|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Rodini ugrizi
1.11.2012 16:03:17   
Visnja RR

IZVORNA PORUKA: ToSamJa

Ne znam da li je vec bila ova tema,ali evo..
Rodin ugriz! Za mene bio sok! Pa za sve buduce majke da ih malo uputimo. Mozda vecina zna za ovo,a ja eto nisam znala.
Rodila sam svoje malo sunce 07.10.2012.god.i prvo sto sam pitala u porodilistu kad su mi je dali : "Sta je ovo crveno na oku?!!" Kaze babica: "Rodin ugriz!",a ja "!?!"..(ne znam sta da kazem..nisam sigurna da li sam je dobro cula user posted image .)
Sad se navikavam na ovaj mali "ukras",kazu da ce proci. Kad???(jedva cekam)
Malo sam istrazivala i evo:

Kapilarne malformacije

Kapilarne malformacije su najcesce, a od njih rodin ugriz (nevus simplex, erythema nuchae). Promjena izgleda
kao ružicasta ili crvena makula (u razini kože) najcesce u podrucju zatiljka, glabele, cela, gornjih vjedja ili
nazolabijalnom podrucju. Prisutna je kod 40% novorodjencadi. Najcesce se nalazi na zatiljku, 81%, kapcima 45% i
glabeli 33%. Rodin ugriz je smjesten u sredisnjoj liniji i nema dermatomsku distribuciju. Ponekad se vidi
kao leptirasto crvenilo u sakralnom podrucju. U tom slucaju se savjetuje iskljuciti poremecaje ledjne moždine.

Terapija

Vecina promjena ne zahtijeva nikakvu terapiju i spontano nestane do kraja prve ili druge godine života. Nesto su
dugotrajnije promjene na zatiljku koje mogu trajati i cijeli život. Mogu se ukloniti lasero

Drage moje jesu li vase bebe medju ovih 40%? Kad su nestali rodini ugrizi?user posted image



IZVORNA PORUKA: reallove

Zenice,ja imam jedno pitanje..Je li to dodje odmah po porodu ili se moze pojaviti i kasnije..Moja rodica ima curicu,kada se rodila nije bilo nista,ali kada je imala mozda 2,3 mjeseca,pojavilo se na obrazu crveno..Isto jagodica...Sada joj je godina dana i to jos uvijek nije nestalo,ne siri se,ne raste,stoji onako kako je..Kaze da je curicu vodila doktoru i da su joj rekli da se to ukloni operacijom,ali kao curica je jos mala za touser posted image



IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Kod mene su imali oboje. Kči na čelu imala pravo U koje se je upravo tako jako crvenilo kad bi počela plakati. Povlačilo se polako, ali i kad je prestalo biti vidljivo pojavljivalo se kad bi plakala ili bila ljuta. Sin je imao haman šljivu na kapku. Oboje su imali fleke na zatiljku. Sad (ona 8, on 4 godine) nema ničega. Ja sam znala za tu pojavu prije poroda tako da se nisam ni iznenadila ni zabrinjavala.



IZVORNA PORUKA: Lejla Ka


IZVORNA PORUKA: reallove

Zenice,ja imam jedno pitanje..Je li to dodje odmah po porodu ili se moze pojaviti i kasnije..Moja rodica ima curicu,kada se rodila nije bilo nista,ali kada je imala mozda 2,3 mjeseca,pojavilo se na obrazu crveno..Isto jagodica...Sada joj je godina dana i to jos uvijek nije nestalo,ne siri se,ne raste,stoji onako kako je..Kaze da je curicu vodila doktoru i da su joj rekli da se to ukloni operacijom,ali kao curica je jos mala za touser posted image


Rodin ugriz u principu bude odmah po porodu, tj. on postoji i prije poroda. To što se pojavilo kasnije mora da je nešto drugo.



_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu rose 87)
Neposredna veza do poruke: 51
   RE: Rodini ugrizi
1.11.2012 16:03:41   
Visnja RR

IZVORNA PORUKA: ToSamJa

Vrlo se mnogo djece rodi s madežom ili nevusom. Jedan tip je hemangiom, niz izraslina malih krvnih žila, na ili ispod kože. Drugi je običan madež.
Najčešći hemangiom je tzv. "lososova pjega", nakupina malih crvenih mrlja na potiljku, preko nosa ili na vjeđi. Obično se kaže da je znak na vratu "ugriz rodina kljuna". "Lososova pjega" ne zahtijeva nikakav tretman i postepeno se izgubi u toku prve godine života.
"Znak jagode" također je vrlo čest hemangiom i javlja se u gotovo 10% djece, ali češće ženske. Svijetlocrvene boje, i ovaj trag izgleda kao da je jagoda prerezana na pola i pritisnuta na kožu djeteta. Najčešće se javlja na licu ili na vratu. Karakteristično je da kod rođenja ovaj znak može biti tako mali da ga jedva primjetimo, ali se ubrzo počinje naglo povećavati i najveći je u dobi od oko 6 mjeseci. Gotovo bez iznimke, nagli rast znači da će znak s vremenom i nestati. Promjena boje u tamnocrvenu i pojava malih otočića sivog u crvenom znači povlačenje znaka. Do treće godine života taj znak nestaje kod jedne trećine djece, do četvrte godine života kod 60% djece, a do šeste kod 70%. Sve zajedno, u 90% slučajeva znak nestaje spontano. U rijetkim slučajevima kada on brzo raste ili kad je na mjestima na kojima dolazi do čestih modrica, potrebna je lječnička intervencija. Vrlo rijetko se mora kirurški odstraniti.

Kod manjeg broja djece ovaj znak se širi u dubinu kože. Vidljivi dio može biti samo vrlo mali djelić cijelog hemangioma. Neki su hemangiomi potpuno izrasli u dubini kože, i prepoznatljivi su samo po ispupčenju na koži ili slabo vidljivoj velikoj tamnoj masi pod kožom. I ovi hemangiomi se u pogledu rasta i povlačenja, uglavnom ponašaju kao i oni vidljivi.

Treća vrsta hemangioma poznata je pod nazivom "vinozna pjega". Ove mrlje su dijelovi kože koji su potpuno normalni, osim vidljivog crvenila. Najpoznatija je mrlja na čelu u obliku dijamanta, koja se proteže do mosta nosa. Kada dijete plače, mrlja se zacrveni, pa i kod odraslih ova mrlja pokazuje emocionalno stanje.
Vinozna mrlja, koja se može pojaviti i na drugim dijelovima glave i tijela, naročito je izražena u djece svijetle puti. S vremenom obično izblijedi, iako ponekad ostaje jedva zametljiva.

Četvrti tip hemangioma je "mongolska pjega", obična plavkasta mrlja koja se javlja na koži donjeg dijela leđa i na stražnjici. Ovaj hemangiom ne predstavlja nikakav problem. Potpuno je dobroćudan i obično ga nalazimo samo u djece. Potpuno nestaje u dobi kada dijete krene u školu.

Madeži su vrlo česta pojava na koži djece i odraslih. To su tamnosmeđe, boje mesa ili crne mrlje ili izbočine, obično veličine pjege ili nešto veće. Neki su plosnati, jedva primjetno uzdignuti iznad površine kože; drugi su uzdignuti kao bradavice, a neki čak podsjećaju na peteljku biljke. Uz rijetke iznimke, oni ne stvaraju nikakve poteškoće, ali su kozmetički nedostatak pa ih mnogi odstranjuju.
Naglo povećanje, ulceracija (stvaranje rane ) , dijeljenje boje i tkiva, kao i stvaranje kolutova ili kruga neke boje oko madeža, razlozi su da potražite pomoć lječnika.



_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 52
   RE: Rodini ugrizi
15.11.2012 11:02:12   
Lalali
Da li je moguce da pojavi na ruci? Ja sam nekidan primijetila da joj se iznad sake pojavila crvena flekica. Kako vidim rodini ugrizi se javljaju samo na glaviuser posted image

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 53
   RE: Rodini ugrizi
15.11.2012 11:18:31   
djoisa
ne bih rekla da se rodini ugrizi pojavljuju naknadno, obicno su to odmah po rodjenju..moj sin ima jedan i na sredini ledja..

(odgovor članu Lalali)
Neposredna veza do poruke: 54
   RE: Rodini ugrizi
26.12.2012 14:43:34   
Ombra
rodin ugriz jeste vrsta hemangioma koji s godinama izadje....hemangioma ima vise vrsta....u mene od sestre mala ima hemangiom koji je morala laserskom operacijom otklanjati kad joj je bilo samo 2 mjeseca....u biti hemangiom nastaje zbog nepravilno fomiranih krvnih sudova ili nekih anomalija u krvnim sudovima....ali ima ih mali milon vrsta i podvrsta....nesreca je sto u bih doktori jako malo znaju o tome...sreca je sto se u hr uspijesno i bez posljedica ljeci...

eh u mene moja princeza ima mongolsku mrlju iznad guze i na bedru...ko dviej male modrice (ja uvijek muzu govorila taman ce doktori pomislit da je bijemo hahaha)...anw...dva kruga...smijesno izgleda...mislim kao da je neko sestarom krug napravio...vec joj sad blijedi...inace bijele je puti pa mi cudno odakle joj...obicno afrikanci,azijati i bijelci tamnije puti imaju

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 55
   RE: Rodini ugrizi
22.2.2013 16:38:33   
bebaa
cujem da se rodin ugriz u vecini slucajeva povuce do 3. mj. ali kod mog malog jos nije a ima za par dana punih 5 mj....kad place ili je nervozan postaje tamnije, crveno nego inace kad je roza...ma valjda ce uskoro nestati...

(odgovor članu Ombra)
Neposredna veza do poruke: 56
   RE: Rodini ugrizi
22.2.2013 17:07:10   
lady84
bebaa i moj mali ima rodine ugrize, ja sam ocekivala da ce proci ranije, ali nije jos, a i njemu ce za par dana 5 mjeseci. Na celu ima u obliku slova V i kad plače, tad se malo više zacrveni, a i po kapcima ima malo, ali nije toliko primjetno. Nadajmo se da će do prvog rodjendana abd nestati.

(odgovor članu bebaa)
Neposredna veza do poruke: 57
   RE: Rodini ugrizi
15.5.2013 10:51:16   
Apotekarka
Moja izgleda ima taj rodin ugriz na lijevom mkapku nekad se vise crveni nekad manje i kao malo oteceno ja mislila od poroda ali izgleda da je to to,u uglu kapka

_____________________________

Nase malo zlato Antonio stiglo je 30.06.2009
Nasa mala princeza Ana stigla 14.04.2013

(odgovor članu lady84)
Neposredna veza do poruke: 58
   RE: Rodini ugrizi
15.5.2013 21:52:09   
MicoTico

IZVORNA PORUKA: bebaa

cujem da se rodin ugriz u vecini slucajeva povuce do 3. mj. ali kod mog malog jos nije a ima za par dana punih 5 mj....kad place ili je nervozan postaje tamnije, crveno nego inace kad je roza...ma valjda ce uskoro nestati...

Moji su oboje imali. Kod T. je nestalo skroz (možda poslije par mjeseci), a M kad je ljuta ili kad plače , baš joj se zacrveni kao na čelu slovo V ( a ima 7 godina).

_____________________________

Ubuntu! (ja sam zato što mi jesmo)

(odgovor članu bebaa)
Neposredna veza do poruke: 59
   RE: Rodini ugrizi
15.5.2013 22:09:09   
Ninushka
ja sam imala ogroman rodin ugriz, veličine male tacnice kafene šolje. Imala sam ga na predjelu dekoltea, a vodili su me kao bebu i davali neke injekcije na to mjesto..i od toga ni traga... a bilo je to davno...


(odgovor članu MicoTico)
Neposredna veza do poruke: 60
   RE: Rodini ugrizi
16.5.2013 10:28:23   
Alannah
Bebac se rodio sa dva,jedan je iznad guze,a drugi na potiljku.Ovaj drugi se manje vidi,a sad mu je 7 mjeseci.Pedijatrica rekla mozda se povuku oba.Ni ja nj mm nemamo.

(odgovor članu Ninushka)
Neposredna veza do poruke: 61
   RE: Rodini ugrizi
16.5.2013 22:34:03   
bebaa
kod malog se još nije povuklo ovo crvenilo s oka...nekad jače a nekad slabije izraženo a ima 7,5 mj...

_____________________________

"U laži su kratke noge ! "

(odgovor članu Alannah)
Neposredna veza do poruke: 62
   RE: Rodini ugrizi
26.5.2013 22:23:45   
vila_7
Kod moje je W i to tacno izmedju obrva user posted image a ima i crvenije kapke. Sad vec nekad se zna i skroz slabo vidjeti, najcesce je jos uvijek tu, a kad place od huje-bas se izrazi...
Ne pridajem veliku paznju tome, valjda ce proci do 1-2 g.

_____________________________

Život je prekratak ili predug da bih dopustila sebi luksuz da loše živim

(odgovor članu bebaa)
Neposredna veza do poruke: 63
   RE: Rodini ugrizi
26.5.2013 22:34:42   
mishkica
Kod moje M je u obliku srca izmedju obrva, zacrveni se kad place, sad malo manje nego prije, a ima nepune 2 god, a iza na vratu ima, gdje pocinje kosa, tu je veci malo, crvenkast je uvijek

_____________________________

M&M

Sreću čine male stvari...

(odgovor članu vila_7)
Neposredna veza do poruke: 64
   RE: Rodini ugrizi
26.5.2013 22:40:40   
MicoTico

IZVORNA PORUKA: mishkica

Kod moje M je u obliku srca izmedju obrva, zacrveni se kad place, sad malo manje nego prije, a ima nepune 2 god, a iza na vratu ima, gdje pocinje kosa, tu je veci malo, crvenkast je uvijek

I moji su imali na vratu.
Interesantno mi je da je T. to nestalo vrlo brzo, a M ima još uvijek, a 7 joj godina. Znatno bljeđe, ali ima.

_____________________________

Ubuntu! (ja sam zato što mi jesmo)

(odgovor članu mishkica)
Neposredna veza do poruke: 65
   RE: Rodini ugrizi
26.5.2013 22:46:24   
mishkica

IZVORNA PORUKA: MicoTico


IZVORNA PORUKA: mishkica

Kod moje M je u obliku srca izmedju obrva, zacrveni se kad place, sad malo manje nego prije, a ima nepune 2 god, a iza na vratu ima, gdje pocinje kosa, tu je veci malo, crvenkast je uvijek

I moji su imali na vratu.
Interesantno mi je da je T. to nestalo vrlo brzo, a M ima još uvijek, a 7 joj godina. Znatno bljeđe, ali ima.

Ovaj naprijed mi je simpa, bas kao srce kad se zacrveniuser posted image

_____________________________

M&M

Sreću čine male stvari...

(odgovor članu MicoTico)
Neposredna veza do poruke: 66
   RE: Rodini ugrizi
26.5.2013 22:53:59   
MicoTico
Već sam pisala - kod moje M. je u obliku slva V na čelu, a s obzirom da naše prezime počinje na V, mm se stalno zeza kako ju je obilježio da se zna da je njegova ćerauser posted image

_____________________________

Ubuntu! (ja sam zato što mi jesmo)

(odgovor članu mishkica)
Neposredna veza do poruke: 67
   RE: Rodini ugrizi
26.5.2013 22:58:36   
mishkica
user posted image user posted image user posted image

_____________________________

M&M

Sreću čine male stvari...

(odgovor članu MicoTico)
Neposredna veza do poruke: 68
   RE: Rodini ugrizi
27.5.2013 8:59:52   
Medić*
Moj maleni ima na desnoj ruci, u obliku jagode, srca..malo je izblijedio. Djeca u parkicu misle da mu je to tetovaza kakva user posted image pa on objasnjava da nije, a on dok je bio manji stalno je dirao i pokusavao skinuti :)

_____________________________

Nema vece institucije od roditelja!

(odgovor članu mishkica)
Neposredna veza do poruke: 69
   RE: Rodini ugrizi
27.5.2013 11:27:03   
Daliyah92
Moj isto ima izmedju obrva , onako kao kruzic mali, nepravilan (nije kao sestarom nacrtan user posted image )
Sad se dosta manje vidi nego kad se rodio, tad je bilo crveno i bas se vidjelo. Ja sam znala za rodin ugriz prije poroda, ali kad se rodio cudno mi to nekako bilo pa ja mislila kad su ga vadili da je negdje zapeo user posted image
Ne mislim bas o tome kad ce nestati (ima 11,5 mj.) jer znam da to moze biti i godinama. Jedino ako bi uocila neke promjene, onda bi se zabrinula.

_____________________________

"Dijete uvijek može odraslog naučiti trima stvarima: da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi."

A 16.6.2012. :)
D 14.5.2016. :)

(odgovor članu Medić*)
Neposredna veza do poruke: 70
   RE: Rodini ugrizi
9.6.2013 23:25:49   
helene
I moj sincic se rodio sa rodinim ugrizom ili andjeoskim poljupcem kako negdje to zovu,ima crvenilo na celu,na lijeom kapku i potiljku,nadamo se da ce se povuci vremenom,mada je meni moj sincic najljepsi na svijetu:-) a do sada nismo znali za rodin ugriz,bio je prvo shok,ali smo za ovih mjesec dana vec i zaboravili za to!!!Proci ce!

(odgovor članu Daliyah92)
Neposredna veza do poruke: 71
   RE: Rodini ugrizi
9.4.2014 14:22:23   
sara123
Evo nadjoh odgovor na svoje nedoumiceuser posted image
Moja malena ima crvenilo na desnom kapku i na celu. Pravila sam se da ne primjecujem ali mi bilo tako tesko jer sam mislila da ce joj to ostati zastalno
user posted image
Jos kad pitaju:A stabjojbje ovo? A ni ja ne znamuser posted image
Nisam htjela ni guglati ..rekoh samo cu se nasekirati.

Super hvala Bogu ako je to prolaznouser posted image


(odgovor članu helene)
Neposredna veza do poruke: 72
   RE: Rodini ugrizi
9.4.2014 14:28:53   
MicoTico
IZVORNA PORUKA: sara123

Evo Super hvala Bogu ako je to prolaznouser posted image



M imala na čelu i iza vrata. Na vratu joj je još malo roskasto, na čelu se ni ne vidi, osim kad je ljuta ili kad plače, a ima 8 godina.

_____________________________

Ubuntu! (ja sam zato što mi jesmo)

(odgovor članu sara123)
Neposredna veza do poruke: 73
   RE: Rodini ugrizi
9.4.2014 14:33:00   
Visnja RR
I moja A je imala na kapku oka i iza vrata... ne znam ni kad je nestalo

glupe bapske price kazu da su to "posebna" djeca".... zakljucih da je istina ...posebnao me zahebava user posted image

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu MicoTico)
Neposredna veza do poruke: 74
   RE: Rodini ugrizi
9.4.2014 14:41:31   
sara123
Znaci kad ih huja spopadne..ukaze seuser posted image
Ovo na licu mi je bilo zabrinjavajuce jer ipak je to lice.
Imam jednu rodicu koja ima mladez na lijevoj obrvi..danas ima 25 godina i jos uvijek je tu..ali nije klasicni mladez vec ovako nesto crveno.
Bojala sam se da nije to u pitanju

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 75
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *