|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Šta je ružičasta buka i kako pomaže bebi da brže zaspi?

Uredništvo Ringeraja.ba, 28.3.2024
Roditelji na različite načine uspavljuju djecu, a jedan od najpopularnijih je pomoću metode "bela buka". Međutim, u posljednje vrijeme primjenjuje se i tzv. ružičasta buka.

image
Ružičasta buka je nježnija za uši i bolja opcija za pomoć pri smirivanju i uspavljivanju bebe. Foto: Freepik.com
/11


Bela buka se odnosi na umirujući, jednoličnom zvuk koji eliminiše sve druge i pomaže bebi da zaspi. Elizabet Pentli, savjetnica za roditelje i autorka knjige "The No-Cry Sleep Solution for Newborns" objasnila je kako teče taj proces i koja je razlika između bijele i ružičaste buke.

Kao što je već rečeno bijela buka je jednoličan zvuk, dok ružičasta buka predstavlja varijantu bijele buke koja proizvodi duboke, bogate i monotone zvukove.

 

Savršeni primjeri ružičaste buke su zvukovi otkucaja srca, zvukovi morskih talasa, lupkanje kišnih kapljica ili šuštanje lišća na drveću. Zbog svih navedenih razlika, savjetnica za roditelje ističe kako je ružičasta buka nježnija za uši i bolja opcija za pomoć pri smirivanju i uspavljivanju bebe.


Da li "buka" pomaže bebi da zaspi?

I bijela i ružičasta buka su sigurne za bebu ako uzmemo nekoliko stvari u obzir.

Najprije, treba da pripazimo na jačinu zvuka. Idealna jačina je otprilike jednaka zvuku vode u kabini za tuširanje. Sve što je glasnije od toga može da šteti osjetljivom sluhu novorođene bebe.

Polegnite glavu na mjesto na kom beba spava kako bi provjerili da li je jačina zvuka prijatna. Druga važna stvar je da smjestite izvor buke na sigurnu udaljenost od bebe koja bi trebalo da bude nekoliko koraka udaljena od bebe, na primjeri, smještena na noćni ormarić ili komodu koji se nalaze preko puta krevetića u kojem beba spava.

 

Izvor: Superzena.b92.net

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
6
Gnojna angina grla
Simptomi kod odraslih i djece
4
Zdravo kretanje dojenčeta
Ne preporučuje se stavljanje djeteta u hodalice, pogotovo ne u one kojima pod dotiče samo vrhovima prstiju. Hodalice mog...
2
Masaža bebe i malo starijeg djeteta
Masaža je odličan način uspostavljanja i učvršćivanja veze sa djetetom, jer je svakom djetetu dodir neophodno potreban z...
2






Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *