|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  6 7 [8] 9 10   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi
31.7.2009 11:11:27   
Suzana
Off topic - Dukat je kupio MIG iz Gradačca btw. user posted image

_____________________________

Edi i Mak - DOUBLE BLESSING
27.05.2008.

Moji životi, ljubavi, sreće najveće...

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 176
   RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi
31.8.2009 20:17:26   
Tidzi
Moja bas ne voli zumance, dok bjeance jako voli i jede ga. Sto se tice mlijecnih proizvoda voli i jede sve, jogurt, vocni jogurt, dok npr. mladi sir sa kajmakom, pa joj to malo posolim, obozava. To bi mogla jesti uvijek.

_____________________________

Adin 12.01.2007
Elma 22.09.2008
Erna 02.08.2010

"Zivot je procitan roman, samo sto se u romanu mozes vratiti na predhodne stranice, a u zivotu nikad na prosle dane!"

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 177
   RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi
1.10.2009 9:20:15   
w.pooh
Pozdrav mamice..naiđoh na ovu temu a pošto imam problem vezano za mlijeko nadam se da ćete me posavjetovati user posted image moj user posted image ima 13,5 mjeseci mašala jede svu hranu ali imam problem što neće da pije mlijeko user posted image prije pola mjeseca je prestao dojiti, inače jede i kajmak i sir i jaje (jaje mu napravim sa mlijekom), i voćne jogurte i monte..ali mlijeko sa svim mogućim sam pokušavala da pomiješam user posted image nekada hoće iz šolje  kada mi pijemo ali mu to nije dovoljno user posted image user posted image user posted image molim vas za savjetc

_____________________________

13.08.2008.
Lﻻ ﻉ√٥oυ F٥гﻉ√ﻉR

(odgovor članu Tidzi)
Neposredna veza do poruke: 178
   RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi
1.10.2009 13:14:19   
Suzana
w.pooh
isti dever imam. Edi neće mlijeko (flašicu i sl.) nikako, desi se da ponekad popije i brigu sam brigala... Sad mu dam milerama na kašikicu naveče (dok mu brat cucla flašicu), samo da kalcijuma unese u organizam. I da, što više mliječnih proizvoda neka jede.
Ali, i dalje budi uporna. Ja svako jutro i veče, od kako smo prestali dojiti, i njemu i Makiću napravim flašicu.



_____________________________

Edi i Mak - DOUBLE BLESSING
27.05.2008.

Moji životi, ljubavi, sreće najveće...

(odgovor članu w.pooh)
Neposredna veza do poruke: 179
   RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi
1.10.2009 13:20:28   
w.pooh
ma znam Suzana kako ti je user posted image   uporno pokušavam pa se nadam da će vremenom i mlijeko zavoljeti jer isti problem sam imala sa vodom nije htio nikako malo proba i sav bude mokar ali vremenom je zavolio, ja ostavim flašicu sa vodom na sto a on u prolazu se malo napije i tako sad već hoće i vodu da pije..user posted image jedino me strah zbog kalcijuma da mu nije dovoljno jer mlijeko neće da pije user posted image

_____________________________

13.08.2008.
Lﻻ ﻉ√٥oυ F٥гﻉ√ﻉR

(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 180
   RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi
21.10.2009 21:57:05   
medigirl
I mi smo u fazi uvodjenja mlijecnih proizvoda. Na jednom hr forumu sam nasla ovaj clanak o jogurtu, a ima i recept za domaci - pa ko voli nek' izvoli.
mislim da je zanimljivo. nama je pedijatrica rekla da ne bi preporucila gotove vocne jogurte jer "pitanje je kojeg je porijekla voce koje stavljaju u jogurt". bolje je praviti domaci. slazem se, nije ni izbliza ukusan kao kupovni - ali da li je zdrav za dijete?

EVO CLANKA:

"Što je jogurt
Tradicionalni jogurt sadrži isključivo kulture Streptococcous thermophilus i Lactobacillus bulgaricus. Mliječne kulture tipično se još dobivaju pomoću L. acidophilus, L. casei, L. reuteri i Bifidobacterium bifidum i još ponekima, a popularno se zovu probioticima. SVE mliječne kulture zasnovane su na jednoj ili više ovih bakterija, pa kako god se one zvale. Kefirna zrnca su kolonije nekolicine različitih kultura, LGG je soj L. casei, ABC stimulans i AB kultura su ista stvar samo različitih trgovačkih naziva. Zajedničko svim ovim proizvodima je da se u njima nalaze živi organizmi i to ih čini djelotvornima.

Što nije jogurt
Pasterizirane mliječne kulture se ne mogu zvati jogurtom ili bilo čime drugim – to je mrtva bijela tvar kiselog okusa, upitne prehrambene vrijednosti, često "oplemenjena" želatinom i drugim strahotama. Recimo od Actimel-a nisam uspio dobiti jogurt, zapravo mi se mlijeko u koje sam ga stavio nije čak ni pokvarilo – dakle sasvim sigurno nema učinke iz reklame. Ako se od nekakvog kupovnog "jogurta" ne može dobiti jogurt, onda to sigurno nije živo i dobro je za izbjegavanje. Tko voli kiselo neka radije pije limunadu. Zdravija je.

Voćni jogurt
Jogurt se sam po sebi jako teško kvari, što nije slučaj ako mu se doda voće. Voće u kupovnim jogurtima je zapravo kompot, jer se jedino tako može duže držati. Dakle, bolje je u čisti jogurt natrpati pravo voće i to pomlatiti odmah.

Prebiotici
su tvari koje povećavaju učinak probiotika. Komercijalno je to inulin, a u domaćim uvjetima to je med, kruške, posije, žitne pahuljice i slično. Dakle, nije neka pamet, samo se zvučno zove.

Zašto je jogurt dobar
Sve jogurtne kulture bez iznimke sprječavaju razvoj štetnih mikroba putem kompetitivne kolonizacije, protubakterijskim djelovanjem i snižavanjem pH. Poboljšavaju imunitet, sprječavaju nastanak tumora, smanjuju kolesterol. Poboljšavaju razlaganje i apsorpciju hranjivih tvari i minerala. Obitelj bifidobacterium osim svega ovoga još proizvodi B-kompleks vitamina. Obitelj acidophilus posebno je djelotvorna u borbi protiv gljivica. Ono što ove kulture traže za uzvrat je laktoza, pa je zato u jogurtu ima puuuno manje nego u mlijeku, a to je opet dobro.

Od kakvog mlijeka se jogurt radi
Skuhanog. Mlijeko kada iziđe van iz krave isto je tako živa tvar. Osim kravinih matičnih stanica, mliječnih kultura i poneke patogene bakterije, u njemu se nalaze i antitijela od kojih jogurt hoće ispasti gorak ili čudnog okusa. Pasteriziranjem se antitijela ne suzbijaju, dakle ostaje kuhanje. Zapravo se jogurt može dobiti i iz mlijeka u prahu, a najjednostavnije za pripremu jogurta je trajno mlijeko.

Jogurt i bebe
Mliječne kulture razlažu mliječne bjelančevine na probavljive aminokiseline. Alergijske reakcije izazivaju bjelančevine, a ne aminokiseline. Netoleranciju laktoze izaziva hrana bogata laktozom, a jogurt to nije. Dakle, u dohrani jogurt dolazi puno prije kravljeg mlijeka.
Bebe preko majčinog mlijeka dobivaju Bifidobacterium infantis koji kolonizira i štiti mala crijeva. (To se ne dogodi ako je mama pod antibioticima user posted image ) Za dojenu djecu je dovoljno da mama mlati jogurtnu kulturu pa beba može imati od toga koristi i puno prije dohrane.

Kako se jogurt pravi u fušu
Ima puno različitih pristupa, a vjerujem da je moj najjednostavniji. Potrebni su:
1. plastična termosica od dvije (i pol) litre
2. dvije litre trajnog mlijeka po vlastitom izboru
3. mali jogurt (zapravo kultura) iz dućana, takozvani starter, po vlastitom izboru
4. mikrovalna pećnica
5. lijevak, manja grabilica, prazna i oprana PET boca od dvije litre

Mlijeko se strpa u termosicu, baci se u mirkovalnu na 3-3,5 minute (ovisno o snazi pećnice) tako da se mlijeko zagrije na 37-40 celzijevavca, uz miješanje se doda starter, poklopi se i odloži na 6 do 8 sati. Jogurt je to kiseliji što je mlijeko bilo toplije i što se duže čeka. Termosica se zatim otvori, jogurt se promiješa i grabilicom i lijevkom strpa u PET bocu, a potom u frižider. Takav može komotno čučati oko dva tjedna bez straha od kvarenja. Važno je istaknuti da su higijenski uvjeti apsolutno nužni u cijelom postupku do trpanja u frižider.
Ovdje napominjem da ne prihvaćam kritike usmjerene na recikliranje PET ambalaže, jer ponovna upotreba JE recikliranje, a na ovaj način se ova ambalaža ponovno koristi – za čuvanje jogurta."

(odgovor članu w.pooh)
Neposredna veza do poruke: 181
   RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi
11.11.2009 0:24:55   
veeseelaa
kada ste djetetu prestale davati aptamil??? odnosno kada ste početli davati obično mlijeko iz tetrepka?

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu medigirl)
Neposredna veza do poruke: 182
   RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi
11.11.2009 0:28:05   
Okarica
Ja sam pokušala kad je napunila godinu, ali još uvijek ga nije prihvatila. Da napomenem, mi još dojimo, tako da ne znam kakav je prelaz sa adaptiranog na kravlje. Nadam se da će tvoja Aki to prihvatiti.

_____________________________

Mamin najljepši cvijet
IRIS, 01.09.2008

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 183
   RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi
11.11.2009 0:33:43   
veeseelaa
ma prihvatila bi ona nego neznam dal je to ok po njen organizam
Mada meni aptamil djeluje puno jače odnosno gušće od običnog mlijeko a vala i ovo iz tetrepka je razblaženo do bola

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Okarica)
Neposredna veza do poruke: 184
   RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi
11.11.2009 0:35:51   
lely
Ja sam Anesu pocela davati kada je imao godinu,mozda malo vise.Uvodila sam mu postepeno s tim da sam mu jos pola godine davala navece ono Hippovo nocno mlijeko.Prelazak sa Hippa na mlijeko iz tetrapaka je prosao super,a napomenut cu da je mlijeko koje sam ja njemu davala bilo ono sa 2,8%mm ispocetka vitaminsko,a sada smo na nasem Sarajevskom.
user posted image

(odgovor članu Okarica)
Neposredna veza do poruke: 185
   RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi
11.11.2009 0:37:42   
Okarica
Eh, to ti ne mogu reći. Ima raznih teorija, pa ne bih da ulazim u to. Ja kupujem ono od Dukata za djecu sa 7 vitamina. Budući da ga ne pije, koristim ga kad joj pravim puding, griz, za neka variva itd.

_____________________________

Mamin najljepši cvijet
IRIS, 01.09.2008

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 186
   RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi
11.11.2009 0:42:31   
milenium
lely kako si ti privolila svoga da pije mlijeko,čitala sam da ni tvoj nije htio?

(odgovor članu Okarica)
Neposredna veza do poruke: 187
   RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi
11.11.2009 0:47:10   
teta berta
IZVORNA PORUKA: veeseelaa

ma prihvatila bi ona nego neznam dal je to ok po njen organizam
Mada meni aptamil djeluje puno jače odnosno gušće od običnog mlijeko a vala i ovo iz tetrepka je razblaženo do bola


Vesela probaj bebimil 3, odlican je, a jeftiniji od aptamila... Ima blagi okus vanilije, za djecu od jedne do tri godine... Mozes i ti milenium probati, mozda se malom svidi taj okus...

_____________________________

Imam dva zlata, to su Nika i njen tata -:)

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 188
   RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi
11.11.2009 0:51:59   
milenium
probaću,nemam šta izgubit,ako ne tidne popit ću ga ja!user posted image

(odgovor članu teta berta)
Neposredna veza do poruke: 189
   RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi
11.11.2009 0:56:38   
lely

IZVORNA PORUKA: milenium

lely kako si ti privolila svoga da pije mlijeko,čitala sam da ni tvoj nije htio?


Pa dobro ne mogu reci da i sada pije mlijeka koliko bi trebalo,ali eto sad sam koliko toliko zadovoljna.
Najvise mi je pomoglo to sto sam mu mlijeko umjesto u flasicu sipala u solju i pio bi,valjda se osjeca velikim kad tako pije.A dok nije mogao koristiti sam casu ili solju onda sam mu je ja pridrzavala.
I sada radije popije caj nego mlijeko ,ali ja mu ipak naspem svako jutro uz dorucak solju i pred spavanje ,nekad popije nekad ne.Ne tjeram ga,nego mu naspem monte drink i znas kako ga popijeuser posted image
Ali dobro moj djecak je sad vec veliki ,pa to smije...

(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 190
   RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi
11.11.2009 1:02:32   
milenium
a to što si mu sipala u šolju kad si mu ti pridržavala jel to isto bio monte drink ili čisto bjelo?

(odgovor članu lely)
Neposredna veza do poruke: 191
   RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi
11.11.2009 1:06:15   
lely

IZVORNA PORUKA: milenium

a to što si mu sipala u šolju kad si mu ti pridržavala jel to isto bio monte drink ili čisto bjelo?


Pa to je bilo davno i bilo je cisto bijelo mlijeko,jer monte drink pije od nedavno,a ima 26 mj.user posted image

(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 192
   RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi
11.11.2009 1:07:14   
milenium
ahaa.hvala mišu mišiću!

(odgovor članu lely)
Neposredna veza do poruke: 193
   RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi
11.11.2009 1:12:34   
lely

IZVORNA PORUKA: milenium

ahaa.hvala mišu mišiću!


user posted image

(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 194
   RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi
12.11.2009 22:59:30   
Tidzi
Vesela, moja mala je pila AD mlijeko (Aptamil) do petog mijeseca. I nakon toga smo presli na kravlje iz tetra pakla sa 3,8 % masnoce s tim da sam joj od tada pocela ubacivati Nesquik i ona je to odlicno prihvatila. Nije bilo nikakvih ne zeljenih reakcija.
Neko kaze da na pocetku treba razblazivati sa vodom, ali meni pedica kaze da nema potrebe, a i to razblazivanje dolazi u obzir samo ako kupujes frisko kravlje mlijeko, a ne ovo u tetra paku.


_____________________________

Adin 12.01.2007
Elma 22.09.2008
Erna 02.08.2010

"Zivot je procitan roman, samo sto se u romanu mozes vratiti na predhodne stranice, a u zivotu nikad na prosle dane!"

(odgovor članu lely)
Neposredna veza do poruke: 195
   RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi
1.12.2009 10:38:24   
Anoniman
Kako pravite cijelo jaje? Ja sam do sada koristila samo kuhano žumance ali trebam uvesti i bjelance a ne znam kako je najbolje da ga napravim?

(odgovor članu Tidzi)
  Neposredna veza do poruke: 196
   RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi
1.12.2009 10:48:22   
w.pooh
Ako tek uvodiš bjelance onda jaje skuhaj i daj mu količinu bjelanca kao zrno graška i ako ne bude nikakve reakcije možeš za dva dana malo povećati pa opet malo sačekaj...a onda kada već vidiš da nema problema možeš mu ispeći jaje sa mlijekom na malo maslinovog uljauser posted image

_____________________________

13.08.2008.
Lﻻ ﻉ√٥oυ F٥гﻉ√ﻉR

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 197
   RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi
1.12.2009 10:52:28   
Anoniman
user posted image probaćemo... hvala

(odgovor članu w.pooh)
  Neposredna veza do poruke: 198
   RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi
29.12.2009 15:33:18   
Hanady RR
¸Moj Farah je 10 mjeseci. Žumnace smo uveli prije 15 dana...al me svi slomiše pričom kako mogu slobodno da joj dam bjelance. Ja sam sa strijom bila pažljiva pa kad smo otišli na vakcinu sa godinu dana vratiše nas jer ja nisam znala da mora probati bjelance prije te vakcine. Oan ga pojel asv bilo OK. Sad kontam jel rano sa 10 mjeseci da maloj dam bjelance. Nešto iščitah, iskreno nisam sve, pa ako mi možete pomoći...jel da probamouser posted image

mama, zaove i komšinice me napadaju koda sma sa mrsa pala što sam tako obazriva.


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 199
   RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi
29.12.2009 15:45:44   
w.pooh
Tvoja beba tvoja odluka, mrzim takve koji nameću svoje kao ja sam ovo ili onouser posted image pa to si ti a ovo sam ja..
ako si već uvela žumance možda da pričekaš joj jedno dvije sedmice pa onda uvedi i bjelance, nije ti kasno ni sa 11 mjeseci jer opet imaš najmanje mjesec do vakcine. Imaš gore 2-3 posta iznad sam rekla Breskvi kako da prvi put da bjelance pa pročitaj da se ne ponavljamuser posted image


_____________________________

13.08.2008.
Lﻻ ﻉ√٥oυ F٥гﻉ√ﻉR

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 200
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  6 7 [8] 9 10   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  6 7 [8] 9 10   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Pelene.
пеперутка16

Kada ste počeli da odbijate svoju bebu?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *