|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Teta cuvalica (preporuka)
12.6.2008 12:52:16   
MumaMaja
Pozz radnom narodu!

Vjerovatno se vec raspravljalo o pro et contra teta cuvalica, vrtica, rodbine i baka servisa...

Voljela bih da napiset_e svoje iskustvo i ako ko od vas ima na preporuku nekoga - malo sam u stisci s vremenom. Za dva mjesecasam na poslu. Ne znam ni kome ni kako da ostavim bebachicu.Deset_ joj je mjeseci i nikada nije ostajala bez mene cak ni na pola sata, pa ne znamo kako ce to uopce funkcionirati.user posted image Help!

< Poruku je uredio Mya_81 RR -- 30.5.2012 10:36:10 >
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: teta cuvalica - imate li koga?
12.6.2008 14:18:19   
mamsi
Ja sam iz Zenice tako da ti ne mogu nikoga preporučiti,ali sam imala zaista pozitivno iskustvo sa tetama čuvalicama.išao je moj Kenan i u vrtić,ali je stalno bio bolestan pa sam se odlučila za ovu soluciju.Meni je bilo bitno da je osoba mlađa(tako da može više letati za dijetetom),da ima bar malo iskustva,i da je kulturna,da joj nije mrsko izvoditi ga vani,da mu zna skuhati...

(odgovor članu MumaMaja)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: teta cuvalica - imate li koga?
12.6.2008 14:25:23   
ame_la
Poslat ću ti jedan broj pp
pa vidi
žena je ok

(odgovor članu mamsi)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: teta cuvalica - imate li koga?
12.6.2008 15:03:59   
MumaMaja
Wow! Bas ste brze! Hvala! Evo pokusavam da vas stosta jos pitam, ali puzavica mala mi ne da. Otimamo se za misa.user posted image

Ovako, sta ocekujete od teta cuvalica? Na sta posebno obratiti paznju, osim na onaj prvi susret i reakciju bebacha i reakciju tete? Koliko ih placate?

Nisam za to da teta posprema i kuha nego mi je, kao sto mumsi kaze, bitno da moze trcati na sve strane za djetetom.

Ova faza puzanja, pa poslije i hodanje zatjeva upravo to.

Najradije bih da prespavamo naredne dvije godine, pa da mozemo odmah u vrtic... Sada je premala za to... A cini mi se da u jaslicama i vrticima ima previse djece na  jednu tetu...

Kako ste podnijele razdvajanje i prve dane na poslu, bez bebe, dojenja...

Meni je vec sada haos u glavi... Mislim da ced to biti tgeze meni nego njoj...user posted image

(odgovor članu ame_la)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: teta cuvalica - imate li koga?
12.6.2008 15:16:14   
mamsi
Pri prvom susretu sam prvo gledala kako će se obraćati Kenanu,znači da li će pokazivati iskrene emocije ili će glumiti.Također sam pratila kako se izražava,ne bih voljela da mi dijete ružno priča,a ipak je on s njom najviše vremena,znači pismenost.Također ne zahtjevam da mi išta po kući radi želim da se 100% posveti mom djetetu,jedino ja ujutro spremim šta da mu skuha(jedan obrok) zato što ne želim da jede prenoćenu hranu.Naravno malo ispitujem i o njenom životu ne bih li i tako skontala neke stvari o njoj.Moj MM ide po nju i vraća je kući,kod nas jede normalno šta god poželi kupim joj,svaki dan im ostavim koji dinar ako hoće izaći ili nešto kupiti,i plaćam joj 150KM kao platu a dodam i u toku mjesecu još tu i tamo koliko mogu.Znam da u Sa žene više plaćaju.teško mi je pala razdvojenost ali Kenan se brzo navikao jer je od početka života bio okružen  s puno ljudi.Možda ti ne bi bilo loše da je već sad počneš kod nekog(familije) ostavljati po koji satić da se počne navikavati.Sretno

< Poruku je uredio mamsi -- 12.6.2008 15:17:22 >

(odgovor članu MumaMaja)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: teta cuvalica - imate li koga?
12.6.2008 15:21:26   
Amer
Koliko bebica ima mjeseci?
Ja sam u istoj situaciji mali Amer je devet mjeseci star puza i dize se uz sve stvari u kuci  a posto muz radi ja i on smo po cio dan zajedno i nismo bili odvojeni jedno od drugog vise od 2 sata.
Naprosto neznam kako cu podnieti da se razdvojimo.
A o teti koja ce ga cuvati jos nemogu ni razmisljati. 

(odgovor članu mamsi)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: teta cuvalica - imate li koga?
12.6.2008 15:27:40   
MumaMaja
Mi nemamo bas rodbinu koja zivi u blizini, pa smo od pocetka uglavnom nas dvije. Tata se ukljuci koliko moze. Srecom ima fleksibilno radno vrijeme, a mishica se tesko privikavala na nova lica. Sada je vec puno bolje, mada je meni problem ostavljati je ikome.

Paranoicna sam i kao da se vise ne znam ponasati bez nje. Strasno brinem, a ova prica oko trazenja tete cuvalice traje vec mjesecima. Neki dan je prvi put Laura izasla u polusatnu setnju s tatom, a meni je to vrijeme bilo kriza. Nekako ne vjerujem nikome. Posesivna sam i nikako toga da se rijesim...

(odgovor članu mamsi)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: teta cuvalica - imate li koga?
12.6.2008 15:31:45   
Amer
Moj maleni je veoma prilagodljiv cesto smo u krugu prijatelja i ljudi inace pa hoce svakom i svakom djeli svoj slatki osmjeh ali ja ipak nemogu prihvatiti cinjenicu da necu biti tu uz njega svaki dan po osam sati a jos uviek ga dojim pa mi je jos gore jer cu morati prestati.user posted image user posted image

(odgovor članu MumaMaja)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: teta cuvalica - imate li koga?
12.6.2008 15:36:12   
mamsi
Draga moja što prije poradi na tome jer kako vrijeme odmiće biće sve teže i tebi i bebi,jednom jednostavno moraš i to prelomiti i vidjet ćeš naviknut ćete se obje.Ni jednoj mami nije lako svoje dijete ostaviti,ali to treba učiniti s vremena na vrijeme jer i nama treba odmora i malo slobodnog vremena a to može dobro donijeti i tebi i bebi.Neka nekad ostane s tatom u kući a ti izađi malo prošetaj,otiđi do prodavnice, do kolegice ili neka on izađe prošetati s njom.

Amer moj Kenan ima 2 godine i 8 mjeseci a počela sam raditi kad je imao 11 mjeseci.Koliko često ga dojiš,mislim koliko puta dnevno?

< Poruku je uredio mamsi -- 12.6.2008 15:37:01 >

(odgovor članu MumaMaja)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: teta cuvalica - imate li koga?
12.6.2008 15:38:51   
MumaMaja
I mi jos uvijek dojimo, ali ne planiramo prestajati s povratkom na posao. Ako nista drugo,  moze dojiti ujutro (rano se budi svakako), popodne kad dodjem kuci i navecer. Mada, mislim da ce biti malo teze tokom dana jer je kod nas svako spavanje uz cicu. Raymisljam, sve ce to nekako izorganizirati s vremenom, ali me plasi... Ima li jos posesivnih mama i zasto smo takve?!

(odgovor članu Amer)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: teta cuvalica - imate li koga?
12.6.2008 15:43:38   
Amer
Neznam sta bih ti rekla iamam prijateljicu koja mi je nedavno rekla da njena kcerka uopce nije spavala kod nje prvu godinu jer je bila kod nene svekrve u drugom dijelu kuce, kao ono da se ona odmori.
To nikako ne shvatam moj maleni je bio pravo dobra beba nismo bili budni niti jednu noc ali nismo bili odvojeni takodje, sada vec spava cijelu noc ali ja se ipak budim nekoliko puta samo da ga provjerim.
Jeli to nomalno neznam ali ja sam takva da ni svojoj mami nebih mogla ostaviti dijete cijeli dan a da ne nazovem bar 50 puta .

(odgovor članu MumaMaja)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: teta cuvalica - imate li koga?
12.6.2008 15:58:41   
MumaMaja
Mislim da je to posljedica odgoja i same percepcije roditeljstva. Ima nas koji smo prihvatili tudju pomoc i onih koji su radili sve sami. Ja ne zalim sto smo nas troje od pocetka obavljali sve sami. Tacno je da je odmor potreban, ali nikada nisam bila u stanju da ga realiziram na nacin da Laura bude s nekim drugim, pogotovo tako mala. Kod nas postoji jedna izreka : "Rodili ste, pa ninajte" i s tim se u potpunosti slazem. Ne bih bas bila sretna da zbog moga predaha dijete "odgaja" neko drugi. Kako god roditeljstvo bilo tesko, bolje sa svaka mam osjeca kada zna da cini ono sto misli da je najbolje za njeno dijete.

Mi smo imali i neprospavanih noci i dana kada si jednostavno cekao da zaspis, ali mi nije zao. Mozda se zbog takvog pristupa svako dijete vise veze za mamu ( sto je i potpuno prirodno), a na kraju ta veza je jako bitna za emocionalni razvoj djeteta... Mislim da cu otvoriti novi topic jer smo otisli u neko drugo cavrljanje... Jos nam treba teta cuvalica, pa ko koga ima nek' se javi.

(odgovor članu Amer)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: teta cuvalica - imate li koga?
12.6.2008 16:02:55   
Amer
Dojimo svakih 4-5 sati zavisi, on jede i ostalu hranu sa nama ali ipak nista nemoze zamijeniti dojenje.
Najgore od svega je to sto se unervozi kad mu naumpadne da doji.
Pokusavala sam mu malo uvoditi mlijeko preko dana da se izbaci dojenje ali nemoze nece .Zubici mu tek posli rasti pa je malo i nervozan i od toga.

(odgovor članu MumaMaja)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: teta cuvalica - imate li koga?
12.6.2008 16:22:59   
MumaMaja
I mi smo full nervozni zbog zubica... Jos ih nemamo, ali tu su negdje. Vec dva mjeseca ponovo vise dojimo i cesce se budimo nocu... Hajd' valjda ce se koji biser u malim ustima i pojaviti, pa ce biti lakse svima...user posted image

(odgovor članu Amer)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: teta cuvalica - imate li koga?
13.6.2008 0:13:55   
triplemama
E ovako baš u vezi ovog topica.
Mi smo imali našu teta Zahidu koja nam je zlata vrijedila, najbolja teta čuvalica koja postoji user posted image user posted image user posted image .
Melika je ostala sa njom sa 7 i po mj. na po 4 sata a kasnije na cijelo radno vrijeme. Bila je tu kada se Naida rodila (ja počela raditi isto sa 7-8 mj.)znači čuvala mi je oboje djece do Melikinih 5 god kada smo ih zbog socijalizacije dali u obdanište.Radila je po 8 sati, nedelja slobodna, plata tada 280 KM. Čuvala mi djcu kao da su njena, kuhala je njma.
Čak mi je i pomagala u kući, kaže ona neznam šta da radim dok djeca spavaju, pa onda pegla usisava ili pere prozore.
U svakom pogledu smo bili oduševljeni njome user posted image . Još uvijek joj odemo u posjetu i moja djeca je vole i zovu je "majkica" čak nekada i noće ko nje.

Nažalost sada neće moći da čuva Emira jer je nešto bolesna user posted image  pa se i mi pridružujemo traženju tete čuvalice u Tuzli.
I još pitanje kaoliko se sada plaća teta čuvalica.

_____________________________

Ko čeka i dočeka NOVI ZAKON O "AS"
Savjetnica za AS udruženja DjeCa

(odgovor članu MumaMaja)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: teta cuvalica - imate li koga?
13.6.2008 12:59:55   
MumaMaja
Hej, triplemama (nadam se da cu i ja jednom biti triple, sada sam samo mama ;-) ), lijepo je cuti da ste imali tako lijep odnos sa tetom cuvalicom. Tvoj post mi nekako ulijeva povjerenje da cemo i mi imati takvu srecu. Mene je najvise  strah, buduci da je moja bebachica prava vragolanka i da ne razumije ne i ne moze i da je prilicno tvrdoglava, da ce taj neko imati neprimjerenu rekciju i da je nece moci obuzdati. Sudim po svojim reakcijama koje su doista nekad neprimjerene (galamim nakon sto sto puta kazem ne, a mishica nastavi po svome, a ponekad je stavim u krevetac i pustim da otplace koju dok se ja saberem) i slicno. Ja sam joj mama i volim je, a opet nekad tako popucam. Pitam se kako ce neka teta cuvalica reagirati u takvim situacijama?!

Malo me strah.

(odgovor članu triplemama)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: teta cuvalica - imate li koga?
16.7.2008 14:51:20   
Najdraza mama
Drage moje sto se tice tete cuvalice i jasam je imala moj sin je imao 8 mj kad sam ja pocela da radim i morala sam ga negdje da ostavim,nane nisu mogle u vrtic -jaslice jos nije mogao.Tada sam se bacila u potragu za tetom..i nije bas lako naci osobu koja odgovara djetetu i koja ga gleda kao svoje .Sreca je samo sto sam nasla jednu zenu koja je stvarno pazila moje kao da je njeno..od hranjenja do bas odgoja uopste.Cuvala je 4 pune god...ja sam prezadovoljna jer je vodila racune o svemu cak je i nadgledala starijeg sina kad smo mi bili na poslu.Nisam je stvarno puno placala 160 km tada ..cuvala ga je po 8h...ponekad kad je trebalo .Svi je cijenimo mnogo mali ide redovno kod nje ...Ja sada ne radim i moj med je vec sada mali prvacic ako Bog da ...tako da sam ja sa njim ..

_____________________________

Mama vas voli..

(odgovor članu MumaMaja)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: teta cuvalica - imate li koga?
4.10.2008 22:42:18   
boogy woogy
Hej! I mi trazimo tetu cuvalicu u SA! Ustvari moze biti i neka pouzdana i odgovorna djevojka. Sto mamsi kaze, ne treba mi pomoc u kuci niti da kuha, samo da leta za mojim zvrkomuser posted image Javite ako imate koga.

(odgovor članu Najdraza mama)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: teta cuvalica - imate li koga?
8.10.2008 10:31:02   
pipun
Mislim da je to jedan od gorucih problema u Sarajevu, nedostatak pouzdanih osoba za cuvanje male djece. Moj mali je sa 8 mjeseci poceo ostajati sa komsinicom do pune godine, kada je krenuo u vrtic jer ona ga vise nije mogla cuvati, a mi nismo mogli naci adekvatnu zamjenu. Bilo, kako bilo..prva godina je bila teska, sa dosta prehlada, upala, posjeta pedijatrima..sad je ok..navikao se, stekao imunitet.
Ali vec sad razmisljam sta cu za drugo djete, koje dolazi akbg u maju,09..jer pretpostavljam da cu morati natrag na posao za mozda cak 6 mjeseci i gdje i kome ostaviti dijete, kad ti ga ne moze cuvati ni mama, ni svekrva. :( 
Oglasi ne dolaze u obzir, a ovako preko preporuka jedino bi moglo ici.
S druge strane, i nadju se neke zene koje imaju dobre preporuke, ali mi cijena od 450KM mjesecno nikako ne odgovara, jer to ne mogu finansijski izgurati, plus placanje vrtica starijem djetetu :(  Tako da se vec unaprijed opterecujem s tim..ali sta cu :)

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: teta cuvalica - imate li koga?
29.10.2008 10:53:17   
Romali
I ja ću na posao za cca.2, 5 mjeseca i hvala Bogu Omara će čuvati moja mama. Ona inače čuva djecu zadnjih 10 godina, otkako ne radi u svom preduzeću. Ima jako puno strpljenja i ova mama čije dijete prestaje čuvati zbog nas sada je u potrazi za novom tetom.
Ja stvarno ne znam kome bih mogla ostaviti bebu kad ga neko moj ne bi mogao čuvati. Mislim, da moram, navikla bih se, ali stvarno se divim svim mamama koje moraju ostaviti bebu nekom nepoznatom. To mora biti jako teškouser posted image user posted image user posted image   zbog milion razloga.


_____________________________

23.4.2008. A.O. promijenio moj svijet :)
14.4.2014. Z. promijenila našu planetu :)




(odgovor članu pipun)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: teta cuvalica - imate li koga?
29.10.2008 11:12:43   
andji
ja nemam nikoga da mu ostavim sergeja bar na sat,i kad trbam u banku,i u market i bilo gdje vučem ga sa sobom od kako se rodio.Evo sad će god. i to je procedura dok ga nahranim,presvučem pa spakujem mu šta ću ponjeti pa tek sebe spremim pa ponesi kolica sa 5og sprata sa nama,znači procedura...i nekad se pitam kako opet imam volje izlazit svaki dan i kako opet sve stignem,vodim ga sa sobom i za najsitnije stvari koje moram obaviti jer ga nemam kome ostaviti.Blago mamama koje imaju nekoga.Kad krenem na posao Sergej će u jaslice

_____________________________

E ne trebate više glasati ni na jednom takmičenju,konačno,zar ne???!

(odgovor članu Romali)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: teta cuvalica - imate li koga?
1.11.2008 10:10:34   
proud mom
e ovako... imam ja jednu ideju user posted image i ja imam malenog od nepunih 6 mjeseci i i ja uskoro moram na posao...

šta mislite o tome da ja dam otkaz i čuvam svoju i vaše bebe istovremeno, a vi me platite naravno user posted image   samo ih dovedete do mene i dođete poslije posla... pismena sam, mogu i fino da se izražavam, hehe, imam živaca i svaša nešta... hehehhee... eto, pa ko voli nek izvoli... hehehhehehe

i ja sam u istoj dilemi. za 20 dana bih se trebala vratiti na posao user posted image


_____________________________

"Ja sam sretno udata žena! Tako kaže moj suprug..."

(odgovor članu andji)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: teta cuvalica - imate li koga?
1.11.2008 10:45:16   
Visnja RR
draga proud mom znam par zena koje su bas to uradile ... spojile ugodno s korisnim... i nisu se pokajale nikad bez obzira sto je to vrlo odgovoran i nimalo lak posao...

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu proud mom)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: teta cuvalica - imate li koga?
1.11.2008 22:37:10   
boogy woogy
Proud mom, vrlo primamljiva ponudauser posted image ali nisam sigurna da bi izasla na kraj sa mojim i svojim zajednouser posted image user posted image

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: teta cuvalica - imate li koga?
2.11.2008 9:50:52   
proud mom
hahahhahha, vjeruj mi, bilo bi mi i draže i lakše izlaziti s njima i još sa pet njih na kraj nego sa onima na poslu!!!   user posted image user posted image user posted image

_____________________________

"Ja sam sretno udata žena! Tako kaže moj suprug..."

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *