|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Nadoknada MMR vakcine i primanje 2. doze

Vakcine.ba, 23.4.2021
Koliki je najmanji vremenski razmak za primanje 2. doze MMR vakcine?

image
/11


Jedno od čestih pitanja koja postavljate jeste ono o nadoknadi MMR (MRP) vakcine, odnosno o najkraćem vremenskom razmaku u kojem se mogu primiti dvije doze ove vakcine. Nadoknada MMR vakcine nije problematična – dogovorite je sa vašim pedijatrom. Ovdje je par ključnih smjernica i osnovnih informacija.

Dvije vrste MMR vakcine

MMR/MRP vakcina je vakcina koja štiti od 3 virusne bolesti – morbila, rubeole i zaušnjaka. U našem regionu – Slovenija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija, Kosovo, radi se o vakcinama Priorix (proizvođač GSK) ili MMR-VaxPro (proizvoćač Merck). Dakle ista vakcina se uvozi od dva proizvođača i zavisi kako gdje možete naći jednu ili drugu. Obje su sigurne, dobre, imunogenične i čak možete primiti jednu dozu jedne, a drugu dozu druge vakcine – neće biti nikakav problem. Iste vakcine su dostupne i u drugim evropskim zemljama, za slučaj da živite negdje drugo, primjerice u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Nizozemskoj…


Koliko doza? Jedna ili dvije?

Ova vakcina se daje djeci u 2 doze: oko 12.-13.-og mjeseca ide prva doza, a pred polazak u školu, oko 6. godine života i druga doza.

Starije generacije – oni rođeni osamdesetih su vjerovatno primili jednu dozu starog oblika ove vakcine. Ako nemate dokaz da ste imunizirani na spomenute tri bolesti, ne bi bilo loše, ako možete, da ipak uradite vakcinaciju. Tada se obično daje samo 1 doza, jer se pretpostavlja da ste jednu primili. Ja sam lično primila 2 doze nove vakcine Priorix, jer ne znam da li sam bila vakcinisana ijednom dozom. Napomena – nisam imala nuspojava Priorix vakcine.

Ako ćete studirati u SAD, vrlo je vjerovatno da će vam tražiti dokaz da ste vakcinisani nekom MMR vakcinom.


Nadoknada MMR: najmanji vremenski razmak između 2 doze

U slučaju da vi kao odrasla osoba želite primiti obje doze vakcine ili niste na vrijeme vakcinisali dijete iz nekog razloga, nebitno, nadoknada MMR vakcine je jednostavna – mogu se primiti obje doze u roku od mjesec dana. Dakle, mjesec dana je najmanji vremenski period za primanje 2 doze bilo koje MMR vakcine, i za djecu i za odrasle.

Međutim, ako imate vremena, onda bi bilo bolje napraviti razmak od 3 mjeseca između 2 doze, tada su bolji titri antitijela. Recimo, primite 1 dozu u januaru, drugu u aprilu.

Napomena: obično ako odrasla osoba nema dokaz o vakcinaciji ovom vakcinom (tj. vakcinom protiv morbila, rubeole i zaušnjaka koja se koristila prije koju deceniju) – a dokaz je zdravstvena knjižica ili karton – obično se računa da su osobe 80-tih godišta, djelimično i 70-tih ipak primile bar jednu dozu. Stariji su vjerovatno preboljeli morbile. Zato se odraslim daje obično 1 doza MMR vakcine ukoliko insistiraju na vakcinaciji, ali nije loše da primi obje doze, u razmaku koji smo spomenuli (najmanje mjesec dana, optimalno 3 mjeseca).

Ukoliko vakcinalni status odrasle osobe po pitanju MMR vakcine nije poznat, bilo bi dobro da se ta osoba vakciniše. Ovo naročito stoji za žene u reproduktivnoj dobi koje nisu sigurne da li su primile ovu vakcinu – kako bi se zaštitile od rubeole u trudnoći. Potrebno bi bilo primiti MMR vakcinu prije planirane trudnoće, jer ovo je jedna od vakcina koje se ne daju trudnicama, zbog toga što imaju atenuiran soj virusa rubeole.

Važno

Zapamtite – MMR vakcinu možete nadoknaditi i jako je važno da je nadoknadite. Mnogi roditelji odustanu od ove ideje, jer misle da kada dijete primi jednu, nije dovoljno zaštićeno (zapravo, 1 doza pruža zaštitu od oko 97%, 2 preko 99%), a da će morati čekati 5 godina na drugu dozu. Kao što vidite – mjesec dana je dovoljno, a tri mjeseca razlike poželjno.

MMR vakcinu dijete može primiti i sa bilo kojom rekombiniranom ili inaktivnom vakcinom – zapravo s većinom vakcina koje se nalaze u redovnom programu imunizacije. Tako MMR vakcinu može primiti zajedno s vakcinom protiv hepatisa B i vakcinom Pentaxim (u kalendaru to je DTaP-IPV-HiB, “petovalentna vakcina”).

Aplikaciju “Moj kalendar imunizacije” možete preuzeti > ovdje <

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Djeca koja imaju tantrume biće bogatija i ...
Ako se dijete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - vjerojatnije će biti uspješnije u karijer...
4
Intimna njega djevojčica
Savremene mame se trude da saznaju što više korisnih informacija o intimnoj njezi djevojčica, razmjenjuju iskustva… ali ...
4
Ne! Nećeš, ne trebaš! Naučite djecu gdje s...
Vi želite da se vaše dijete lijepo ponaša, a iako to nije uvijek očito, i djeca to žele! Zapravo, kada se disciplina pro...
3
Vježbe za pravilan izgovor glasova
Mališani ponekada govore nerazgovjetno. Koliko god nam to bilo simpatično, ukoliko se taj način izgovaranja glasova nast...
3






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *