|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  4 5 [6] 7 8   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
24.6.2012 17:08:18   
Galicia
Snijeg, nemam djecu.
Boli me cinjenica da se tako radi sa majkama i bebama u tom najtezem periodu privikavanja jedno na drugo. Dusa me boli kad pomislim kako je stanje kod nas ravno nuli kad su u pitanju novi zivoti i medicina uopste.
Ja zivim i radim u USA. Medicinsko sam osoblje i ponekad imam sansu da radim sa mamama i bebama. Samo cu vam objasniti kako je ovdje, da me shvatite da ne podbadam uopste, nego samo da vidite kako se ovdje gleda na dojenje i na AD.
Mame cim se porode, prebacuju na odjel mama i beba gdje tu provode svoje prve dane uz bebicu. Kao prvo, bebini nalazi, kontrole, testovi itd se rade ispred ociju majke. Niko ne odnosi bebu nigdje bez majkinog odobrenja, osim ako mama treba odmor onda sestre uzimaju bebu sebi i brinu se o njoj na nekih par sati. Mada, osoblje to bas i ne podrzava jer oni ZELE i HOCE da se mama privikava na bebu i na dojenje. Svako osoblje na tom odjelu je ZA dojenje i sve ce uraditi da te nauce pravilnom dojenju. Postoje i sestre za laktaciju koje su tu uvijek da pokazu kako, i da te ohrabruju da se ne predajes tako lako. Ocevi su maximalno ukljuceni u citavu brigu bebe, od kupanja, presvlacenja pa cak i dojenja. AD ima na pretek, za majke koje nece, ne zele ili ne mogu da doje iz opravdanih razloga. Ja jos ni jednom nisam bila ocevidac da je sestra nahranila sa AD bez majcinog odobrenja. Imaju i izdajalice, i svaka majka pri otpustu kuci dobije po jednu izdajalicu, na kojoj je obucena. Frustracija ima na pretek oko dojenja, ali se zene bore nenormalno. Ako se kojim slucajem majka ne osjeca sigurna u svoje pravilno dojenje, ostaje dan dva duze u bolnici dok ne usavrsi i to. Svi su na strani bebe i majke i svi gledaju da olaksaju taj period sto bolje mogu.

_____________________________

“It takes a long time to make it simple.”

(odgovor članu koka i po)
Neposredna veza do poruke: 126
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
24.6.2012 17:13:39   
Hanady RR
E vidiš galicija...ovome i mi težimo...
no kako te težnje ostaviri kada je saboter i setrica i doktor i patrinažna i okolina i još malde majke bombarduju pogrešnim infomacijama i dovode ih u zabludu kako doeređen dojenačke pobleme rješiti...

nama se nadati da jednom tako će biti....

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Galicia)
Neposredna veza do poruke: 127
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
24.6.2012 17:16:33   
niki83
Divno je to Galicija, samo kod nas to ovdje tako ne funkcionise.user posted image

_____________________________

N&N

(odgovor članu Galicia)
Neposredna veza do poruke: 128
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
24.6.2012 18:17:39   
mama75

IZVORNA PORUKA: niki83

Divno je to Galicija, samo kod nas to ovdje tako ne funkcionise.user posted image

Divno je to, ali prva 2 mjeseca. Poslije se mame vracaju na posao user posted image Koliko znam, u USA porodiljsko traje jako kratko, 2-3 mjeseca. Ispravite me ako grijesim.
Za dojenje je zaista potrebna podrska okoline ili da majka bude jako tvrdoglava i da misli da je ona uvijek u pravu, pa da je niko ne moze pokolebati u njenoj zelji da doji. Ja sam imala dosta ruznih komentara iz 2 razloga: 1. jer mi je baba slabo napredovala ( a ona takva sama od sebe, sitna i dan danas), a 2. jer sam je dojila 2,5godine. Ali ja hB 2 uha imam pa na jedno udje a na drugo izadje. Sto se tice napredovanja bebe, pedijatrica mi je bila super podrska i nijednom mi nije rekla da joj dam AD, nijednom me nije prepala cinjenicom da je beba za mjesec dana dobila samo 100g i sl. user posted image za nasu tetu Sefiku.

(odgovor članu niki83)
Neposredna veza do poruke: 129
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
24.6.2012 18:32:08   
minja_
galicia, divno, bas tako zamišljam baby friendly bolnicu :)

(odgovor članu Galicia)
Neposredna veza do poruke: 130
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
24.6.2012 18:37:32   
minja_
moja prijateljica je u USA imala samo 6 sedmica placenog porodjajnog, poslije se vratila na posao, 8 i po sati dnevno, zbog kredita koji otplacuje. user posted image

(odgovor članu minja_)
Neposredna veza do poruke: 131
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
24.6.2012 19:29:19   
niki83
Naravno da je divno to da imate podrsku oko dojenja, u porodilistu, kuci, ili bilo gdje.
A to sto se mora na posao tri mjeseca nakon poroda, nije samo slucaj u USA.
I ne mora automatski znaciti da majka prekida sa dojenjem, naravno ona koja to hoce.
Bliska rodbina u Holandiji, zena radja trece dijete, doji bez problema, i prethodnu je dvojicu sinova dojila svakog po godinu i pol dana.
Tri mjeseca od poroda vraca se na posao, ali tu je izdajalica, pauza za majku dojilju, pa ona lijepo pripremi mlijeko, ili ode da nahrani bebu, i uspjelo je! Ravno godinu dana, i to ponavljam, treci put.
Mama75 i moja je curica uvijek slabo napredovala, i dan danas je tako. user posted image
Ali ja sam dojila 18 mjeseci i nikad mi nije palo na pamet da trebam ciniti nesto drugo.
Nazalost na kontroli sa 6 mjeseci naisla sam na pedijatricu koja mi je nakon vaganja bebe rekla da s djetetom nesto nije uredu ili "njoj to nije dovoljno" pokazavsi svojim rukama na moje grudi. Koja je to uvreda za jednu majku dojilju user posted image Nikada je zaboraviti necu.


_____________________________

N&N

(odgovor članu minja_)
Neposredna veza do poruke: 132
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
24.6.2012 21:41:53   
Galicia
U mojoj firmi je 6 sedmica placenog trudnickog, poslije toga se vracas na posao. Dosta novopecenih majki se vrati na posao ali pola radnog vremena. Mame oko mene na poslu izdajaju na pauzi u prostorijama namjenjenim za izdajanje. Cak sta vise imaju i izdajalice tamo, a poneses svoje adaptacije i sve ostalo i izdajas. Uglavnom su svi tolerantni na poslu sto se toga tice. Znam i par zena koje izdajaju i muzevi dodju po mlijeko na pauzi i hrane bebu. Ma svasta nesto. Ali uglavnom dojenje je ovdje IN.

_____________________________

“It takes a long time to make it simple.”

(odgovor članu niki83)
Neposredna veza do poruke: 133
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
24.6.2012 21:54:58   
niki83
Bravo za Amere :)

_____________________________

N&N

(odgovor članu Galicia)
Neposredna veza do poruke: 134
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
24.6.2012 23:43:52   
smajli80
Sabotera je uvijek bilo i uvijek će biti.Na nama je hoćemo li ih prozrijeti ili ćemo vjerovati svojim instiktima.Ali kad je u pitanju prvauser posted image teško je vjerovati samom sebi jer si uplašen i želiš za svoje djete samo najbolje i kad te neko ubjedi da je AD najbolja solucija vrlo lako ćeš odustati od dojenja.
Kad sam rodila kćerku,pokazanao mi je kako da se doji,user posted image je stavljena na grudi 2 sata nakon jako teškog poroda.Bilo je 2h iza ponoći.Beba je počela da sisa.U našem porodilištu koje važi za Baby friendly babice i ostalo osoblje daje sve od sebe da majke pogotovo prvorotke nauče sve o pravilnom dojenju.Bebe su stalno sa majkama osim kad idu na kupanje i pedijatriske preglede.Obavljaju razgovore sa mladim majkama i vode evidenciju ko i kako doji.Ako majka insistira da se djetetu dadne AD jer ona NE ŽELI da doji, daju joj Brogometrin.Stvarno se svojski trude da što više žena doji.

Ja sam na sabotere naišla na dječijem odjeljenju od strane pedijatra jer smo zbog pojačanog žutila 3 dan po rođenju morali opet ostati u bolnici(predhodni dan smo pušteni kući sa ginekologije).
Doktorica (doduše tad je bila specjalizant) je rekla da zbog povišenog bilirubina user posted image moramo dati AD.Sva moja sreća tu se potrefila stara med.sestra koja mi je rekla.Djete moje poslušaj ti mene,Ni u ludilu ne daj AD,vide grudi mašala(bile su kao 2 kante)izmuzaj da malo otpustiš grudi i prvo stavljaj da doji i onda dohranjuj sa izmuženim mlijekom
Tako sam i radila sva sječena ,izmuzala se non stop na nekoj kao kamen tvrdoj stolici i 3.dan moja Sofia samo dojilauser posted image user posted image user posted image

Da sam poslušala doktoricu sad ne bih ni sina dojila,jer sam zahvaljujući toj med.sestri upoznala sve čari dojenja.
Moja priča o dojenju(sa kćerkom) je nažalost trajala samo 6 mj i jako je teška a nju ću vam posebno ispričati.

_____________________________

Mamina velika curica 5.3.2008
Mamin mali dječak 26.1.2012.

(odgovor članu niki83)
Neposredna veza do poruke: 135
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
25.6.2012 14:15:18   
KupusLivada
al ode tema daleko otkad me nije bilo...

evo jedna friska mini sabotazica od danas: cijenjena i uvazena ped. predlozila mi je da bebine probleme kada nema dugo stolicu rijesim jednim brandom AD-a, necu navesti kojim, samo jedan obrok dnevno, i da naravno nastavim dojenje ?!

nego, sta mislite da uzvratimo udarac industriji, i to svojim sikama, poslikamo ih i polijepimo plakate po gradu hehehhe mogle bi sta i zaradit, pa uloziti u savjetnice i parkice za djecu user posted image lol

(odgovor članu smajli80)
Neposredna veza do poruke: 136
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
25.6.2012 14:26:01   
MicoTico
Sva sreća ja nisam imala nekih susreta sa tim saboterima dojenja, ili možda nisam obraćala pažnju na njih?
Moja mama je i mene i sestru dugo dojila, kao i sve moje tetke, ujne, strine, skoro sve moje drugarice,... tako da mi je dojenje bilo logičan "izbor" i nisam ni pomišljala na AD ili sl.
Imala sam sreću i da mi je jedna starija babica u porodilištu odmah u hodniku kad sam se porodila dala moju curicu i pokazala mi kako da je stavim na dojku.Ćerku sam dojila 15 mjeseci. Sina kad sam rodila već sam znala kako i šta, odmah smo dojili kako treba, mašala sam imala i mlijeka i dojio je do 16 mjeseci.
Doktorice u savjetovalištu su me takođe podsticale na isključivo dojenje do 6 mjeseci, doduše, moji pilići su dobili prvi mjesec skoro 2 kg, a poslije svaki mjesec preko 1 kg.
Moja svekrva nije nikada mm-a dojila i kaže da joj je baš žao zbog toga, te mi je takođe bila baš podrška i nikada mi nije savjetovala da dajem AD.

_____________________________

Ubuntu! (ja sam zato što mi jesmo)

(odgovor članu KupusLivada)
Neposredna veza do poruke: 137
   [Obrisana poruka]
25.6.2012 14:48:10   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu veeseelaa)
  Neposredna veza do poruke: 138
   [Obrisana poruka]
25.6.2012 14:51:21   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu Brisani uporabnik)
  Neposredna veza do poruke: 139
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
25.6.2012 15:07:44   
Lady26
Jel bas dojence samo dojena beba?
Zar to nije beba opcenito do odredjene dobi?

_____________________________

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 140
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
25.6.2012 15:13:16   
veeseelaa
može li mi neko napisati prednosti dojenja, izuzev onih uvijek toplo i spremno.... jel se imunitet bebe odnosi samo za vrijeme dojenja il i kasnije? 

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Lady26)
Neposredna veza do poruke: 141
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
25.6.2012 15:21:54   
veeseelaa
mislim da takodje treba obratiti pozornost u ishrani dojilje, jer bez dobre i kvalitetne ishrane i mlijeko gubi na kvaliteti
Čitala sam mnogo toga vezano za dojenje, da dojena djeca bolje vide, da nisu sklona pretilošću, imaju niži krvi pritisak, ineligentnija su, društvenija itd od djece koja ne doje



_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 142
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
25.6.2012 15:44:19   
djoisa
ja koliko sam citala, i ako sam dobro shvatila, imunitet u mogome zavisi  od zdravih crijeva, sve sto pojedemo dolazi u crijeva tu se eliminisu otrovne i nepotrebne tvari za organizam i izbacuju se van, 
bebe se radjaju sa "nezrelim" crijevima, majcino mlijeko je prilagodjeno bas njima, i pomaze da crjeva "sazriju", obogacuju crijeva pozitivnom crijevnom florom, s tim da majcino mlijeko prenosi u tijelo bebe i antitijela stvarajuci imunitet koji beba sama ne moze da stvori..majcino mlijeko se kako beba raste "prilagodjava" od kolostruma do zrelog mlijeka, iz dana u dan, iz podoja u podoj, tako da beba uvijek moze iskoristit sve najbolje sto majcino mlijeko pruza..

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 143
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
25.6.2012 16:32:18   
vjestica

IZVORNA PORUKA: Lady26

Jel bas dojence samo dojena beba?
Zar to nije beba opcenito do odredjene dobi?

dojenče je beba do 2 g

_____________________________

Neplodnost je nasljedna. Ako Vaši roditelji nisu imali djece, najvjerovatnije ih ni Vi nećete imati.

(odgovor članu Lady26)
Neposredna veza do poruke: 144
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
25.6.2012 16:33:45   
vjestica

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

mislim da takodje treba obratiti pozornost u ishrani dojilje, jer bez dobre i kvalitetne ishrane i mlijeko gubi na kvaliteti
Čitala sam mnogo toga vezano za dojenje, da dojena djeca bolje vide, da nisu sklona pretilošću, imaju niži krvi pritisak, ineligentnija su, društvenija itd od djece koja ne doje



evo školski primjer sabotaže dojenje
majčino mlijeko NE MOŽE biti nekvalitetno, mislila sam da smo to već svo ovdje apsolvirali user posted image
i ovo je fakat rečenica od koje mi se diže kosa na glavi

_____________________________

Neplodnost je nasljedna. Ako Vaši roditelji nisu imali djece, najvjerovatnije ih ni Vi nećete imati.

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 145
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
25.6.2012 16:39:25   
DM

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

mislim da takodje treba obratiti pozornost u ishrani dojilje, jer bez dobre i kvalitetne ishrane i mlijeko gubi na kvaliteti
Čitala sam mnogo toga vezano za dojenje, da dojena djeca bolje vide, da nisu sklona pretilošću, imaju niži krvi pritisak, ineligentnija su, društvenija itd od djece koja ne doje



ja samo nakratko "uletih"i ova tema aktuelna...helem-šta misliš vesela da su jele naše nane, pranane....a sve su redom dojile?!
P.S.Nije nikakva provokacija, već konstatacija

_____________________________

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 146
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
25.6.2012 16:43:13   
SailorMoon
IZVORNA PORUKA: vjestica


IZVORNA PORUKA: veeseelaa

mislim da takodje treba obratiti pozornost u ishrani dojilje, jer bez dobre i kvalitetne ishrane i mlijeko gubi na kvaliteti
Čitala sam mnogo toga vezano za dojenje, da dojena djeca bolje vide, da nisu sklona pretilošću, imaju niži krvi pritisak, ineligentnija su, društvenija itd od djece koja ne doje



evo školski primjer sabotaže dojenje
majčino mlijeko NE MOŽE biti nekvalitetno, mislila sam da smo to već svo ovdje apsolvirali user posted image
i ovo je fakat rečenica od koje mi se diže kosa na glavi

Ma daj gdje ce biti isto mljeko od zene koja 5 puta na dan jede voce, povrce, gleda da nejede premasno, nepije kafu, nepusi, jede raznovrsnu hranu i one koja to sve neradi. Nije isto i nemoze biti isto. Ili cak one koje od silnih obaveza i nestignu citav dan nista ni da jedu kako treba

_____________________________

06.11.2010 mamina i babina dusa se rodila. Volimo te najvise na svjetu.

(odgovor članu vjestica)
Neposredna veza do poruke: 147
   [Obrisana poruka]
25.6.2012 16:44:00   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu vjestica)
  Neposredna veza do poruke: 148
   [Obrisana poruka]
25.6.2012 16:45:33   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu DM)
  Neposredna veza do poruke: 149
   RE: "Dojenje je precijenjeno" - Sab...
25.6.2012 16:46:59   
SailorMoon



Pa moze se dojiti ali sta izlazi iz tih dojki je vazno. Ako zena neunosi nikave vitamine i ostale vazne stavri nemoze ni iste prosljediti bebi. Logicno zar ne? 

_____________________________

06.11.2010 mamina i babina dusa se rodila. Volimo te najvise na svjetu.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 150
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  4 5 [6] 7 8   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  4 5 [6] 7 8   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Duda.
пеперутка16

Do kada je vaše dijete imalo dudu?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *