|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Svi ukusi majčina mlijeka

Uredništvo Ringeraja.ba, 18.2.2019
Ukus mlijeka se mijenja zajedno s hranom koju majka dojilja pojede. No, bez brige, sve te ukuse je beba već probala tokom devet mjeseci trudnoće dok je boravila u majčinu trbuhu.
Ključne riječi:

image
/11


Premda je činjenica da neke namirnice mogu promijeniti okus mlijeka, mnogim se bebama sviđa ta različitost okusa. Vjerojatno zato što su još tijekom boravka u majčinu trbuhu osjetile te okuse. Naime, fetus proguta dio amnionske tekućine prije rođenja. Moguće je da dijete bude nemirno tijekom dojenja ili da ima pojačane vjetrove nakon što pojedete određenu vrstu hrane. Ako zamijetite pravilnosti, izbjegavajte tu hranu nekoliko dana. To mogu biti čokolada, začini kao što su cimet, češnjak, curry, chili, jagode, kivi, ananas, luk, kupus, cvjetača, brokula, krastavci, paprika te voće s laksativnim učinkom kao što su borovnice, maline i šljive.


Agrumi i sokovi od agruma mogu iritirati želudac bebe te dovesti do grčeva, povraćanja, proljeva ili kožnog osipa. Kravlje mlijeko i mliječne prerađevine, jaja, pšenica, kukuruz, riba, kikiriki i lješnjaci mogu pak izazvati alergijsku reakciju. Ako posumnjate da dijete ima nekih poteškoća zbog hrane koju ste pojeli, to je vjerojatno nešto što ste uzeli od dva do najviše šest sati prije dojenja. Posavjetujte se s liječnikom o tome trebate li neku hranu izbaciti iz jelovnika. Ako dulje izbjegavanje određene hrane može izazvati neravnotežu hranjivih tvari u vašem organizmu, možda ćete morati uzimati dodatke prehrani.


Tu se nameće se logično pitanje: što smije jesti dojilja?

 
Tijelo majke koja doji ima unutarnji sat koji prati periode hranjenja djeteta, stoga je moguće da osjećate pojačanu glad. Najbolje su rješenje manji obroci koji sadrže sve hranjive sastojke, mješavinu proteina, ugljikohidrata i masnoća te zdravi međuobroci. Prednost dajte cjelovitim žitaricama, svježem voću i povrću. Tako nećete gladovati i imat ćete dovoljno energije za brigu o djetetu. Kad je riječ o masnoćama, savjetuje se uzimanje maslinova, repičina i ribljeg ulja, a zdrave masnoće sadrže i avokado, masline, lješnjaci, bademi, sezamove i suncokretove sjemenke.
Zasićene masnoće poput punomasnog mlijeka, palmina i kokosova ulja, maslaca i svinjske masti treba ograničiti u prehrani. One mogu mlijeko učiniti previše masnim, što nije dobro za djetetovo zdravlje.


Ukupan broj dnevnih kalorija ne bi trebao prelaziti 2500, no nemojte se previše opterećivati brojevima, nego pratite potrebe svog tijela. U obzir treba uzeti vašu uobičajenu tjelesnu masu, količinu kretanja, metabolizam i učestalost podoja. Ako je moguće, jedite što raznolikije i birajte hranu iz ekološkog uzgoja te nastojte na minimum svesti izlaganje pesticidima i insekticidima te drugim kemikalijama koje se nalaze u hrani koju jedete. Dokazano je da se najviše pesticida nalazi u jabukama, celeru, jagodama, breskvama, špinatu, nektarinama, grožđu, krumpiru, borovnicama i zelenoj salati, a najmanje u luku, kukuruzu, ananasu, avokadu, šparogama, grašku, mangu, patlidžanu, kiviju, kupusu, lubenici, slatkom krumpiru, grejpu i gljivama.

 

**** Na Ringeraji ****

  • Još mnogo zanimljivih tekstova o vašim bebicama pročitajte ovdje >>>KLIK<<<
  • Da bi ste pratili razvoj vaše bebice možete ako se prijavite i svakog ponedjeljka primate mailing kalendara razvoja djeteta
  • Ako želite diskutovati sa mamama bebica možete na našem RR forumu

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
12
Baby Signs® Radionica za roditelje u maju
Dragi roditelji, pozivamo Vas da dođete na Baby Signs® Radionicu za roditelje i naučite kako pomoći razvoj govora i pote...
5
Bebe se noću bude da odgode začeće mlađih ...
Zašto bebe imaju ovakav uticaj? Razlog je evolucija. Trebaju im roditelji koji će sav trud uložiti u njihov odgoj.
3
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2






Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *