|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Najbolji položaji za dojenje

Pampers.ba, 13.5.2013
Kako da hranite svoju bebu i koji su najbolji položaji za dojenje?
Ključne riječi:

image
/11


Ništa ne izgleda ljepše od dojenja bebe. To je lični trenutak koji stvara tijesnu vezu između vas i vaše bebe, vezu koja će trajati doživotno. Ali to nije tako jednostavno iskustvo za nove mame… Jedan neodgovarajući položaj može vam stvoriti nelagodan osjećaj i bol i beba neće moći da jede kako treba. U početku, novim mamama je potrebno neko vrijeme da se naviknu na dojenje bebe, potrebno je da malo vježbaju, da budu strpljive i da isprobaju nekolikopoložaja za dojenje dok ne pronađu onaj koji odgovara i njima i bebi. 

 

Položaj 1 – Ljuljanje u majčinom naručju


To je klasičan položaj, prihvaćen od strane mnogih majki koje doje. Obično se koristi nakon prvih nedjelja od rođenja, naročito ga koriste majke koje su imale prirodan porod. Ukoliko ste se porodile carskim rezom, bit će mnogo teže podnijeti pritisak koji vaša beba može da vrši na vaš stomak. 
br/> Bebina glava se podupre nadlakticom, sa savijenim laktom, dok dlanom pridržavate bebina leđa i guzu. Ukoliko je dojite na desnoj dojci, morate koristiti desnu ruku da poduprete bebu i stavite dojku u bebina usta lijevom rukom. 

Da bi sve išlo lakše, koristite nekoliko jastuka na koje ćete nasloniti lakat i stolicu da odmarate noge, tako da ne morate da se savijate ka bebi. Beba mora biti u horizontalnom položaju i što bliže vašem tijelu. 

Položaj 2 – Bebino gnijezdo u vašem naručju


U ovom položaju beba je okružena vašim rukama. Možete koristiti obje šake da je usmjeravate i pridržavate. Stavite jastuk u krilo. Jastuk će vam pomoći da na njih oslonite svoje laktove i podižete mališana do nivoa grudi, a da ne morate da se savijate napred. 

Ako ga dojite na desnoj dojci, koristite desnu ruku da držite svoju dojku a lijevom pridržavajte bebu. Oslonićete njena leđa na svoju nadlakticu a prednjom stranom šake ćete držati njenu glavu. Majke koriste ovaj položaj naročito kada beba ne želi da otvori usta i jede. 

Položaj 3 – Opuštanje za mamu


Jedan od omiljenih položaja za dojenje tokom prvih nedjelja nakon rođenja, naročito nakon carskog reza, jeste onaj gdje majka leži opružena na jednoj strani. 

Da, moguće je! Osjećaćete se mnogo opuštenije i malo ćete se odmoriti a beba leži na krevetu pored vas sa glavom uz vaše grudi, paralelno sa vašim tijelom. Biće vam potrebno malo vježbanja da uspijete da je podojite u ovom položaju kao i mnogo jastuka za oslanjanje za vas i vašu bebu. 

Tokom prvih nedjelja možete držati bebu obgrlivši je svojom savijenom rukom, ali kako bude rasla, bit će lakše pridržavati njeno tijelo tako što ćete samo staviti jastuk uz njena leđa. 

Položaj 4 – Mali sportista


Ovaj položaj je poznat kao „fudbalski položaj”, jer držite bebu ispod svoje ruke kao što igrači američkog fudbala drže loptu kada trče po polju. 

Ako je dojite na desnoj dojci, beba će biti smještena ispod vaše desne ruke. Pomoću nadlaktice i dlana vi ćete pridržavati njena leđa, vrat i glavu, dok su njene noge zagrljene i nalaze se izmjeđu vašeg tijela i ruke. Vaš lijevi lakat i dojke će podupirati jastuk, tako da svojim lijevim dlanom (savijenim tako da formira slovo C) možete držati desnu dojku i usmeriti je u bebina usta. 

Ovaj položaj često prihvataju majke koje su se porodile carskim rezom jer se beba ne oslanja na njihov stomak. Ovaj položaj je veoma dobar za majke blizanaca i žene sa velikim grudima ili uvučenim bradavicama (sakrivenim u areoli dojke). 

Položaj 5 – Zagrljena u vašem naručju


Možete probati ovaj položaj kada je beba veća i može da kontroliše svoju glavu i leđa. Beba će ostati u vašem krilu, u vertikalnom položaju, sa glavom blizu vaše dojke. Ukoliko je potrebno, koristite jastuk da je podignete. 

Svojim rukama ćete je držati u zagrljaju a beba će sama tražiti dojku kako bi jela. Ovaj položaj je savršen za veće bebe koje već znaju da sisaju i kojima nije potrebno da vi usmjeravate njihova usta kako biste ih podojili. 

Položaj 6 – Opružena na leđima


Poznat kao “australijski zagrljaj”, ovaj položaj je savršen kada je vaša beba veoma mala i kada ste umorni. Legnete na leđa, na kauč ili krevet (glavu i vrat možete nasloniti na jastuk), i stavite bebu na svoje tijelo, tako da njena usta dohvataju dojku. 

Ovaj položaj se preporučuje naročito za zdrave bebe, koje nemaju nikakvih problema sa dojenjem. Nemojte da brinete razmišljajući da vaša beba neće moći normalno disati ili da se može udaviti tokom hranjenja. Novorođenčad imaju veoma dobre reflekse i kada držite bebu preko svog tijela primetićete da će sama podizati svoju glavu. 

Dojenje bebe će uskoro postati najopušteniji trenutak za vas oboje. To je trenutak kada ste blizu jedno drugog, kada se grlite i pričate jedno drugom. Odaberite položaje u kojima se i vi i vaša beba osjećate prijatno. 

Ne zaboravite:

  • Odaberite udobnu stolicu ili fotelju za dojenje bebe
  • Koristite koliko god želite jastuka da oslanjanje ruke
  • Koristite manju stolicu ili nizak stočić da oslonite stopala
  • Poduprite grudi (koje su teže tokom laktacije) svojom šakom
  • Mijenjajte položaje za dojenje


Dojenje je najintimniji trenutak između vas i vaše bebe, zato se opustite i uživajte u ovim jedinstvenim trenucima sa svojim djetetom. 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Zašto se moje dijete i dalje budi noću?
Kao i bebe, mnoga mala djeca ne spavaju cijelu noć, i to je sasvim normalno. Mala djeca žude za vezom i dodirom da bi se...
5
Svi hoće da drže bebu, ali ko drži mamu?
Majčinstvo je neprestano donošenje odluka, pravljenje uspomena, pokušavanje i pravljenje grešaka. Pokušavamo da odgojimo...
4
Vrtići u Sarajevu s osnovnim informacijama
Spisak vrtića
4
Handling bebe - pravilno podizanje i spušt...
Roditelji nekada ne znamo kako se pravilno podiže i spušta mala beba. (slovenački video)
3






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *