|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Sta kada beba ujeda?
15.8.2009 17:17:52   
Amrino
Znam da smo pisale o ovome na temi "Problemi sa dojenjem" ali posto je ovaj problem jako cest mislim da zasluzuje posebnu temu.
Evo jedan tekst o tome:

Upomoć, moja beba grize!
Sjedite, kao i obično, udobno zavaljeni u omiljenu fotelju i promatrate vašu desetomjesečnu curicu kako uživa cijedeći zadnje kapi mlijeka iz, omiljene joj, mamine mljekare. Odjednom, kao munja vas pogodi oštra probadajuća bol u području bradavice. Uz bolno jaukanje, naglo se prenete i shvaćate da vas je vaša mala pirana upravo ugrizla. Pogledate svoju curicu i sa zgražanjem ustanovite kako je jedina reakcija pristigla na vaš bolni jauk – jedan veliki, od uha do uha razvučeni osmijeh.

Zbog čega djeca grizu?

Jedan od najčešćih razloga zbog kojeg beba grize tijekom dojenja je nicanje zubića. Beba će vjerojatno vrlo rano ustanoviti da osjećaj napetosti, svrab ili blagu bol prilikom izrastanja zuba može ublažiti na prilično jednostavan način – grizenjem vlastite ručice, glodanjem igračaka ili čvrstim stiskom desni o majčinu dojku.
Nakon izrastanja zuba, malom će se djetetu možda učiniti čudnom novonastala situacija pa će grizući dojku poželjeti isprobati kako izgleda ugriz nakon dolaska novog stanara usne šupljine.
Vrlo je vjerojatno da će vaša beba sasvim slučajno, nakon dojenja, prisloniti zube o dojku, a vaša će je neočekivana reakcija zaintrigirati i zabaviti pa će, kako bi ponovo izazvala željenu reakciju, grizenje nastaviti u pauzama aktivnog sisanja ili neposredno nakon dojenja.

Kako reagirati, što učiniti?

Prirodno je reagirati na bolne podražaje. A ugriz djeteta može biti veoma bolan. Osim trenutačne boli, ugrizom se može prouzročiti i ona malo trajnija bol, odnosno može doći do oštećenja bradavice. A sve ovo zajedno obećava nimalo lijep ishod - bolno dojenje sve dok ragada ne zaraste.

U redu je ako majka grčevitim izrazom lica ili bolnim uzdahom i jaukom pokaže djetetu da je ugriz bio bolan. Ono što je važno učiniti je pokušati ne pretjerati u izražavanju boli. Prejaka, neočekivana reakcija može preplašiti vašu bebu pa će ona možda započeti štrajk dojenja.  A to ni u kom slučaju nije rješenje.

Nagon ugriza, majka može riječima i izrazom lica dati do znanja djetetu da grizenje nije prihvatljivo ponašanje. Odmah nakon ugriza, može odmaknuti dijete od dojke, posjesti ga pored sebe i objasniti kratkom rečenicom da je grizenje bolno i da nije prihvatljivo. Nakon nekoliko pokušaja, vaše bi dijete trebalo shvatiti poruku.

Ili možda i ne baš?! Možda je vaša beba po prirodi šaljivdžija pa će vaš strogi pogled i odmicanje od dojke izazvati ništa drugo nego navalu smijeha. Ako i vaša beba spada u ovu skupinu koja grize da bi izazvala željenu reakciju, pokušajte onda jednostavno – uopće ne reagirati.
Tijekom ugriza, jednostavno stisnite zube i izdržite. Neka dijete vidi da ovakav način zabave ne proizvodi ama baš nikakav učinak i vjerojatno će zabava uskoro biti gotova.

Dok beba aktivno siše, jezik joj je prebačen preko donje vilice pa samim time i preko donjih zubića. U tom položaju nemoguće je zagristi, a vjerojatno ćete i sami uočiti da beba grize u pauzi između faza aktivnog sisanja ili nakon što je završila sa sisanjem. To znači da, ako pažljivo promatrate, možete predvidjeti trenutak u kojem se beba sprema ugristi. Kad ovo uočite, pokušajte bebi skrenuti pažnju nečim. U ruci možete držati skrivenu omiljenu igračku ili nešto što mislite da će bebu zainteresirati. Eventualno možete i tijekom dojenja ponuditi bebi držanje nekog zanimljivog predmeta. Nekim bebama će se svidjeti pričanje ili pjevanje pa to može biti jedan od načina skretanja pažnje. Ako ustanovite da vaša beba voli ugristi upravo onda kada joj nešto iz okoline privuče pažnju, pokušajte dojiti u mirnoj i zamračenoj prostoriji, možda pomogne. Ako je beba veoma čvrsto zagrizla i ne želi pustiti dojku, umetnite svoj mali prst u kut bebinih usta pa među bebine desni. Tek kad ste sigurni da su desni odvojene, polako izvucite dojku.

Ako se suočite sa savjetodavcima koji će vas brižno uputiti na činjenicu da nicanje zubi znači i najavu prestanka dojenja, znajte da ovo nije točna informacija. Vrijeme izrastanja prvog zuba veoma je individualno. Nekim bebama prvi će zub niknuti i prije navršenih šest mjeseci, dok će neke bebe i prvu godinu dočekati bez zubi. Jedini siguran pokazatelj o vremenu prestanka dojenja neka budu potrebe vašeg djeteta i vaše potrebe.

Za kraj, važno je napomenuti da ugrizne rane nekada mogu biti veoma duboke. A otvorena rana na bradavici koja ima direktan kontakt sa usnom šupljinom idealno je mjesto za množenje bakterija i razvoj infekcije. Ako primijetite pojačano crvenilo na bradavici, ako ragade ne zarastaju ili eventualno osjećate probadajuću bol u dojci, najbolje je obratiti se liječniku koji će ustanoviti je li došlo do infekcije i predložiti odgovarajuće liječenje.

< Poruku je uredio Amrino RR -- 15.8.2009 17:18:45 >


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010


Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Sta kada beba ujeda?
15.8.2009 17:32:59   
Anoniman
E baš imam ovaj problem, mom malom je 7 mjeseci ima 2 donja tako oštra zubića ufffffffff. Dešava se da me gricne, prvi put je bio baš bolan da sam vrisnula jer nisam očekivala, nisam bila uopšte spremna na to. On je odmah počeo da plače, tako mi ga je žao bilo... Bolile su me bradavice strašno ali izdržala sam, i nastavila dojenje al iskreno svaki put u strahu da me neće gricnut i pitala sam se šta raditi kada se to desiuser posted image . Prekinula bih svaki put dojenje kada bi to uradio, i et izgleda da je kod nas to uspjelo...ne grize za sada

(odgovor članu Amrino)
  Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Sta kada beba ujeda?
16.8.2009 20:31:01   
Crazy little thing
MA ja samo čekam te zubiće, i baš me zanimalo što kad dođu.. Sad me pomalo strah, ali se nadam da ćemo i to pregurati. Odličan članak.

_____________________________

Malena, 31.03.2009.

you don't make up for your sins in church. You do it in the streets.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Sta kada beba ujeda?
3.10.2009 16:52:11   
Lalana
auuuh, prije 2 dana me sincic ugrizao i ostetio bradavicu, danas se zagnojilouser posted image user posted image user posted image
Trazila sam bas nesto o ovome u pretrazniku RR.
Ne znam da li moram ici doktoru da vidimo da li treba nesto poduzeti ili da mozda sama maslinovim uljem ili necim namazem.
user posted image user posted image user posted image
Ako neko ima iskustvo, please neka napise.user posted image

_____________________________

Moje tri srece...

(odgovor članu Crazy little thing)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Sta kada beba ujeda?
3.10.2009 16:56:49   
remzy
IZVORNA PORUKA: Lalana

auuuh, prije 2 dana me sincic ugrizao i ostetio bradavicu, danas se zagnojilouser posted image user posted image user posted image
Trazila sam bas nesto o ovome u pretrazniku RR.
Ne znam da li moram ici doktoru da vidimo da li treba nesto poduzeti ili da mozda sama maslinovim uljem ili necim namazem.
user posted image user posted image user posted image
Ako neko ima iskustvo, please neka napise.user posted image



mila moja ,vrlo dobro znam kako ti je!!!user posted image user posted image user posted image user posted image
ja sam stavljala D3 kapi ,svaki put prije podoja ,pa onda brisala siku ,prije nego beba je uzme,meni dosta dobro pomoglo!!!

puno srece!!!


_____________________________

Lamija 07.08.2002god
Fatih 07.02.2006god
Ambera 12.08.2008god

(odgovor članu Lalana)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Sta kada beba ujeda?
3.10.2009 16:59:16   
Lalana
Hvala remzy probacu i to odmah. Boli bas puno.

user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Moje tri srece...

(odgovor članu remzy)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Sta kada beba ujeda?
3.10.2009 17:05:44   
Anoniman
bolno suosjećam sa gornjim textom i ženama koje su to prošle!
Ona je ujedala ali uz moje automatsko povlačenje sike, se odvikla, samo što je sada koristi kao glodalicu. Toliko da me oguli i da mi dođe da prestanem dojiti, ali još nemam srca da se rastanemo.:(
Šta kad beba ujeda- šuti, maži i trpi!!!user posted image

(odgovor članu Lalana)
  Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Sta kada beba ujeda?
3.10.2009 17:07:26   
Lalana
user posted image user posted image user posted image

E dobra si Shee. Pa moj je mos mali 9 mjeseci bojim se da me ne konta bas.user posted image

Probat cu i da mu ne dajem a i ovo suti-mazi-trpiuser posted image user posted image user posted image

_____________________________

Moje tri srece...

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Sta kada beba ujeda?
20.4.2010 9:45:53   
delly
sutala sam dugo vremena ,prvi zubic niko nije ni 4 mj imala sad je sparila gore 4 i dolje cetiri i sad vidim i ocnjaci su na putu , a ja sam u strahu . danas cu razg sa pedicom kako i sta dalje jednostavno nemogu vise , pokusala sam i sutit ,trpit , bilo je ok kad je imala samo donje zube dalo se trpit a sada ona uzme zagrize bradavicu i mrda glavom ko mali cukica kad te povlaci za nogavicu user posted image , sad je zna i rukom zgrabiti i gnjecit . evo sinoc prije spavanja nije me nijednom ugrizla , a ja sam na svakom podoju napeta samo cekam kad ce ,jednostavno nisam opustena i uopce neuzivam vise kada je dojim jer se bojim . oko bradavice sam vidila kao da mi se meso pocelo odvajati , ma neznam . ima 9 mj za 5 dana i nebi je zeljela prestati dojiti jer znam da joj je potrebno , osjecam se jako sebicno u ovoj situaciji , imam muza koji me shvaca i rekao mi je da moram malo i na sebe misliti da je dobro i sto sam je ovoliko dojila ,. ali ja se osjecam sebicno zasto nemogu dalje , ovo me muci i danju i nocu neznam sta da radim ,user posted image

_____________________________

25.07 -dosla je nasa princezica


(odgovor članu Lalana)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Sta kada beba ujeda?
5.6.2010 12:51:31   
Anoniman
Moja kćerkica ima 8 zuba i još me ni jednom nije ugrizla!Jako sam joj zahvalna. Delly, kako si riješila situaciju?

(odgovor članu delly)
  Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Sta kada beba ujeda?
5.6.2010 17:52:27   
Anidae
Ja sam jos uvijek trudnica ali me zanima da sto prije otklonim strahove... Da li je bila mama sa benom na bradavici? Kod mene ima ben, nalazi se u onom smedjem krugu oko bradavice i moze li tu doci do kakvog problema? Inace ben je zasad ok ali ugrizi...user posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Sta kada beba ujeda?
5.6.2010 18:00:10   
acudesa
pitaj doktora kad budeš na pregledu,mada ja mislim da nije ništa opasno

_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

(odgovor članu Anidae)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Sta kada beba ujeda?
5.6.2010 18:08:31   
Anoniman
Uh,bilo je i kod nas ujeda i ujeda...nekada sam je znala refleksno pucnuti po guzi,pa mi bude žao...ali stvarno što može doboljeti!
Sad je veća i rijetko kad me ujede,ali dešava se.
Ujutru je prebacim kod nas u krevet,i ležeći dojimo.I neko jutro kad sam ustala vidim crnu flekicu,ona jadna uhvatila pored bradavice i krv mi navukla,ja toliko pospana bila nisam ni primjetila...cijeli dan nije više htjela iz te sike dojiti,pogleda čudno,pokaže prstom i kaže "baja" user posted image sutradan se pomirila sa bajom,sve namrgođeno gleda u "baju" ali jede user posted image

(odgovor članu Anidae)
  Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Sta kada beba ujeda?
5.6.2010 18:15:31   
Anidae
Vjerujes li mi da od silnih nekakvih nalaza i UZ-a jos nikad nisam se dosjetila pitati ista u vezi dojki... A ben je stvarno preblizu bradavice pa sad neznam....
A ti gracanka me uvijek uspijes nasmijati pravo, svaki tvoj post ima dozu humora user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Sta kada beba ujeda?
5.6.2010 19:01:17   
Anoniman
Anidae user posted image
A za ben upitaj dr,da se ne brineš previše,mada ima još vremena do zubića i ujeda,ali ipak za svaki slučaj!

(odgovor članu Anidae)
  Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Sta kada beba ujeda?
5.6.2010 19:19:33   
Anidae
Jasta,ima jos gotov 3 mjeseca do poroda user posted image Ali to oko bena i bradavica zavirujem cesto jer vec mi je pomalo mlijeka krenulo ali eto kosto napisa nikako da to pitam jer uvijek budu neke prece stvari za pitati, te infekcije, te bebine mjere, i uvijek me nesto pomete... Moj muz kaze zapisi sebi na papiric kad podjes doktoru pa tako cu i uraditi izgleda jer strasno sam zaboravna, sva mi pitanja naumpadnu kod kuce a kod doktora se skamenim user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Sta kada beba ujeda?
12.8.2010 22:32:26   
mamica87
Drage moje sta je najbolje stavljati na bradavicuuser posted image Mali me toliko ugrizao da su mi obje dojke koje je dojio prokrvarila i sad kako se stvorila krastica uzasno me boli dok ga dojimuser posted image

_____________________________

Benjamin 17.07.2009

(odgovor članu Anidae)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Sta kada beba ujeda?
12.8.2010 23:25:22   
mamica87
Jel ima iko s kakvim savjetomuser posted image

_____________________________

Benjamin 17.07.2009

(odgovor članu mamica87)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Sta kada beba ujeda?
12.8.2010 23:40:26   
Hanady RR
uh pa ima te i ovdje...soryuser posted image

pa uglavnom kreme sa kojih može da doji....
avent krema za baradvice, purelan krema i obavezno maži svojim mlijekom pa na zraku suši...
to će najbolje pomoći da zamladi...
a malog gricka po guzi malo samo malo da zna da ne smije mamu ujedati inače ode sika user posted image user posted image user posted image


_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu mamica87)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Sta kada beba ujeda?
12.8.2010 23:42:28   
mamica87
Hvala na odgovoruuser posted image pucnem ja njega a on se jos vise nasmijeuser posted image njemu zabavno a mene bol ne popustauser posted image

_____________________________

Benjamin 17.07.2009

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 20
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *