|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Ostavljanje bebe da plače
5.9.2008 10:15:28   
ziki
Naslušala sam se raznih savjeta kako treba bebu pustit da plače- tako razvija pluća i discipinuje se. Do sad mi je to bilo bezveze ali od kako smo došli iz Sandžaka ne mogu da ga ostavim samog ni 10 min ako mu nisam u vidokrugu ne pomaže ni tv ni igračka...prvo se buni ljuti,"psuje" a onda počne da plače. Sami smo do 17h kad muž dođe sa posla a ja ne mogu ništa da uradim osim u ovom periodu kad spava, ili da mi je u rukama ili u AS ide samnom na tersu, u kupatilo... nikako da usisam jer mi kombinacija mala beba i usisivač u istoj sobi ne ide.

_____________________________

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Ostavljanje bebe da plače
5.9.2008 10:23:26   
Emina*
Ziki, to se Tariku vjerovatno malo "poremetio" ritam koji je on sam sebi bio napravio prije nego ste otisli u Sandzak....
Ne sekiraj se, treba bebi nekoliko dana da se ponovo vrati "u normalu"...
Meni se isto desilo kad smo se prvi put vratili iz Tuzle, po citave dane mi je bio na rukama, jer ga nisam mogla smiriti koliko je plakao....
Ostavljala sam ga da place, ali uzalud....  Ne prestaje......
Sacekaj neko vrijeme, malo se strpi, pa vidi jel to to.....
A sto se tice usisivaca, Bakir ga obozava user posted image   user posted image
Uvijek kad ga ukljucim da usisavam, on se smiri, pa cak i zaspi.......
Sretno.....


_____________________________

Bakir
20.04.2008.

(odgovor članu ziki)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Ostavljanje bebe da plače
5.9.2008 12:08:21   
mamina princeza
Bebe cesto tako kad nesto promjene regauju. Neka promjena im godi neka manje, pricekaj malo da se navikne.
To sto se tice razvoja pluca na taj nacin mi je bas nekako glupo. Al mi je neovisno od toga razumljivo da nekad bebu i ostavimo da place.
Moja beba ima dana kad se tako rasplace i svaki put kazem ostavicu je al me srce nekako zaboli kad urla toliko. Mada hvala Bogu to nisu tako cesti dani i inace nije bas ni naucila da se previse nosa:)

A sto se tice usisivaca tu je moja Dzelila ista kao tvoj Bakir Eminice. Voli usisivac pravo, uspava je u momentu (al onda ne spava bas dugo). Zrzam se da ce to biti mamina vrijednica i da cu joj usisivac dati u ruke cim prohoda:)

_____________________________

Moja princeza 04.07.2008
Moj princ 26.02.2012

(odgovor članu Emina*)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Ostavljanje bebe da plače
5.9.2008 12:25:52   
Romali
Ziki, znam tačno o čemu pričaš. I mi smo imali par takvih dana, ako ga ne držim, vriska. Bilo je užasno. Isto tako smo bili sami, muž kasno s posla dolazi. Nisam stizala ni tuširati se, ni jesti, plač me je stalno hvatao. Nema šta nisam probala, samo ga je dojenje smirivalouser posted image .Tako da smo stalno dojili. Možda je imao skok u razvojuuser posted image Pokušaj se smiriti, to neće sigurno vječno trajati. I kod nas je prestalo samo od sebe, tako da sada ima dana kad ga dignem samo da podrigne,a ostalo vrijeme se zabavljamo na druge načine. Samo misli na to da nisi jedina, da se to svakome kad-tad desi i da će proći. Radi ono što mu godi, oni su sada mali šefovi user posted image

_____________________________

23.4.2008. A.O. promijenio moj svijet :)
14.4.2014. Z. promijenila našu planetu :)




(odgovor članu mamina princeza)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Ostavljanje bebe da plače
5.9.2008 13:29:42   
Blue rose RR
Mislim da beba jednostavno nije naviknuta na određeni ritam u svom životu, pa tako i njena potreba za nečijim prisustvom je samo potreba da ne bude sama - opravdana naravno.
Ali potrebno je da ti sama odlučiš da li želiš bebu kojoj ćeš se posvetiti 24 sata, ili bebu kojoj ćeš odrediti ritam života, i dopustiti sebi bogdu slobodnog vremena za druge stvari, ili za odmor.
Pustiti bebu da plače, a bez prethodne odluke da želiš promijeniti stvari nije baš dobra ideja. Trebala bi znati tačno kada ono jede, pije, spava, igra se sa tobom i kada ima samo njeno vrijeme.
Kada kaže "samo njeno " vrijeme, mislim na to da postoje igračke, crtani filmovi, muzika (to je kod moje kikice palilo), sa čime bi ona uživala u svom svijetu, i otkrivala sama nešto novo.
Naravno to vrijeme kada bi beba bila budna sama, ne treba da bude iskorištavanje istog, na uštrb nje, nego po 15-20, minuta, da bi se kasnije sa vremenom i mogućnostima proširivalo.
Maryam Amina danas sa 3 godine ima sat vremena svojih, a to je prije dnevnog spavanja i prije noćnog spavanja, kada je vrijeme rezervisano za njeno samostalno igranje .
I mogu reći da sam zadovoljna tempom koji joj je, neki će reći nametnut, ali meni je OK.

P.S:Da li da plače? Stara sarajevska babica (i ja sam to predanje čula-možda nije tačno ali ...) je rekla: možete pustite bebu da plače 10 minuta, (naravno ako nije bolesna, mokra, gladna, žedna), i poslije tog vremena će sigurno ili zaspati, ili naći nešto da se zanima.

Ja sam ovo primijenila samo jednom i upalilo je...dijete se počelo zanimati sa spoljnima svijetom kroz prozor gugutanjem.

_____________________________

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

(odgovor članu Romali)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Ostavljanje bebe da plače
5.9.2008 14:23:59   
boogy woogy
Sigurna sam da je svaka majka iskusila slicno stanje sa svojom bebom na ovaj ili onaj nacin. Sve zavisi od uzrasta bebe! Ja sam prosla kroz to razdoblje nekoliko puta, par puta kad je bio manja beba a sada sa 8 mj. prozivljavamo nesto sto se zove "ankcioznost odvajanja". Upravo se to desava, samo puze za mnom i place jer nemoze da podnese razdvajanje. hB svjesna sam da je to samo faza i da ce proci, al dok se to ne desi imamo Sling nosiljku (http://public.fotki.com/naidah/sling-marame/) koja nas spasava od nervnog slomauser posted image Neznam kolika je tvoja bebica, ali sam sigurna da je postala svjesna koliko si mu vazna kao mama i mislim da je svatio da si jedinauser posted image


(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Ostavljanje bebe da plače
5.9.2008 15:21:34   
mivica
Moze li mi neko, ako je imao slucaj, objasniti koliko smijes pustiti bebu da place. Narocito, navodno musku djecu ne bi smjeli pustiti da puno placu. Nije rijedak slucaj da bebe od silnog placa dobiju bruh user posted image ! Je li neko imao s tim iskustva??? Ma moj Bakir je jos mali, ali je vec lopov, dere se toliko da se zakocene, pocne se gusiti u sekundi, a samo sto ga dignem on prestane plakati, kao da se nista nije desilo!!!user posted image Nekad ga ne mogu vise nosati, pa ga spustim samo malo da odmorim, a on ponovo u plac. Ja jadnica iskupim sve moguce zveke, lupam, udaram, ali nekad ni to ne pomaze, guram ga po kuci u kolicima pa ni to nece. HELP!!! user posted image

_____________________________

Bakir, 21.06.2008.

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Ostavljanje bebe da plače
5.9.2008 16:14:48   
medavi
Ma tu nisi pametan zavisi od djeteta a brate i od roditelja kakvi su mu zivciuser posted image
beba nekad malo zaplace a mama odmah skace a bio je taj slucaj kod mene. moja strina ima dvoje djece 15 i 13 god i sad se porodila malom je 9 mjeseci a njoj 45 god.user posted image tad kad su ovi dvoje bili mali pustali su se da palcu a sad kad se Kerim rodio nikad se nije spustio s ruku sto ce rec da je ona tad imala bolje zivce i vise strpljenja po meni. Kod mene je slucaj da su mi djeca jedno ekstra nemirno a drugo mirnica i tako kad su bili mali. pa se postavis i po iskustvu i po savjetima al je to dosta individualnouser posted image


_____________________________

MAMINI MOMCI
HARIS 18.04.2002
SAMED 04.07.2005

(odgovor članu mivica)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Ostavljanje bebe da plače
5.9.2008 18:36:38   
ziki
Hvala na odgovorima, nadam se da ce se vratit na staro...na sve nacine pokusavam> u krevetac navijem vrtuljak, na dekicu za igranje, u AS okacim igracke ili pred tv...kupicu i sling ukiliko se to bude ponavljalo a i za nase jutarnje setnje.user posted image
Mrvice to da djecaci dobiju bruh od placa nije istina, ja sam bas o tome citala jer i moj ima taj obicaj d se zakocehne, tj to je bilo dok su bili grceviuser posted image .


_____________________________

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

(odgovor članu medavi)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Ostavljanje bebe da plače
5.9.2008 20:12:29   
bebacha
e draga sugradanko potpuno te razumijem.i meni se to cesto desava.jednostavno samo hoce da sam tu,kraj nje,a sto se tice toga:pustit nek otplace.ja sam protiv toga.koliko god mi bilo tesko nemogu to uradi.jer ja njoj trebam i vidim kako joj je tesko kad nisam uz nju

_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu ziki)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Ostavljanje bebe da plače
5.9.2008 20:50:33   
Amrino
Apsolutno sam protiv toga.user posted image user posted image user posted image

Ziki- sto se tvog probema tice- to je samo jedna faza. Proci ce isto tako kao sto je i doslo. Daj mu par dana- a i sebi. Jednostavno mu se posveti i bar koji dan ostavi druge obvese po strani...Izvedi ga- prosetajte...stavi ga na pod i igraj se s njim...ne odvajaj se od njega...i sve ce doci na svoje. Sto se vise budes trudila da ga ostavis samog- on ce to sve vise odbijati. Poslije putovanja...mnogih ruku koje su ga nosale...drugog kreveta...potrebno mu je par dana da povrati svoj ritam.user posted image


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Ostavljanje bebe da plače
5.9.2008 20:57:31   
kana
slazem se
i ja ne bi mogla ostaviti ga da place....mada sam pokusala pa i ja plakala zajedno sa njimuser posted image grooozno,kad se samo sjetim...

_____________________________

"ako ne znaš voliti sebe,nećeš znati voljeti ni druge.."
TARIK 03.03.2008. mamina ribica:)

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Ostavljanje bebe da plače
5.9.2008 21:35:13   
boogy woogy
IZVORNA PORUKA: amrino

Ziki- sto se tvog probema tice- to je samo jedna faza. Proci ce isto tako kao sto je i doslo. Daj mu par dana- a i sebi. Jednostavno mu se posveti i bar koji dan ostavi druge obvese po strani...Izvedi ga- prosetajte...stavi ga na pod i igraj se s njim...ne odvajaj se od njega...i sve ce doci na svoje. Sto se vise budes trudila da ga ostavis samog- on ce to sve vise odbijati. Poslije putovanja...mnogih ruku koje su ga nosale...drugog kreveta...potrebno mu je par dana da povrati svoj ritam.user posted image



Potpisujem!

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Ostavljanje bebe da plače
5.9.2008 22:40:23   
stella
Ja isto nisam za to da se dijete ostavi da place.Probala sam jednom da je ostavim da spava sama.Plakala je 5min i nisam vise mogla.Ona jos doji i tako i zaspe.Ja nemam srca da je pustim da se uspava od placa.

I Hana je imala period kad nije htjela nikako sama.I sad ponekad ima takav dan.Pa ne stignem nista,al kad je tako onda mi nije ni zao,vec se igram sa njom.Pa kad ona zaspe navalim na kucne poslove.

_____________________________

HANA 26.09.2007
SARA 10.12.2012

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Ostavljanje bebe da plače
5.9.2008 22:47:27   
hanabanana
Ziki mislim da beba prolazi fazu: strah od odvajanja.
Dakle, još jedna faza, proći će.

Što se tiče savjeta da se beba ostavi da plače, to ne bih uopšte komentarisala.
Prije nego ću roditi stariju kćer pročitala sam da dječiji plač ima najjaču frekfenciju u prirodi, i specifičan tonalitet te jačinu u decibalima, te da ne postoji čovjek ( normalan ) koji na to može ostati ravnodušan a da ne reaguje.

Nikada nisam puštala djecu da plaču. Pa kako bi drugačije komunicirali s nama?! Vjeruj da je totalno nebitno hoćeš li usisati u podne ili u osam naveće, to uvijek možeš, ali nikada ne možeš vratiti dan u odrastanju svoga djeteta. Samo tako razmišljaj.

(odgovor članu stella)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Ostavljanje bebe da plače
6.9.2008 16:04:49   
lu
IZVORNA PORUKA: hanabanana


Nikada nisam puštala djecu da plaču. Pa kako bi drugačije komunicirali s nama?! Vjeruj da je totalno nebitno hoćeš li usisati u podne ili u osam naveće, to uvijek možeš, ali nikada ne možeš vratiti dan u odrastanju svoga djeteta. Samo tako razmišljaj.


usisivac nece nigdje pobjeci user posted image .

ja sam zestoki protivnik da se dijete ostavi da place i da ga plac uspava. kao sto je rekla hanabanana, beba placem komunicira s  nama i mi to kao majke ne bi trebale da ignoriramo.

< Poruku je uredio lu -- 6.9.2008 16:06:32 >

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Ostavljanje bebe da plače
6.9.2008 20:43:45   
Lulu_
Ostavljanje bebe da place UZAAAAASSSSS
protivnik sam veliki
a te gluposti da se razvijaju pluca hahahahah
jedino sto plac radi djeci jeste da u krvi dode do manjka kisika posto djete upotrebljava vise kada place
ne znam kakvi su to roditelji koji pustaju svoje bebe da placu
pa sebi sam je rodila da se brinem za nju a ne da mi place
uzas

_____________________________

Naomih 27.03.2008 9.41 hm...

I''''m Starting With The Man In,The Mirror,I''''m Asking Him To Change His Ways,And No Message Could Have
Been Any Clearer,If You Wanna Make The World,A Better Place,Take A Look At Yourself, And,Then Make A Change

(odgovor članu lu)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Ostavljanje bebe da plače
6.9.2008 22:01:58   
adannn
slažem se sa lulu,to je katastrofa.Kad malo bolje primjetim beba kada duže plače imam osjećaj da u tom trenutku i ne dišeuser posted image baš nedostatak kisika,a i srce mi se cjepa a našim bebama nikada dosta pažnje         user posted image     njima treba naš zagrljaj jer nikada ne možemo znati kada ih nešto boli ili kada im nešto treba,ne mogu nam to reći......zato utješite svoju bebu kada plače,zaista joj je to potrebno

(odgovor članu Lulu_)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Ostavljanje bebe da plače
7.9.2008 1:31:36   
lejlašh
Ni ja nisam za to, valjda zato i danas ustajem po noći da je hranim par puta, ali stvarno nemam srca da je pustim da se plačem odvikne od toga kao što mi mnogi savjetuju. Za to baš treba imati debele živce

_____________________________

Merjem, 11.11.2007.
mamina sultanija
Arman, 23.07.2010.
mamin pasha

(odgovor članu adannn)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Ostavljanje bebe da plače
9.9.2008 10:46:45   
ziki
Moram da se zahvalim svim mamam na savjetima. Sve se vratilo na staro od juce, hvala Bogu. Za vikend smo se mazili, ljubuili, grlili i ja i muz svo vrujeme samo sa njim, juce sve po straom cak je na podu u dekici za igrnaje sam zapao 3 sata a onda oko 4 dok sam brisala prasinu i usisala u dnevnoj u sapavacoj sam zapao , prvo je "pricao" dovikivali se iz sobe u sobu a onda ucuto, kad sam otisal da provjerim sta je bebara spava, grli zeku...dusa mamina.
Jos jednom hvala velika

_____________________________

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

(odgovor članu lejlašh)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Ostavljanje bebe da plače
9.9.2008 11:29:16   
bebacha
bravo za malog Tarika.e sta bi dala da ova moja bar jednom zaspi sama.vidis da se sve vratilo na staro.uspu,Tarik je bas medeni.gledala sam slikice iz Sandzaka i prava je lutkica.ima pusu od Ajleuser posted image

_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu ziki)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Ostavljanje bebe da plače
9.9.2008 12:17:12   
ziki
Hvala za pusu user posted image user posted image
Ima li Ajla slicica da se prepoznamo u gradu

_____________________________

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Ostavljanje bebe da plače
9.9.2008 13:54:20   
bebacha
ej nema jos nije mi nesto photobucket uredu ali potrudit cu se da postavim

_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu ziki)
Neposredna veza do poruke: 23
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *