|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Emocije roditelja prema bebi nakon poroda

Uredništvo Ringeraja.ba, 24.9.2023
Ova faza života donosi mnogo radosti, ali i izazova, a majčinske i očinske emocije igraju ključnu ulogu u pravilnom razvoju djeteta. Ajde da istražimo te emocije i njihovu važnost.

image
Rodisteljstvo - >Image by teksomolika on Freepik
/11


Prvi trenuci nakon poroda često su obavijeni euforijom i zadovoljstvom. Majka može osjećati duboku sreću, olakšanje i ponos nakon što je prošla kroz naporan proces trudnoće i poroda. Osjećaj ushićenja i divljenja prema svojoj bebi je nešto što se ne može usporediti s ničim drugim. Osim toga, otac također doživljava velike emocije u trenutku kada vidi svoje dijete prvi put. Ovaj trenutak obično jača vezu između partnera i označava početak njihovog roditeljstva.


Nakon prvih trenutaka, mnogi roditelji prolaze kroz različite emocije, uključujući strah, zabrinutost i nesigurnost. Briga o novorođenčetu zahtijeva puno odgovornosti i prilagodbu na potpuno novu rutinu života. Strah od toga kako će se brinuti o maloj bebi i sumnje u vlastite roditeljske sposobnosti često su prisutni. Ovaj osjećaj ranjivosti i odgovornosti može biti preplavljujući.


Emocije prema bebi se također mijenjaju kako dijete raste i razvija se. Roditelji doživljavaju različite faze, uključujući sretne trenutke kada beba prvi put osmijehne ili izgovori svoje prve riječi. S druge strane, suočavaju se s izazovima poput noćnih buđenja, plača i tantruma. Ove oscilacije emocija su sastavni dio roditeljstva.


Jedna od najvažnijih emocija prema bebi je ljubav. Bez obzira na sve izazove, roditelji često opisuju osjećaj duboke i bezuvjetne ljubavi prema svojoj djeci. Ova ljubav motivira roditelje da brinu o svojoj djeci, uče ih i podržavaju u svim aspektima njihovog života.


Osim ljubavi, roditelji često doživljavaju i osjećaje sreće, ponosa, tuge (npr. kada dijete odlazi prvi dan u vrtić ili školu), straha i zabrinutosti za zdravlje i dobrobit svoje djece. Ove emocije su prirodne i normalne.


Važno je napomenuti da roditelji ne moraju uvijek osjećati iste emocije prema svojoj bebi. Svako dijete i svaka situacija su jedinstveni, pa se i emocionalne reakcije mogu razlikovati. Također, roditelji mogu doživjeti stres i iscrpljenost, što može utjecati na njihove emocionalne reakcije.


U zaključku, emocije prema bebi nakon poroda su složene i raznolike. Ljubav, sreća, strah, zabrinutost i mnoge druge emocije igraju ključnu ulogu u roditeljstvu. Razumijevanje i prihvaćanje ovih emocija pomaže roditeljima da se bolje nositi s izazovima i uživaju u svim blagoslovima koje dolaze s roditeljstvom.

 

 

Još  na Ringeraji

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
8
Soor – infekcija sluznice usta
Gljivična upala sluznice usta ili soor je čest poremećaj kod beba. Neiskusnim roditeljima promjene na sluznici izgledaju...
5
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2
Masaža bebe i malo starijeg djeteta
Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze sa djetetom, jer je svakom djetetu dodir neophodno potreban z...
2






Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *