|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Torticollis- povrjeđen vratni misic kod bebe
5.7.2010 9:50:42   
Sulty
Drage moje,
Mojoj bebici je 43 dana. Juce smo bili kod pedijatrice jer sam ja primjetila ispupcenje na vraticu sa lijeve strane odmah ispod uha. Pedijatrica je pogledala i misli da je ozljedila misic prilikom poroda na vratu. Rekla nam je da moramo otici ortopedu da to pogleda. Narucene smo kod ortopeda u cetvrtak, ali ja mislim da cu do cetvrtka poluditi od brige. Samo placem. Bojim se jako da to nju boli, kako ce sad tu povredu ispraviti, sta joj trebaju raditi. Bas me strah. Ona djeluje veselo od rodjenja, ali stalno okrece glavicu na jednu stranu. Kaze dr tako ona pokusava da kompenzira za tu bol. Uzasno se brinem. Je li iko imao ovakvih problema i moze li mi pomoci nekim savjetom. Do cetvrtka se sad cini kao godina.
Hvala svima na pomoci.

< Poruku je uredio Hanady RR -- 16.7.2010 22:29:28 >


_____________________________

Mama rodila svoju sjajnu zvijezdu 22.05.2010., a najmirisljaviji cvjetic 26.07.2012.
Revisions: 2 | Neposredna veza do poruke: 1
   RE: povrjedjen vratni misic kod bebe
5.7.2010 10:03:04   
lilix
Sulty nije ništa strašno, moraće na vježbice, to se brzo ispravi; mali od moje jetrve je isto imau tu povredu

_____________________________

08.02.2007.
23.04.2010.
mama rodila svoje kolačiće

(odgovor članu Sulty)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: povrjedjen vratni misic kod bebe
5.7.2010 10:03:19   
veeseelaa
draga iskreno mi je žao
Nadam se da će sve ubrzo biti ok al ja se sjećam da je i moja malena glavicu prvih mjesec-dva okretala na jednu stranu, i ja sam se pitala šta radi al su mi rekli da se bebice dok im vrat ne očvrsti jednostavno tako ponašaju
Možda to i nema veze s povredom mišicauser posted image

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu Sulty)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: povrjedjen vratni misic kod bebe
5.7.2010 10:07:23   
Zoe
Sulty, baš mi je žao user posted image user posted image , al sreća pa se može oporaviti što kaže lilix.
Sad mi dođe da i ja svoju detaljno ispregledam, al mi nije jasno kako pedijatri to nisu vidjeli dosadauser posted image
Eh, dobro si ti to primjetila i na vrijeme, sad će brzo aBd četvrtakuser posted image

_____________________________

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.
Mudar čovjek s podjednakom mirnoćom prima pohvale i podnosi uvrede.
Naša mala slatka krofnica Farah došla mami i taji 30.04.10...a pahuljica Asli se pridružila 05.12.11.

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: povrjedjen vratni misic kod bebe
5.7.2010 10:09:46   
malena27 RR
sve mi se cini da pricas o torticollisu.... ili krivom vratu koji se obicno desava na tezem porodu. radi se o iscasenom misicu sternocleiodmasteideus, znaci misic koji ide od iza uha preko vrata do prsne kosti.
moj brat je imao ovu dijagnozu i nakon 3 godine danonocnih vjezbica i sancove ogrlice, sve se saniralo. jastuk mora biti namjesten da pravi ugao vrata i glave od 90 stepeni.
medjutim, moras to pratiti i u pubertetu....moj brat je upravo u ovoj dobi kad je poceo da raste i razvija se poceo da krivi glavu na jednu stranu i i nakon par mjeseci je isao na operaciju. naprave mali rez iza uha i na misicu iznad prsne kosti i popuste ga.
nije nista strasno ali se mora biti uporan sa vjezbama. prakticno, mora se masazom razbiti taj dio (kao kuglice) na vratu.


_____________________________

Beta 05.02.2010. 12,79
Beta 29.12.10. 557,93
Beta 31.12.10 1771,92
09.08.2011. rođen moj dunjaluk
Beta 09.06.15. <5
Beta 12.05.16. 504 i 16.06.16. spontani
27.01.17. vanmatericna

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: povrjedjen vratni misic kod bebe
5.7.2010 10:10:38   
lilix
to je porođajna povreda koja se javlja mjesec dana nakon poroda, i nama je pedijatrica sumnjala na to jer joj je jači mišić na lijevoj strani vrata, ali sad kad smi išli na vakcinu rekla je da nema te povrede, znači prije mjesec dana se ne može vidjeti

_____________________________

08.02.2007.
23.04.2010.
mama rodila svoje kolačiće

(odgovor članu merjem)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: povrjedjen vratni misic kod bebe
5.7.2010 10:17:15   
taurus
ja sam imala isti slučaj kada sam se rodila. mama je primijetila da držim glavu uvijek u istom položaju i odveli us me kod dr. Vodili su me na neke vježbice i masaže a ortoped je rakao da će se to u pubertetu vjerovatno trebati operisati. međutim ja sam svoj pubertet provela u ratu i nikome nije padalo na pamet da radi takve operacije. srećom ja nemam veći problema zbog toga. Ponekad se zaboli ta strana vrata ako naglo okrenem glavu ili ako mi je glava u nekom neprirodnom položaju. zbog toga koristim anatomski jastuk i to je sve.
Zato draga moja ne brini biće to sve ok ako Bog da.

(odgovor članu lilix)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: povrjedjen vratni misic kod bebe
5.7.2010 10:38:50   
samedi
Draga Sulty,bas mi je zao male Vegice,mislim da ce to sve biti uredu,brzo ce cetvrtak,strpi se i pokusaj da ne places i da se ne sekiras,znas i sama da to sve utice na bebicu. Ne mogu ti pomoci nekim dobrim savjetom,samo ti mogu pruziti podrsku,nadam se da ce se to sto prije rijesiti. Ja sam kod moje Nejre primijetila malu kvrgicu ali na lijevoj strani potiljka i to se pojavi samo kad okrene glavu na lijevu stranu. Sad sam se i ja zabrinula,pitacu dr.na sljedecoj kontroli. Inace sam primijetila da ona vise okrece glavicu na lijevu stranu ali nisam se brinula,mislila sam da ona jednostavno tako vise voli. Sretno mila!

_____________________________

Moja ljubicica-bubicica N. 5.5.2010. 2850gr 51cm 18:25
Prohodala 6.6.2011.<3
Bubamara A. je stigla 15.11.2012. 3400gr 55 cm 02:45

(odgovor članu taurus)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: povrjedjen vratni misic kod bebe
5.7.2010 12:05:03   
Anoniman
Ja sam imala slican problem , moj sin takodje nije okreto glavicu na jednu stranu, pa mu se iskrivila lobanja, mada sam ja visila bkod dr, ona meni davala savjete da ga okrecem ili na silu ili prema svjetlosti..Na kraju zavrsimo kod kiropraktora, jer imala sam tezak porod i ispala mu je iz lezista kljucna kost i isli smo 4 puta na masaze i namjestanje i kljucne kosti i kosti glave.Mogu ti reci da se odmah promjena vidjela nakon prve konsultacije...Ne brinu sve ce bi ok pozdrav

(odgovor članu samedi)
  Neposredna veza do poruke: 9
   RE: povrjedjen vratni misic kod bebe
5.7.2010 16:22:36   
Sulty
Hvala vam svima od srca za korisne savjete.  Malo ste me umirile, mada moram priznati da sam i sad jako zabrinuta.  Sta cu kad mi je ona najdragocjenija i sve bih dala da mene nesto boli samo nju da mi nista ne boli.  Al bice to dobro, ako bog da, hvala vam sto ste podjelile svoja iskustva sa mnom.  A ja vam obavezno javljam u cetvrtak nakon pregleda sta mi je doktor rekao.  

_____________________________

Mama rodila svoju sjajnu zvijezdu 22.05.2010., a najmirisljaviji cvjetic 26.07.2012.

(odgovor članu anitaMO)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: povrjedjen vratni misic kod bebe
8.7.2010 11:22:26   
simba
I Mi smo imali isti problem....povrijeđen vratni mišić prilikom rođenja ..... trebalo je dugo ta zaraste. Nas su poslali fizijatru i dali nam neku kremu koju sam mu morala često mazat u toku dana... i hvala Bogu rezultati su se ukazali .Kada smo drugi puta otišli na kontrolu doktorica je rekla da nije do sada vidjela brzi oporavak i upornije mame.... Pa kako i ne kad sam bila preplašena pogotovo sto je imao tu plavu modricu na vratu pa sam se bojala za poslijedice... Činimi se da sam mazala svakih sat i pol... Poslije i nakon utješnog odgovora od pedijatrice nakon tri četiri mjeseca bila sam i dalje zabrinuta jer nije mogao da drži glavu uspravno....ali eto opet kazem hvala Bogu sve se vratilo na svoje... Bit će to sve ako Bog da uredu.

_____________________________

Moj sin RIAD, Moj zivot novi!

(odgovor članu Sulty)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: povrjedjen vratni misic kod bebe
8.7.2010 11:54:56   
henna ze
draga Sulty..
u vrijeme kad sam ja rodila Henu nisam imala ni foruma niti bilo koga da mi pomogne sem mene same..
to ti je najvjerovatnije torticolis ..hena je imala...od polažaja u stomaku...bilo joj je tijesno krupna beba za sitnu mamu i tako..na otpusnici nam nisu ništa napisali...donijela sam je kući..dojila je super...i odjednom kad je okrenem na drugu siki počne da plače i da vrišti..kod pedijatra sve bebice ispravljaju glavu moja hena nekako tužno na jednu stranu naginje...odvela sam je dr. Kukolju u zenici..on kaže ma nije problem samo joj naštimajte jastuk..ustvari zarolajte peškir...pa ako se ne isparvi onda operacija..nisam to prihvatila...nekako stupim u kontakt sa dr. Nejrom, ona ju je pregledala i kaže ja bih ovdje vježbice...
i da to bebača boli..boli je kao nas kad boli nezgodno kad spavamo..prvo su preporučili da ja radim vježbe tako što ću je masirati i polagano svaku noć joj istezati mišić na suprotnu stranu..nju je to boljelo..vrištala a ja nisam imala srca ni snage...preporučili su da je donosim u polikliniku..i tako skoro 2 mjeseca sam nosila hennu u kenguru..snijeg, mrak..hladno..nosila sam je s mukom po pola..jer se ona toliko derala da bi poslije toga po cijelu noć prespavala...nosila je i šancovu kragnicu....pa  muke i s tim..ne možeš je naštimati da doji...pa joj se ranice po vratu stvorile jer je čiko napravio šav sa unutrašnje strane do tijela...sve u svemu hena ima sada 8 godina..moj trud se isplatio..i ona je prelijepa djevojčica..nema šanse da bi iko rekao da joj je nešto bilo...
ono što ti sada MORAŠ..biti jaka..znam da se sikiraš normalno...al moraš biti jaka i uporna jer ako joj to sada ispraviš..uspjećeš..ovo za pubertet meni niko nije rekao..no moguće je..hena sada jako puno raste i razvija se nisam primjetila ništa..
draga moja budij jaka..nije opasno, nije neizlječivo..samo upornost i snaga tebi i tvojoj bebi...pusa

_____________________________

Kad se igra završi, kralj i pješak idu u istu kutiju.

(odgovor članu simba)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: povrjedjen vratni misic kod bebe
8.7.2010 12:29:38   
mila81
Sulty sta bi kod doktora, kako jutkica mala, kako je sve proslo???????????????? Nadam se da je sve ok sa user posted image


_____________________________

Muhamed 01.08.2008.
Ajša 04.11.2009.

(odgovor članu henna ze)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: povrjedjen vratni misic kod bebe
10.7.2010 8:40:21   
Sulty
Drage moje,
Prije svega hvala svima na savjetima i velikoj pomoci.
Evo sta je bilo kod ortopeda. Doktori su mojoj Vegici prilikom porodjaja slomili kljucnu kost. Dr. Boloban je otpustio i napisao da je sve u redu. Ma ja bih ih vjerujte mi sve streljala, toliko ih mrzim, sve gore na kosevu. I dr. Imsiriju koja je ocigledno lose porodila, i tog kretena Bolobana koji je otpustio sa slomljenom kljucnomkosti i one odvratne sestre koje su joj prenjele streptokoku, ma sve redom. Sreca nasa je da je kljucna kost hvala bogu dragom sama od sebe dobro zarasla, jer dr. kaze da smo mogli imati ogromnih problema. Misic joj je na vratu takodje ozljedjen i naredne tri sedmice mi moramo raditi s njom da mice vratic na obje strane. Onda kontrola pa cemo vidjeti sta dalje. Ja se nadam da ce to biti u redu za tri sedmice. Kad sam dosla kuci od svih tih silnih doktora, toliko sam se isplakala. Jedva me muz smirio. Sad se moram smiriti, jer ne dao bog jos ce mi otici mlijeko, ali vam opisati ne mogu koji ja sad strah imam i kako ja svoje dijete zagledam. Sto bih preporucila svima vama. Doktori su ovdje pravi idijoti i ako mi dobro ne proucavamo svoje dijete niko nece.
Mi sad intenzivno vjezbamo, kad god je Vegica budna, radimo da okrece glavicu na tu spornu stranu. Jos uvijek je ne moze okrenuti skroz, ali ja sam uporna i ako bog da iskreno se nadam da ce nam dr reci za tri sedmice da je sve super.
Hvala jos jednom i pisite ako imate bilo koji savjet. Stvarno cijenim vasu podrsku.

_____________________________

Mama rodila svoju sjajnu zvijezdu 22.05.2010., a najmirisljaviji cvjetic 26.07.2012.

(odgovor članu Zoe)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: povrjedjen vratni misic kod bebe
10.7.2010 8:58:28   
samedi
Draga Sulty,drago mi je da cujem da ce biti sve aBd u redu,mogu misliti koliko si se nasekirala,a za te doktore nemam rijeci zaista,cuj slomili joj kljucnu kost! A jos je gore sto to niko nije primijetio,ma uzas jedan! Oni izgleda ne shvataju da je ono sto je njima "posao" nama je najdragocjenije,da nam je to razlog za zivot. Kako me samo nervira to olako shvatanje i pregledi nabrzaka! Jooj mogla bih sad do podne pisati ali necu da te i ja nerviram. Drzi se draga,i probaj se sto manje sekirati radi mlijeka i Vegice. Vjeruj u Boga i bice sve uredu! Jubi nam malu drugaricu!

_____________________________

Moja ljubicica-bubicica N. 5.5.2010. 2850gr 51cm 18:25
Prohodala 6.6.2011.<3
Bubamara A. je stigla 15.11.2012. 3400gr 55 cm 02:45

(odgovor članu Sulty)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: povrjedjen vratni misic kod bebe
10.7.2010 9:09:06   
rose 87
pa stvarno ima li kraja njihovoj neodgovornosti i bezobrazluku,suze mi krenule na oci od nekog bijesa a mogu samo zamisliti kako je tebi,iskreno se nadam da ce malena Vegica biti dobro i da ces se ti smiriti radi nje user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Mamino sunce - 26.12.2009
Mamin smjesko - 20.01.2015

(odgovor članu samedi)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: povrjedjen vratni misic kod bebe
10.7.2010 10:46:39   
Srculence
Nemam riječi za te idiote goreuser posted image user posted image user posted image user posted image Ja bi ih da sam na tvom mjestu tužila.Tako sam ljuta i tužna kad sam ovo pročitala.Hvala dragom Bogu da je ključna kost zarasla.Ti se sda pokušaj smiriti i polako raditi te vježbice što vam je dr pokazao i za tri sedmice će sve ako Bog da biti u redu.
Ljubi hrabru djevojčicu puuunooo!!!!


_____________________________

Blaženstvo se nalazi u ukusu, a ne u stvarima, i čovjek je sretan kad dobije ono što voli, a ne kad dobije ono što drugi smatraju da treba voljeti.

(odgovor članu rose 87)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: povrjedjen vratni misic kod bebe
11.7.2010 3:40:35   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Sulty

Drage moje,
Prije svega hvala svima na savjetima i velikoj pomoci.
Evo sta je bilo kod ortopeda. Doktori su mojoj Vegici prilikom porodjaja slomili kljucnu kost. Dr. Boloban je otpustio i napisao da je sve u redu. Ma ja bih ih vjerujte mi sve streljala, toliko ih mrzim, sve gore na kosevu. I dr. Imsiriju koja je ocigledno lose porodila, i tog kretena Bolobana koji je otpustio sa slomljenom kljucnomkosti i one odvratne sestre koje su joj prenjele streptokoku, ma sve redom. Sreca nasa je da je kljucna kost hvala bogu dragom sama od sebe dobro zarasla, jer dr. kaze da smo mogli imati ogromnih problema. Misic joj je na vratu takodje ozljedjen i naredne tri sedmice mi moramo raditi s njom da mice vratic na obje strane. Onda kontrola pa cemo vidjeti sta dalje. Ja se nadam da ce to biti u redu za tri sedmice. Kad sam dosla kuci od svih tih silnih doktora, toliko sam se isplakala. Jedva me muz smirio. Sad se moram smiriti, jer ne dao bog jos ce mi otici mlijeko, ali vam opisati ne mogu koji ja sad strah imam i kako ja svoje dijete zagledam. Sto bih preporucila svima vama. Doktori su ovdje pravi idijoti i ako mi dobro ne proucavamo svoje dijete niko nece.
Mi sad intenzivno vjezbamo, kad god je Vegica budna, radimo da okrece glavicu na tu spornu stranu. Jos uvijek je ne moze okrenuti skroz, ali ja sam uporna i ako bog da iskreno se nadam da ce nam dr reci za tri sedmice da je sve super.
Hvala jos jednom i pisite ako imate bilo koji savjet. Stvarno cijenim vasu podrsku.


Majmuni jedni, slicno je i samnom bilo tj sa mojim sinoom pregledala ga moja licna doktoruca, babica mada sam ja uporno govorila da beba nece da okrece glavu i one rekle ma prav je, ovo ono milion nekih savjeta, na kraju kad su mu se kosti lobanje mimoisle i glavica postajala sve vise kriva. doktorica na moju inicijativu mi propise uputnicu za kiropraktora, jos me koza pita da li bi ja za to platila??Ja sam je u tom trenutku samo pogledalauser posted image user posted image ....
Kad ga je kiropraktorica vidjela zana kaze to se odmah moglo vidjeti kad je rodjen, al eto...HB sad je sve ok mada sam suze ronila zajedno sa njim dok mu je to ispravila...
Ja se iskreno nadam da ce i tvojoj curici bolje biti i da ce masiranje proci sto bezbolnije....
Pozdrav i pusa

(odgovor članu Sulty)
  Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Torticollis- povrjeđen vratni misic kod bebe
16.7.2010 22:29:38   
Hanady RR
prenos poastova sa duple teme
IZVORNA PORUKA: marija mara

zdravo svima
ovu temu otvaram, jer moja beba ima tortikolis, sto sam mogla uociti cim sam dosla iz porodilista, ali posto sam bila u neznanju da ga prepoznam, tek sa mesec dana mi je pedijatrica rekla da ima tortikolis.
takodje bi na ovoj temi razmenjivala iskustva drugih mama koje imaju ovaj problem kod svojih beba,a one koje hb nemaj,neka se informisu nije na odmet.

sta je tortikolis?

ponekad ce mame primetti asimetriju lica bebe.jedna strana lica je ispupcena od druge.asimetriju lica, koju moze pratiti asimetriju vrata, moze biti posledica polozaja bebe u stomaku. obicno se ovakve asimetrije iskoriguju u prvim mesecima zivota. asimetrija vrata koja se zove tortikolis moze se povuci sama od sebe, a u nekim slucajevima potrebne su vezbe.

vezbice daju dobre rezultate.ukoliko je stepen asimertije vrata izrazeniji, prdijatar ce zatraziti pregled fizijarta koji ce, ukoliko je potrbebno, odrediti terapiju. ponekad je dovoljno ispod skracene strane stavljati pelenu dok pojava ne izcezne. izrazeniju asimetriju vrata mame lako primete (to mi imamo ), jer dete stalno okrece glavuna jednu stranu. moze se desiti da nedlju-dve kasnije roditelji na vratu bebe napipaju ili vide zadebljanje. uspaniceni oni dodju kod pedijata i kazu da su napipali tvrdu zlezdu. najcesce se radi o krvnom podlivu ili hematomu, koji je nastao u misicu prilikom porodjaja, zbog naglog istezanja. ova pojava nije opasna,ali zahteva odlazak kod pedijatra i zapocinjanje fiziklnog tretmana. hematom ce kao i svaka slicna povreda, sam da zarasti. ipak, posto je ovde rec o hematomu koji mobilise misic vrata, potrban je fizikalni trtman. pojava je, sama po sebi bezopasna. (tekst preuzet sa drugog sajta)

e, a sve ovo pisem, jer sam na vezbicama vidjala bebe,decu kojima pedijatar na vreme nije uocio tortikolis (to nije slucaj kod nas, mi smo na vezbe krenuli sa mesec dana), i vidjala sam decu, ciji roditelji nisu ozbiljno shvatili vezbe, kao i one koji su govorili da im fizioterapeut `muci` dete!? jeste, nije prijatno da gledas u bebu koju istezu i rade svakakve vezbe,ne,nije prijatno, ali nije prijatno ni upoznati mamu koja nije na vreme vodila svoje dete i sad se teze ispravlja,a pritom dete ima 1 god,jos nije prohodalo,a i nema kotrolu glave kako treba,sto bi trebalo da se zavrsi u 3-4 mesecu.

nalaz moje bebe je da ima levi tortikolis na vratu, kontrola glave nije dobra i sad smo zavrsili vezbice koje su trajale 3 nedelje, vezbamo i kod kuce imamo pauzu od 3 nedelje pa cemo videti sta dalje, on super napreduje, nije vise toliko iskrivljen, voli da vezba i svaki dan mu je vratic sve bolje i bolje, pozz svima od dimitrija i njegove majka mare.

IZVORNA PORUKA: luna77

mi idemo 22-og kod fizijatra zbog iste stvari.Molim te opiši vjezbice jesu li teske za bebu.isto bebica drzi glavu na lijevoj strani

IZVORNA PORUKA: marija mara

moja beba ima levi tortikolis tj okrece vise glavicu na desnu stranu.
a sto se vezbica tice, ja cu ti napisati sta moja beba radi,i sta druge rade iz iste grupe
prvo ide zagrejavanje stopala (nama su malo krive nogice,nismo imali mesta u stomaku), ali to svima rade, vezbe za nogice, kruzni pokreti i za sakice, ruke isto rade kao mi na fizickom u skoli, u principu nije da ih boli,ali obicno placu napocetku jer se bune `sta me razvlace sad ovde`, a same vezbice za vrat jesu malo neprijatne za oko,a izgledati da fizijoterapeut nema milosti. savije mu glavicu da mu uo legne na rame, drugo rame mu pritiska na dole,tu bas znaju da vriste, ali veruj mi cim se opute oni i spavaju u tom polozaju dok ih istezu-znam cudno,ali tako je,to istezanje traje oko 10 min bez pauze,jedino ako se bas, bas, bas zacenjuje onda malo olade,posle mu na drugu stranu okrenu glavu kao da gleda iz profila,ali mu je brada skroz na ramenu takodje 10 tak min.
mi radimo i vezbe za kontrolisanje glave, uhvate ga za rukice dok on lezi licem okrenutim ka njoj i podize ga da sedne s tim sto ga cima da on prebaci glavu napred,pa ima vezba na bok ga postave nogu preko noge i jednom rukom ga vuce da bi on podizao glavicu u stranu. malo su vezbice okrutne, ali naviknes se, jbg bolje sad nego posle problem, a koliko tvoja beba ima?
i gledaj kako oni rade,pitaj sta ti nije jasno jer ces verovatno i kuci raditi,mozda ne prvi dan,ali ako mu i kuci radis (sto zna da bude skroz naporno),bolji su rezultati. meni su pokazali kako da ga nosam,ako ga vec nosam po kuci bar tu stranu da mu istezem pitaj ih da ti pokazu, sta ono jos,e da dobra je fora da na tu stranu na koju se MANJE okrece,da mu tu stranu forsiras tipa kroz igru,to ja radim,izazivam ga dudom(lazom) da se okrece, sedim mu uvek sa te strane,hranim ga ste strane,sve sto mozes da iskombinujes da bi ga naterala da upotrebljava tu stranu.
budi uporna sa vebicama,strasno je na pocetku,mi smo isli 3 nedelje,sad imamo pauzu pa cemo opet.
ja ti prenosim kako je ovde kod mene bilo ja sam inace iz bg-a, i da srce mi se kida kad vristi na sav glas, ali kad vidim kako to izgleda kad nije ispravljeno na vreme,ja skupim snagu i bude mi lakse.
nadam se da sam ti pomogla, malo sam se raspisala ali samo u nadi da bi me bolje razumela,pozz za tebe i javi kako je bilo.

IZVORNA PORUKA: marija mara

ovako mi je rekao terapeut: `bebu to nece boleti,samo se buni! oni su jos uvek `gumeni i rategljivi` ne mozes ga povrediti kad kuci radite vezbe`.

ps BITNO!!! da bi olaksala bebi gledaj da mu namestis da ode sit,znaci da ga nahranis 1h pre vezbica, obuci mu nesto udobno (ovde skidaju siroki povoj cak i donji deo trenerke), ponesi bar dve tetra pelene da ga mozes staviti na nju, ne direktno na strunjacu, mozes poneti i zvecku,ali iskreno tesko da ces mu privuci odnosno odvuci paznju, bolje sedi smireno pored njega i pokusaj da se iskljucis (sto se dranja tice).
posle mu obavezno odmah obrisi rukice i lice vlaznm maramicama, mnogo ih pipkaju,a znojave im ruke,a i bebac zna da se oznoji po kosici.

eto ako se stim jos necega kuckam
pozzzz

a na pocetku teme sam zaboravila da napisem koja obicno izgleda beba sa tortikolisom osim sto vise `vuce` glavicu na jednu stranu.
takodje kad je stavite na stomak bori se kao lav da glavu drzi visoko i nece da je spusti, nece da spava na stovaku, a kad je polozite na bok spava u oliku slova `c` okrenuto naopako `)`, uvija se unazad takodje.


IZVORNA PORUKA: marija mara

luna77 ovde imas lepo objasnjenje za vezbice, dijagnoza, lecenje i ostalo
http://www.stetoskop.info/Urodjeni-krivi-vrat-tortikolis-ili-krivosijost-bebe-2443-c72-content.htm?b7



_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Torticollis- povrjeđen vratni misic kod bebe
22.7.2010 3:34:29   
savisic
Pozdrav!Ja bih vas molila za pomoc.Necakinja moga muza ocigledno ima tortikolis i mislim da se od lezanja na jednoj strani pojavila i plagiocefalija jer ima izrazenu asimetriju lica i iskrivljenu lubanju,to vide svi osim njezinih roditelja koji apsolutno ne poduzimaju nista iako im je receno par puta ,od strane djedova i baka i jos nekih ljudi,mislim svi to primjecuju,mala drzi glavu non stop na jednoj strani a kad se posjedne glava joj pada u jednu stranu.sad ima 5 mjeseci i to joj se pogorsava,ja to vidim jer je i moj mali imao problema s tim.njihov pedijatar govori da to nije nista,nije ih uputio fizijatru i rekao im je da ce to samo od sebe proc,uopce nije spomenuo tortikolis,a ja vise ne mogu gledat to jadno dijete koje se krivi sve vise i vise.i sad vas pitam za savjet,da li je svaki tortikolis popracen hematomom,pa da joj ga napipam i onda stvorim frku da odu specijalistu i zapocnu vise s vjezbama,da mala ne bude imala posljedica za cijeli zivot?znate li mozda na koji nacin da ih 'otjeram'fizijatru,da eto npr napipam hematom ili tako nesto neobicno zbog cega bi se trebali zabrinit i otic specijalistu,ili mozda nesto vezano za plagiocefaliju?molim vas za pomoc jer curica ima vec 5 mjeseci,ja sam to primjetila kad je imala mjesec dana,al niko me nije slusa,a sad se potpuno iskrivila,al roditelji i njihov pedijatar tvrde da nije nista.

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Torticollis- povrjeđen vratni misic kod bebe
22.7.2010 19:21:20   
dafri
savisic ne mora kod svakog tortikolisa postojati hematom,koliko znam i kada hematom postoji on se poslije nekog  vremena povuče ,mjesec dva nakon poroda

ne razumijem kako roditelji ne reaguju, a ni pedijatar mi nije jasanuser posted image user posted image ,
što je bebica veća više će se opirati vježbanju i biće teže sa njom raditi,

probaj im još jednom ukazati da problem zaista postoji,pokaži im neke članke o ovoj temi



_____________________________

mišljenje je kao dupe,svako ima po jedno

(odgovor članu savisic)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Torticollis- povrjeđen vratni misic kod bebe
22.7.2010 19:43:21   
Anoniman
Hej ja bi da sam na tvom mjestu nasla neku brosuricu ili npr na netu pa joj stalno spominjala tj opominjala na to...Ili jos bolje nadji joj posljedice zapustanja takvog stanja, mislim ne razumijem bas da to mama  ne shvata ozbiljno...
Kod nas nije bio povrijedjen misic ali jest kljucna kost bila izvan lezista tako da ni moj malac nije okretao glavicu na obje strane, pa mu se glavica i iskrivila mozes procitati moj post gore, ali kiropraktor kod kojeg smo isli  mu je to sipravila i rekla mi je da  da  iskrivljenost glavice nije veliki problem....Ne znam strucne (medicinske nazive) pa sam ja to u svom zargonu opisala...U svakom slucaju zelim ti uspjeh sa problemom a i malenom takodje

(odgovor članu dafri)
  Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Torticollis- povrjeđen vratni misic kod bebe
30.7.2010 23:26:38   
savisic
Hvala na savjetima.:) Malena je bila sad na pregledu,napunila je 20.   5. mjeseci,pedijatar im je reka da je sve ok.Sa  4. mjeseca je napredovala samo 450 g,sad 700.Mislim ok je to,al cesto odbija jesti.Koliko sam ja uspijela vidit usi joj nisu u razini kad se pogleda odozgo,ne znam jel to upucuje na sto,nisam nikom nista rekla.I desni joj je obraz za prst deblji od lijevog,i uho joj se desno isklempavilo od spavanja na toj strani,nekako joj je cijela glava u cudnim oblicima,to zaista ne vidim samo ja,nego i moj muz koji im je nekoliko puta reka da odu fizijatru,ortopedu,zatim baka i djeda,al njihov ped.uporno tvrdi da je sve ok i da ce se ispravit ta asimetrija,al iz mjeseca u mjesec je sve isto ili cak gore.Jer mala spava na ledima otkad se rodila i od tada drzi glavu na desno i kad god je vidim samo gleda put desno ,mislim moze ona okrenit na lijevo,al ne potpuno i odma je vrati .Ne znam vise zaista mi nije jasan taj ped.,a ni roditelji.user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Torticollis- povrjeđen vratni misic kod bebe
16.12.2010 12:10:22   
Sulty
Drage moje,
samo da vas obavjestim da Vegica i ja ipak moramo ici na terapije.  Do sada smo bili na 9.  Idemo svaki dan.  Teta Snjeza, fizioterapeutkinja koja to radi na Ortopediji je divna i Vegica je puno voli.  Jos uvijek nema nekog velikog napretka, ali me je Snjeza na to pripremila.  Trajat ce to.  Ove mamice koje su se na zalost nosile s tim, koliko dugo je vama trebalo da ispravite vratic kod bebica? 
Drzite nam fige da sto prije ovo sve bude iza nas.
Hvala jos jednom svima na podrsci i bilo koji koristan savjjet je dobrodosao.
Ljubimo vas Vega i ja


_____________________________

Mama rodila svoju sjajnu zvijezdu 22.05.2010., a najmirisljaviji cvjetic 26.07.2012.

(odgovor članu savisic)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Torticollis- povrjeđen vratni misic kod bebe
16.12.2010 14:45:02   
henna ze
Draga Sulty,
vidim tvoja beba je rodjena u maju, moja je 1.07. i čini mi se da je bio decembar kad sam ja nju nosila na vježbice:(...pored toga njoj su ljekari preporučili Šancovu kragnicu tako da kad je nosim, kad spava uvijek je morala imati to..jest mučno i nekako svi te zagledaju..kao šta je sa tvojom bebom...ali mi smo to ukupno dva mjeseca nosile i radile vježbice...ona je ojačala i vratić se ispravio...samo draga moraš biti strpljiva..i uporna:(
želim vam da što prije to sve prodje..
mažeš li joj čime taj vrat..joj mi smo imali neki kremicu..samo trenutno se ne mogu sjetiti kako se zoveuser posted image

_____________________________

Kad se igra završi, kralj i pješak idu u istu kutiju.

(odgovor članu Sulty)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *