|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Apoteka LOTUS obilježava sedmicu dojenja

Uredništvo Ringeraja.ba, 30.9.2015
Ove godine Sedmica dojenja prolazi pod motom Dojenje i posao, pa tako i mi želimo da ohrabrimo majke koje iz nekih razloga moraju se vratiti na posao dok doje svoju djecu.

image
/11


Rođenje dijeteta je najljepši trenutak u životu jedne žene, i koliko malo biće može donijeti radosti i sreće tako i period poslije poroda može biti stresan. Kad je u pitanju prvo dijete najčešće problemi se pojave sa uspostavljanjem dojenja.

Uz malo truda i pomoć stručnih osoba žena obično uspije uspostaviti dojenje ali poslije se može pojaviti novi problem: ukoliko majka je prinuđena da se vrati na posao ubrzo nakon poroda, kako održati dojenje?

Apoteka LOTUS svake godine obilježava međunarodnu sedmicu dojenja sa ciljem podizanja svijesti o važnosti dojenja kako za bebu tako i za mamu.

Ove godine Sedmica dojenja prolazi pod motom Dojenje i posao, pa tako i mi želimo da ohrabrimo majke koje iz nekih razloga moraju se vratiti na posao dok doje svoju djecu.

Iako to može izgledati dosta komplicirano, na djelu ukoliko postoji želja dojenje se može uskladiti sa poslom. Što je starije dijete tim postoji više šansi da se dojenje uspostavi. Pa stoga ukoliko je moguće produžite ostanak sa djetetom do njegovih punih 16 sedmica. Bitno je napomenuti da ukoliko mama nije u mogućnosti da doji dijete tokom dana trebala bi ga izdajati kako se količina mlijeka ne bi smanjila, jer kao što je poznato mlijeko se stvara prema količini izdojenog mlijeka.

Kako bi održali laktaciju neophodno je sačuvati i noćne podoje. Moguće da će mama primjetiti  otkako se vratila na posao da se beba češće budi po noći kako bi dojila. Iskusne mame koje kombiniraju dojenje i posao uzimaju to kao dio svog života.

Također savjetujemo majkama da stvore zalihe mlijeka kojim će se beba hraniti u njihovom odsutstvu. Postoje različita pomagala kao što su ručne i električne izdajalice, posude za pohranjivanje mlijeka, grijači za boce i sl. Na internetu se može pronaći dosta informacija o tome kako pohraniti mlijeko, mi bi htjeli obratiti pažnju na nekoliko stvari.

Veoma je bitno pohraniti mlijeko u kvalitetne plastične posude ili u staklenke. Ponekad možemo čuti savjete da iz ekonomskih razloga mlijeko pohranjujemo u jeftinije plastike kao što su boce za urin, jer zauzimaju malo mjesta u frižideru, sterilne su i jeftine. Htjeli bi obratiti pažnju da nekvalitetna plastika može ispuštati otrovne hemikalije u mlijeko koje mogu naškoditi organizmu, stoga svakako se treba odlučiti za provjerene proizvođače koje imaju oznaku BPA free.

Neophodno se potruditi da na momenat odlaska na posao dijete ima makar jedan obrok izdojenog mlijeka iz bočice. Što je starije dijete može biti teže naviknuti ga na bočicu. Ponekad su bebe pravo izbrljive po tom pitanju i neće da jedu iz flašice kod mame na rukama. Neka ga u tom slučaju hrani osoba koja će ostajati sa njim dok mame nema.

Sisač bi trebalo izabrati sa manjom rupom kako bi se beba ne bi naučila na lagano sisanje. Nerijetko mali gurmani su izbrljivi kad je u pitanju oblik sisača. Na tržištu postoje sisači koji su maksimalno približni obliku bradavice kako bi prelazak na bočicu bio bezbolniji.

Treba obratiti pažnju i na problem curenja mlijeka. Navjerovatnije mame će se morati naoružati blaznicama za grudi, jednokratnim ili perivim. Ukoliko grudnjak za dojenje nije prikladan za poslovnu odjeću može se izabrati drugi model samo treba obratiti pažnju da grudnjak ne smije stiskati grudi.

Teško je odrediti starost djeteta kad je najbolje da mama pređe na puno radno vrijeme. Samo se može reći sa sigurnošću da to se nebi trebalo desiti do stabilizacije laktacije i prevladavanja svih poteškoća povezanih sa dojenjem, tj u prvih četiri do šest sedmica nakon rođenja djeteta. Od prilike kad mrvica napuni četiri mjeseca, očuvati daljnju proizvodnju mlijeka nakon povratka na posao će biti lakše. S druge strane, čak i godinu dana stara beba više voli kad se mama vrati ranije kući.

Ipak, bez prijeke potrebe ne bi trebalo se vraćati na puno radno vrijeme, jer vremena za zarađivanje novca i samorealizacije će biti, a period dojenja koje je važno za razvoj i zdravlje bebe je kratkotrajno.

 

Treba imati na umu da uskladiti posao i dojenje je teško, ali je moguće. Uspjeh u potpunosti ovisi o odlučnosti majke. Mnoge mame su savršeno uspjeli u tome. Samo treba dobro razmisliti sve unaprijed i uzeti u obzir sve detalje i moguća iznenađenja.


http://www.dodaj.rs/f/1J/Um/yh6pgLN/lot2.jpg


Apoteka LOTUS u cilju da podrži mame u svom nastojanju da očuvaju dojenje u periodu od 01 do 11 oktobra poklanja popuste na proizvode namjenjene dojiljama. Održat ćemo i promociju proizvoda WELEDA gdje ćemo odobriti još veće popuste na njihove proizvode za dojilje i trudnice.

 

 

http://www.dodaj.rs/f/3u/iF/35cBE0WO/lot1.jpg

 

 

Stoga pratite nas na našoj Facebook stranici ili kontaktirajte za više informacija na tel. 033 677 944.

Alma Turajlić, mr.ph.

Apoteka LOTUS.

 


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
4
Zvijezda baby kalendara za 2020.g. - JUNI
Vrijeme je da vam predstavimo junsku zvijezdu za „Zvijezda baby kalendara za 2020. godinu“.
3
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2
Masaža bebe i malo starijeg djeteta
Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze sa djetetom, jer je svakom djetetu dodir neophodno potreban z...
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *