|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Prvi dan kod kuće

Pampers.ba, 30.12.2015
Najsretniji trenutak u životu svakog roditelja je kada novorođenče dolazi kući po prvi put, donoseći radost i uzbuđenje cijeloj porodici.
Ključne riječi:

image
/11


Kuća treba biti spremna u potpunosti: bebin krevet je namješten svježe opranom i ispeglanom posteljinom. Pelene i odjeća za bebu također su spremni, svježe oprani i ispeglani. 

Majka i otac trebaju biti što opušteniji, iako su uzbuđeni i prestrašeni, jer potrebno je vremena da se svi naviknu na sve. 

Mama treba bebi tokom dana promijeniti pelenu svaka tri do četiri sata. Operite svoju bebu toplom vodom, namažite kremom i koristite pelene koje dobro upijaju i koje ujedno štite kožu. 

 

 

Nakon prvog dana kod kuće, posjetit će vas patronažna serstra, pobrinuti se za bebin pupak i dati vam vrijedne savjete o prvom kupanju, njezi nosne šupljine i pupka. 

Nakon 7 dana, ako vremenski uslovi dozvoljavaju, možete sa djetetom izaći iz kuće, jer vaša beba treba svježeg zraka. 

 

PROČITAJ I TO: Da li je beba dovoljno dojila?

 

„Kada beba napuni mjesec dana, potrebno je da odaberete pedijatra kome vjerujete, otvorite karton u zdravstvenoj ustanovi i odvedete svoju bebu na prvi pregled.“, savjet je Pampersovog pedijatra. 

Roditelji, vi morate biti smireni i strpljivi i polako se navikavati na novog člana porodice koji se grčevito bori da zauzme centralno mjesto u vašem domu i vašim srcima. 


Napisao: prim. mr. sc. Željko Rončević, dr. med. 

Nakon poroda i nekoliko dana provedenih u rodilištu gdje su o vašoj bebi brinule uglavnom medicinske sestre i pedijatri dolazite kući. To je izuzetno sretan i važan događaj u vasem životu i životu vaše obitelji. Kao majka sretni ste ali i pomalo zabrinuti. Vjerojatno mislite: pa ja malo znam o bebama. Važno je da znate nekoliko stvari o novorođenčadi. Pupak (podvezani dio pupčane vrce) još nije otpao i trebaće jos otprilike 7 – 10 dana da se to dogodi. Na pupak stavljajte sterilnu kompresu. Najbolja hrana za vašu bebu je vaše mlijeko. Budite uporni da istrajete u dojenju jer majčino mlijeko je najbolje zbog mnogo razloga. U početku to neće biti lako jer svaki početak je težak. Dojenje nije samo hranjenje bebe, to je i početak vašeg prisnog kontakta, beba osjeća vaše otkucaje srca i osjeća se lijepo dok doji, isto kao i vi. Poslije podoja bebe podrignu i treba ih često uspraviti da to lakše urade i oslobode svoj mali želudac viška zraka. Vaša beba što više doji više i mokri i trebate je redovito presvlačiti. Ona može imati stolicu svaki dan, više puta dnevno ili jedanput u nekoliko dana i sve je to normalno. Stolica je obično zlatno žuta a ako duže stoji može i da ima zelenkastu boju. Bebe štucaju i podriguju i sve je to normalno i ne uzbuđujte se zbog toga. Beba može biti blago žućkaste boje kože i tu se obično radi o fiziološkoj žutici. Čest je i osip po koži u obliku crvenih flekica. Ne izbjegavajte pomoć iskusne majke ili medicinske sestre u prvim danima života vaše bebe dok ne uspostavite harmoničan odnos s vašim novorođenčetom. Ukoliko vam izgleda da nešto odudara od noromalnog obratite se vašem pedijatru, bolje nego da stalno razmišljate da s vašom bebom nešto nije u redu.

 

**** Na Ringeraji ****

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
10
Zašto se moje dijete i dalje budi noću?
Kao i bebe, mnoga mala djeca ne spavaju cijelu noć, i to je sasvim normalno. Mala djeca žude za vezom i dodirom da bi se...
3
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2
Masaža bebe i malo starijeg djeteta
Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze sa djetetom, jer je svakom djetetu dodir neophodno potreban z...
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *