|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   prematurusi (iskustva)
19.8.2014 13:00:25   
n u r
Pozdrav drage mame, nova sam na forumu i zelim svoje iskustvo podijeliti sa svim majkama malenih palcica. Naime, u 20 NG hospitalizirana sam na GAK Jezero zbog suspektnog oligohidroamniona, prognoze za bebu bile su po ljekarima spontani pobacaj jer beba bez dovoljno vode ne moze se razvijati. Unatoc tome sa odjeljena patologije trudnoce dobila sam premjestaj na ginekologiju kako bi ubrzali moj spontani, ali na svu srecu dr. S. Dekovica to se nije desilo, ostala sam na patologiji lezati 2 mjeseca uz razne komplikacije, niko mi nije garantovao niti davao nade da cemo uspjeti zbog krvarenja i odlazenja plodne vode. Dogurala sam do 27NG kada su mi dali dvije doze Dexsametazona za brze sazrijevanje bebinih pluca, u 29+4NG sam dobila obilno krvarenje kome je bio uzrog odljubljivanje posteljice i tada sam hitno otisla na sekciju. Nakon pun 2 mjeseca lezanja na klinnici 10.03.2014.g. rodila sam malenog palcica 1.130g i duzine 36cm. Niko od ljekara nije vjerovao da cemo uspjeti dogurati ali pustili su da se dragi Bog pobrine za sve. Maleni je na rodjenju imao apgar 7/8, krepkog placa i ruzicaste boje kaoi sva donesena djeca. Odveli su ga na jedinicu intenzivne njege na neonatologiju gdje su ga zbog nezrelih pluca intubirali i reanimirali. Na CPAP-u je bio 6 dana a potom su ga stavili pod haubu kao malog astronauta i bio je par dana, a onda su samo u inkubator ostavili dovod kisika koji je bio minimalan. Ipak, zbog sklonosti prematurusa da zaboravljaju disati od prvog dana primao je aminofilin i svaki dan su mu povecavali hranu. Nakon 40 dana prebacili su ga na poluintenzivnu njegu i tamo je nastavio da raste. Kada je dostigao tezinu od 1750g. premjestili su ga u krevetic i drugi dan po izlasku poceli sa hranjenjem na flasicu. Poslije 7 dana tezio je 1.960g. dobili vijest da idemo kuci. Nakon provedena 2 mjeseca borbe u bolnici cuvajuci trudnnocu bez dana izlaska kuci sve do poroda i nakon njegova 2 mjeseca borbe na neonatologiji slobodno mogu reci da Bog cuje svaki uzdah majke. Prozivljene traume na klinici i njegove posjete kad pored glave zapisti aparat nikome ne bi pozeljela, al i to je sudbina, iskusenje. Najgora utjeha koju ti neko moze pruziti su rijeci "mlada si, bit ce djece", ko ne prozivi takav pakao ne moze ni suditi. Uprkos svemu, moj mali djecak otpusten je sa dijagnozom blagi respiratorni disters sindrom (sindromotezanog disanja). Sa sigurnoscu vammogu reci danikakvih posljedica nema osim sto je nakon izlaska kuc imao malo sekreta u nosicu koji sam cistila sa aqua maris baby jer sunce moje malo nista ne vala i stapicem za usi...pumpicu ne preporucuju iskusni ljekari. Moja Svetlost sada ima nesto vise od 5 mjeseci i stigao je svoje vrsnjake sa tezinom od 7 kg. Ali, iljekari kazu da je majcino mlijeko nezamjenjivo, tako da smatram i da he mlijeko izvuklo mog malenog 3x dnevno sam isla na Jezero da izdajam mlijeko za njega.
Ako su prijevremena rodjeni, nisu jedini i Darwin, Newton, Einstein i Churchill su, pa su bili ispred svih.
Svima zelimmnogo uspijeha i srece sa njihpvim prematurusima

user posted image user posted image
mamin dunjaluk 10.03.2014.
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: prematurusi (iskustva)
19.8.2014 14:04:48   
dambolina
Pa eto mashAllah prestigao je i mnogu na vrijeme rodjenu djecu i to je odlicno. Moja srednja cura je nedonosce, ali je rodjena prvi dan 34 sedmice, twzila je 2040 gr i imala je 46 cm, nisam vise ni sama sigurna, davno je to bilo :D sada se spremamo za predskolsko, malo je laksa i niza od svojih vrsnjaka, ali jemotoricki i intelektualno mozda i naprednija. Tvoj momak je borac i saljemo mu poljubac!

_____________________________

Z. veliki zvjerko 17.06.2003.
I. mala živča 04.11.2008.
L. mala palmica 15.01.2014.

(odgovor članu n u r)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: prematurusi (iskustva)
19.8.2014 17:26:23   
Ljubicica3
Moja I je rodjena sa punih 36 sedmica I konta se kao premature,imala je skorom 4 kg kad se rodila.Sa trudnocom mi je bilo sve ok ipak se rodila prije...pukao mi vodenjak I tako je pocelo.Apgar joj je bio 8,9 Ali je ona progutala plodove vodice tako da su joj prikljucili kisik I bila je 10 dana u bolnici I primala kisik.Hvala Bogu sad je ok dijete nikakvih problema.
Od jetrve mali je rodjen u 32 sedmici I sve bilo ok pluca ma sve tako ne mora to nista znaciti.
Upoznala sam dosta zena cije bebe su imale samo pola kg po rodjenju rodjene prije 30 sedmice I sad su potpuno zdrava djeca.
Kako nur vec rece sve su to iskusenja za insana a Allah samo zna u cemu je hajr za bas.Samo sabura za sve.

(odgovor članu dambolina)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: prematurusi (iskustva)
19.8.2014 22:28:31   
n u r
To su mali borci, za njih je svaka sljedeca nedaca maciji kasalj. Jedino sto mogu reci da mi imamo preponski bruh kojeg cemo se aBd za nesto manje od mjesec rijesiti. Sama pomisao da moramo ponovo u bolnicu mi izaziva strah i gadjenje, ali sta je tu je, i to cemo proci aBd, vaznoje da su nasi prematurusi zdrava djecica koja se ne razlikuju od drugih.
user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Ljubicica3)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: prematurusi (iskustva)
20.8.2014 1:40:37   
veeseelaa
e blago vama pa su vam živi, sve drugo će biti ok aBd


nažalost moja Ajrica nije preživjela,rodjena je u 29 sedmici, teška 1750 grama, duga 47 cm....
dugo sam po netu čitala sve tekstove vezane za prijevremeno rodjenu djecu,vezano za respiratorni distres sindrom....

i nakon 2 godine još uvijek mi na dohvatu ruke,pored tv-a,stoji dokument o njenoj autopsiji.....

nažalost razlog zašto sam se prijevremena porodila nikada nije nadjen....

al eto Bog me počastio s moje dvije cure, Ajšom i Esmom,Esmu sam čak i rodila na datum kad je Ajra umrla, 4.decembar


sretno drage moje i da nikad niti jedna majka ne osjeti i ne doživi ono što sam ja doživjela



_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu n u r)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: prematurusi (iskustva)
20.8.2014 21:46:10   
n u r
Zao mi je Veeseelaa.user posted image
To je nesto najgore sto majka moze dozivjeti. Samnom je lezala zena kojoj je bila druga trudnoca sa istim problemom kao ja samo je bila 5 sedmica ispred mene, kada je usla u 33NG bila je presretna i ja sam se radovala jer sam se ugledala na nju, ona mi je bila uzor da sa nasom dijagnozom moze se trudnoca nositi. Nazalost, porod je krenuo sam, i to bas u toj 33NG, javila nam se da je dobro i da je beba dobro ali da je na neonatologiji ko i svi drugi prematurusi. Par sati poslije javila mi je da je nazalost maleni nije uspio uz svu neiscrpnu ljekarsku pomoc.user posted image
Tako da, njihov najveci problem su ta malena ne zrela pluca, i sve je od dijeteta do djeteta. A takodje zena sa kojom sam se sretala na neonatologiji rodila je u januaru ove godine, i maleni se patio do 10. avgusta i izgubio nazalost bitku..ali zato se barem nece patiti. user posted image user posted image
Iskreno, cijelo vrijeme dok samlezala u bolnici trazila sam od Boga samo ono sto je najbolje za njega a isto tako i kad se rodio, samo da se ne pati, ali Allah je imao drugacije planove za njega i neizmjerno Mu hvala.



(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: prematurusi (iskustva)
21.8.2014 9:28:59   
dambolina
Vesela, ja sam cvrsto uvjerena da nas Bog ne stavlja na iskusenja koja ne mozemo podnijefti i da nem izgubljeno bude zamijenjeno boljim, ma koliko to nqma ruzno zvucalo.
Moja cura je samo prenocila u inkubatoru, sutradan je prebacena u topli krevetic i sve je bilo uredu. Njen apgar je bio 9/10, odlican za nedonosce. Hranjena je na sondu, a dojenje je savladala brzo. Medjutim, po izlasku iz bolnice je fasovala bronhiolitis i imala je apneje,uzrokvane sto nezreloscu sto bronhiolitisom. Jednu noc sam je stavila na spavanje i kad sam je provjeravala, diejte pomodrilo, ne dise. Mislila sam da je umrla. Ne znam kako sam bila prisebna da joj dam umjetno disanje dok je mm zvao hitnu. Dosli su i smjestili je na pedijatriju i tada je bila prikljucena na kisik i ostale aparate na intenzivnoj. Svqkom roditelju je to tesko gledati i prezivljavati. Ona nema nikakve posljedice, barem ne vidljive za sada. Nadam se da ce tako i ostati user posted image

(odgovor članu n u r)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: prematurusi (iskustva)
21.8.2014 9:40:09   
azra I ADI
Moj Adi je rođen sa 33 sedmice i dežurni ljekar mi je rekao da je porod krenuo, da se ne može zaustaviti i lijepo mi kreten kazao da od djeteta --nema ništa?! Ali hvala bogu nakon 6 dana na intenzivnoj njezi prebacili su ga meni u sobu i 8.dan od poroda smo se vratili kući.Danas ima 5,5 godina i pravi je slatkiš!Rođen je sa 2200gr, apgar 7 čini mi se.

(odgovor članu dambolina)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: prematurusi (iskustva)
21.8.2014 9:55:00   
malena27 RR
I moj sin je prematurus, rodjen sa 36+4, tezak 3.240 gr, dug 47 cm, ocjena apgar 9, rodjen na carski rez, dobila kontrakcije prije vremena...samo je jednu noć bio u inkubatoru po preporuci neonatologa jer je ječao...
Ne zaostaje u rastu i razvoju, veseo, zivahan i pametan djecak koji je neki dan napunio 3 godine...



_____________________________

Beta 05.02.2010. 12,79
Beta 29.12.10. 557,93
Beta 31.12.10 1771,92
09.08.2011. rođen moj dunjaluk
Beta 09.06.15. <5
Beta 12.05.16. 504 i 16.06.16. spontani
27.01.17. vanmatericna

(odgovor članu azra I ADI)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: prematurusi (iskustva)
21.8.2014 10:11:12   
vjera
Moj palcic je rodjen u 24. sedmici ,tezak 750. grama i dug 25.Na odjelu neonatologije boravo je 102.dana.Otpusno pismo:cisticne lezije na mozgu,konvulzije,bronhijalna displazija..A danas je to djecak koji prica,hoda..potpuno zdravo dijete..Gledajuci njega ja vjerujem da se cuda desavaju i ne mogu da vjerujem da se Bog smilovao i na sve negativne dijagnoze ,nama podario preslatkog djecaka,koji je nasa sreca i nase sunce a najvise sto svaki roditelj zeli zdravo dijete!Ide u vrtic,veoma osjecajan,tvrdoglav i presladak djecak.. ja sam izgubljeno trazila nadu na svim mogucim stranicama i ovdje sam se javila i dobila veliku podrsku .user posted image

(odgovor članu azra I ADI)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: prematurusi (iskustva)
21.8.2014 21:51:26   
n u r
azra I ADI, moze li se znati ime kretena jer sami ja takodje isto takvo ubjedjenje dobila od kretena, sreca pame nije on porodio, uspjela sam docekati svog ljekara Dekovica Allah mu podario sve najljepse.
Zalosno je sto se neki ljekari igraju Boga i pokusavaju citati sudbine.
Vjera, drago mi je sto ste uspjeli, hvala Allahu na milosti.

(odgovor članu vjera)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: prematurusi (iskustva)
21.8.2014 21:58:16   
n u r
azra I ADI moze li se znati ime kretena, imala sam i ja slicno iskustvo sa jednim kretenom. Hvala Bogu pa sam docekala svog ljekara Dekovica i nisam pala u ruke tom idiotu, danas mozda i ne bi imala svoje cedo. Ruzno je sto se ljudi igraju Boga i mijesaju se u Njegovo.
Vjera drago mi je stoje i tebe Bog obradovao, tvojaprica je mozda i poucnija za one koje rode prije 27 sedmice. user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu vjera)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: prematurusi (iskustva)
27.11.2017 19:50:33   
PalcicaM
Pozdrav mame moja mala Palcica rodjena je 23+6 780 grama na porodu je zaplakala i sama disala. Osmi dan je stavljena na respirator a 49 dan je skinuta.Danas joj je 57 dan i ima maskicu posto se umori kada samostalno dise.Jako sam zabrinuta, ne znam sta nam naredni dani donose,ako neko ima slicno iskustvo molim da ga podijeli sa mnom.

(odgovor članu n u r)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: prematurusi (iskustva)
27.11.2017 22:48:57   
manuela RR
PalcicaM nemam iskustva ali samo da se javim kao podrška. ..
23+6 je bas rano ali kako je već 57 dan to su divne vijesti. ..jer obično je kritično prvih 48 sati. ..
Nadam se da će sve biti onako kako ti želiš. ..

< Poruku je uredio manuela RR -- 27.11.2017 22:50:03 >


_____________________________

A- Februar.2017.
E- Oktobar.2008.

(odgovor članu PalcicaM)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: prematurusi (iskustva)
24.2.2020 21:22:08   
palcic987
Drage mame palcica, evo splet nekih ludih, nesretnih okolnosti doveo me na ovaj forum i trazim vasu pomoc...

Rodila sam u 28+4 dana, pukao vodenjak i trudovi, najvjerojatnije izazvani zbog infekcije listerijom....
Bebica reanimirana na porodu, Apgar 2-3... prognoze na početku uzasne, ali evo nakon 16 dana bebica se drzi, skinuta je sa mehaničke ventilacije i prodisala je svojim plućima.
Da situacija bude još tuznija, trenutno se zabranjene posjete zbog epidemija gripe i korone, tako da sam svog borca vidjela svega 15 min u ovih 16 dana...
Pošto nisam iz Sarajeva, a nadam se uskoro pozivu iz bolnice da napokon mogu hraniti bebicu svojim mlijekom, zanima me je li itko bio u pratnji nedonoscadi na pedijatrijskoj klinici Jezero? Kakav je smjestaj (samo me zanima sto mogu očekivati), sto se moze ponijeti?

(odgovor članu manuela RR)
Neposredna veza do poruke: 15
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *