|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Bolne bradavice i mastitis
9.12.2008 20:34:53   
amareto
hvala vam cure zaista ste me rasteretile

(odgovor članu Romali)
Neposredna veza do poruke: 76
   RE: Bolne bradavice i mastitis
10.12.2008 0:40:52   
triplemama
amareto ja sam sebi nakapavala par kapi nistatina na bradavicu prije podoja, a Emiru sam čistila tako što obavijem sterilnu gazu oko prsta  i na nju nakapam nekoliko kapi nistatina pa povlačim po jeziku dok ne skinem. Uvijek sam mu na kraju davala da popije 2-3 kapi nistatina jer gljivice idu dalje.

_____________________________

Ko čeka i dočeka NOVI ZAKON O "AS"
Savjetnica za AS udruženja DjeCa

(odgovor članu amareto)
Neposredna veza do poruke: 77
   RE: Bolne bradavice i mastitis
10.12.2008 8:30:41   
bebbe RR
Evo, da se i ja "prijavim" na ovoj temi. Mene zanima, ako mi ko od vas za reci, a vjerujem da zna, koliko vremena traje pije nego sto bradavice "ocvrsnu" i dojenje konacno prestane biti agonija?! Mojoj bebi su juce bile dvije sedmice. Iskljucivo jede moje mlijeko, no ne svaki put direktno iz dojke, jer su mi bradavice kriticne, tako da izmuzam. Sreca je da hoce i flasu i siku. Zanima me ima li sanse da uskoro prestanu pucati po svakom podoju i krvariti. Bas se trudim i rado bih izdrzala dojenje, znam da je to najzdravije za moju mrvicu. Inace, imam tri razlicite kreme kojima mazem, neku tekucinu na bazi aloa vere (First), probala sam i jogurtom mazati i grijati ih lampom )rekla mi jedna Austrijanka da to pomaze) ali za sada nije neke fajde od svega toga... Cak sam se ustelila i kako da joj dam usta sto vise bradavice i oreol, ali opet je nekako uspije izmasakrirati... Izgleda da treba dati vremenu vrijeme. Da li ste i vi imale slicna iskustva ili sam ja preosjetljiva?! Da napomenem - imam veoma, veoma svijetlu put, i pomalene bradavice. Mada, pise da pomalene bradavice obicno nisu razlogom za neuspjesno dojenje.... 

_____________________________

26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav!
25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!

(odgovor članu triplemama)
Neposredna veza do poruke: 78
   RE: Bolne bradavice i mastitis
10.12.2008 8:37:41   
Amrino
bebbe- to ti je sve relativno...Kod mene je sve to trajalo (koliko se sjecam) neke tri sedmice...ma jedno mjesec dok nije sve ono proslo skroz. Jesi li probala koristiti sesirice tj. silikonske bradavice? Misli  da ti je to mnogo bolja varijanta od izmuzanja jer ne postoji ta izdajalica koja moze izvuci mlijeko kao sto to moze beba- a i bradavice treba da se naviknu na bebu...Najvaznije je da ih sto vise zracis- tj. po mogucnosti hodaj gola po kuci user posted image .
Znaci dobro posusis, namazes kremom i na zrak.


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu bebbe RR)
Neposredna veza do poruke: 79
   RE: Bolne bradavice i mastitis
10.12.2008 8:45:06   
bebbe RR
Amarino, probala sam ih u bolnici, jednom, ali me je s njima boljelo jos vise i od tada nisam. Mozda ih ne znam pravilno stavitiuser posted image user posted image user posted image user posted image Pa jos mi nije jasno kako beba moze jesti kroz njih, kada su puno duze od mojih bradavicauser posted image user posted image user posted image user posted image Sada te vjerovatno pitam gluposti, ali niti znam, niti imam koga pitati. A da nazovem mamu u Sarajevo i objasnim joj da mi obje dojke svaki dan krvare strah me infarkt bi dobila, pa sutim i trpim, kada sam vec ovako daleko. Pedijatar mi je rekao (kada je vidio bradavice) da je stavljam po pet minuta na svaku, ne duze, i da joj onda dajem nadohranu. Ali, meni se to da nadohranom ne svidja... Majcino mlijeko je ipak najbolje, to znaju i ptice na grani... 

_____________________________

26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav!
25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 80
   RE: Bolne bradavice i mastitis
10.12.2008 11:09:44   
Anoniman
Znam kroz sta prolazis. Probaj dok ne dojis namazat nekom kremom za brze zamladjivanje ili neka, zaboravila sam kako se zvala ona moja, i onda staviti avent kapice, koje se ne lijepe za grudi i ne daju da se potkosulja zalijepi za bradavice i brze zamladi tako. Ja sam dva puta imala taj problem i drugi put mi je to pomoglo, a prvi nisam znala. Sjetila sam se, krema se zove purelan. A te skoljke aventove ti i prikupljaju mlijeko. Znaci s njima ne mozes dojit, a kad dojis stavi te skoljke silikonske. Zelim ti srecu, znam kako to boli.

(odgovor članu bebbe RR)
  Neposredna veza do poruke: 81
   RE: Bolne bradavice i mastitis
10.12.2008 11:14:47   
boogy woogy
Ja ti samo mogu reci SILIKONSKE BRADAVICE!! Meni su one bile spas, jer je i mene moja beba masakrirala. Mozda te sil. bradavice u bolnici nisu bile dobre. Ja sam koristila AVANT-ove. Meni su tek nakon 2 mj. ocvrsnule bradavice a moj sin je ko' barakudauser posted image user posted image i sada se zalijece na sisu ko' da ce je cijelu pojesti!user posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 82
   RE: Bolne bradavice i mastitis
10.12.2008 12:02:50   
mišur
I ja preporučujem silikonske bradavice!!!!
Svaka čast onome ko ih je izmislio, ne znam kako bih uspjela dojiti bez njih!
Meni je trebalo neka 2 mjeseca da mi se bradavice oporave, a kad je Luka imao tačno 3 mjeseca, tek sam ih onda skinula i počela ga normalno dojiti!

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 83
   RE: Bolne bradavice i mastitis
10.12.2008 12:27:20   
Amrino
bebbe- doktora ne slusaj al ni pod razno! Nadohrana je najveci neprijatelj dojenja a kako vidim ti zelis da dojis svoju bebu. Znam draga da su to muke- vjeruj mi da je skoro svaka dojilja prosla kroz isto...Samo polako- i proci ce to. Ovo ti je sada najteze- ali kada si ovoliko izdrzala mozes jos malo- a poslije- samo uzivanje!
Sto se silikonskih bradavica tice- proizvode se, koliko znam, u tri velicine. Kako imas male bradavice- mislim da tebi trebaju najmanje tj. "S". Takodje bih ti preporucila da kupis i ove skoljkice o kojima prica Maida28- meni su takodje pomogle. Zovu se "sesirici za formiranje bradavica". I jedno i drugo imas od Aventa, Medele...mozda jos nekih proizvodjaca. Bradavice uvijek poslije podoja namazi svojim mlijekom i pusti da se osusi a onda preko toga stavi kremu. Mnogim zenama pomaze i mazanje AD kapima- pa probaj i to. Najvaznije je da zracis sike- pa kad god si sama u kuci- hodaj gola, a kada ti neko ima koristi ove skoljkice. Bebe su sada non- stop na siki pa teze i zacjeljuje...ali vremenom ce se to regulisati i bit ce sve bolje...
Sad odmah zovi muza neka ti kupi silikonske bradavice i spasi te muka.
Sretno draga- i tu smo da ti pomognemo. Ne ustrucavaj se da pitas bilo sta!
Majcino mlijeko je najbolja hrana za bebe i sve te muke ce se isplatiti - a vrlo brzo neces se ni sjecati te boli vjeuj mi!
Ljubi bebu!

(P.S kada te bas bole bradavice a bude vrijeme za podoj- drzi kockicu leda par minuta na bradavici da utrne- bit ce ti lakse)


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu mišur)
Neposredna veza do poruke: 84
   RE: Bolne bradavice i mastitis
10.12.2008 13:02:00   
saso
Slazem se sa Amrino RR, ja i danas dojim bebu preko tih bradavica a bebi je dva ipo mjeseca.Nas su spasile,da nije njih bilo mozda bi presli na dohranu jer su mi bradavice na pocetku bile katastrofa.Nista nije pomagalo,ni purelan,ni led ma bas nista a sve sam probala.
Probaj njih ja vjerujem da se neces pokajati

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 85
   RE: Bolne bradavice i mastitis
10.12.2008 13:40:29   
triplemama
Super lijek za bradavice su košpe od Dunje koje se izvade, malo zgnječe i stave u mlaku vodu samo da ih potopi. Nakon 12 h od toga se stvori kao gel i time se mažu bradavice. 
Nama je pomoglo to i one školjkice koje daju bradavicama vazduha kada smo zaglavili u bolnici nakon 3 flašice dohrane (koje sam mu dala zbog mojih krvavih bradavica) sa preosjetljivošću na proteine kravljeg mlijeka.


_____________________________

Ko čeka i dočeka NOVI ZAKON O "AS"
Savjetnica za AS udruženja DjeCa

(odgovor članu saso)
Neposredna veza do poruke: 86
   RE: Bolne bradavice i mastitis
10.12.2008 14:03:22   
bebbe RR
Super ste vi, drage moje. Hvala vam puno. Pokusacu sutra kupiti te silikonske bradavice, ovdje se daju naci aventovi proizvodi, a danas, nazalost, ne mogu jer je sve zatvoreno zbog praznika. Hvala vam za podrsku. I meni se cini najgluplje na svijetu odustati od dojenja, ucinicu sve sto mogu da izdrzim i iskreno se nadam da ce mi uspjeti, jer valjda je najgorih 15 dana za nama. Od sutra, kada kupim te bradavice, gledacu da izbjegavam pumpanje, osim kada moram, jer kako mi rekoste, bebara bolje povuce. hvala vam puno na vasim savjetima i iskustvima, drage moje. Lakse je covjeku kada cuje druge, pa vidi da je sve to normalno i da ce, akobogda, proci. Ljubim vas. 

_____________________________

26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav!
25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!

(odgovor članu triplemama)
Neposredna veza do poruke: 87
   RE: Bolne bradavice i mastitis
10.12.2008 14:13:58   
mišur
Bebbe,
budi uporna i istrpi još malo bol...Proći će i moći ćeš uživati u dojenju sa svojom bebom!

Da je meni neko rekao na početku kad se Luka rodio da će mi dojenje jednog dana biti uživanje i da će mi to biti najljepši trenuci sa mojim dječakom, ne bih mu nikad vjerovala, jer je to za mene bila nepodnošljiva muka svaki put kad bi beban dojio.
Trebalo je vremena, kao što će i tebi trebati, da sike i bradavice očvrsnu, i onda se riješi silikonskih bradavica i uživaj sa svojom bebom...user posted image

(odgovor članu bebbe RR)
Neposredna veza do poruke: 88
   RE: Bolne bradavice i mastitis
10.12.2008 14:26:26   
boogy woogy
Potpisujem Misur. I ja beskrajno uzivam danas u dojenju, a nekad sam vriskala od bola. Mi punimo skoro godinu dana, danas sam se vratila na posao a jos nemam namjeru prestati dojiti....tracala sam kuci svom malom sisavcu da podam mlijekouser posted image

(odgovor članu mišur)
Neposredna veza do poruke: 89
   RE: Bolne bradavice i mastitis
10.12.2008 17:51:36   
amareto
ja samo da  se pohvalim kupila sam nistatin i kao da djeluje bolje mi je malo samo me zanima koliko puta na dan ga koristiti i koliko kapi i jos nesto da li da mazem sjetetu jezik jer mu je bijel ili samo sebi da kapam na bradavice prije podoja

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 90
   RE: Bolne bradavice i mastitis
10.12.2008 18:37:57   
Amrino
Ja sam ga koristila, koliko se sjecam, prije svakog podoja (procitaj u uputstvu za svaki slucaj) a stavljala sam ga samo sebi na bradavice jer kada dijete doji samo sebi nanese na jezik. Mozes i mazati gazom ako mislis da treba. Vazno je samo da terapiju odradis do kraja tj. koristi i nakon sto ti bude lakse da bi ubila gljivice 100 %. Procitaj- ali mislim da treba koristiti 10- 15 dana.

_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu amareto)
Neposredna veza do poruke: 91
   RE: Bolne bradavice i mastitis
10.12.2008 18:40:33   
Amrino
Joj nesto- zaboravila sam napisati da bi ti bi trebala jedno vrijeme izbaciti mlijeko, mlijecne proizvode i slatko iz ishrane- jer to pogoduje razvoju gljivica. Nosi samo pamucni ves- sto vise zraci bradavice- i ako koristis one tufere za dojilje- sto cesce ih mijenjaj. Sjetim li se jos necega javit cu ti.

_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 92
   RE: Bolne bradavice i mastitis
10.12.2008 19:35:58   
amareto
hvala ti amrino za ove savjete zaista pomazu

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 93
   RE: Bolne bradavice i mastitis
3.2.2009 19:41:57   
neki
Evo tek sam nasla vremena da malo vise procitam o dojenju...Ja svoju bebu vec neki period hranim uz pomoc silikonskih bradavica,jer su me uzasno bolile i grudi(vec sad me ne bole) a pogotovo bradavice,i to citavo vrijeme dok beba dojiuser posted image user posted image user posted image Sad je lakse,ali samo sa lijevom bradavicom,dok desna boli i preko ove silikonske bradavice...Stvarno sam smorena i vise ne znam sta da radimuser posted image user posted image user posted image Imam mlijeka,mada mi je patronazna juce rekla da dohranjujem bebu,jer ona ima osjecaj da ne dobiva na tezini,a ja nisam za dohranu nikako...Please help meuser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu amareto)
Neposredna veza do poruke: 94
   RE: Bolne bradavice i mastitis
4.2.2009 1:26:37   
MELLI
Koliko je beba dobila na težini?Mininmum je 600 grama,ali moja Hanna je prvi mjesec dobila 300gr.Mlijeko mi je isto tako lilo,ali opet nedovoljnouser posted image .
Može li biti da ti ne isprazni dojku do kraja(na kraju je mlijeko puno masnije).
Meni su takođe predlagali dohranu,zbog čega mi se količina mlijeka počela smanjivati(zakon ponude i potražnje)
U svakom slučaju tvoja beba-tvoja odluka,ali ja bih sačekala još neko vrijeme prije nego uvedem dohranu.Ako se i odlučiš moj savjet,uvijek prvo podoji,pa ponudi i drugu dojku,a tek onda dohranu.

Što se bolnih grudi tiče,imaš gore puno korisnih savjeta pa ih iskoristi.Najbitnije ti je bebu pravilno postaviti na grudi,da ustima uhvati ne samo bradavicu,nego i dio oko nje.Maži se svojim mlijekom i ostavljaj grudi da se suše na zraku.
Budi uporna, jer samo ćeš tako prevazići ove početničke teškoće.
Želim ti puno srećeuser posted image

(odgovor članu neki)
Neposredna veza do poruke: 95
   RE: Bolne bradavice i mastitis
4.2.2009 7:39:50   
merima_s
Ja sam bila u istoj dilemi, cak sam jednom i otpakovala kutiju adaptiranog mlijeka ali sam fala Bogu odustala. Samo budi uporna. Moja mala je prvi mjesec dobila 500 g, sto je prema knjigama bilo OK(10 do 20% od porodjajne tezine) , ali sve druge bebe su dobivale po 1000 g pa sam ja sebi umislila da je to premalo. A vec drugi mjesec je dobila 1,5 kg, napredovala je i vise nego sto treba. I danas dan, 19. mjesec, jos dojimo.
A sto se tice bradavica, meni su se obje raspukle user posted image . Svako dojenje bilo je uzasno bolno, malena je prvo krv dojila pa onda mlijeko. user posted image A na zalost za slikone nije htjela da cuje. Nakon sto sam probala razne recepte najvise mi je pomogla Purelan 100 krema. Nakon dan dva rane su pocele zarastati user posted image user posted image user posted image user posted image Niko nije bio sretniji od mene tada.
Zato naoruzaj se strpljenjem. Ako ti beba dobiva dovoljno na tezini onda nema razloga za brigu.
Sretno


_____________________________

Mamino srce kuca samo za vas dvoje....moje sve H&H

(odgovor članu neki)
Neposredna veza do poruke: 96
   RE: Bolne bradavice i mastitis
4.2.2009 20:28:50   
neki
Hvala vam na podrsci...Sutra odoh da ga pedijatar pregleda,pa da vidim sta ce mi reci...Danas nam je 17 dana,tako da i nismo mogli bas puno dobiti na teziniuser posted image Ali cu ja itekako biti uporna i ne mislim mu uopste davati dohranu.Jos jednom puno vam hvalauser posted image

(odgovor članu merima_s)
Neposredna veza do poruke: 97
   RE: Bolne bradavice i mastitis
5.2.2009 15:38:52   
neki
Evo mene...Bili smo danas na pregledu i toliko sam se nasekirala user posted image user posted image user posted image Moja dusha ima 3360kg,na porodu je imao 3350,a dva dana kasnije,tj. na otpusnici 20.01. je imao 3270kg.Jos me doktorica napalakako sam ja za to kriva i sto dijete ne hranim svako sat vremena,umjesto svako dva satauser posted image user posted image user posted image On je meni masallah miran preko dana,lijepo mi spava,uredne stolice,samo sto navece zeza,tj.place do 3,4 sata ujutro,mada ga i dalje hranim svako dva sata,a ove j..... bradavice nikako da dodju sebi.Ali ja se borim i dalje,a maleni ne dobiva na tezini,zene upomocuser posted image Toliko sam nasekirana,da ne znam sta cu viseuser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu neki)
Neposredna veza do poruke: 98
   RE: Bolne bradavice i mastitis
5.2.2009 15:55:41   
makana
eh mila baš mi je žao i što se to dešava i što se sekiraš, ali najbitnije je da je bebac dobro, tj. da je kako kažeš miran preko dana, pretpostavljam da je zadovoljan jer bi plakao da mu nešto fali, stolica uredna, a to po noći što plače mogu biti i grčevi koji mu se tada jave, neka djeca plaču predveče neka po danu a naveče su mirna, dakle sve je individualno, to što te dr napada kao prvo nemoj više dozvoliti da ti se tako obraća, ona je tu da POMOGNE TEBI, ne da NAPADA, pa šta ako ga hraniš svako dva sata, preporučuju tri sata, a neki kad god dijete zatraži, ja sam imala problem zbog čestog hranjenja dijete povraćalo ključevima, smiri se, odmori se, ali ovo ti ozbiljno govorim, ako treba nek ti neko malo pričuva bebca a ti izađi prošetaj desetak minuta, raščisti sve u glavi jer ti si sa svojim djetetom 24 sata i nema ko da ti šta truni posebno neko ko tvoje dijete vidi pet minuta ma kako stručan bio
smiri se, umiri se, dobro jedi, pij tečnosti i sa mlijekom će biti sve ok, a to je najbitnije jer tek tada imaš oružje u rukama kojim pomažeš djetetu
koliko znam svaka beba izgubi na kilaži kad izađe iz porodilišta
ne vidim potrebu da ga češće hraniš jer i ono što pojede ne može da svari tako brzo da bi primio novu porciju, ali ako ti se učini da ćeš nešto postići i poboljšati ti i uradi tako, nudi mu da jede kad god hoće pa i svako sat vremena
sretno i nemoj se sekirati 

< Poruku je uredio makana -- 5.2.2009 15:58:02 >


_____________________________

strpljen - spasen

(odgovor članu neki)
Neposredna veza do poruke: 99
   RE: Bolne bradavice i mastitis
5.2.2009 16:05:09   
makana
uh tek sam vidjela prethodne postove, podržavam te to za dohranu, pa bože moj tek se beba privikava na sve i zaista ne može dobiti za tako kratko nešto puno na težini, kod bolnih bradavica važi samo pravilo strpljen spašen, na žalost mene su boljele više od mjesec dana, ragade, pucanje i sve ostalo što ide uz to, tvoj bebac će akbgd sam da uspostavi ritam i potrebnu količinu mlijeka, dajte jedno drugom šansu i vjerujte jedno drugom, prošli ste devet mjeseci i porod i dovoljno ste jaki i za ovo iskušenje
još jednom želim da ti kažem da te potpuno podržavam i želim ti da sve to veoma brzo bude iza tebe
a samo još ovo, svaki pregled kod dr, ako dozvoliš sebi da tako utiču na tebe, biće nova sekiracija, nisu oni svemoćni i ne znaju oni sve, nisu rendgeni, prođe im svašta nešto, tako da od njih uzimaj i primjenjuj savjete koji će ti pomoći a za koje sama vidiš i ocijeniš da su niđe veze - kao da ih nisi ni čula


_____________________________

strpljen - spasen

(odgovor članu neki)
Neposredna veza do poruke: 100
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *