|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Prvi pregled vaše bebe

Uredništvo Ringeraja.ba, 21.10.2016
Neposredno nakon rođenja, procjenjuje se vitalnost bebe, njena gestacijska zrelost, eventualno prisustvo nekih tjelesnih anomalija, mjeri se tjelesna masa, dužina i obim glave, a potom prati proces adaptacije.

image
Prvi pregled tek rođene bebe - >Image by freestockcenter on Freepik
/11


Pregled u porođajnoj sali je orijentacioni. Nakon primarne obrade, po prijemu bebe na odjeljenje neonatologije – pristupa se detaljnom pregledu, čiji je najznačajniji dio neurološki pregled.

 

Beba se posmatra kada leži na leđima i potrbuške, pri čemu se procjenjuje njen izraz lica, položaj, spontana aktivnost i plač. Zatim se ispitujuje mišića i refleksna aktivnost i reakcija  na spoljne draži.

 

Stanje svijesti

 

Kod zdravog novorođenčeta, tokom dana i noći se u  nepravilnim vremenskim intervalima smjenjuju periodi budnosti i sna, da bi se pravilan ritam uspostavio tek nakon nekoliko nedjelja ili mjeseci. U budnom stanju, dijete može da bude: mirno i relaksirano, sa oskudnom motorikom, motorički vrlo aktivno, razdraženo, uz plač. 

 

Položaj tijela

 

Osnovni položaj terminskog djeteta koje leži na leđima je poluzgrčeni. U položaju potrbuške, nožice su zgrčene, tako da su koljena manje-više podvučena pod trbuh, a beba pravi pokrete puzanja. U tom položaju, dijete može bez teškoća da okrene glavu desno i lijevo, kako bi oslobodilo disajne puteve. Svako asimetrično držanje, mlitavost nesrazmjerna gestacijskoj zrelosti i izvijanje vrata i leđa unazad – patološki su znaci. Ispružene noge sa ispruženim ili zgrčenim rukama se viđaju kod oštećenja nervnog sistema. 

 

Pokreti

 

Budno novorođenče je aktivno i reaguje na spoljne draži pokretima vrata i ekstremiteta – u vidu naizmjeničnog savijanja i opružanja, na način koji je opisan u literaturi kao “masa pokreta“. Oni su promjenljivi po intenzitetu i obimu.

 

Neposredno nakon rođenja, dijete – naročito prijevremeno rođeno, može da drhti. Prvih dana se to viđa i kod zrelih beba, tokom plača, i najčešće predstavlja normalnu pojavu. Drhtavi pokreti mogu da budu znak i nekih poremećaja (prenadražljiv nervni sistem, snižen nivo kalcijuma u krvi, i drugo).

 

Poremećaj pokretljivosti se manifestuje ili odsustvom spontane aktivnosti u budnom stanju ili obiljem naglih, brzih, drhtavih, grčevitih pokreta, ili ukočenošću. Zaostajanje u pokretima jednog ekstremiteta ukazuje na njegovu slabost, na primer: kao posljedicu porođajne traume. Taj ekstremitet dijete «štedi», a pokreće samo suprotan.

 

Tonus mišića

 

On se ispituje posmatranjem položaja koji beba zauzima u miru i pasivnim pokretanjem vrata, trupa i ekstremiteta u opuštenom stanju. Poremećen tonus može da bude povišen, snižen ili promjenljiv.

 

 

 

Još  na Ringeraji

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2
Masaža bebe i malo starijeg djeteta
Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze sa djetetom, jer je svakom djetetu dodir neophodno potreban z...
2
Priprema na život sa bebom
Dolazak bebe će zasigurno unijeti i nešto nemira u vaš život. Na dolazak djeteta se pripremite već prije poroda.
2
Sa bebom kod kuće
Porod je iza vas i vrijeme je da se naviknete na novi život sa svojom bebom. Pobrinite se za dobru prehranu i što više o...
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *