|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Kako ublažiti grčeve vašoj bebi

Uredništvo Ringeraja.ba, 31.1.2016
Ako vaše maleno ne reaguje na sva vaša tješenja, vjerovatno ima grčeve. Ali, ne brinite! Mi vam nudimo par savjeta kako da pomognete svojoj bebi i smirite je, te možda dobijete malo mira u kući.
Ključne riječi:

image
/11


Normalno je da djeca od 3 mjeseca ili manje prolaze kroz periode nervoze, naročito između šest sati poslije podne i ponoći. Ako vaše tehnike umirenja kao hranjenje, presvlačenje, umotavanje i ljuljanje ne zaustave plač vaše bebe, onda je vaša beba možda među onih 20 posto koje imaju grčeve. 

Uzroci grčeva kod beba 

Ako vaša beba dobije grčeve, ili počne mnogo da plače, promjene ćete primijetiti između druge i četvrte sedmice njene starosti. Njen plač će se pojačati kako dan odmiče, a ona će vjerovatno imati gasove te ispružati i skupljati nogice. 
Ljekari ne znaju šta tačno prouzrokuje grčeve kod beba, ali ovo su mogući uzroci:

  • Nerazvijen nervni sistem
  • Problem sa nelagodom uzrokovan npr. emicionalnom napetošću ili stresnom situacijom u porodici
  • Medicinski problem, kao što je hernia
  • Nešto u vašoj ishrani, što iritira bebin stomak (ukoliko dojite)

Kako umiriti plač vaše bebe 

Vjerovatno je najteža stvar kada beba ima grčeve to što se čini da je ništa ne može utješiti. Ali, to ne znači da ne trebate pokušavati. Evo nekoliko taktika koje mogu umiriti bebu sa grčevima: 

Ljuljajte bebu 
Ljuljanje bebe, ili stavljanje u ljuljašku sa nekim blagim zvukom poput usisivača ili fena u pozadini, nekada može umiriti bebu, jer stalno gibanje može djelovati umirujuće. 

Šetajte sa bebom u nosiljci 
Kao i ljuljanje, i ovo kretanje je umirujuće, a ako je beba tako blizu vas, i to joj može pomoći da se osjeća bolje. 

Umotajte bebu 
Umotajte svoju bebu u veliku, tanku deku. To će joj pomoći jer će se osjećati toplo, udobno i sigurno. 

Dajte bebi cuclu 
Ne pomaže uvijek, ali sisanje za neke bebe je umirujuće i utješno. 

Trljajte bebina leđa 
Položite svoju bebu na stomak u svoje krilo te joj nježno prstima masirajte leđa. Ovo može umanjiti pritisak u bebinom stomaku. 

Provjerite svoju ishranu 
Ukoliko dojite, određene namirnice u vašoj ishrani mogu biti uzrok nelagode vaše bebe. Mliječni proizvodi, kofein, kupus i luk su potencijalni krivci, pa pokušajte izbjegavati po jednu od tih namirnica na nekoliko dana i tako saznajte koja namirnica ne odgovara. 

Ne očajavajte i ne gubite nadu! 
Možda nam sada ne vjerujete, ali bebini grčevi neće trajati zauvijek. Dok vaša beba napuni četiri mjeseca, grčevi će najvjerovatnije nestati – a vi ćete biti sretniji! 

 

Iskustva mama pročitaj OVDJE

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
8
Skok u razvoju bebe: Beba plače i stalno t...
Kod skokova dolazi do promjena u ritmu hranjenja, čestih buđenja, promjena u djetetovu ponašanju - postaje nervoznije, n...
8
OSADENT pokloni za najmlađe!
Dragi roditelji, da vaše bebane ne bi imale problema s rastom zubića tu je OSADENT. A kako možete dobiti ovaj magični po...
3
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *