|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Dojenje i post
19.8.2008 23:55:20   
Aminad
Drage mame, hoćete li vi postiti tokom mjeseca Ramazana? Mislite li da će to utjecati na dojenje vaših beba?

Poznato je da su trudnice i dojilje oslobođene obaveze posta mjeseca Ramazana, ali da te dane trebaju naknadno, kad budu mogle, napostiti.

Ja sam postila i dojila Merjemu i nisam osjetila nikakve promjene kod nje, nije bila gladna, napredovala je bez obzira na post, a i sad ću kao i prije probati prvih nekoliko dana pa ako ne bude nikakvih "problema"( ako ne primijetim da ima bilo kakvih promjena kod bebe da je gladna, uznemirena itd.) nastavit ću.
Ja inače nemam neku veliku potrebu za hranom ali jako puno unosim tečnosti.


Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Dojenje i post
20.8.2008 8:55:28   
mamina cura
Ja sam uzasno zedna kad dojim i malena me dosta iscrpljuje a kile same spadaju, tako da vjerovatno necu ni pokusavati. Nisam postila ni kada sam bila trudna. Bice aBd Ramazana, imunitet mi je vec spao tako da ja ne smijem.user posted image

_____________________________

Timur 20.03.2004.
Hena 30.12.2007.

koristimo platnene pelene
za zdravije odrastanje

(odgovor članu Aminad)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Dojenje i post
20.8.2008 14:36:03   
mamina princeza
Kad sam ja bila beba mene je moja mama dojila samo 3 mjeseca a taman kad je poceo Ramazan (ona je postila) ja samodbila siku. Vjerovatno je i mlijeko po necemu promjenilo ukus.
Ja svoju bebu dojim pomalo jer je i dohranjujem hapicom. Ipak mislim da ja necu postiti - a i moja krvna slika poslije poroda je losija pa mislim da ne bi izdrzala. Bice neobicno jer postim svaki Ramazan od svoje 10 godine, ale eto i tako je propisano da se ne mora nije nista bez razloga a bice aBd vremena i da se naposti nekad.



_____________________________

Moja princeza 04.07.2008
Moj princ 26.02.2012

(odgovor članu mamina cura)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Dojenje i post
20.8.2008 14:40:27   
nesanica
Ja sam uzasno zedna kad dojim i maleni me dosta iscrpljuje
tako da postiti ne mogu. Boze zdravlja, bit ce Ramazana!A dojiljama nije uopse grijeh da ne poste.

(odgovor članu mamina cura)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Dojenje i post
20.8.2008 15:01:55   
Happy
Ne znam šta bih vam rekla. Ja sam trudna i zaista ne mogu da postim. hajd to što sam non stop gladna ja bih predeverala ali šta sa bebomuser posted image
Mislim da isto važi i za dojilje, jako je bitno da se jede... Stvar izbora...
A nije ni propisano da se tada posti. Naravno da bi mi mogli svi postiti, mogla bih i ja... Vjerovatno bi bilo kriza prvih dana a poslije se navikne, ali je li OK  da se ne jede do 19.30?
Treba učiti, klanjati.... Ja ako Bog da imam tako namjeru.


_____________________________

Gospodaru moj,
kad ja zaboravim Tebe,
nemoj Ti zaboraviti mene.


Naš dječak je došao 04.01.2010.

(odgovor članu nesanica)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Dojenje i post
20.8.2008 15:12:35   
adiem
Drage mame,

evo malo saa pregledavala Vaš forum i naišla sam na ovu dilemu oko posta i dojenja. I sama sam majka troje djece, sve troje sam dugo dojila, odnosno ovo treće, svoju malu Asimicu od 17 mjeseci dojim još uvijek, a vuijek sam postila. Kroz sve svoje trudnoće (imala sma ih pet, dvije bebe sam izgubila) i kroz sva svoja dojenja. Houću reći da se može postiti, ali naravno i ne mora. Znaci sve je do majke i njene izdržljivosti i snage da doji. Ne bih se složila da post posebno utiče na kvalitet mlijeka i da neka djeca zbog toga odbijaju dojenje i to sigurno nemojte brinuti. Majka dovoljno može da se opskrbi u vremenu kad se omrsi, jer i majke koje poticu iz zemalja u kojima vlada glad, npr. Etiopija, sasvim dobro mogu dojiti svoju djecu. Inače sam sama i urednica websita www.bhmama.org , po profesiji babica i medicinska sestra, i jedina IBCLC certificirana savjetnica za dojenje u BiH. Ukoliko imate pitanja možete mi se i obratiti.

Vasa Adisa

(odgovor članu Aminad)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Dojenje i post
21.8.2008 12:42:10   
mamina princeza
Hvala Adisa, to sam ja napisala da se mojoj mami desilo sa mnom da sam prestala da dojim dok je postila. Ne mora ni biti da je zato to su kasnije samo prepostavili - vjerovatno se ona nije pobrinula da posilije iftara unosi sve ono sto je potrebno - a vjerovatno je i bila previse iscrpljena - logicno kad imas malu bebu od 3 mjeseca a Ramazan je tada bio u julu!!

Mislim da svako mora odluciti za sebe , ja licno sam nekad toliko iscrpljena da se prosto bojim da cu nesto pogresno uraditi sa bebom - i to kad ne postim pa ne smijem ni zamisliti sta bi bilo kad bi postila.

Hvala ti na odgovoru i posebno na ovoj mogucnosti da ti se javimo, uvijek ima nesto sto mamama nije jasno:)

_____________________________

Moja princeza 04.07.2008
Moj princ 26.02.2012

(odgovor članu adiem)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Dojenje i post
21.8.2008 15:17:48   
adiem
Draga Lejlaginica,

potpuno se slažem s Tobom da svako mora za sebe da odluči. Ja sam samo htjela da Vam potvrdim da post nece negatvino uticati na dojenje.
Majčini su strahovi su jasni i opravdani ali, eto ako Vam kako mogu pomoci, voljela bih da se majke oslobode tih strahova. Najbolje ce pomoćči samopouzdanje i vjera u svoje valstite sposobnosti i jednostavno - majka je ta koja uvijek najbolje zna sta je djetetu i koja najbolje može reagovati na dječije potrebe. To mnogi majkama osporavaju, a najviše bliža okolina sa svojim savjetima(bili oni dobronamjerni ili ne). Moji strahovi su također bili prisutni ali najviše kod prvog djeteta, pa onda puno manje sa drugim djetetom, a sa trećim nemam nikakvog straha i puno sam opuštenija i sigurnija u sebe, kako sam rekla već od drugog djeteta. To se posebno vidi kad djeca odrastu (moj najstariji sin sad ima 10 godina) i onda se samo pitaš " a što sam se onoliko sikirala?", jer su tek sada problemi zaista realni.

(odgovor članu mamina princeza)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Dojenje i post
22.8.2008 13:52:11   
Amer
Ja malenog dojim većskoro godinu dana ali kod podoja obavezno moram piti vodu jer budem strašno žedna a da n govorim da ako slučajno maleni doji dva do tri puta a ja nisam jela desi mi se da osjetim vrtoglavicu pa moram odmah jesti, tako neka Allah da sabura, zdravlja i života pa aBd idući Ramazan da postim ovaj neću moći..

_____________________________

Amer 21.09.2007.

(odgovor članu adiem)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Dojenje i post
27.8.2008 1:36:26   
lejlašh
Ja ću pokušati postiti, nije mi problem jelo već tečnost. Ako primjetim da ne mogu izdržati ja ili da beba nema dovoljno mlijeka, naravno da ću prestati, uvijek se može napostiti, mada sam ostala dužna još od prošlog Ramazana kada sam bila trudna.

_____________________________

Merjem, 11.11.2007.
mamina sultanija
Arman, 23.07.2010.
mamin pasha

(odgovor članu Amer)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Dojenje i post
27.8.2008 10:20:23   
Amrino
I ja cu aBd postiti. Lakse mi je postiti za Ramazan nego napostiti poslije. Za vijeme trudnoce sam morala piti Ginipral tako da sam postila samo desetak dana- pojma nemam kada cu da ostalo napostim.
Mislim da je najvaznije da se unosi dovoljna kolicina hrane i tecnosti u tijelo- nije bitno kada- sto znaci da poslije iftara pa do sehura ima da se trpam cim stignemuser posted image .
Zvuci tesko- i zbog dojenja...i dug je dan...ali nekako sam se uvjerila kroz sve ove godine da dragi Allah to jednostavno olaksa.


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu lejlašh)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Dojenje i post
29.8.2008 0:04:10   
hanabanana
Neću postiti, primjetila sam da čim neredovno jedem imama problema sa mlijekom. Zato ne želim rizikovati. Malenoj će skoro pet mjeseci i ne bih da prekinem dojenje.

U trudnoći nisam postila. U prvoj jesam 10 dana, nisam znala da sam trudna, a u drugoj nisam mogla od silnog povraćanja.

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Dojenje i post
7.9.2008 2:02:29   
lejlašh
Da se prijavim da post nekako ide, nisam postila samo 3. dan jer mi se smanjila ponuda mlijeka, jer je ona moja malena malo štrajkovala. Glad mogu izdržati bez problema, ali žeđ je veliki problem, posebno nakon podoja. Za sada ide, hvala Bogu, vidjećemo kako će biti kasnije.
Da li ima još mama dojilja da podijele svoja iskustva?

_____________________________

Merjem, 11.11.2007.
mamina sultanija
Arman, 23.07.2010.
mamin pasha

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Dojenje i post
7.9.2008 19:03:53   
Amrino
Meni je prvi dan bilo tako lose da sam se morala omrsiti sat pred iftar jer sam pocela povracati od "lososti"...ali na kraju se ispostavilo zbog cega- dobila sam nakon osam mjeseci...
Medjutim trajalo mi je samo dva dana...tako da nisam postila ukupno tri dana a ostalo jesam. I ja najvise ozednim...a i dan je jako dug...ali hvala Bogu ide nekako.
Evo iftar ce za nekih 15- 20 minuta...jedva cekam! user posted image


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu lejlašh)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Dojenje i post
10.9.2008 21:36:27   
Aminad
Evo i ja već 10 dana redovno postim i mogu vam reći da mi ide lakše nego što sam očekivala!

Vidim da mi ne smeta dojenju jer je stanje kod Burhana isto, jede kad hoće i koliko hoće, jedino ožednim i kad se omrsim prvo popijem 3-4 čaše vode, limunade, ledenog čaja (koji sama pravim skuham čaj od žare isl. i ostavim da se ohladi i eto ledenog čajauser posted image ), uglavnom tečnost prvo, onda nemogu puno pojesti odmah za iftar ali nadoknadim kasnije a i za sehur se trudim da dobro jedem i dosta vode popijem.

Amrino i meni je prvi dan bilo užasno loše, malo je falilo da se i ja omrsim ali sreća tu je bio M pa je on bio s djecom i pobrinuo se oko iftara. Meni je problem bio što smo ni prespali sehur i falila mi je kahva!  Tako da sam skontala da sam ovisnik o jutarnjoj kahvi! MM i ja inače već 8 godina tokom ramazana ustajemo na sehur samo radi kahve ali do sad nisam znala da je toliko ozbiljno!user posted image

< Poruku je uredio Aminad -- 10.9.2008 21:40:30 >


_____________________________

Merjema 02.08.2002.
Imran 11.11.2005.
Burhan 27.11.2007.

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Dojenje i post
10.9.2008 22:18:30   
Amrino
I ja za sehur OBAVEZNO popijem kafu. Pojedem nesto lagano...musli ili corn fleks..te neku vocku i puuuuno vode. user posted image
Iskljucivsi onaj prvi dan (ne ponovio se) i meni ide mnogo lakse nego sto sam mislila. user posted image


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu Aminad)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Dojenje i post
10.9.2008 23:20:19   
lejlašh
Meni je problem kad radim sa pacijentima moram puno pričati i onda mi se usta osuše, e to je belaj. Inače moram napraviti pauzu od posta 1 u 3-4 dana jer osjetim da malena počne zezati sa dojenjem, pa taj dan koji ne postim pijem kao kamilauser posted image . Eto do sada sam 8 postila 2 nisam, mislim da nije loše. Biće lakše napostiti, aBd.
A što se tiče kahve i ja sam na nju navikla, ali onda me razbudi, pa ne smijem da je pijem tako rano, a jesti ne mogu baš previše jer mi je kasnije kao da sam pojela kamen.

_____________________________

Merjem, 11.11.2007.
mamina sultanija
Arman, 23.07.2010.
mamin pasha

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Dojenje i post
15.9.2008 18:14:49   
Aminad
Evo samo da smo u toku, danas je 15 dan kako postim i bez problema dojim Burhana.

_____________________________

Merjema 02.08.2002.
Imran 11.11.2005.
Burhan 27.11.2007.

(odgovor članu lejlašh)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Dojenje i post
15.9.2008 20:58:26   
Amrino
Ni kod nas nema ama bas nikakvih problema- hvala Bogu! user posted image



_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu Aminad)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Dojenje i post
15.9.2008 23:03:55   
Aminad
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Draga amrino izgleda da jedino ti, lejlašh i ja postimo?????

_____________________________

Merjema 02.08.2002.
Imran 11.11.2005.
Burhan 27.11.2007.

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Dojenje i post
16.9.2008 10:17:00   
Amrino
user posted image user posted image user posted image

Izgleda moja Aminad...Drago mi je da eto nisam sama...user posted image . Da nam dragi Allah olaksa i ukabuli...user posted image
Ma ja osjetim Ramazan samo u kuci...gdje god izadjemo...sve puno...jedu ljudi po ulici...piju...Bas mi se cini da se izgubilo ono nesto...ne znam- ali tako je u Sa.



_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu Aminad)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Dojenje i post
16.9.2008 10:36:18   
jupajdi
Pravo mi je neobično što ne postim.
Inače, svaki Ramazan postim, ali ovaj put malenoj je tek mjesec i po, dojim tako da ne postim.
Allah dž. š. je olakšao trudnicama i dojiljama, jer im post nije obavezan.
Možda probam ispostiti ovih nekoliko zadnjih dana kada bi mogla da bude 27. noć.


(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Dojenje i post
16.9.2008 10:43:01   
makana
e žene moje dojilje postačice (ma sve dojilje ustvari user posted image ) samo da vas pozdravim
svaka čast
user posted image

_____________________________

strpljen - spasen

(odgovor članu jupajdi)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Dojenje i post
16.9.2008 10:56:20   
Anoniman
Ni ja ne postim, prvi Ramazan u zadnjih nekoliko godina otkad sam postila citav...user posted image
Razlog opravdan: moja maca mala kojoj je mjecec i po i koja se samo hrani dojenjem... mislim da ako bih preskocila jutarnju supu i kompot ili voce tokom dana, da bi to donekle moglo uticati na kolicinu i kvalitet mog mlijeka... al Allah dz.s. zna najbolje i on ce da oprosti...
Svaka vam cast koje postite i dojite bebe svoje, ja vam se divim user posted image

(odgovor članu makana)
  Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Dojenje i post
16.9.2008 11:07:19   
Romali
I ja samo da kažem svaka čast ovim mamama, dojiljama, postačicamauser posted image user posted image user posted image . Baš ste jake i svestrane. Malo me je stid kad čitam vaše postoveuser posted image . Ja jednostavno mislim da ne bih izdržala, ali znam da je sve to pitanje strpljenja i volje. Fino mi čitati kad vi pišete o tome, nekako mi dočarate lijepu atmosferu.
Amrino, nemoj misliti da se u Sa.izgubio taj osjećaj, dođi u Mo.pa ćeš vidjeti user posted image user posted image user posted image


_____________________________

23.4.2008. A.O. promijenio moj svijet :)
14.4.2014. Z. promijenila našu planetu :)




(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *