|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Jagode se u prehranu dojenčeta uvode s povećanim oprezom, što podrazumijeva davanje kašica s ovim voćem u 8. mjesecu djetetovog života, uz što bi najbolje bilo da majka još uvijek doji.
Ključne riječi:

image
/11


Ovi snažni vjesnici proljeća još od antičkog doba predstavljaju slatki desert i kao zalogaj bogat ljekovitim svojstvima. Njihov nutritivni sastav, u kojem se ističe visok udio željeza i folne kiseline, dobro je došao već u najranijoj dobi djetetova razvoja, u majčinoj utrobi.


Jagode sadrže puno vitamina C

Plodovi jagode bogati su vitaminom C, jednim od najjačih antioksidansa, no i drugim antioksidansima, kao što su fenolni fitonutrijenti elagitanini i antocijani, koji im osiguravaju jarko crvenu boju te pružaju snažnu antioksidativnu i protuupalnu zaštitu. No, nutritivno bogatstvo ovdje ne prestaje. Plod jagode, uz obilje voćnih šećera i kiselina, sadrži i prebiotičke tvari kao što su pektini, čija je uloga nahraniti stanice crijevnog epitela i opskrbiti energijom dobre bakterije u probavnom sustavu. Činjenica da ovo voće spada u skupinu namirnica koja nosi titulu „superhrane“ govori o kakvom je nutritivnom blagu riječ.


Jagode su bobičasto voće koje se ubraja među namirnice za koje se navodi da imaju povećano alergeno djelovanje, međutim ne spada u osam najjačih nutritivnih alergena, gdje se nalaze mlijeko, jaja, pšenica (gluten), soja, orašasti plodovi, kikiriki, riba i školjkaši. Upravo iz ovog razloga jagode se u prehranu dojenčeta uvode s povećanim oprezom, što podrazumijeva davanje kašica s ovim voćem u 8. mjesecu djetetovog života, uz što bi najbolje bilo da majka još uvijek doji. Jagode se daju prvo u manjim količinama, tijekom prvog dijela dana, uz što se prate moguće reakcije, koje se javljaju u prvom redu u obliku osipa, zatim svrbeža i otjecanja usta, jezika i grla te poteškoća s dišnim i probavnim sustavom. Izrazito ozbiljne posljedice alergije na jagode, kao što su anafilaksija i anafilaktički šok, javljaju se vrlo rijetko.

 

Pročitaj još >>> UVOĐENJE GUSTE HRANE

 


Najsigurnije je uvoditi jagode u prehranu dojenčeta u obliku kašica. Može se naime dogoditi da dijete udahne bobičasto voće.


Konvencionalni uzgoj jagoda uključuje korištenje zaštitnih sredstava, pesticida i insekticida, stoga se preporučuje obavezno oprati ovo voće pod tekućom vodom, a ako se ne može nabaviti iz ekouzgoja, dodatno tretiranje u octu ili limunskoj kiselini i sodi bikarboni najbolje će ukloniti tragove kemikalija.


Dobro oprane i usitnjene jagode obogatit će obrok vašega djeteta, pa tako žitna ili mliječna kašica mogu postati snažne „superkašice“.


Recepti koje preporučujemo:


Jagodica Bobica (voćno-mliječna kašica, 8 m.)

5 srednjih jagoda

1/2 manje banane

50 g probiotičkog jogurta

Priprema:

Jagode dobro operite te ih zajedno s bananom i jogurtom smiksajte ili zgnječite u ukusnu kašicu za svog mališana.


Šarena kašica (voćno-povrtna kašica, 8 m.)

3 srednje jagode

1/2 jabuke

1 srednja mrkva

¼ korabe

mali prstohvat cimeta

Priprema:

Svježe voće i povrće dobro operite, jabuku, mrkvu i korabu skuhajte, ohladite te im dodajte jagode i cimet, a zatim štapnim mikserom pretvorite voće i povrće u kašicu.

 

 

JOŠ ZANIMLJIVIH RECEPATA ZA BEBE >>> KLIK<<<

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Bebe se noću bude da odgode začeće mlađih ...
Zašto bebe imaju ovakav uticaj? Razlog je evolucija. Trebaju im roditelji koji će sav trud uložiti u njihov odgoj.
7
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
6
Relaksirajuće kupanje blizanaca
Sonia Rochel, kao dobra vila za bebe! Nježno, najnježnije...
3
Zvijezda JOHNSON`S® baby kalendara, FEBRU...
Subotom se pokušavamo odmoriti i uhvatiti zaostatak za privatnim obavezama od naporne sedmice. Nadamo se ipak da su mame...
3






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *