|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: kako uspavljujete vase bebe?
1.2.2009 20:04:31   
bubamara80
mene slomi to uspavljivanje rodio se sa 4,55kg a ja rez imala niko da pomogne osim muža prvu sedmicu nosala ga na rukama do neki dan nikako drugačije da zaspi, kada su mi leđa počela trnuti dakle bolila,bolila pa onda od boli počela trnuti nekako sam ga jedva navikla na noge ima 10ak dana,sada ima 4mjeseca i preko 9 kg.
međutim da bar zaspi do 20h nego na gospodin do 23h a buđenje u 6h + dojenje po noći ja ne znam kako ikako na nogama stojim i odakle mi snaga.......i onda mi se on nasmiješi duša moja

_____________________________

Ten tiny little fingers that always want to play,
That never stop exploring the wonder of today.
Ten tiny little fingers that from the very start,
Will reach out for tomorrow yet always hold your heart

Moje srce se rodilo 25.09.2008

(odgovor članu dinciii)
Neposredna veza do poruke: 51
   RE: kako uspavljujete vase bebe?
2.2.2009 22:28:52   
mirjana
proslo je punoo vremena od kad sam postavila ovaj post. Edi sad ima skoro 15 mjeseci i nije se puno toga promijenilo u njegovom spavanju i uspavljivanju.
doduse sad kad ga uspavljujem (zadnja 2 meseca), ne da da se nosa, nego prstom pokazuje na krevet i da legnemo. tako se valjama sat sat i po, dok mu ja pjevam. nekad ga malo naruzim kao:"brzo spavat" i on se kao umiri. kad je prestao dojiti sa 13 mjeseci, nije htio flasicu, sad hoce i popije mlijeko, to ga valjda umiri, onda se jos malo valjamo po krevetu, jedno pola sata i zaspe. jos nikad nije prespavao cijelu noc bez budjenja, obicno se budi 2-3 puta, dam mu susu i nastavi ali s nama u krevetu. ako ga vratim u krevetic, odmah je na nogama, pruza ruke i doziva, i sta da mu radim. valjda sam vise navikla. i dalje ide u krevet oko 8, i od toga ne odustajem, jer treba da se zna neki red, budi se obicno oko pola 8, a ovaj nas je vikend iznenadio, pustio nas je da spavamo malo duzeuser posted image , i probudio se u 9. prvih 8 mjeseci sam bila boze sacuvaj, nenaspavana, iscrpljena...slomljena, al sam navikla i jednostavno ga prilagodjavam sebi. stavim ga kod sebe u krevet i kad se probudi dam mu cuclu ili vode i on nastavi. nekad se ujutro probudim, a flasica pod nogama, voda curi iz nje..user posted image i sve to nekako u snu radim.
ALI BEZ OBZIRA STO SAM JA NAVIKLA, SVIM SVOJIM PRIJATELJICAMA KOJE OD NEDAVNO IMAJU BEBE, I SVIMA VAMA, SAVJETUJEM, DA CIM SE DIJETE RODI TREBA GA STAVLJATI U KREVETAC KAD JE VRIJEME SPAVANJU, I NEK SAMO ZASPE. JA CU TAKO RADITI SA DRUGIM ABD GA NEKAD RODIM.

(odgovor članu bubamara80)
Neposredna veza do poruke: 52
   RE: kako uspavljujete vase bebe?
21.2.2009 18:57:28   
idana_85
Joj i moj smrdo nece bez ljuljana, prvo je spavao na siki, pa ga deda navikao ljuljati, i onda samo ljuljanje. Hajd nije bio problem, uvijek ga neko ljulja,al sad hoce i da se nosa i ljulja i da mu se pjeva, a nekad ni to nije dovoljno samo vristi, ne znam vise sta da radim, evo sam zamracila,stavila ga u krevetac i pustila vrtuljak,dala mu igracku, malo se umiri, pa se buni i sve tako,ali da zaspe nema sanse....pomagajte

_____________________________

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.


(odgovor članu mirjana)
Neposredna veza do poruke: 53
   RE: kako uspavljujete vase bebe?
21.2.2009 22:04:59   
Golubica
Zaista me strah da se ova moja pametnica ne pokvari. Ja zaista nemam problema nikakvih sa Asjom. Kod nje je uspostavljen neki ritam od samog rodjenja. Eh sada da li je to do bebine licnosti ili je do nekih kucnih rituala zaista ne znam ni sama. Znam mnogo bebica ciji roditelji muku muce dok ih uspavaju. Asja ide na spavanje oko 20:30. Samo je spustim na bracni krevet, legnem kraj nje, a ona mora uzeti u ruku bilo sta i to staviti na lice. To je najcesce marama. U tren oka zaspi, tako da uspavljivanje ne traje ni 5 minuta. Samo je ne smijem uopce dirati kada hoce zaspati. Kada zaspi prenesem je u njen krevetic i spava do jutra.

_____________________________

Asja, 02. 08. 2008.

(odgovor članu idana_85)
Neposredna veza do poruke: 54
   RE: kako uspavljujete vase bebe?
21.2.2009 22:07:25   
emma.L
Mislila sam da sam ja nenaspavana user posted image . Žene drage, divim vam se. Nikada nismo ljuljali niti uspavljivali Emu. Od 6 dana je u krevetiću u svojoj sobi i od 6. dana je spavala po cijelu noć. U zadnje vrijeme se budi jednom ili dva puta da doji (valjda raste i više joj treba), ali čim završimo, stavim je u krevetić i laku noć. Čak i ako je budna, malo ronda i smiri se. Prije 10-ak dana smo i lampu izgasili i ima samo uličnu rasvjetu, ali je prilično osvjetljeno. Ponekad joj uključim mikser, ali rijetko, ako je baš nervozna (naime, čitali smo da ih zujanje smiruje u vrijeme grčeva, i iako su oni prestali, mikser je ostao još malo user posted image , visi na krevetiću s vanjske strane i sigurno ga ona bolje koristi nego mama, hehe). Ne znam, samo se nadam da se ovo neće mijenjati u ovim raznim fazama koje prolazimo.

_____________________________

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

(odgovor članu idana_85)
Neposredna veza do poruke: 55
   RE: kako uspavljujete vase bebe?
21.2.2009 22:27:13   
boogy woogy
Moj bebac je bio andjeo do 6 mj.user posted image user posted image A onda se pretvorio u jedno slatko hodajuce cudoviste! Od kad je poceo da stoji na nogama sa 8 mj. (a prohodao je sa 10,5 mj.) sa uspavljivanjem je poceo "dernek". Spavanje mu je postala "zadnja rupa na sviralu" a sve ostalo bitnije i interesantnije. Po cijeli dan hoda i istrazuje svijet oko sebe a onda mu se tesko smiriti i zaspati. Sad smo u fazi kada ga ljuljamo na nogama i tako uspavljujemo i on je na svu srecu malo primirio, ali do kad....user posted image Sva sreca sada spava vecinu noci ali je zato prosli mjesec imao fazu kad se budio svaki sat vremena!!user posted image Zene, nema pravila. Jedino pravilo je da oni (bebe) postavljaju pravila.

(odgovor članu emma.L)
Neposredna veza do poruke: 56
   RE: kako uspavljujete vase bebe?
21.2.2009 22:33:23   
Visnja RR
IZVORNA PORUKA: boogy woogy

Zene, nema pravila. Jedino pravilo je da oni (bebe) postavljaju pravila.


upravo tako... user posted image  al nek su nam zivi i zdraviuser posted image

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 57
   RE: kako uspavljujete vase bebe?
26.2.2009 22:01:21   
idana_85
Ja sam malo Rijada smirila. Ne dam vise da ga iko uspavljuje i ljulja, izricito sam zabranila. Uspavljujem ga ja. Ali ne cim protrlja okice,vec kad mu se pocnu same sklapati. Igram se s njim, plesemo,pjevamo, smijemo se...Nekad zna dugo i sam lezati,zagleda se ili se zadevera svojim nogicama. Evo danas citav dan zaspe na siki. Jucer se igramo, i kad vidim da mu se pajki,samo ga uzmem u naramak i dam cucu i to je to. Isto tako vec tri dana zaspe s flasicom. Jutros isao setati, kad je dosao, nahranila ga,zaspao na siki i spavao citav dan.user posted image

_____________________________

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.


(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 58
   RE: kako uspavljujete vase bebe?
26.2.2009 22:20:20   
Aminad
Idana_85 sviđa mi se ovaj tvoj način a se dobro izmori i onda brzo zaspi.

Kod nas je još uvijek neka mix-fazauser posted image .
Burhan kod mene najčešće zaspi dok doji a ponekad ga i ljuljam ako vidim da nije "utvrdio".
Kod MM obavezno zaspi dok ga on ljulja mada je par puta probao da ga samo spusti u krevetić i nekad hoće nekad neće ali valjda je to kod nas i normalno jer nije sam pa ga često Imran probudi, razbudi isl.

Svejedno kako god ih uspavljivala jednog dana će početi spavati sami. Bar je tako kod Merjeme i Imrana i ponekad mi fali da me malo gnjave s tim nekim navikama jer vidim po tome da rastu, rastu, rastu i nisu više male bebice.

Ali samo nek su nam zdravi i živi kao što neko već reče.

_____________________________

Merjema 02.08.2002.
Imran 11.11.2005.
Burhan 27.11.2007.

(odgovor članu idana_85)
Neposredna veza do poruke: 59
   RE: kako uspavljujete vase bebe?
26.2.2009 22:45:20   
ziki
Kod nas je faza bojkota dnevnog spavanja, danas spavao od 10 do 10:30, posle odko 2 sam pokusavala da ga uspavam al bezuspjesno. Zaspao je dojeći oko 5 i još spava, budio se plačući jer ga stomak muči, ali plače i ne otvara oči. Evo već 5-6 dana ne spava preko dana 2-3 put ko inače, već samo jednom i zaspe rano. Kad pokušavam da ga uspavam neda da ga nosam u ležećem položaju već da ga držim u naručju, Višnja je jednom postavila sliku, zagrli me i nasloni glavu, po malo kunja i tako po čitav sat. Onda se rasani, ko da je prespavo. A guza ima 11,5 kg leđa mi se raspadaju a bicepsi ko u bildera.

_____________________________

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

(odgovor članu Aminad)
Neposredna veza do poruke: 60
   RE: kako uspavljujete vase bebe?
2.3.2009 22:04:08   
enna
Drage moje i ja sam vam ista ali sada Enu pokusavam izmoriti sto vise tako kada udemo u sobu uzmem je sa jastukom u narucje i dam flasicu i brzo zaspe ako je stavim u kveretic plac odmah a ako je stavim na bracni onda pajki okrene se na stranu i ok je ali se isto u toku noci budi par puta a guza sto ziki kaze ima 11,5 kila pa moja leda najbolje znaju da nije lako ali sta se moze neka su oni nama zivi i zdravi i ta ce faza da prode.Zivim za noc kada ce prespavati je ali sam isto tako usla u taj krug jesma i iscrpljena i umorna ali opet kada me te malene neduzne okice pogledaju sve zaboravim.Zelim vam puno strpljenja i srece sa vasim lijepim pilicima!!!

_____________________________

23.04.2008-stigla mamina sreca poslije 9 godina!!!!

(odgovor članu ziki)
Neposredna veza do poruke: 61
   RE: kako uspavljujete vase bebe?
4.3.2009 9:00:24   
selvedina
drage mame,ja neznam vise sta da radim,moja Henica je spavala super samo je stavim u krevetic i poljubim i ona zaspe.eh bili smo na godisnjem sedam dana i spavala je sa mnom na krevetu i sad su zive muke,ma nikako ali nikako nece u krevetic i spava kraj mene,ali je problem sto je vec velika i hoda i sama ustaje i vec sinoc mi je pala s kreveta,i sad neznam sta da radim,stavljala sam je u krevetic ali po dva sata place nece da spava.....

_____________________________

velika mamina beba Amna 12.01.1997
i mala beba Hena 20.02.2008

(odgovor članu enna)
Neposredna veza do poruke: 62
   RE: kako uspavljujete vase bebe?
5.3.2009 11:10:05   
idana_85
Ja sam teticnu ubijedila, doduse za neku drugu stvar,ali eto...posto je vec velika i sve zna reci joj da si ti tuzna sto moras spavati bez nje na krevetu,ali da si plakala kad je ona pala, reci da se i ona udarila i da ste obje plakale i da ti je zao da se opet udari, inace ces i ti plakati. Neka pajki u svom krevetcu,a ujutro cim ustane ti ces je staviti u svoj i igracete se,gledati crtice, citati price...tako nekako kad je raspolozenna pokusaj je ubijediti

_____________________________

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.


(odgovor članu selvedina)
Neposredna veza do poruke: 63
   RE: kako uspavljujete vase bebe?
21.3.2009 14:54:28   
Anoniman
Moj mali šef ima 2,5 mjeseca a već nas pravo dribla. Za uspavljivanje je cijela procedura prvo sika,pa ljuljanje, maženje po nosiću,još samo trebam da nabavim onu veliku lisku i da mu mašem. Al kad zaspi...zaboravim i da imam dijete. Dobro učvrsti kad prođe kroz silnu proceduru uspavljivanja.  

(odgovor članu idana_85)
  Neposredna veza do poruke: 64
   RE: kako uspavljujete vase bebe?
21.3.2009 17:03:52   
lilyca
prije sam imala probleme sa uspavljivanjem jer smo do prije dva mjeseca bili zajedno sa svekrom i svekrvom pa ga je svekar bio naucio na nosanje ali posto je meni edo tezak 10 kg, a i vec mu je 8 mjeseci ja sam ga naucila da ga samo spustim na jastuk, dodusse bilo je muke prvih dana (gotovo da sam i ja plakala s njim) ali sto se mora mora se i tako da sad nemam problema cak nekad zaspe stojeci u hodi

_____________________________

eedo 23.07.2008

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 65
   RE: kako uspavljujete vase bebe?
21.3.2009 17:34:16   
Visnja RR
Asja ce uskoro imati 1 g ... teska 10,700 ... jos uvjek je nosamo kad treba pajkiti... al neka user posted image

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu lilyca)
Neposredna veza do poruke: 66
   RE: kako uspavljujete vase bebe?
21.3.2009 17:39:11   
jasmina_mm
Nakon raznih faza uspavljivanja, nosanja, ljuljanja, spavanja na siki moj Benjamin sada legne kraj oca pruzi mu nogicu i ovaj ga mazi dok ne zaspi. Sinoc je za cudo mene i mm Benjo ustao legao na dio kauca gdje je spavao kao mali, okrenuo se i - zaspao. Ja nisam mogla vjerovati da je sam legao izaspao jer uvijek pred spavanje trazi veliku paznju :D

_____________________________

dusha mamina 11.10.2007.

upravo zato sto je tako topao, osmjeh je ljepsi od bilo kojeg cvijeta na svijetu....

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 67
   RE: kako uspavljujete vase bebe?
21.3.2009 17:45:21   
Skvo RR
Mi imamo ritual..kupanje, flasica, spavanac. Nekada zaspe na flasici i samo je ubacim u krevetic, a ako je ipak budna stavim je budnu u krevetic i vrti se 20 minuta i zaspe.

_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu jasmina_mm)
Neposredna veza do poruke: 68
   RE: kako uspavljujete vase bebe?
21.3.2009 20:02:45   
remzy
drage moje ,evo me malo i ovdje
e ovako
moja bebica cesto zaspi na siki ,a ako se desi da nezaspe ja joj dam cucu i ostavim je  i ona sama zaspi ,ja se samo malo kasnije nadvirim nad nju i pokrijem je,i to je sve,hvala Bogu da je tako ,jer sam sa Lamijom i Fatihom imala prave muke,cesto se budili da doje ,e sad su super ,sve bude i prode...
inace svo troje zaspu kasno ,najdalje do 23h ,ali zato spavaju sutra skoro do 12h,jedino se malena probudi pred jutro da je podojim i ona nastavi spavatiuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

ovako kako lijepo spavaju ,ja cesto kazem -
e hvala Allahu kad je dao noc!!!!user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image


_____________________________

Lamija 07.08.2002god
Fatih 07.02.2006god
Ambera 12.08.2008god

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 69
   RE: kako uspavljujete vase bebe?
31.3.2009 23:59:32   
maminka
drage moje... ja bih vas molila da mi date neki savjet ili napisete u cemu mozda grijesim JER SAM NA RUBU DA DOZIVIM NERVNI SLOM...

nasu malu, kojoj je 2 mjeseca i 10 dana je jako tesko nocu uspavati... od samog pocetka je tako.
cuclu nece, nema sanse.

kupamo je svaku noc izmedju 8-9 navece. do tada nekad spava ili se igra u krevetcu sa medama koje vise u kreveticu. jako je nemirna svaku noc. grcevi nisu u pitanju jer ih mogu prepoznati. ovo su mlataranje rukicama i nogicama.

dojila sam je mjesec i onda je sika presusila, tako da jede humanu, pripremljenu u humaninoj vodi.

juce sam je okupala u podne, kontam hajd mozda ce tako uvece spavati ali ona sinoc nije zaspala do 4 ujutro. naravno, spavala je skoro cijeli dan. inace zna biti preko dana u kreveticu i po 5 sati, igra se sa ti,m medama, upalim joj radio i onda tako udara te mede a oni zvece. ipak, nece zaspat sama, samo ako je mi uspavamo. hoce da se nosa, da se nina i ljulja a meni ju je tako zao uspavljivati jer odmah zamislim njen mozak kako se preljeva na sve strane...

muz nikako ne spava, jedva ustane na posao a mene sve boli. ruke ne osjecam, vec me i zglobovi pocinju boliti na rukama, pa ih mazem kremama kao kakva nena.

dok vam ovo pisem, malo mi fali da zaplacem, jer mi je ono bas svega dosta.

prvo mi je porod bio tezak jer je med. sestra iskljucila greskom indukciju pred sam porod, tako da su me laktovima porodili i izrezali dole na tri strane. beba se nije rodila ziva i sve zbog greske te rospije. nakon reanimacije beba je dobro i napreduje evo masala super. vec se i smjeska ali navece da zaspi nema sanse.
najgore u svemu je sto razi da jede svaka 2 sata i pojede oko jedno 60 ml. ja sta radim samo pravim hranu i perem i otkuhavam flasice.

nemam vremena za sebe i svog muza. nemam vremena da odem da se osisam. kontam bit ce bolje kada budemo navece setali, kad malo otopli jer ne smijem s njom po ovim hukama nigdje...

ne xznam sta da vam vise pisem kako bih opisala sta prozivljavamo ali znam samo da su mi zivci postali jako jako tanki a tek nam je prvo dijete. zato molim vas dajte mi neke savjete da ne idem jos psihijatru jer sam skoro senula

nakon kupanja i flasice je moram nosati po pola sata da podrigne a to je totalno razbudi ili je staviom da lezi na stomak i onda se toliko uznervozi da pocne ubrzano disat i odmah poslije toga pocne stucat a to ne prestaje nekad ni po pola sata. isto tako ako je zaspala tokom hranjenja i ako je ubacim samo onako u krevet, vrisne poslije jedno pola sata i toliko nas prepadne svojim placom da kada je podignemo ona se smiri jer je samo zeljela podrignuti...

dajem joj isto i vodicu sa komoracem ili malko zasladim smedjim secerom. popije toga oko 100 ml dnevno ono na par puta.

POMOZITE MI MOLIM VAS NEKIM SAVJETOM STA DA RADIM ... GDJE GRIJESIM

< Poruku je uredio maminka -- 1.4.2009 0:05:04 >

(odgovor članu mirjana)
Neposredna veza do poruke: 70
   RE: kako uspavljujete vase bebe?
1.4.2009 8:57:08   
idana_85
Draga moja, podsjetis me na mene,mada je meni malo lakse bilo,imala sam pomoc sa strane. ovako, ne daj joj da spava danju,jer ti je zamijenila noc za dan. ako hoces da ti zaspi npr u 9, ne daj joj da spava iza 5,neka se dobro umori i kad vidis da trlja okice,mazi se uz tebe i sl,znaci pospana je. batali otkuhavanje flasice stalno. kupi ldc, on je ekoloski i dezinficira i time joj fino operes flasicu, ili je operi deterdzentom,isperi i ond ana kraju pod vrelu vodu bucni i to je to. pa ne treba bas ona ni da zivi u sterilnoj okolini, danju kad je nahranis i presvuces na pod i neka se igra i valja, ako se buni ne leti odmah da je zgrabis,neka je. malo se igraj, pjevaj joj, radite vjezbice,malo je razgoliti kad ugrijes fino,ali je ne uzimaj. i mog malog su tako naucili na ruke, pa sam muku vidjela dok sam ga oducila, ali ga pustim da se dobro izmori i da mu se prispava i zaspe na siki,a nekada i nosajuci se.....znaci uci je na pod, bolje sjedi kraj nje sakrivaj joj se,pjevaj, radi vjezbice, masiraj je i sl,ali ne na ruke, i danju neka spava 4-5 puta po pola sata nekad sat, ali ne daj joj da spava po citav sat . jer ona se naspavala danju, ne zna ona da je noc i da bi spavala. a proci ce to, i ja sam tako, a kad sam omudrala sada sve stignem, imam vremena i po kuci i da ucim, i s njim da se igram...samo polahko i isticaj ovaj forum,naci ces puno korisnih savjeta

_____________________________

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.


(odgovor članu maminka)
Neposredna veza do poruke: 71
   RE: kako uspavljujete vase bebe?
1.4.2009 19:03:11   
maminka
hvala ti draga puno... a de mi napisi sta je to lcd cmokaaaa

(odgovor članu idana_85)
Neposredna veza do poruke: 72
   RE: kako uspavljujete vase bebe?
1.4.2009 20:31:09   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: maminka

drage moje... ja bih vas molila da mi date neki savjet ili napisete u cemu mozda grijesim JER SAM NA RUBU DA DOZIVIM NERVNI SLOM...

nasu malu, kojoj je 2 mjeseca i 10 dana je jako tesko nocu uspavati... od samog pocetka je tako.
cuclu nece, nema sanse.

kupamo je svaku noc izmedju 8-9 navece. do tada nekad spava ili se igra u krevetcu sa medama koje vise u kreveticu. jako je nemirna svaku noc. grcevi nisu u pitanju jer ih mogu prepoznati. ovo su mlataranje rukicama i nogicama.

dojila sam je mjesec i onda je sika presusila, tako da jede humanu, pripremljenu u humaninoj vodi.

juce sam je okupala u podne, kontam hajd mozda ce tako uvece spavati ali ona sinoc nije zaspala do 4 ujutro. naravno, spavala je skoro cijeli dan. inace zna biti preko dana u kreveticu i po 5 sati, igra se sa ti,m medama, upalim joj radio i onda tako udara te mede a oni zvece. ipak, nece zaspat sama, samo ako je mi uspavamo. hoce da se nosa, da se nina i ljulja a meni ju je tako zao uspavljivati jer odmah zamislim njen mozak kako se preljeva na sve strane...

muz nikako ne spava, jedva ustane na posao a mene sve boli. ruke ne osjecam, vec me i zglobovi pocinju boliti na rukama, pa ih mazem kremama kao kakva nena.

dok vam ovo pisem, malo mi fali da zaplacem, jer mi je ono bas svega dosta.

prvo mi je porod bio tezak jer je med. sestra iskljucila greskom indukciju pred sam porod, tako da su me laktovima porodili i izrezali dole na tri strane. beba se nije rodila ziva i sve zbog greske te rospije. nakon reanimacije beba je dobro i napreduje evo masala super. vec se i smjeska ali navece da zaspi nema sanse.
najgore u svemu je sto razi da jede svaka 2 sata i pojede oko jedno 60 ml. ja sta radim samo pravim hranu i perem i otkuhavam flasice.

nemam vremena za sebe i svog muza. nemam vremena da odem da se osisam. kontam bit ce bolje kada budemo navece setali, kad malo otopli jer ne smijem s njom po ovim hukama nigdje...

ne xznam sta da vam vise pisem kako bih opisala sta prozivljavamo ali znam samo da su mi zivci postali jako jako tanki a tek nam je prvo dijete. zato molim vas dajte mi neke savjete da ne idem jos psihijatru jer sam skoro senula

nakon kupanja i flasice je moram nosati po pola sata da podrigne a to je totalno razbudi ili je staviom da lezi na stomak i onda se toliko uznervozi da pocne ubrzano disat i odmah poslije toga pocne stucat a to ne prestaje nekad ni po pola sata. isto tako ako je zaspala tokom hranjenja i ako je ubacim samo onako u krevet, vrisne poslije jedno pola sata i toliko nas prepadne svojim placom da kada je podignemo ona se smiri jer je samo zeljela podrignuti...

dajem joj isto i vodicu sa komoracem ili malko zasladim smedjim secerom. popije toga oko 100 ml dnevno ono na par puta.

POMOZITE MI MOLIM VAS NEKIM SAVJETOM STA DA RADIM ... GDJE GRIJESIM


draga maminka, prvo nemoj da misliš da negdje griješiš.
 Znam da ti je teško i da je to jako stresan period, ali imaj na umu da se tvoje raspoloženje i nervoza prenosi i na bebu, i to u velikoj mjeri. U teškim trenucima pomisli na to da će sve to vrlo brzo proći, i na to kako si zaista sretna što si nakon takvih komplikacija rodila živu i zdravu bebu.
Za početak udahni par puta duboko kad uzmeš bebu. Njoj je potrebna tvoja blizina i miris. Bilo bi lijepo da možeš nabaviti maramu ili sling za nošenje i tokom dana je priviti uza se i dok obavljaš druge poslove. Meni je to jako pomoglo. I što je interesantno, u istom položaju sa slingom na mužu nije palilo. Tako je možeš i uspavati cupkajući, a ni ruke te neće boliti.
Naravno uzmi malo vremena i za sebe, istuširaj se, lezi, uključi neku tihu opuštajuću muziku.
 Uopšte smanji jake podražaje i za bebu i sebe. Isključi tv, jaka svijetla. Ako znaš pjevati, ti joj pjevuši ili pričaj.:)
Ne moraš je ljuljati "da joj se mozak prelijeva":), ali bebe vole ritmične pokrete i zvuke, pa lagano će joj goditi.
Masiraj je kružnim pokretima po leđima i stomačiću.
Ako baca noge i ruke u snu, možda da je lagano zamotaš u tanju dekicu, osjećaće se sigurnije i toplije.
Što se tog podrigivanja tiče, ja svoju nisam dizala, ali ako će to kod tvoje uzrokovati smetnje, prvo daji joj češće a manje da jede, da spriječiš halapljivost, i ako je već hraniš na bočicu, nađi onu sa najmanjom rupicom.
A dva sata uopšte nije kratak vremenski period, jer moja i sa 7mj. zna unutar ta dva sata dva-tri puta dojiti, a u tom periodu da ne pričam. Nakon jela pokušaj da sjedneš u neki poluležeći položaj i da bebu staviš prsa na prsa i lagano je lupkaj po leđima, ne moraš je nosati.
To što se budi je isto normalno, stavi je bliže vama ili neku svoju majcu uz uzglavlje.
To su neke stvari koje su meni znale pomoći, ali ti opet najbolje poznaješ svoju bebu i mijenjaj joj i položaje i pokušaje dok ne nađeš nešto što joj godi. Nemoj se držati nikakvog striktnog rasporeda sad zasad već se toliko-koliko prilagodi njoj, s tim da paziš da "ne promijeni dan za noć". A biće vremena za sticanje navika i spavanje prema satu.
Čim sunce malo izviri idite na svjež zrak, moja je skroz drugačija vani i poslije šetnje.
Biće vremena i za muža i tebe, a za psihijatra nema potrebe, inače bi svaki dobro zaradio na svakoj mami. Može tu biti i malo postporođajne depresije, ali sve je to ok i normalno.
Drži se i javi kako ide.



(odgovor članu maminka)
  Neposredna veza do poruke: 73
   RE: kako uspavljujete vase bebe?
1.4.2009 21:09:49   
ziki
Maminke shee i idana su ti fino objasnije prvo se ti moras opustit pa ce i bebara bit bolja. Ja takodje Tarika nisam drzala da podrigne nego kad zaspe ja fino u krevetac. Majicu koju nosis preko dana okaci bebi na krevetac po noci, kod mene je palilo. Probaj da nabavis baby gum i malenu na pod zajedno se igrajte. Ja sam od prvog dana uvela ritual kupanje podoj spavanje. I spavao je po noci, normalno budi se na 2-3 sata al doji i zaspe ponovo. Sto se tice sliga i to ti toplo preporucujem, ja se kajem sto ga ranije nisam kupila nego tek kad je napunio 4 mjeseca. A o postporodjanoj depresiji....MM me nekad zeza za sta sam sve plakala ali sve to prodje misli da je ipak malena dobro, da fino napreduje i raste, mene je tjesilo i pomisao sta je moja mama sa mnom prosla pa me i dalje voli:))) a i rodila je jos dvije cure posle mene.

_____________________________

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 74
   RE: kako uspavljujete vase bebe?
1.4.2009 23:57:57   
adannn
Moja Nejra je donedavno morala na noge,tj.ja da je ljuljam ili bilo ko?Ali je mama našla novi način...Sada stavim dva jastuka na pod,ona hoda,igra se pa dođe do jastuka baci se,zagrli gauser posted image user posted image lutka moja i par puta mi je zaspala tako,samo zagrli jastuk i tako zapajki....Ma nema sretnije osobe od mene kad me poštedi ljuljanja::::

< Poruku je uredio adannn -- 1.4.2009 23:58:27 >


_____________________________

Nejra 28.02.2008



(odgovor članu ziki)
Neposredna veza do poruke: 75
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *