|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Bebeći razgovor bebi pomaže da nauči govoriti

Uredništvo Ringeraja.ba, 5.7.2022
Nova studija je otkrila da bebeći razgovor i brbljanje s bebom pomažu bebama da nauče same da govore



 

Dugo je postojala zabluda da je bebeće pričanje  loše za razvoj djeteta - da pjevajući govor, brbljanje, jednosložne riječi i druge besmislice ne uče djecu na ispravan način da govore kao odrasla osoba.


Ali novo istraživanje sugerira da su naši roditeljski instinkti da koristimo bebeći govor kada se obraćamo bebi najvjerovatnije u pravu. Zašto? Zato što bebeći govor uvodi djecu u svijet govora na način koji mogu oponašati.


Studija, koja je obavljena na Univerzitetu Florida i koja je objavljena u časopisu Journal of Speech, Language, and Hearing Research, je zaključila da su bebe od 6 do 8 mjeseci više voljele da čuju bebeći govor nego razgovor odraslih.  U stvari, istraživači su otkrili da su djeca “pokazala snažnu i jasnu sklonost govoru s rezonancijama koje su specificirale vokalni trakt koji je po veličini i dužini sličan njihovom vlastitom”.


Naučnici vjeruju da bebe privlače bebeći govor (koji nazivaju govorom usmjeren na dojenčad) jer slušaju kako bi njihove prve riječi trebale zvučati kada izađu iz vlastitih usta.

 

 

Zašto nositi dijete


Mlađe bebe, uzrasta od četiri do šest mjeseci, ni u jednom slučaju nisu preferirale zvukove - istraživači vjeruju da je to zato što još ne razmišljaju o tome kako da proizvedu zvukove slične riječi.


Čini se da stimuliše motoričku proizvodnju govora, a ne samo percepciju govora. Nije samo gu-gu ga-ga.


Drugim riječima, bebeći govor omogućava bebama da nauče kako govoriti, na početnom nivou. To im čini govor dostupnim.


Pripremajte ih da obrađuju vlastiti glas. Brbljajte s njima.


 

 

Još  na Ringeraji

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
6
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2
Masaža bebe i malo starijeg djeteta
Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze sa djetetom, jer je svakom djetetu dodir neophodno potreban z...
2
Priprema na život sa bebom
Dolazak bebe će zasigurno unijeti i nešto nemira u vaš život. Na dolazak djeteta se pripremite već prije poroda.
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *