|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Najvažniji savjeti za mlade roditelje

Uredništvo Ringeraja.ba, 13.11.2017
Briga o novorođenčetu, posebno ako vam je to prvo dijete, jedan je od najvažnijih životnih izazova. Vi i vaš partner sigurno ćete u početku biti pomalo uplašeni, zbunjeni i nesigurni, toliko je toga što treba naučiti
Ključne riječi:

image
/11


Malene bebe zahtijevaju puno pažnje, brige i ljubavi. Ponekad ni sami roditelji nisu sigurni rade li sve kako treba, pogotovo ako im je to prvo dijete, a savjeti pljušte sa svih strana.

Iako vam se sada možda čini da toliko ima toga što trebate naučiti, i brže nego što mislite počet ćete prepoznavati bebine potrebe i znat ćete kako je umiriti. Za svaki slučaj i za lakši početak, svim novopečenim roditeljima donosimo pet najvažnijih savjeta.


Podizanje i držanje bebe

Postoji nekoliko načina kako sigurno i udobno nositi bebu. Koji god način izabrali, najvažnije je uvijek pridržavati novorođenčetovu glavu i vrat. Naime, kada su tako malene, bebe ne mogu same držati glavu uspravno.


Mladim roditeljima treba vremena dok se ne priviknu na bebu
Hranjenje bebe

Novorođenčad obično jede svaka tri do četiri sata, dok neke bebe jedu čak i svaka dva sata. Uobičajeno je da bebe koje majke doje jedu puno češće od onih koje jedu na bočicu. Razlog tomu je taj što je majčino mlijeko puno lakše probaviti. Kako beba raste, jest će manji broj obroka, ali će joj se zato vrijeme trajanja obroka produžiti.

Majke se često brinu je li beba jela premalo ili previše, međutim nema razloga za to – beba će vam sama reći kada je sita okretanjem glave od bočice ili bradavice.

Zdrava dojenčad rijetko kada dehidrira, stoga je nepotrebno davati im nadomjeske poput soka ili vode. Naime, majčino mlijeko sadrži sve potrebne sastojke koji su bebi nužni tijekom prvih šest mjeseci života. 


Bebino podrigivanje

Bebe često tijekom hranjenja progutaju malo zraka, koji uzrokuje bljuckanje i nemirnost ukoliko ne vodite računa da beba podrigne na vrijeme. Postoje tri najčešća načina kojima se bebi može olakšati da podrigne.

Prvi način je da bebu rukom podignete u visinu ramena, drugom rukom lagano tapšajte bebu po leđima. Možete bebu staviti u uspravan položaj u vaše krilo. Obavezno joj pridržavajući glavu i prsa, tapšajte je po leđima dok ne podrigne.
Polegnite bebu na krilo s licem prema dolje te je nježno tapšajte po leđima.


Stavljanje bebe u krevetić

Neka novorođenčad spava i do deset sati, dok druga spava čak 21 sat dnevno. U prvih nekoliko tjedana života bebe često pomiješaju noći i dane. Štoviše, većina beba sve do četvrtog mjeseca starosti uopće ne spava tijekom noći. Stoga je potrebno bebe naučiti da je noć za spavanje, a dan za igranje, a to možete pomoću malih trikova.

Izbjegavajte paliti svjetlo u sobi gdje beba spava, produžujte vrijeme između mijenjanja pelena tijekom noći, a bebu stavite spavati odmah nakon hranjenja. Ako beba tijekom dana spava više od tri-četiri sata, probudite je i igrajte se s njom.


Smirivanje bebe

Bebe mogu biti uznemirene zbog podrigivanja, stoga vodite računa da to dovoljno često obavljate, pa čak i ako se beba opire. Bebe se znaju brzo smiriti i ako ih nosite, njišete u rukama, pjevate im i pričate.

Bebu možete i povesti u vožnju kolicima ili čak automobilom. Vožnja obično djeluje vrlo smirujuće na bebe. Malene bebe će sigurno uživati u kupki koja će ih smiriti. Ipak, ta kupka ne bi smjela trajati duže od nekoliko dana te biti češća od dva do tri puta tjedno. Prečeste kupke, posebice za vrijeme zimskih mjeseci, mogu isušiti osjetljivu bebinu kožu.

Izvor: tportal.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Svi hoće da drže bebu, ali ko drži mamu?
Majčinstvo je neprestano donošenje odluka, pravljenje uspomena, pokušavanje i pravljenje grešaka. Pokušavamo da odgojimo...
15
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
8
Gnojna angina grla
Simptomi kod odraslih i djece
4
Juli - Zvijezda baby kalendara 2018
Sa zadovoljstvom predstavljamo i zvijezdu mjeseca jula...
3






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *