|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Aditivi u ishrani bebe
16.1.2009 10:04:00   
Gigana
IZVORNA PORUKA: hanabanana

IZVORNA PORUKA: Gigana

koje je jedne prilike bukvalno zaslinilo nad ćevapima čovjeka koji ih je jeo da je mene prosto bilo stid, nisam mogla da vjerujem da je on toliko bio željan tih ćevapa, da ste samo vidjele kako su mu se zjenice raširile i oči zasjale kad mu je njegov tata krišom kupio peticu da pojede uz obećanje da to ne govori mami).


Gigana, postoje djeca koja ne smiju jesti što i druga djeca...djeca sa celijakijom, djeca asmatičari, djeca dijabetičari...ja vjerujem da njihovi roditelji nadju način da im objasne zašto nešto ne smiju jesti.
Bilo bi strašno kada bi i oni reagovali na način: a šta ću mu reći ako me pita zašto to ne smije jesti!
Takvi roditelji, kao i svi uostalom, znaju ili bi trebali znati kako da se postave.

Što se tiče primjera iz priče, meni je prestrašno ovo što otac radi. Daleko od toga da mislim da je majka iz ove priče u pravu. Ali otac čini puno više "zla" svome djetetu. Zašto? Uči ga opasnim stvarima:
- uči ga da je uredu nešto kriti od mame
- uči ga da je uredu lagati 
- svojim postupkom mu daje primjer kako zaobići poteškoću.

Mislim da je otac iz ove priče trebao sa svojom ženom da dogovori stavove glede odgoja i ishrane vlastita djeteta.



Dijete koje sam navela nema nikakvu bolest, osim želje da se dobro najede.  Problem je u tome što mu je mater toliko opterećena i isfrustirana "zdravom hranom" da je apsolutno isključiva u tome i nema ama baš nikakvog razloga koji bi mu navela zašto to ne smije ponekad jesti, jer takav razlog i ne postoji.  Otac je toga vrlo svjestan i zato je malom na kraju i kupio porciju ćevapa, jer majka provodi teror i nad ocem, a ne samo nad djecom.  Ja ne ulazim u njihove porodične dogovore oko odgoja, niti me to interesuje, ovo sam navala samo kao primjer isključivosti u nečemu, što lično smatram bolesnim, odnosno ja to vidim kao liječenje svojih frustracija na djetetu.

Dakle, smatram da je super kad majka vodi računa o ishrani svoje djece, ali opet napominjem sve u granicama normalnog, dakle konkretno, u ovom primjeru, ne vidim nikakav razlog zbog kojeg bi pet ćevapa izazvalo toliku štetnost kod bilo koga.  Da je tako, dosad bi većina nas koji jedemo ćevape pomrli od silnih "tajnih sastojaka" i sode bikarbone u njima.  Ali, kao što i sama reče, to je druga tema.


_____________________________

Vedo 2007.g. i
Esma 2012.g.

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 51
   RE: Aditivi u ishrani bebe
16.1.2009 10:11:13   
nikka
A ja mislila da se ovdje piše uglavnom o izbjegavanju hrane sa štetnim aditivima i o upozorenjima na isteuser posted image
Ja bi bila jako zahvalna kada bi neka majka koja zna nešto više o tome napravila kratki spisak onih najopasnijih sa objašnjenjima,hvalauser posted image
Ja se trudim da jedemo zdravo ,imamo svoj vrt koji se gnoji domaćim stajskim gnojivom,ničim netretiramo povrće niti voće,od toga dosta napravimo zimnice i zaledimo svježe.
Jaja kupujem domaća kao i meso od susjeda čije se životinje hrane hranom koju su oni proizveli.
Sigurna sam da ste nekada uporedili domaće i jaje sa farme-jednostavno neusporedivo.
I ja kupujem hranu u trgovini ali nikada konzerviranu ili juhu iz vrećice, uglavnom zaleđenu ili svježu a začine koristim  umjereno vegetu,sol.
Slatkiše kupujemo ali vrlo umjereno ih konzumiramo,kada se moj sin najede domaćih krofni ili štrudle nepada mu napamet čokolada.
Zanimaju me aditivi u onim čokoladnim šarenim bombonicama,kako ih je mali dobivao u paketićima baš ih je zavolio i često tražiuser posted image

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 52
   RE: Aditivi u ishrani bebe
16.1.2009 10:13:34   
ElmaB
IZVORNA PORUKA: mama alma

Kad forum bude društvo jednog lica, možda ti tako i bude, a do tada svako ima pravo da iznosi svoje stavove. Tebi se možda ne sviđaju moji stavovi, meni stvoji i slično, ali činjenica je da svaka majka želi svome djetetu najbolje i to je najbitnije. Stavovi, komentari različiti, opet ponavljam su dobri, jer ne bi valjalo da smo svi isti.

Izvinjavam se ako se nekao našao uvrijeđen, mada mislim da nema mjesta za takvo nešto.


S ovim se u potpunosti slazem!!!

A, sada jedno pitanje BOOGY WOOGY? Da li si ti ikada pojela neki kolac u slasticarni koji je imao neku zutu boju, ili na torti neki cvjetici koji onako simpaticno izgledaju, a uvijek su u bojama? Jesi, vjerovatno, i nista ti nije bilo!
Ne vidim razloga da kritikujes sve ostale koji se ne slazu s tobom. Dopusti i drugima da iznesu svoje misljenje. A, ovo za cevape ne bih komentarisala. Van svake mi je pameti da dijete ne proba cevape. Na kraju krajeva, kada budu u skoli, pa na velikom odmoru, sve se bojim da ce te pitati da li da pojede hot dog, hamburger ili nesto slicno sto ce njegova raja jesti! Prema tome, ne vidim razloga za toliku paniku!!!!


_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.


(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 53
   RE: Aditivi u ishrani bebe
16.1.2009 10:17:41   
andji
A, ovo za cevape ne bih komentarisala. Van svake mi je pameti da dijete ne proba cevape. Na kraju krajeva, kada budu u skoli, pa na velikom odmoru, sve se bojim da ce te pitati da li da pojede hot dog, hamburger ili nesto slicno sto ce njegova raja jesti

Potpisujem,djeca koja su držana pod 'staklenim zvonom' budu još gora od onih koji su slobodniji,ili budu na svoju ruku izvajaju se iz mase pa ih niko ne voli i svi ih gledaju čudno!


_____________________________

E ne trebate više glasati ni na jednom takmičenju,konačno,zar ne???!

(odgovor članu ElmaB)
Neposredna veza do poruke: 54
   RE: Aditivi u ishrani bebe
16.1.2009 10:25:02   
ElmaB
I ne samo to Andji, iz masu primjera znam, da djecakoja se vise cuvaju, paze i trudis da im u svemu "ugodis" uvijek su bolesnija i osjetljivija od ovih drugih! Ziva istina!!!!

_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.


(odgovor članu andji)
Neposredna veza do poruke: 55
   RE: Aditivi u ishrani bebe
16.1.2009 10:25:03   
Blue rose RR
IZVORNA PORUKA: nikka
Ja bi bila jako zahvalna kada bi neka majka koja zna nešto više o tome napravila kratki spisak onih najopasnijih sa objašnjenjima,hvalauser posted image  



Slažem se sa konstatacijom.
Da tema je imala svoj konstruktivan efekat, je dokaz da pokušavam od jučer da nađem spisak, ili makar odokativan pogled stručnih lica, koji bi iznijeli određene proizvode, bilo prehrambene bilo kozmetičke, koji u sebi imaju date negativne aditive.
Ali slabo.
A što se tiče razmjene mišljenja, koji odstupaju jedni od drugih, moram podsjetiti i sebe vrlo često, da na svakom forumum, na svakoj diskusiji u realnom žiotu između dvije i više osobe, a ne između 6200 žena na RR-u, MORA doći do razmimoilaženja.
Meni bi bilo čudno kada bi smo svi ovdje podržavali nečiji stav.


_____________________________

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

(odgovor članu nikka)
Neposredna veza do poruke: 56
   RE: Aditivi u ishrani bebe
16.1.2009 10:29:56   
andji
A što se tiče razmjene mišljenja, koji odstupaju jedni od drugih, moram podsjetiti i sebe vrlo često, da na svakom forumum, na svakoj diskusiji u realnom žiotu između dvije i više osobe, a ne između 6200 žena na RR-u, MORA doći do razmimoilaženja.
Meni bi bilo čudno kada bi smo svi ovdje podržavali nečiji stav.

Slažem se MeriamAmina,svako ima svoje mišljenje,svoj stav,svoja lićna iskustva ili iskustva iz bliže okoline....pa na osnovu toga i piše post,a ima ih brate i koji tvrde nešto a ne mogu to potkrepiti situacijama iz stvarnog života...Da me neko ne bi razumio pogrešno,nikog niam imenovala....ali lično za mene je samo vjerodostojno i priznajem,ono što je iz stvarnog života,i odraz iskustva pojedinca


_____________________________

E ne trebate više glasati ni na jednom takmičenju,konačno,zar ne???!

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 57
   RE: Aditivi u ishrani bebe
16.1.2009 10:30:35   
Gigana
ma moje je mišljenje samo da ne treba pretjerivati ni u čemu, niti praviti bauk od nečega što je bezazleno.
Pa ljudi moji, imamo djecu, a ne male robote koje ćemo maltretirati kako je nama ćejf.  Slažem se da ih moramo naučiti zdravim prehrambenim navikama i ja to već odavno pokušavam i trudim se, ali sam svjesna da ne mogu i neću bježati od svega ostalog što se ne tretira kao "zdrava hrana".
Ako imam priliku da nabavim domaći paradajz, krompir, mrkvu i sl. koji su uzgojeni bez pesticida i drugih otrova, meso, sir, kajmak, mlijeko itd., naravno da ću kupiti takvo nešto i dati svom djetetu da jede.
Danas je toliko aditiva u svemu, da čovjek jednostavno teško može pobjeći od njih.
Kao što sam već pisala, mogu zapamtiti nekoliko njih i nastojati ih izbjegavati prilikom kupovine namirnica, ali ne mogu izbjeći sve.
Da živim na selu, imala bi vremena praviti domaće marmelade, hljebove, štrudle, sireve, pavlaku, grijati se na drva, udisati svjež vazduh, imati dobro meso, itd. 
Nažalost, ne živim na selu, živim u gradu, radim 8,5 sati svaki dan, vikend mi je slobodan, nastojim se uklopiti u svakodnevnicu i biti najbolja majka na svijetu svom djetetu, pa makar to značilo da ću mu namazati krišku eurokrema, a ne džema, i da ćemo subotom sve troje otići na desetku ili peticu s lukom i super se provesti.


_____________________________

Vedo 2007.g. i
Esma 2012.g.

(odgovor članu andji)
Neposredna veza do poruke: 58
   RE: Aditivi u ishrani bebe
16.1.2009 10:33:11   
andji
Gigana svaka čast!!!Slažem se u potpunosti,od riječi do riječi

_____________________________

E ne trebate više glasati ni na jednom takmičenju,konačno,zar ne???!

(odgovor članu Gigana)
Neposredna veza do poruke: 59
   RE: Aditivi u ishrani bebe
16.1.2009 10:38:01   
M kao Mama
Gihana, apsolutno si u pravu, današnji život i tempo života je tako brz, jednostavno melje, ja odem u mrak, dođem u mrak s posla i vrijeme koje imam želim provesti sa svojim djetetom, mužem na najbolji mogući način, ne mislim da je grijeh pojesti picu, ćevape i slično. Ja danas imam 27 godina, u ratu sam imala 10, pa naviše, ostala sam svega i svageča željna. I ne želim sebe, a ni svoje dijete da patim. Kako Elma reće, mogu ja sad upravljati njom i davati joj da jede ono što ja mislim da je ispravno, ali Bogami kad malo odraste, ne vjerujem da ću 24 sata imati kontrolu nad njenim svim postupcima.

(odgovor članu andji)
Neposredna veza do poruke: 60
   RE: Aditivi u ishrani bebe
16.1.2009 10:38:20   
Gigana
Hvala ti andji što se slažeš sa mnom.  Još sam zaboravila reći da je moj savjet svim majkama da budu opuštenije što je moguće više kad su u pitanju njihova djeca.  Tako će svi imati više koristi.

_____________________________

Vedo 2007.g. i
Esma 2012.g.

(odgovor članu andji)
Neposredna veza do poruke: 61
   RE: Aditivi u ishrani bebe
16.1.2009 10:53:37   
hanabanana
Znači da majke koje vode računa o ishrani svoga djeteta nisu opuštene?!
Ja se smatram jako opuštenim roditeljom, bez obzira na to što nedam svojoj kćeri da jede paštetu, majonezu, cips...

Iako nema veze s temom, pa molim Amrino da poslije obriše ovaj moj post, moram reagovati na nešto što se iznosi kao fakt: djeca će gledati kao čudo u dijete koje ne jede hotdog ili hambureger...biće ismijavano...
Da, to se može desiti, ali razlog tomu je pogrešan odgoj djece koja ismijavaju dijete. I sa mnom u osnovnu školu su išla djeca koja su ismijavala rome, ili ona koja su ih izbjegavala...čak i ona koja su bježala od gluhonijeme djevojčice.
Nisu ta djeca tomu kriva, krivi su roditelji koji su ih odgojili tako da sve što je drugačije i različito odmah je loše, krivo, i plodno tlo za ismijavanje i šikaniranje.
Mene moji nisu tako učili...mene su učili da su svi ljudi isti. Na vrijeme su mi pokazali, a mogli su mi i priuštiti da otputuje pa na primjerima učim, da ima žutih i crnih ljudi, da ja nisam ništa bolja ni lošija od njih. Učili su me da moram poštovati razlike.
Tako se isto moja Hana ne boji roma ( koliko puta ste čuli: odvest će te cigani ako ne budeš slušao/la?? ), zna i da ti maleni nisu krivi što prose po raskrsnicama, zna i zašto su u kontejnerima, i zna da su i to djeca baš kao i ona.

(odgovor članu Gigana)
Neposredna veza do poruke: 62
   RE: Aditivi u ishrani bebe
16.1.2009 10:54:36   
boogy woogy
1. Ja ne dozivljavam ovo licno jer da dozivljavam ne bih dolazila na forum.
2. Ja sam samo konstatovala da smo se udaljili od teme i da vasi stavovi ovdje nisu vezani za temu. 
3. Imam dojam da neke forumasice povrsno citaju temu a jedva cekaju da iznesu svoje misljenje pa makar ono nemalo veze sa temom samo da dokazu da je neko blesav i opterecen.
4. Na pocetku teme sam izlozila sve linkove sa informacijama pa ko zeli da se informise, bujrum. Andji, imas na prvoj str. 10 linkova i dva filma jer smatram da imaju veci kredibilitet nego da ti pisem o svojoj komsinici ili tetki ("ali lično za mene je samo vjerodostojno i priznajem,ono što je iz stvarnog života,i odraz iskustva pojedinc")

(odgovor članu Gigana)
Neposredna veza do poruke: 63
   RE: Aditivi u ishrani bebe
16.1.2009 11:00:11   
andji
nemam namjeru se ganjati i dokazivati ovdje po temi,niti ulaziti u diskusije sa već nekima,sa kojima,sam odavno završila....mislim da pripadam većini istomišljenika što se tiče ove teme,pa taman ja bila i jedna od tetaka i komšinica....lijep pozdrav od Dijane

_____________________________

E ne trebate više glasati ni na jednom takmičenju,konačno,zar ne???!

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 64
   RE: Aditivi u ishrani bebe
16.1.2009 11:00:47   
boogy woogy
Eh da, ako vas bas zanima moje licno iskustvo, kao sto neke od vas znate ja radim u prosvjeti, jedan od problema naseg drustva je to sto se upravo ne kontrolise sta djeca u skolama i vrticima jedu. Cuveni kuhar Jamy Oliver jer sproveo mnoga istrazivanja i dokazao da ishrana djece utice na njihov mentalni i psihicki razvoj te je napisao knjige i knjige o tome sta i kako treba djeca da jedu u skolama i suradjuje sa Britanskim ministarstvom za obrazovanje. Ja sam kroz svoj licni rad primjetila da djeca u skolama imaju SAMO na raspolaganju cipseve, kole, parizer itd. i vjeruj te mi, ovo govorim iz iskustva, djeca prije i NAKON velikog odmora pokazuju znatno manje nivoe koncentracije i mogucnosti za pamcenje. Puno su manje kooperativna i pojedinci su cak agresivniji nakon popijene flase od pola litra kole, kesice cipsa i gumenih bombona koje naguraju u sebe za 20 min., koliko traje veliki odmor!

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 65
   RE: Aditivi u ishrani bebe
16.1.2009 11:03:41   
boogy woogy
IZVORNA PORUKA: andji

...niti ulaziti u diskusije sa već nekima,sa kojima,sam odavno završila....

user posted image Zar smo ista zapocinjale? Nije mi jasan tvoj post.

(odgovor članu andji)
Neposredna veza do poruke: 66
   RE: Aditivi u ishrani bebe
16.1.2009 11:03:55   
Gigana
IZVORNA PORUKA: hanabanana

Znači da majke koje vode računa o ishrani svoga djeteta nisu opuštene?!
Ja se smatram jako opuštenim roditeljom, bez obzira na to što nedam svojoj kćeri da jede paštetu, majonezu, cips...





Iako nema veze s temom, pa molim Amrino da poslije obriše ovaj moj post, moram reagovati na nešto što se iznosi kao fakt: djeca će gledati kao čudo u dijete koje ne jede hotdog ili hambureger...biće ismijavano...
Da, to se može desiti, ali razlog tomu je pogrešan odgoj djece koja ismijavaju dijete. I sa mnom u osnovnu školu su išla djeca koja su ismijavala rome, ili ona koja su ih izbjegavala...čak i ona koja su bježala od gluhonijeme djevojčice.
Nisu ta djeca tomu kriva, krivi su roditelji koji su ih odgojili tako da sve što je drugačije i različito odmah je loše, krivo, i plodno tlo za ismijavanje i šikaniranje.
Mene moji nisu tako učili...mene su učili da su svi ljudi isti. Na vrijeme su mi pokazali, a mogli su mi i priuštiti da otputuje pa na primjerima učim, da ima žutih i crnih ljudi, da ja nisam ništa bolja ni lošija od njih. Učili su me da moram poštovati razlike.
Tako se isto moja Hana ne boji roma ( koliko puta ste čuli: odvest će te cigani ako ne budeš slušao/la?? ), zna i da ti maleni nisu krivi što prose po raskrsnicama, zna i zašto su u kontejnerima, i zna da su i to djeca baš kao i ona.


Ne znači da majke koje vode računa o ishrani svoje djece nisu opuštene.  Znači nešto drugo, ali mi je mrsko objašnjavati, pa se nemojte ljutiti.

A što se tiče drugog dijela tvog posta, mogu samo reći da su i mene moji učili isto ovako, možda su nam se roditelji i poznavali. Sve je do roditelja i tu se apsolutno slažemo.


_____________________________

Vedo 2007.g. i
Esma 2012.g.

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 67
   RE: Aditivi u ishrani bebe
16.1.2009 11:03:59   
M kao Mama
Opet ja malo od teme, mislim da su djeca agresivna jer su bijesna, roditelje gule jer zaboga svi moraju imati komp.mobitel, pjel, dobru garderobu, markirane parike i slično. Ne vjerujem da su objesni zbog hrane.

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 68
   RE: Aditivi u ishrani bebe
16.1.2009 11:05:36   
M kao Mama
Izvinjavam se na greškama, kucam brzi i ne pregledam post, mislila sam na patike i plej stejšn, mislim na djecu koja su 2, 3 razred osnovne škole. Ali, to je demokracija, želimo biti Amerika i zapad, pa bujrum.

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 69
   RE: Aditivi u ishrani bebe
16.1.2009 11:12:16   
boogy woogy
Hiperaktivnost i značajno smanjenje kvocijenta inteligencije za pet bodova kod djece, konkretna je posljedica utjecaja šest prehrambenih aditiva, odnosno umjetnih bojila koja se najčešće nalaze u slatkišima i bezalkoholnim pićima dostupnima i na policama u našim trgovinama.

Vjeruj mi, isto dijete se drugacije ponasa na 2. casu i 5. nakon velikog odmora.

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 70
   RE: Aditivi u ishrani bebe
16.1.2009 11:13:00   
ElmaB
A, sta Hanabanana, ako tvoje dijete pozeli pojesti nesto od "nezdrave" hrane? Ili ako ga drugariuca ili drug ponudi sa cipsom, sendvicem ili necim slicnim? Mislis, da ce se lijepo osjecati sto ce morati reci: Meni mama ne da da ja ovo jedem!". 
Ne znam, u pravu si sto kazes da je stvar odgoja, ali ti ne mozes uticati na drugu djecu i njihove roditelje. Ako ce sva djeca "buljuti" u moje dijete jer ono od kuce nosi, "zdravu" hranu, ja necu to dozvoliti. Narvno da cu dopustiti da pojede i hambrurger, i majonezu i cips i ostalo! Meni je ovdje blizu osnovna skola i vrlo cesto vidim razne uzraste djece na velikom odmoru i sta jedu. Vecina ih kupuje, dok su rijetki oni koji vade sendvic iz torbe, koji im je mama spremila!


_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.


(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 71
   RE: Aditivi u ishrani bebe
16.1.2009 11:14:32   
ElmaB
IZVORNA PORUKA: boogy woogy



Vjeruj mi, isto dijete se drugacije ponasa na 2. casu i 5. nakon velikog odmora.



Pa logicno, djetetu padne koncetracija i od umora,a ne od toga sto je pojelo cips!


_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.


(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 72
   RE: Aditivi u ishrani bebe
16.1.2009 11:21:07   
Gigana
ma nije problem spremiti sendvič djetetu, i ja bih više voljela da pojede taj sendvič nego čips i kolu, ali stvar je u tome da neću na silu terorizirati dijete da isključivo jede šta mu ja spremim, jer znam da to neće paliti kasnije kad malo poraste.
Ne mogu ga držati pod staklenim zvonom kad je hrana u pitanju, jer će me to kad tad doći glave, krajnji produkt toga je da ću naposlijetku dobiti nesretno i nezadovoljno dijete koje će kasnije namjerno, meni u inat, početi jesti sve što mu ja branim.  E upravo da bi to izbjegla, nastojaću da budem u svemu umjerena, posebno u izboru hrane za svoje dijete.  Prednost ću uvijek dati onome što je zdravije za moje dijete, ali nipošto neću forsirati ništa na silu.

Ovo je samo moje mišljenje.


_____________________________

Vedo 2007.g. i
Esma 2012.g.

(odgovor članu ElmaB)
Neposredna veza do poruke: 73
   RE: Aditivi u ishrani bebe
16.1.2009 11:22:49   
hanabanana
IZVORNA PORUKA: ElmaB

A, sta Hanabanana, ako tvoje dijete pozeli pojesti nesto od "nezdrave" hrane? Ili ako ga drugariuca ili drug ponudi sa cipsom, sendvicem ili necim slicnim? Mislis, da ce se lijepo osjecati sto ce morati reci: Meni mama ne da da ja ovo jedem!". 



Moju Hanu znaju na igralištima ponuditi cipsom, u ovom uzrastu zna da ne smije ništa uzeti od starijih dok ja ili njen otac ne odobri, i ja tada kažem da može uzeti ako želi. Ali ja nemam cips u kući, ja joj ga ne kupujem. To što će uzeti dva tri zalogaja svakih par mjeseci, ili dva tri puta godišnje na nekom rodjendanu, to ne smatram krajem svijeta.
Dakle, kod nas nema: mama neda ovo da se jede.
Kod nas toga kući nema, pa ona ne vidi da je to zabranjena hrana. Ja inače mislim da dijete više uči iz primjera nego iz zabrana, zabrane mogu uraditi samo kontra efekatat.


IZVORNA PORUKA: ElmaB
ali ti ne mozes uticati na drugu djecu i njihove roditelje

 
Naravno da ne mogu, ja to niti ne želim. Moj zadatak je nešto puno važnije, a to je izgraditi svom djetetu samopouzdanje. Što će reći naučiti je da nije čudna ako ima različite stavove o ishrani, odijevanju, ukusu.
 
 

(odgovor članu ElmaB)
Neposredna veza do poruke: 74
   RE: Aditivi u ishrani bebe
16.1.2009 12:00:16   
Anoniman
uuuuuhhhhhhhh... umorih se od čitanja!user posted image
Pa stvarno, ne razumijem, šta mene briga kako ko svoje dijete hrani i šta mu ne da!
Boogy woogy je samo htjela da nas informiše o štetnosti aditiva i izadje ususret mamama koje ne žele da u ishranu svoje djece uključuju namirnice sa istima.
Ja sam joj zahvalna.
Uz to ja sam i jedno od ove čudačke djece, kojem su ove "poslastice" o kojima govorimo bile max ograničene.
Dešavalo se kasnije u pubertetu da se ja na svoju ruku nafilujem sama njima...
Ali kako sam bila starija, shvatila sam: kakvog hajra imam od tog?! I nesvjesno sam i sama poprimala ono čemu me mama učila.
Danas ne razmišljam o razlozima, jednostavno rutinski gledam, šta i kako...
Da, popijem i Colu, i  pojedem hamburger, pomfrit... ali to su ono slučajevi kad se otkačimo ili naletimo na mc donalds( čiji je okus btw ogavan kad razmisliš i odstraniš ono šareno pakovanje i reklamu)!
I moja ce kcerka vjerovatno jednog dana ići sa nama i jesti nešto slično...
Ali to će biti izuzetak, ne pravilo.
A do tada, njen mali probavni trakt jednostavno ne mora da se zamara tim stvarima.
I što je duže mogu zaštiti od svega što ne valja, toliko ću se truditi. (Ne radi se samo o hrani)
I naravno, češće ću gledati na poleđinu proizvoda, da li sadrže neke od navedenih aditiva!


(odgovor članu hanabanana)
  Neposredna veza do poruke: 75
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *