvoju...i ne brini ako potraje duze,moja je 10 dana dojila svako pola sata kad je imala taj skok sa 3 mj...i 11 dan mlijeko nadoslo i ona zadovoljna...izdrzi user posted image

_____________________________

02. 07. 2014. 18:56 Sarah.....zjenica oka moga....

(odgovor članu masel)
Neposredna veza do poruke: 6732
   RE: problemi sa dojenjem...
22.10.2015 10:20:55   
lala88
zdravo dojilje, stigle su mi tablete, hvala sponzoru, danas startam sa koristenjem, pa javim rezultate.

_____________________________

8.7.2015g B

(odgovor članu Vanne)
Neposredna veza do poruke: 6733
   RE: Problemi sa dojenjem...
5.11.2015 22:43:21   
Vanne
Copy teksta sa fbgrupe podrske dojenju...napisan od srtane lejle_ka,zahvaljujuci cijim sam se postovima zaljubila u dojenje, moja rodica je za dvije sedmice izgubila mlijeko zbog nepotrebnog uvodjenja flasice...pa procitajte trudnice i novopecene mame....

U mojoj praksi, konstantno na grupi i putem privatnih poruka nailazim na majke u problemima sa dojenjem koji su nastali zbog ranog uvođenja flašice u upotrebu.
 
Većinom se radi o nepotrebnim preporukama za davanje dohrane od strane medicinara u porodilištu, patronažnih sestara, te pedijatara nakon prvih provjera dobijanja na težini. Preporuka za uvođenje dohrane se gotovo u svim slučajevima daje bez ikakve analize dojenje, bez pregleda kako majka i dijete doje, bez ikakvih preporuka za eventualne korekcije dojenja i rješavanje problema uz nastavak dojenja. I u vrlo velikom broju slučajeva bez ikakve indikacije da postoji problem: „da se i ti malo odmoriš“, „dok ne nadođe mlijeko“, „dok beba malo ojača“, „nemaš bradavice, pa dok ti se izvuku“ ...
 
FLAŠICA JE OPASNA ZA DOJENJE!
 
ŠTO SE RANIJE UVEDE ŠANSE DA IZGUBITE DOJENJE SU ENORMNO VELIKE!
 
Uvođenje dohrane adaptiranom formulom na samom početku djetetovog života nosi svoj ogroman teret rizika i komplikacija, no moje je iskustvo da je opasnija upotreba flašice, bez obzira na njen sadržaj.
 
Zašto je to tako?
 
Dijete se rađa bez znanja šta i kako treba jesti. Ono se rađa sa instinktom sisanja. Kad mu se nešto nađe u ustima ono počinje da sisa. Dijete ne zna kolika i kakvog oblika treba da bude bradavica, kolika i kakva treba da bude dojka, koliki i kakav treba da bude sisač na flašici. Beba ne zna ni na koji način će hrana dolaziti. Kad mlijeko poteče dok dijete sisa ono ga guta i hrani se. Sve predhodno navedene stvari koje ne zna ono uči sa svakim novim hranjenjem. Ako majka ima male dojke bez bradavica, pa OK, to su jedine koje je upoznalo i ono će naučiti na njih. Ako majka ima velike dojke sa velikom bradavicama naučit će i na njih. I na sve ostale varijacije i kombinacije, jer sve dojke se sisaju na isti način, i na isti način daju mlijeko.
 
Ista je stvar sa flašicama, ma šta vam proizvođači tvrdili, one su sve iste, i isto se iz njih pije.
 
Dojke mlijeko ispuštaju tokom refleksa otpuštanja mlijeka. Ovaj se refleks javlja kao stiskanje tkiva dojke oko mliječnih kanalića, a pokreće ga hormon oksitocin koji se počinje lučiti kad dijete počne sisati. Kad se pokrene refleks otpuštanja mlijeko teče iz dojki (uvijek istovremeno) i djetetu se pune usta, a ono guta. Nakon nekog vremena tkivo se opušta, pritisak mlijeka opada, a dijete treba ponovo da aktivnije i brže sisa da bi pokrenulo novi reflks. Tokom jednog podoja, uz aktivno sisanje, dešava se dakle veći broj refleksa otpuštanja mlijeka sa pauzama.
 
Flašica zahtjeva potpuno drugačiju tehniku, i slobodno ću reči, sve suprotno od onog kako bi dijete trebalo da nauči da doji.
 
Kao prvo, kod djeteta nastane zbunjenost načinom prihvatanja bradavice i sisača u ustima. Dojka se najbolje doji, mlijeko se najlakše vuče i dojenje je najugodnije kad je bradavica što dublje u djetetovim ustima, kad su usne okrenute prama van, a većina areole je unutar usta. Tako se bradavice najbolje stimuliraju i mlijeko lakše teče.
Sisač na flašici ne zahtjeva takav širok hvat, upravo suprotno, zahtjeva plitko držanje da bi se dobro obuhvatio i da bi se pilo iz flašice. Što se djetetu prije (u prvih 4 mjeseca) uvede flašica, dijete će nastojati i dojku hvatati kao flašicu, a to će ranjavati majčine bradavice, otežavati oslobađanje mlijeka pa samim tim se dojka neće dovoljno dobro prazniti, a što dalje može imati za posljedicu ili upale dojki (kod velike proizvodnje na početku) ili smanjenje proizvodnje zbog slabog pražnjenja (nakon stabilizacije ponude i potražnje). Otežano otpuštanje mlijeka će naravno kod djeteta izazivati osjećaj nezadovoljstva, nervoze i nedostatka strpljenja za dojenje.
 
Zatim tu je i način kako mlijeko teče iz dojke i iz flašice. Iz flašice mlijeko teče bez pauza do trenutka kad ga više nema. Znači kad dijete pije na flašicu ono guta dok god ide, kad prestane to znači kraj količina mlijeka. Iz dojke mlijeko teče za vrijeme refleksa otpuštanja. Za kvalitetan podoj, zavisno od uzrasta, potrebna su dva ili više refleksa otpuštanja mlijeka. Dakle da bi se dijete najelo i završilo obrok ono će naići na bar jednu pauzu u toku mlijeka. Dijete koje ne zna za flašicu će jednostavno upotrijebiti ubrzani ritam sisanja koji će pokrenuti slijedeći refleks, jer je tako naučilo. Međutim dijete koje jede i na flašicu će tu pauzu ili smanjen pritisak shvatiti kao kraj obroka, i počet će da se buni, plače, odbija dojku, ili će zadrijemati i spavati sa dojkom u ustima, no budit će se kod svakog odvajanja.
 
Psihičko stanje majke je jedan od najvažnijih faktora za tok i iskustvo dojenja. Čin dojenja pokreće povećano lučenje oksitocina, hormona sreće koji pokreće refleks otpuštanja mlijeka. Kad je majka opuštena, kad podoju pristupa bez nelagode, kad je dojenje ugodno, oksitocin jednostavno upravlja procesom dojenja, i opušta majku. Međutim kad je majka pod stresom, kad podoju pristupa sa strahom od bola, od ponašanja djeteta, od toga da li je dijete gladno, pod stresom pravljenja flašice i osjećajem neuspjeha zbog toga što dojenje ne ide kako treba, u njenom organizmu se luči adrenalin, hormon stresa. On poništava djelovanje oksitocina, i onda se dešava da je kod majke slab refleks otpuštanja, da se teško pokreće, kasni, pa čak i izostaje od silne brige.
 
Kad se dijete hrani kombinovano, dojenjem i flašicom, kad krene pobuna i nervoza majčin nivo stresa raste, otežava se tok mlijeka, a to onda povećava nivo stresa kod djeteta i na taj se zatvara začarani krug stresa iz kojeg je veoma naporno izači. To zahtjeva puno truda i samopouzdanja, te kvalitetne pomoći i podrške. U uslovima kad je žena najosjetljivija, kad se organizam još oporavlja od poroda, kad je majci usljed problema poljuljano samopouzdanje i kad okolina puna neznanja podgrijava sumnje i daje pogrešne savjete, vjerovatniji je ishod prestanka dojenja nego izbacivanja flašice.
 
Dojenje se uči. Dojenje je prirodan proces, ali njegova tehnika ne dolazi sama po sebi. Uspostava dojenja je veoma osjetljiv proces, a traje i do 4 mjeseca da bi se smatrao potpunim. Dojenje zahtjeva trud, no ono je vrijedno svakog truda. Zato mu od početka treba pristupiti sa poštovanjem i što je još važnije, povjerenjem. Jer to je savršeno uređen proces, kojeg ne treba bez velike potrebe ometati.
 
Svi eventualni problemi sa dojenjem se rješavaju:
-dojenjem,
-uz korekcije dojenja,
-nastavkom dojenja.
 
Razumljiv je majčinski strah i briga za djetetovu dobrobit na početku njegovog života. I mnogi će taj strah iskoristiti da na vas negativno utiču. Proizvođači formule decenijama iskorištavaju taj strah preko onih kojima biste trebali vjerovati, koji bi vam trebali pomoći i bilo kakve probleme riješiti na odgovarajući način.
 
Iz petogodišnjeg iskustva savjetnice za dojenje odgovorno ću vam preporučiti da SAVJET I MIŠLJENJE BILO KOGA KO PREPORUČI UPOTREBU FLAŠICE, DUDE I POTREBU ZA DOHRANOM BEZ DETALJNE ANALIZE VAŠEG DOJENJA, što usmeno što praktično, bez da je dao preporuke za korekcije tehnike dojenja i dao vremenska razdoblja u kojima bi se rezultati tih korekcija pratili, ODMAH UZMITE SA VELIKOM REZERVOM, I ŠTO PRIJE POTRAŽITE POMOĆ NA DRUGOM MJESTU.
 
NI JEDAN PROBLEM SA DOJENJEM SE NE RJEŠAVA UVOĐENJEM FLAŠICE I DOHRANE, NITI PRESTANKOM DOJENJA!
 
Ako ipak dođete u situaciju da djetetu morate dati nešto osim majčinog mlijeka iz dojke učinite to na alternativne načine, kašikicom, čašicom, špricom
(https://www.youtube.com/watch?v=vrrrC5NyNnQ
https://www.youtube.com/watch?v=eVFxgeQcZbI
https://www.youtube.com/watch?v=4ZCm_MhP39M )
 
Nikad ne kupujte flašicu i dohranu „za svaki slučaj“, „da ne zatreba“, „nek ima u kući“. Ako ih dobijete na poklon udaljite ih iz kuće. Što su bliže, lakše ćete pokleknuti u kriznim situacijama. Klonite se savjeta tipa „probaj, ništa te ne košta“, „ja sam svojima davala i ništa im nije bilo/nismo imali nikakvih problema“. Informišite se, najbolje kod prijateljica koje isključivo doje gdje su mjesta gdje možete dobiti dobar savjet o dojenju, gdje možete potražiti pomoć sa dojenjem. I čitajte puno o dojenju, tražite pozitivna iskustva majki.
 
Pozitivno iskustva podrazumjeva i probleme, i borbu i neugodu, iz koje na kraju izlazite sa rješenjima, ostvarenog cilja, i zadovoljne.

_____________________________

02. 07. 2014. 18:56 Sarah.....zjenica oka moga....

(odgovor članu bellma)
Neposredna veza do poruke: 6734
   RE: Problemi sa dojenjem...
11.11.2015 10:05:30   
bejbibi
Da javimo da smo dobili Fitolat tablete nakon 2,5 mjuser posted image user posted image user posted image ...pocinjemo ih piti vec danas..javljam rezultate user posted image

_____________________________

M 03.08.11-----> BABIN SIN ;)

A 23.03.15------> MAMINA CURA ;)

E 12.03.17------> BABINA KOPIJA ;)

"Sa djetetom treba ovako: do 7g igraj se, od 7-14g odgajaj, od 14-21 g budi prijatelj, od 21+ pusti"

Neki autor...

(odgovor članu Vanne)
Neposredna veza do poruke: 6735
   RE: Problemi sa dojenjem...
19.12.2015 20:49:28   
ferguson
Sta da radim da povecam kolicinu mlijeka.desava mi se ista stvar kao i sa sinom,samo sto sin nije htio nikako sisati,a malena ima tako dobar refleks,a mlijeka nigdje.danas joj je 9.dan,rodjena na sekciju u spinalnoj anesteziji,od kako su mi je donijeli,samo sam dojila,napravila mi je regade vec prvi dan,jer mlijeka nije bilo bas toliko,a ja joj dala da vuce u nadi da ce tako podstaci proizvodnju.satima je dojila i spavala,dohranjivla sam je samo kad je nisam mogla smiriti,kad bi mi sestre rekle da ne moze ona biti jedina beba koja place. Medjutim i kako sam kuci dosla bebica je sve nervoznija i pospanija.znala je poslije podoja spavati 5-6 sati,a moje mlijeko nije bas tako kaloricno.dosla patronazna,beba ima zuticu,a ja nemam mlijeka ni za sta.nisam dala da.me to obeshrabri kao sa prvim djetetom.i dalje nastavljam dojiti,ali i izdajati rucno,mlijeka za citav dan skupim oko 50ml,sto nije dovoljno ni za jedan obrok.i navecer se izdajam svaka dva sata,ali nekad ustanem dzaba,znaci kapi nema,a nekad uspijem izvuci po 10ml,iz obe dojke.i onda kad je pustim da doji,znam da se samo dzaba umara,ali eto ne zelim da se odvikn od sike,ali nisam pametna vise,sta da radim,jer ovo je bas premalo mlijeka.

_____________________________

Sto ne boli, to nije život, što ne prolazi to nije sreća...

(odgovor članu bejbibi)
Neposredna veza do poruke: 6736
   RE: Problemi sa dojenjem...
20.12.2015 12:40:37   
Vanne
kolicina izdojenog mlijeka nije ni priblizna kolicini koju beba moze izvuci...kako znas da nemas dovoljno?;jeste li vagali malenu? ima li dovoljan broj upisanih pelena?
Moja curicaje prva dva mjeseca bukvalno provela dojeci,spavala je na siki,cim zaplace ja uvalim siku...i bila je najmirnija na siki...ti mozes izvuci 50 ml,to je jedan obrok za bebu tog uzrasta...mozda ona samo trazi tvoju blizinu jer njima je sika kako hrana tako i utjeha,nacin da ti pokaze kako hoce da bude pored tebe,jer dojeci ona osjeca tvoju toplinu,tvoj miris...
Ovo kako si opisala radis sve ispravno,samo nastavi tako...ako sumnjas da dobija dovoljno mlijeka odvedi je na vaganje,to ce biti najbolji pokazatelj....i mlijeko ne moze biti manje kaloricno nego kod nekog drugog,sastav mlijeka je bas onakav kakav treba da bude za tvoju bebu...na pocetku podoja je mlijeko rjedje ,ono treba bebi da utali zedj,a na kraju podoja je masnije kaloricnije mlijeko koje treba da zasiti bebu,znaci pobrini se da u toku podoja beba do kraja isprazni jednu dojku pa onda ponudi drugu...
Nemoj odustajati,ja sam sigurna da ces uspjeti sa dojenjem user posted image

I buduci da beba ima zuticu nemoj je pustitibda spava po 5 sati,budi je svaka 2 sata da doji,tako su meni rekli u porodilistu i tako sam i radila, a zutica nam se zadrzala do drugog mjeseca pa nemoj da te to brinie,najvaznije je sto cesce dojiti bebu...

< Poruku je uredio Vanne -- 20.12.2015 12:43:45 >


_____________________________

02. 07. 2014. 18:56 Sarah.....zjenica oka moga....

(odgovor članu ferguson)
Neposredna veza do poruke: 6737
   RE: Problemi sa dojenjem...
20.12.2015 12:46:43   
ferguson
Problem i jeste nastao radi nedovoljnog broja mokrih pelena,i imala je par zelenih stolica,tako da sam uvela prehranu,dvije patronazne su mi rekle da ne smijem pustiti dijete da gladuje.i stvarno nekad kad je stavim na siku i hocu da razbudim,pokusavam navuci koju kap da osjetinekad mi treba 5 minuta da dodjem do prve kapi.i evo danas nam je 10.dan,a moje mlijeko je ustvari i dalje kolostrum,zar nije trebalo preci u malo zrelije mlijeko.svaki obrok pocnemo sa sikom,ali ona uredno pojede citavu dozu prehrane,vaganjem je trenutno na istom kao i kad smo izasli iz porodilista.

_____________________________

Sto ne boli, to nije život, što ne prolazi to nije sreća...

(odgovor članu Vanne)
Neposredna veza do poruke: 6738
   RE: Problemi sa dojenjem...
20.12.2015 14:33:16   
Hannan
Ferguson, najbolje je da se javis na FB grupu "dojenje je in", tamo ces dobiti savjete strucnih lica.
Ono sto ti savjetujem je d aje hranis na spricu a ne na flasicu da se ne navikne, i onda ce odbijati dojku jer da bi dojila mora se potruditi a na flasicu samo ide.
Koliko ima mokrih pelena? jedna mokra pelena se racuna kao da je u nju prosuta jedna supena kasika vode.
Radis li kompersije? Pri podoja na grudi stavi peskir pokvasen toplom vodom i masiraj grudi kao da guras mlijeko od prsa prema bradavici...jednu dodjk udaji bebi unutar 3h, i kad god mozes drzi je na prsima...ragade nastaju zbog nepravilnog postavljanja bebe na dojku, na YT imas video kako postaviti bebu.


_____________________________

»Gospodaru, Ti moje znanje povećaj«

30.1.2007
23.06.2013


(odgovor članu ferguson)
Neposredna veza do poruke: 6739
   RE: Problemi sa dojenjem...
20.12.2015 23:30:43   
Hannan
Sad mi naumpade da i ovo spomenem, bebin zeludac je u tom periodu velicine oraha, tako da su male sanse da nema za toliko mlijeka...medjutim majcino mlijeko je lahko probavljivo i beba vrlo brzo ogladni pa se nama cini da nema mlijeka.
To sto ide Kolostrum jos uvijek nije uopste problem, jer je to najbolje mlijeko za bebu. I ono polako prelazi u oblik mlijeka koji je najbolji za vasu bebu.Ovo "najbolji" Kazem iz razloga sto je za svaki period u uzrastu bebe mlijeko taman onako kako joj treba.
Pokusatje biti opusteni, smireni jer nervoza utice na otpustanje mlijeka.

_____________________________

»Gospodaru, Ti moje znanje povećaj«

30.1.2007
23.06.2013


(odgovor članu Hannan)
Neposredna veza do poruke: 6740
   RE: Problemi sa dojenjem...
21.12.2015 9:22:10   
anitaa
Upravo to htjedoh napisati, koliko je moguce opustiti se, rastjerari sve oko sebe, bice mlijeka...meni je godilo kravje mlijeko i kompoti..eto super beba na istoj kilazi kao na pocetku, mojoj je opadala, poslije mjesec jadnih 300 g, ali me nije pokolebalo, sad joj ne zelim zuriti s kascicama, jer super napreduje iskljucivo s dojenjem.... a narocito tih prvih 10,dana su premalo za bilo sta, vjeruj da ce biti ok i bice ok, sretno..

(odgovor članu Hannan)
Neposredna veza do poruke: 6741
   RE: Problemi sa dojenjem...
21.12.2015 15:58:49   
Vanne

IZVORNA PORUKA: ferguson

Problem i jeste nastao radi nedovoljnog broja mokrih pelena,i imala je par zelenih stolica,tako da sam uvela prehranu,dvije patronazne su mi rekle da ne smijem pustiti dijete da gladuje.i stvarno nekad kad je stavim na siku i hocu da razbudim,pokusavam navuci koju kap da osjetinekad mi treba 5 minuta da dodjem do prve kapi.i evo danas nam je 10.dan,a moje mlijeko je ustvari i dalje kolostrum,zar nije trebalo preci u malo zrelije mlijeko.svaki obrok pocnemo sa sikom,ali ona uredno pojede citavu dozu prehrane,vaganjem je trenutno na istom kao i kad smo izasli iz porodilista.


Stolica moze biti zeleja zbog dohrane,kod moje S je bila zelena prva dva dana,ja sam mislila da tako treba ,pa sam frku napravila kad je pocela kakiti zuckasto user posted image u porodilistu su je kljukali ad-om pa je zbog toga bila takva u pocetku...
A vidis da je beba dobila na tezini,u pocetku oni izgube oko 200 gr,nadoknadila je ono sto je izgubila user posted image
Samo budi opustena,ako i ne uspijes sa dojenjem nije kraj svijeta,znas da si sve pokusala i svakako se javi u fb grupu ,savjetnice za dojenje ce te uputiti kako da ispravno uradis...zelim ti puno srece i da uspijes u namjeri da dojis svoju bebu...user posted image

_____________________________

02. 07. 2014. 18:56 Sarah.....zjenica oka moga....

(odgovor članu ferguson)
Neposredna veza do poruke: 6742
   RE: problemi sa dojenjem...
21.1.2016 17:01:34   
Ljubicica11
Pozdrav,moze li pitanje i pomoc ako neko zna,jer se bojim da mi ne nestane mlijeka,svaki put kad izdajam imam sve manje i manje,mislim da nema dovoljno koliko je bebi potrebno.Beba ima za koji dan 4 mjeseca,a ja uspijem izdaojiti 130-150 ne vise,a mislim da je to njoj malo.Hranim je svaka 3 sata al izdajanje na 3h ne uspijem izdojiti koliko je njoj potrebno.Zadnjih dana su mi dojke tvrde,mada stalno masiram i stavljam obloge al nije bas ucinkovito.Izdajam mlijeko u posljednje vrijeme bas iz razloga da vidim koliko popije jer mi se cini da slabo napreduje,mada mi na kontrolama jos nista nisu rekli,al najveci strah je da mi ne nestane mlijeka,a zelim da ga hranim svojim mlijekom.helpppp zenice user posted image

(odgovor članu *pcelica*)
Neposredna veza do poruke: 6743
   RE: problemi sa dojenjem...
21.1.2016 17:18:53   
magicalani

IZVORNA PORUKA: Ljubicica11

Pozdrav,moze li pitanje i pomoc ako neko zna,jer se bojim da mi ne nestane mlijeka,svaki put kad izdajam imam sve manje i manje,mislim da nema dovoljno koliko je bebi potrebno.Beba ima za koji dan 4 mjeseca,a ja uspijem izdaojiti 130-150 ne vise,a mislim da je to njoj malo.Hranim je svaka 3 sata al izdajanje na 3h ne uspijem izdojiti koliko je njoj potrebno.Zadnjih dana su mi dojke tvrde,mada stalno masiram i stavljam obloge al nije bas ucinkovito.Izdajam mlijeko u posljednje vrijeme bas iz razloga da vidim koliko popije jer mi se cini da slabo napreduje,mada mi na kontrolama jos nista nisu rekli,al najveci strah je da mi ne nestane mlijeka,a zelim da ga hranim svojim mlijekom.helpppp zenice user posted image

Molim te prestani odmah izdajati ...da trebas znati koliko beba popije dojke bi ti bile providne i s mjericom u ml.user posted image Izdajanje slabije stimulise dojke na prpizvodnju od prirodnog sisanja. Takodjer svemu skodi i uobrocavanje bebe na jelo svako 3h. Beba treba sisati kad god pozeli i pusti je slobodno da stimulise proizvodnju sisanjem dok god zeli. Takodjer hranjenje na flasicu, makar i tvojim mlijekom, uci bebu da odbije dojku. Nad se da ces poslusati savjete i javiti kako vam napreduje.

(odgovor članu Ljubicica11)
Neposredna veza do poruke: 6744
   RE: problemi sa dojenjem...
29.2.2016 17:09:14   
Cathy
Drage dame, prvo da vas poydrazim posto sam novauser posted image .
Imam jedno pitanje. Moja sestra ima curicu od 4 mjeseca i u zadnje vrijeme ima sve manje mlijeka ali ne zeli odustati od dojenja. Doktorica joj je preporucila neki novi prirodni proizvod koji pomaze dojenje Galaktogil. Interesuje me ima li iko iskustva sa ovim i da li stvarno pomaze? Seka ga je danas kupila i to je u kesicama pa ce probati ali posto je novo interesuju nas misljenja mama koje su probale.


(odgovor članu magicalani)
Neposredna veza do poruke: 6745
   RE: problemi sa dojenjem...
29.2.2016 22:35:39   
bejbibi

IZVORNA PORUKA: magicalani


IZVORNA PORUKA: Ljubicica11

Pozdrav,moze li pitanje i pomoc ako neko zna,jer se bojim da mi ne nestane mlijeka,svaki put kad izdajam imam sve manje i manje,mislim da nema dovoljno koliko je bebi potrebno.Beba ima za koji dan 4 mjeseca,a ja uspijem izdaojiti 130-150 ne vise,a mislim da je to njoj malo.Hranim je svaka 3 sata al izdajanje na 3h ne uspijem izdojiti koliko je njoj potrebno.Zadnjih dana su mi dojke tvrde,mada stalno masiram i stavljam obloge al nije bas ucinkovito.Izdajam mlijeko u posljednje vrijeme bas iz razloga da vidim koliko popije jer mi se cini da slabo napreduje,mada mi na kontrolama jos nista nisu rekli,al najveci strah je da mi ne nestane mlijeka,a zelim da ga hranim svojim mlijekom.helpppp zenice user posted image

Molim te prestani odmah izdajati ...da trebas znati koliko beba popije dojke bi ti bile providne i s mjericom u ml.user posted image Izdajanje slabije stimulise dojke na prpizvodnju od prirodnog sisanja. Takodjer svemu skodi i uobrocavanje bebe na jelo svako 3h. Beba treba sisati kad god pozeli i pusti je slobodno da stimulise proizvodnju sisanjem dok god zeli. Takodjer hranjenje na flasicu, makar i tvojim mlijekom, uci bebu da odbije dojku. Nad se da ces poslusati savjete i javiti kako vam napreduje.

Potpisujem user posted image

_____________________________

M 03.08.11-----> BABIN SIN ;)

A 23.03.15------> MAMINA CURA ;)

E 12.03.17------> BABINA KOPIJA ;)

"Sa djetetom treba ovako: do 7g igraj se, od 7-14g odgajaj, od 14-21 g budi prijatelj, od 21+ pusti"

Neki autor...

(odgovor članu magicalani)
Neposredna veza do poruke: 6746
   RE: problemi sa dojenjem...
10.5.2019 12:08:30   
Mamma04
Drage mame, nova sam na forumu ali zeljela bih cuti savjet iskusnih mama. Imam bebu 5 mjeseci, iskljucivo dojena. Moj problem je taj sto sam vec nakon izlaska oz porodilista imala upalu dojke, crvenilo, otok temperatura. To se tada saniralo, ali je u dojci ostao kao sitni cvoric velicine zrna rize i sad svako malo se javlja zastoj u toj dojci, pojavi se veci cvor, dojka postane bolna i ne moze se isprazniti. Uradila sam ultrazvuk dojki, doktorica kaze da se vizualizira kao neki cvoric, koji po konzistenciji odgovara tkivu ostatka dojke, pretpostavlja da je zaostatak upale. Ja ga nikako ne uspijevam razbiti, a evidentno je da mi stvara problem. Zanima me je li neko imao slicno iskustvo, bilo kakav savjet kako da se rjesim tog problema 


(odgovor članu bejbibi)
Neposredna veza do poruke: 6747
   RE: problemi sa dojenjem...
10.5.2019 18:08:53   
vortex RR


IZVORNA PORUKA: Mamma04

Drage mame, nova sam na forumu ali zeljela bih cuti savjet iskusnih mama. Imam bebu 5 mjeseci, iskljucivo dojena. Moj problem je taj sto sam vec nakon izlaska oz porodilista imala upalu dojke, crvenilo, otok temperatura. To se tada saniralo, ali je u dojci ostao kao sitni cvoric velicine zrna rize i sad svako malo se javlja zastoj u toj dojci, pojavi se veci cvor, dojka postane bolna i ne moze se isprazniti. Uradila sam ultrazvuk dojki, doktorica kaze da se vizualizira kao neki cvoric, koji po konzistenciji odgovara tkivu ostatka dojke, pretpostavlja da je zaostatak upale. Ja ga nikako ne uspijevam razbiti, a evidentno je da mi stvara problem. Zanima me je li neko imao slicno iskustvo, bilo kakav savjet kako da se rjesim tog problema 





Sve sam isto prozivjela, ali nije ostao cvoric. Ako ti dr nije dala neke druge upute obloge od kupusa, tusiranje sto toplijom vodom i masiranje tog dijela dojke dok beba bas tu dojku doji su mi prve stvari koje mi naumpadaju da bi mogle pomoci. Ako ni to ne uspije onda pokusaj rucno izdajanje opet sa masiranjem tog cvorica ili ako imas pumpicu idealno. Ako ni to ne pomaze, opet doktoru ako imas neke strahove, mada ako je vec vidjela da je to tkivo dojke nemas razlog za brigu.
Kako je bebica, kad kreces sa dohranom?

(odgovor članu Mamma04)
Neposredna veza do poruke: 6748
   RE: problemi sa dojenjem...
11.5.2019 8:47:14   
Mamma04
Hvala na odgovoru. Stavljam obloge od kupusa, masiram dok beba doji, tusiram vrelom vodom uz masiranje. Doktorica nije dala nikakve druge preporuke, samo me rasteretila da je u pitanju tkivo dojke. Ono sto meni stvara problem je sto se tu svako malo stvori otvrdnuce koje boli, npr ako poslije 2-3 podoja ne stignem izmasirati, vec imam problem u smislu da pocinje boliti, stvori se kvrga koju onda jako tesko smanjim. Bojim se da je nakon prve upale zaostalo nesto, vjerovatno neka vrsta priraslica i sad je taj dio sojke sklon zastojima. Mislim da nema pravog lijeka :(.Bebica je odlicna, fino napreduje. Pocinjemo polahko probati hranu, jos je to daleko od jednog krutog obroka, ali za sad smo probali jabuku, bananu, krusku. Mislim da joj se jabuka najmanje svidja, za sad  😂😂

(odgovor članu vortex RR)
Neposredna veza do poruke: 6749
   RE: problemi sa dojenjem...
14.5.2019 13:58:24   
vortex RR


IZVORNA PORUKA: Mamma04

Hvala na odgovoru. Stavljam obloge od kupusa, masiram dok beba doji, tusiram vrelom vodom uz masiranje. Doktorica nije dala nikakve druge preporuke, samo me rasteretila da je u pitanju tkivo dojke. Ono sto meni stvara problem je sto se tu svako malo stvori otvrdnuce koje boli, npr ako poslije 2-3 podoja ne stignem izmasirati, vec imam problem u smislu da pocinje boliti, stvori se kvrga koju onda jako tesko smanjim. Bojim se da je nakon prve upale zaostalo nesto, vjerovatno neka vrsta priraslica i sad je taj dio sojke sklon zastojima. Mislim da nema pravog lijeka :(.Bebica je odlicna, fino napreduje. Pocinjemo polahko probati hranu, jos je to daleko od jednog krutog obroka, ali za sad smo probali jabuku, bananu, krusku. Mislim da joj se jabuka najmanje svidja, za sad  😂😂




Kako dojke danas? Super za dohranu, samo polako, ima i super tema za dohranu pa dijelimo iskustva, cekamo te. Ljubi bebu

(odgovor članu Mamma04)
Neposredna veza do poruke: 6750
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  267 268 269 [270] 271   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  267 268 269 [270] 271   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *