|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Opstipacija/konstipacija kod djece

Uredništvo Ringeraja.ba, 27.10.2013
Zatvor može da bude veliki problem kod dojenčadi ali i kod starije djece. Kod bebe se ne treba zabrinuti ako stolice nema svaki dan jer isključivo mliječna prehrana i nezrelost probavnog sistema uzrokuju promjene u radu crijeva.

image
/11


Zatvor se redovno javlja kad beba prelazi sa majčinog mlijeka na dohranu ili zamjensko mlijeko a česta je i prilikom odvikavanja od pelena, odnosno navikavanja na tutu.  

Starija djeca izbjegavaju odlazak u toalet čak i kad imaju potrebu. Ne žele se prestati igrati, ne žele vršiti nuždu izvan kuće(vrtić, škola, kino, pozorište). Kada taj poriv ignorišu, kasnije im bude sve teže. Ako se vaše dijete suzdržava možda će mu pomoći ako svaki dan desetak minuta sjedi u toaletu uvijek u isto vrijeme, po mogućnosti poslije jela.

 

Opstipacija je izostanak spontanog pražnjenja crijeva, rijetko i neredovno pražnjenje stolice koja je tvrda, poput kuglica. Normalno je da dijete ima tri stolice u toku sedmice, iako problem može biti i kad dijete ima stolicu svakog dana ali je jako oskudna. To je konstipacija, stanje u kojem osoba ima rijetke, tvrde, oskudne i suhe stolice, ili promjenu u rutini pražnjenja crijeva, vrlo često praćenu osjećajem nepotpuna pražnjenja. 

Većina opstipacija i konstipacija nema ozbiljne posljedice, najveći problem je kad pražnjenje crijeva djetetu postaje bolno i uzrokuje nadutost i druge probleme. Strah od boli kod defekacije je važan u ovom začaranom krugu. 

Najčešći uzrok je nepravilna prehrana. Dijete mora imati redovne obroke koji bi trebali biti raznovrsni, što manje fast fooda, gaziranih sokova, grickalica, slatkiša i čokolade. Hrana bogata vlaknima – voće, povrće i žitarice pomažu čišćenju crijeva. Fizička aktivnost također pospješuje rad crijeva a većina djece najradije vrijeme provodi pred televizijom ili kompjuterom.  

Dovoljan unos tekućine, pogotovo vode pomaže stolici da se lakše kreće kroz crijeva. Količina tekućine potrebna vašem djetetu će se mijenjati s obzirom na njegovu težinu i dob. Većina djece školske dobi treba 3 do 4 čaše vode svaki dan. Što se mlijeka tiče, nakon prve godine života, kod djece koja imaju problem sa probavom, unos mlijeka ne bi smio biti veći od 400 ml na dan. Čest uzrok zatvora kod djece jeste alergija na kravlje mlijeko ili čak celijakija.  

Od ostalih uzroka možemo spomenuti dugotrajnu upotrebu čepića, klizmi ili laksativa. Također opstipaciju mogu izazvati i anomalije i organske bolesti crijeva, a može biti i znak hipotireoze. Ponekad i lijekovi za povećanje razine željeza mogu dovesti do zatvora.

 

Djeca mogu postati opstipirana ako su pod stresom, ako su promijenila sredinu ili vremensku zonu. Istraživanja su pokazala da emocionalni šokovi mogu utjecati na rad crijeva, te mogu uzrokovati zatvor, kao i druge probleme, poput proljeva.

 

Zatvor ne treba ignorisati jer većinom ne prolazi sam od sebe. Ako kućne mjere ne donose rezultate, ako dijete nema stolicu 4 do 5 dana, ako se uz zatvor javlja bol i povraćanje ili ako u stolici ima krvi obavezno se treba javiti pedijatru. Pedijatar u nekim slučajevima savjetuje uzimanje probiotskih pripravaka, glicerinskih čepića ili čak klistiranje.

 

 Hrana koja može pomoći

  • voće i povrće sa najvećim udjelom vlakana: jabuke, narandže, maline, kruške, šljive, kajsije, breskve, jagode, borovnice, grožđe,  mrkva, celer, cvekla, brokule, šparoge, kupus, kelj, špinat, grah,  grašak
  • sušeno voće (šljive, smokve, hurme, grožđe)
  • hrana bogata magnezijem : bademi, kikiriki, orasi, špinat ili banane(zrele) i mineralna voda bogata magnezijem
  • mekinje, sjeme lana, cjelovite žitarice
  • probiotici: acidofilni napici - jogurt, kefir (sadrže korisne bakterije koje pomažu da se obnovi biokultura)
  • med u kombinaciji sa toplom vodom
  • preparati kompleksa vitamina B
  • čaj od bijelog sljeza

 

Diskusija na forumu

Rubrika Bebe

Beba ne kaki

Rubrika Dijete

Opstipacija - zatvor kod djece

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
18
Soor – infekcija sluznice usta
Gljivična upala sluznice usta ili soor je čest poremećaj kod beba. Neiskusnim roditeljima promjene na sluznici izgledaju...
4
Zašto se moje dijete i dalje budi noću?
Kao i bebe, mnoga mala djeca ne spavaju cijelu noć, i to je sasvim normalno. Mala djeca žude za vezom i dodirom da bi se...
4
Svi hoće da drže bebu, ali ko drži mamu?
Majčinstvo je neprestano donošenje odluka, pravljenje uspomena, pokušavanje i pravljenje grešaka. Pokušavamo da odgojimo...
4






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *