|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  4 5 6 7 [8]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Rana stimulacija
17.12.2014 9:20:06   
dipl.defektolog
Dragi roditelji,

U tekstu koji se nalazi ispod, opisano je iskustvo jedne majke, koja je inace moja poznanica, a vrlo je motivirajuca prica za sve roditelje, pa se nadam da cete odvojiti malo vremena i procitati tekst do kraja. Slobodno pisite, komentirajte, navedite vlastita iskustva i misljenje o istom...

Da li inzistirati na motoričkim obrascima kod bebe?

Po struci, a i po svoj prilici, nisam doktor, ali jesam roditelj. Obzirom da sam u prethodnom blogu pisala o vježbama koje radimo sa našom kćerkicom, koja ima brata blizanca, vrlo agilnog i spretnog u vremenu i prostoru, fizioterapeutica nam je preporučila da, obzirom da nije preskočio niti jedan obrazac motornog razvoja bebe, mu kupimo cipelice za prohodavanje, koje će mu oblikovati stopalo.

Radnje koje su prethodile

Naš sin je bebac koji je usvojio sve logične obrasce odrastanja i na kraju samostalnog kretanja kroz prostor. Kako sam već pisala u prethodnom blogu, naš stan je prilagođen našim blizancima, tako da su skoro sav prostor prisvojili u prešutnom ratu bez ispaljenog metka. Od obrtanja s leđa na stomak, do samostalnog pridizanja stražnice, ka puzanju u rikverc i plaču usljed zbunjenosti, samo je jedan od obrazaca kroz koje je prošao naš sin.

Samostalno dizanje glavice, pa bočno sjedanje

Od četvrtog mjeseca su klinci na podu. Onako, mlitavog držanja, obzirom da je kćerkica imala 2200gr, a sin 2400gr, petominutni trening mene tvrdoglave majke je ličio na to, da su morali da leže na stomaku, preko zarolanih ručnika.

bolje držanje

Kćerka je spavala kao princeza preko ručnika, dok je sin vremenom počeo da duže drži glavicu iznad smotuljka. Vremenom je on pokazivao veći interes za samostalno držanje glavice, pasivno sjedenje, koje se vremenom pretvorilo u ljuljanje naprijed-nazad, da bi dohvatio igračku, koja stoji ispred njega.

Noćni plač

Još jedan od obrazaca dnevnih aktivnosti, bočno dizanje se pretvorilo u klečanje, koje je vodilo ka puzanju. Bočno dizanje nam je bio alarm da spustimo madrace na krevetu na najnižu moguću tačku, da se dizanje u stojeći položaj uz ogradicu nebi pretvorilo i u slobodan pad. Sad zamislite kad tako jedna mala glavica od puzanja, ustajanja, uzimanja igračaka samostalno, prebacivanja istih iz jedne u drugu ruku, kretanja uz namještaj, prevladavanja velikih razdaljina kroz stan, misleći iz sobe u sobu, prebaci u svoju glavicu i plače neutješno po sat, do sat i pol. Odgovor je jednostavan – pusti me na miru, sjedi kraj mene i čekaj da se umirim. Danas sam puno naučio! Vrijeme je da to zapečatim suzama.

Puzanje

Zašto pišem o prethodnim obrascima i vraćam se na puzanje. Ako već stručnu osobu pitate da li je puzanje bitno, dobit ćete potvrdan odgovor. Bitno je i bitno je da ga beba ne preskače. Puzanje samo po sebi bitno za jačanje kičme. Preduslov da dijete puže je njegovim samostalnim dizanjem na ručice, kao i dobrim držanjem glavice, kao kad radi ženski sklek.

DSC_0698

Vremenom se beba pridiže na koljena, ljulja naprijed-nazad i kreće u akciju. Mi smo se baš zabavili dok nam sin nije propuzao. Rikverc puzanje pod stolom ga je brinulo i dovodilo do suza, a onda spoznaja da može ići naprijed, ličila je na radost malog krokodila. Najveću radost mu predstavlja kad neko od nas puže s njim kroz stan, a ja mu skidam kapu, puzanje i nije neka zabava za naša koljena. Dok puže bebi se vježba čulo vida, a tako i kognitivne spoznaje, prema tome, ako je bebac u kući, na koljena i provedite ga kroz stan!



Stajanje i senzomotorna inteligencija

- Vidi mama ja stojim sam!

DSC_1036

Tako je izgledalo prije par sedmica dok je sin držao igračku, kojeg zovemo Zlaki, od milja, po našem drugu, ne shvatajući da on zapravo stoji i da mu je Zlaki jedini oslonac. Momenat spoznaje da se ne drži ni za šta drugo, do za uši igračke, izgledala je kao kad Kojot pada s litice, u ovom slučaju, u čučanj. Svakako na sinu primjećujemo razvoj senzomotorne inteligencije, a to se očitjue kroz kombinaciju pokreta i svjesnosti da kad se igramo taši-taši tanana, on lupka dlanovima, kad kažemo bravo, također, onda kroz vađenja igračaka iz kutije, ili vraćanja drvenih životinjica u kuću, te pri oblačenju i svlačenju, gdje se osjeti olakšanje.

Kupovina cipela

Da bi cijeli proces zaokružili „kako treba“, kupili smo mu Cicibanke. Ima tu sad nekih super brendova, ali mi smo puzi kupili cipele za puzanje i nemamo srca da ga po cijeli božiji dan držimo zarobljenim u cipelama koje, po stručnom savjetu, omogućavaju pravilan razvoj i posturu, bar na našim prostorima, dok čitajući strane blogove, stručnih osoba, također, možete pročitati da dijete što više treba da je boso i da samostalno razvije stopalo. Mi se trudimo da stojimo između dvije škole, nastojeći da ne uvrijedimo različite škole, a i da ne maltretiramo dječija stopala.

DSC_1021

Preuzeto sa: http://paprika77.wordpress.com/2014/12/16/da-li-inzistirati-na-motorickim-obrascima-kod-bebe/

(odgovor članu dipl.defektolog)
Neposredna veza do poruke: 176
   RE: Rana stimulacija
26.1.2015 12:17:14   
dipl.defektolog
Kako se igrati s bebama starosti 0-12 mjeseci i stimulirati njihov psihomotorni razvoj?



Mozak bebice razvija se i oblikuje kako ona raste, a počevši s prvim danima života. Mozak se sastoji od stotina milijardi moždanih stanica zvanih neuroni. Neuroni se međusobno povezuju i dolaze u interakciju, slično kao, primjerice, mostovi i ceste. Što više veza neuroni međusobno ostvare, to bolje za vaše dijete, jer ono postaje pametnije i mentalno bolje napreduje. Formaciju veza među neuronima potiče okolina u kojoj se beba nalazi – boje, mirisi, zvukovi, pokreti, kao i dodir roditelja. Već i jednostavna radnja kao što je razgovor s bebom, maženje prije spavanja, škakljanje bucmastih prstića i zamatanje u toplu dekicu, stimulira razvoj mozga vaše bebe. Sve te radnje, ali i one koje ćemo opisati u nastavku spadaju u proces stimulacije novorođenčadi i beba.

Osim redovite njege i brige za bebu, postoji niz jednostavnih igrica koje u bilo kojem trenutku možete igrati sa svojim najdražim zamotuljkom, a koje pospješuju razvoj bebina mozga. Igre se sastoje od aktivnosti koje stimuliraju osjete te predstavljaju početak intelektualnog i fizičkog učenja.

Studije sugeriraju da bebe koje su stimulirane vrlo brzo napreduju u razvoju i ranije postaju neovisne. Imaju izoštrenija osjetila, bolju koordinaciju mišića i sigurnije su u sebe. Rani rad na bebinu psihičkom rastu i razvoju ima mnogo pozitivnih posljedica kasnije, posebno kada dijete krene u osnovnu školu, gdje njegove prednosti i kvalitete postaju mjerljive u odnosu na vršnjake.

Stimulacija može biti zabavna i za vas i za bebu. Ne uči samo vaša beba o svijetu oko sebe, već i vi možete puno naučiti kroz igre stimulacije o svojoj bebi. Isto tako, kroz igru se usavršavate kao prvi životni učitelj svome djetetu.

U nastavku donosimo neke ideje kako se igrati s bebom, a koje su prilagođene njihovoj dobi i stupnju razvoja. Varijacije na ove osnovne igre možete osmisliti sami, ali uvijek koristite sigurne igračke, igrajte se u sigurnoj okolini i pazite na bebine pokrete. Neke od spomenutih igri i postupaka već zasigurno radite spontano dok smirujete bebicu ili je mazite, ali imajte na umu da sve što radite utječe itekako na bebin razvoj.

Igranje s bebama starosti od 0 do 6 mjeseci

Gradite povjerenje
Držite bebu u položaju koji je najudobniji i za nju i za vas. Gledajte je u lice, smiješite joj se i pričajte joj koliko vam je važna. Na ovaj način pokazujete joj da vam može vjerovati.

Ljuljajte ju
Uzmite bebu u naručje i nježno je i ritmično ljuljajte s jedne na drugu stranu, dok joj istovremeno tiho pjevušite.

Imitirajte razne zvukove
Plješćite rukama, pucketajte prstima, izmišljajte neobične zvukove u raznim položajima u odnosu na glavicu vaše bebe. Puštajte joj umirujuću glazbu, ali pripazite da zvukovi ne budu preglasni ili uznemirujući.

Pjevajte uspavanke
Bebice vole vrlo jednostavne uspavanke s ponavljajućim stihovima (npr. nina-nana) i ponavljanje istih pjesmica po kojima će znati da su u poznatoj i sigurnoj situaciji.

Pjevanje u krilu
Bebicu postavite u krilo, pjevajte joj razne pjesmice i lagano je i nježno nogom podižite u ritmu pjesmice, kako bi dobila dojam da odskakuje u sinhroniziranom ritmu sa zvukovima koje čuje. Kod neke važne i upečatljive riječi, podignite je mrvicu malo više.

Plesanje
Privinite bebu čvrsto na prsa i plešite polagano i nježno po prostoriji. Glazbena pozadina neka budu dječje pjesmice.

Šarene igračke
Pomoću vrpce pričvrstite razne šarene igračke, sličice i zvečkice za bebin krevetić tako da ih beba vidi. Pomaknite svaku i pričajte bebi što je to, zašto se i kako glasa, koje je boje i slično. Kada se beba umori i okrene glavu, igra je gotova.

Igračke u vožnji
Na bebina kolica svaki dan zakačite neku drugu igračku. Važno je da je u bebinu vidnom polju. Slobodno joj pričajte koja igračka je danas s vama u šetnji i neke njezine posebnosti.

Potaknite ju da gleda
Uzmite igračku jarkih boja, šljokastu ili svjetlucavu i postavite je oko 50 cm ispred bebinih očiju. Važno je pridobiti bebinu pažnju nakon čega polagano igračku pomičite na lijevu pa desnu stranu, gore i dolje. Povremeno igračkom dotaknite bebin nosić i pratite može li se fokusirati na predmet te napredak koji postiže iz mjeseca u mjesec.

Omogućite joj da promatra
Dok je držite u naručju omogućite bebi da iza vašeg ramena istražuje pogledom. Možete joj skrenuti pažnju na nešto lijepo što želite da vidi (npr. ukrase na zavjesama, novu tapetu s crtanim likovima na zidu, macu na prozoru) te joj pričati što gledate i zašto je to lijepo.

Izrazi lica
Beba će obožavati gledati vas u oči i koncentrirano promatrati vaše lice. Te situacije iskoristite da bebi polagano pokažete razne izraze lica. Smiješite se, otvorite usta, isplazite jezik, podignite obrve kao da ste iznenađeni, namignite joj i slično.

Neka vidi što govorite
Držite bebu blizu svome licu i usnama. Pričajte joj u veselom tonu tako da vam vidi usnice koje se miču. Ako beba odgovori s “a bu” ili “a gu”, nastavite razgovor tako što ćete ponoviti njezine “riječi”.

Ku-ku
Igrajte se češće poznate igre koju djeca obožavaju. Pokrijte bebine okice laganom gazom i pričajte joj tako da vas čuje, ali ne vidi. Kada maknete gazicu i kada vas ugleda, recite joj veselo “ku-ku”. Ponekad pokrijte svoje lice dlanovima ili dekicom i dozvolite bebici da se iznenadi svaki put kad ponovno ugleda vaše lice i čuje “ku-ku”.

Ogledalo, ogledalce
Izlažite bebu vlastitom odrazu u ogledalu. Neki roditelji gumom obloženo ogledalo postavljaju u bebin krevetić kako bi se mogla gledati i brbljati sama sa sobom.

Učite je držati predmete
Počnite s malenim predmetima koji savršeno pristaju u bebinu ručicu. Položite predmet u bebinu ručicu i potom je poškakljajte s unutrašnje stranme dlana kako bi joj se prstići zatvorili oko predmeta koji pokušava držati. Ako joj predmet padne, dajte ga bebi ponovno dok god ima volje vježbati. Svaki put kada joj pružite predmet koji učite držati u ručici, pričajte joj s puno ljubavi kako je lijepo što se toliko trudi.

Upoznajte je s raznim kućanskim predmetima
Ova igra je za bebe stare između 3 i 6 mjeseci. Uzimajte predmete iz vaše okoline za koje beba na bilo koji način pokaže interes (i koji su sigurni za nju!) te joj dajte da ručicama proba materijal. Puno o svijetu beba uči dodirom u prvim mjesecima, pa neka slobodno istražuje, primjerice, plastičnu čašicu, salvetu, poklopac, brošuru i druge predmete kojima se ne može ozljediti.

Vježbajte dohvaćanje
Preko krevetića zavežite vrpcu i u dosegu bebinih ručica objesite na lijevoj i desnoj strani dvije različite igračke. Potaknite bebicu da prvo s jednom pa s drugom ručicom dohvati igračku koju vidi. Ovu vježbicu raditi mogu bebe od 10. tjedna starosti.

Ugodna masaža
Nježna masaža bebicama je iznimno ugodna, jer vaš dodir je u tim prvim mjesecima bebama možda najvažnije sredstvo komuniciranja. Dodir pojačava vezu majke i bebe, pomaže bebici u jačanju imuniteta, poboljšava razvoj mišića i potiče lučenje hormona rasta.

Pomognite joj da počne pamtiti
Pokažite bebi igračku i potom je brzo maknite iz bebina vidnog polja. Ako se okrene i počne je tražiti pogledom, dajte bebi igračku. Nakon toga je zagrlite i pohvalite kako bi joj pokazali da ste zadovoljni njezinim interesom. Uz pozitivnu pohvalu bebi pomažete da pamti stvari iz svoje okoline.

Izražavajte sretne osjećaje
Uzmite bebu u naručje, pa je lagano dignite malo iznad svoje glave i kažite “gooore”, pa je spustite i kažite “dooolje”. Dok tako vježbate smijte se i neka beba vidi da ste sretni. Nakon dva gore i dva dolje, bebu čvrsto zagrlite. Na taj način joj govorite da ste sretni što se igrate s njome i da uživate u njezinom društvu.

Okretanje na stranu
Sjednite iza bebine glavice dok leži na leđima. Držite igračku iznad njezine glavice. Kad dobijete bebinu pažnju, polagano pomičite igračku na jednu stranu. Beba bi pogledom trebala pratiti igračku, a kada se počne okretati kako bi je vidjela ili dohvatila, zaglite bebicu i pohvalite je za trud.

Pedaliranje
Polagano i nježno bebine nožice vrtite kao da vozi bicikl, a usput joj pričajte gdje se sve vozite, što vidite i smijte se. Potom pustite bebine nožice i promatrajte hoće li ih i sama okretati. Ako počne sama voziti bicikl, svakako je pohvalite uz jedan veliki zagrljaj i cmok u nožice. Ubrzo će bebica sama pedalirati i veselo ponavljati ovu zanimljivu igricu.

Igranje s bebama starosti od 6 do 12 mjeseci

Dohvaćanje prstićima
Bebu stavite u sjedeći položaj i sa svih strana je učvrstite jastucima u slučaju da se prevrne. Objesite njezinu omiljenu igračku za kojom će joj lutati pogled i koju će pokušati dohvatiti ručicama.

Dijelovi lica
Posjednite bebicu ispred ogledala i pokazujte joj dijelove njezina lica. Primjerice, dotaknite bebin nosić i kažite “nos”. Potom joj pomognite da sama dotakne svoj nosić ili dio lica koji objašnjavate.

Ku-ku ogledalo
S bebom u krilu sjednite ispred ogledala. Pokažite bebi odraz njezina lišca u ogledalu, a potom joj glavicu tj. lice prekrijte dekicom ili gazom. Kažite “Gdje je Niko?” (ili kako se već vaše dijete zove), a nakon pitanja maknite gazicu i kažite “Tu je!”. Ponovite igru i pratite hoće li beba sama pokušati maknuti gazicu sa svog lica.

Light show
Preko svjetiljke nalijepite neki papir u boji kako bi dobili snop svijetla zanimljive boje. Usmjerite svijetlo po stropu i zidovima i po bebinim igračkama. Svjetiljkom prelazite lagano i sporo kako bi beba mogla pratiti šare pogledom. Povremeno svjetiljku ugasite pa ponovno upalite. Dok se igrate, razgovarajte s bebom: “Gdje je nestalo svjetlo?”, “Vidi ga tamo na medi”, “Vidi ga tamo na zidu”.

Čitajmo zajedno
Čitati bebi slikovice često se svodi na poticajno pokazivanje na sličice, oponašanje zvukova, pričanje o raznim zgodama, postavljanje pitanja bebi (npr. “Gdje je brm-brm?”, “Gdje je maca?”). Pokušajte nabaviti što više različitih slikovnica i upoznavajte bebu sa različitim oblicima i bojama, zvukovima, životinjama…

Ponavljajte bebine zvukove
Držite bebu u naručju tako da vam može vidjeti lice i usne. Ponavljajte sve što čujete da beba govori. Ona neće znati formirati riječi, ali bit će puno “da, da, da”, “ta, ta, ta”, “brrrrr”, “ma”, “la, la, la”. Nakon što ste ponovili za bebom, dajte joj priliku da vam ona ponovno odgovori istim ili nekim drugim izrazom. Kada čujete da vam je odgovorila, poklonite joj široki osmijeh da vidi koliko vas njezine prve riječi raduju.

Nek bude buka
Iako će vam možda smetati zbog umora ili nekog drugog problema, dozvolite bebi da pomoću igračaka stvara buku. Dajte joj neku sigurnu igračku pomoću koje će stvoriti neki zvuk ako njome lupi o nešto. Bilo bi dobro usmjeriti te udarce. Primjerice, okrenite plastičnu kanticu naopačke, a bebi dajte lopaticu s kojom će po njoj lupati i stvarati zvukove. Isprva će udarci biti slučajni, ali s vremenom bi beba trebala ciljanije pogađati svoju metu.

Igračke koje se glasaju
U ovoj dobi djeca posebno pozitivno reagiraju na igračke, slikovnice i druge predmete koji se glasaju ili imaju ugrađene melodije. Naučite bebu kako pokrenuti ili koristiti igračku za koju želi da je razveseli zabavnim i razigranim tonovima.

Skriveno-nađeno
Pokažite bebi igračkicu i potom je sakrijte u džep, ali tako da malo viri. Pratite hoće li beba krenuti u potragu za igračkom pogledom, prstićem ili vikom i cikom. Pitajte je “A gdje je vjeverica?”. Približite se da beba može dohvatiti plišanu vjevericu u vašem džepu i omogućite joj da potragu uspješno privede kraju. Kad je nađe neka se malo s njome igra, a potom ponovno “sakrijte” igračku, u drugi džep.

Potraga za maminim glasom
Posjednite bebu u sjedalicu ili stolicu za hranjenje i stavite je nasred sobe. Potom kružite oko nje i cijelo vrijeme joj pričajte. Dođite joj ispred, pa iza nje s lijeve strane, pa iza nje nadesno, bliže, dalje i slično. Poanta je da vas beba prati pogledom i okretanjem na temelju zvukova koje čuje. Kada čuje vaš glas, trebala bi otkriti smjer iz kojeg dolazi i potražiti vas pogledom ili glasnim “aaaa buuuu”.

Pusti da padne
Pokažite bebi da u rukama držite igračku koja će proizvesti zanimljiv zvuk kada padne na pod. Neka to bude neki zvončić. Bacite ga na pod i neka beba vidi kako to radite i što se događa. Potom dajte bebi da primi zvončić i da ga baci na pod. Na taj način beba uči kako natjerati prstiće da rade ono što želi.

Oponašanje
Pomognite bebi da oponaša vaše jednostavne pokrete kao što je pljeskanje, slanje pusica, mahanje, širenje ruku u zagrljaj, draganje životinje i slično. Svaki put kada pokuša (ne samo kada uspije), zagrlite je i pohvalite.

Pridržavanje
Pomognite bebi da nauči kako se držati za stabilne stvari, a s ciljem da lakše i brže nauči hodati. Posložite stolice jednu do druge i pridržavajte dijete dok radi nesigurne čučnjeve jer je nogice ne slušaju. Osim što je držite vi, pokažite joj kako će se sama pridržavati ako se osjeća nestabilno. To ćete najlakše napraviti tako da na svaki stolac stavite neku omiljenu igračku. Kako će je htjeti dohvatiti, tako će beba naučiti držati se za rub stolice.

Upoznavanje sa strancima
Kada dolazi u kontakt s novom osobom, držite bebu čvrsto u naručju i dopustite joj da promatra i sluša. Ako je raspoložena, dopustite joj da takne ruku, uzme igračku od nje ili prijeđe u naručje osobe koju tek upoznaje, ali da vas uvijek ima u vidnom polju.

Igranje s kutijicom
Napravite od kartonske kutije od cipela igračku, tako da na poklopcu napravite manju rupu te nešto veću sastrane. Potom skupite sitne igračke koje beba može ubacivati u tu rupu, a zatim od nje tražite da ih ponovno pronađe. To će napraviti tako da ručicu gurne kroz veću rupu i dohvati igračku koju je ubacila s gornje strane kutije. Dok joj pokazujete igru, objasnite joj i riječima što radite.

Prve puzzle
Nabavite malene loptice koje beba može držati u ručici te joj dajte kalup za pečenje muffina. U rupice gdje dolazi tijesto, beba može ubacivati loptice i tako sastavljati svoje prve puzzle tj. odgovarajuće manje dijelove stavljati na mjesta u koja pristaju.

Prepoznavanje zvuka i imena
Pozovite dijete njegovim imenom s druge strane prostorije. Kada se beba okrene i javi, dodajte joj omiljenu igračku ili bočicu (nagradu).

Upoznavanje novih okusa
Postavite pred bebicu razne okuse i dozvolite joj da sama istražuje. Na jednom tanjuriću neka bude gnječena banana, na drugom kuhana i pasirana mrkvica, na trećem komadić kruha, na četvrtom kuhana i usitnjena riba, a na petom brokula. Maleni istraživač neće jednako reagirati na sve okuse, ali poanta je da istražuje i samostalno osjeti strukturu i okus raznih namirnica.

Pop-up igračke
Pop-up igračke u većini su slučajeva slikovnice u kojima otvaranjem stranice iskoči neki upečatljivi lik. Kod igračaka radi se o iznenadnom iskakanju dijelova kada se stisne neki gumbić. Ovakve igračke dobre su za vježbanje motoričkih vještina i shvaćanja koncepta uzroka i posljedice.

Igrajte se memory igrica
Sjednite s bebom na pod i imajte uz sebe nekoliko većih različitih sličica. Pokažite joj jednu sliku koju će zapamtiti. Neka na njoj primjerice bude auto. Potom je pomiješajte s drugim slikama, poredajte ih po podu i pitajte dijete “Gdje je auto?”. Neka vam pokaže prstićem. Hrabrite je zagrljajima i veseljem.

Igra lovice
Kada se igrate na podu, a vaša bebica puže, nježno krenite za njom kao da ju ganjate. Dok pužete za njom recite joj “Sad ću te uhvatiti”, a ako je doista uhvatite recite joj “Imam te!”, podignite je u zrak, ljubite i škakljajte.

Preuzeto sa: http://www.klinfo.hr/djeca-2/bebe/kako-se-igrati-s-bebama-starosti-0-12-mjeseci-i-stimulirati-njihov-psihomotorni-razvoj/


(odgovor članu dipl.defektolog)
Neposredna veza do poruke: 177
   RE: Rana stimulacija
9.3.2015 14:55:16   
dipl.defektolog
Masaza koja pomaze pri izrastanju zubica...
Na linku ispod mozete procitati:
http://www.svezabebe.ba/beba/beba-je-tu/1350-refleksologija-pomoc-izrastanje-zubica




(odgovor članu dipl.defektolog)
Neposredna veza do poruke: 178
   RE: Rana stimulacija
16.10.2015 12:16:51   
dipl.defektolog
Procitajte tekst mog omiljenog dr.Rajovic, sa kojim se slazem u potpunosti:
http://m.24sata.hr/news/dr-rajovic-roditelji-ne-drzite-djecu-pod-staklenim-zvonom-415245

Uzivajte sa vasim malisanima user posted image

(odgovor članu dipl.defektolog)
Neposredna veza do poruke: 179
   RE: Rana stimulacija
10.11.2015 18:45:05   
dipl.defektolog
Motoricke aktivnosti, vaznost i uticaj na razvoj djeteta. Klikom na link, procitajte vise o ovome, iako smo i na ranijim upitima imali slicne odgovore. Za majke koje nisu rsnije stigle odredjene savjete da procitaju a i za ostale, odlican link...uzivajte user posted image
.http://terapeut-u-kuci.com/motoricke-aktivnosti/

(odgovor članu dipl.defektolog)
Neposredna veza do poruke: 180
   RE: Rana stimulacija
11.11.2015 5:06:03   
Vanja88
Ja sam majka djecaka od 11mjeseci. On je poceo samostalno da sjedi sa 8mj. Do tada vojnicki je puzal,sada uveliko puza sa trbuhom odignutim od zemlje,sjedne pa ustane,drzi se uz stolic,krevet,stolice,ugaonu...sve moguce,polako se pusti ali jos nije siguran u sebe da hoda,a ja iskreno ne forsiram,kad bude spreman on ce sam. Relativno je samostalan,hoce sve sam...pelenu moramo presvuci u roku 15sekundi jer on jednostavno nema vremena i bukvalno ukoci se i neda se presvuci. Cesto legnem na pod sa njim a on sta god da cacka napusta to i dolazi brzinom vjetra ka meni da bi se popeo na mene i poljubio me (Nasloni glavu meni na obraz) a nekada zna i da ugrize. E...sada...mi skupa pjevamo,plesemo(guzom obavezno mrda), mase meni Cao...ali je miran pred drugima, neko kad mu prica on u njega samo gleda, doduse ako je na engleskom on ga svakako ne razumije user posted image smije se drugima Ali on ako nesto nece,on nece jednostavno i tacka. Kada ujutru ustane obavezno u roku 2,5h max 3 trazi spavanje,tj pokazuje umor, trlja oci, kenka po kuci,lako ga nesto iziritira od igracaka,dira ono sto inace ne smije ...Da li je moguce da je previse stimulisan ili da nije dovoljno? Postoji li nesto cime ga mogu dodatno zabaviti,nesto novo da isprobamo,da mozda malo produzimo budjenje ili on jednostavno zna,,,tad je spavanje i tacka!? HvalA

_____________________________


2010: Andjeo 1 ..6w3d
2011: Andjeo 2 .. 8w0d
2013: Andjeo 3...12w4d
8.12.2014 u 10:57 rodio se ZIVOT.. NIKOLA<3
6.7.2015 Biohem. 5w5d

(odgovor članu dipl.defektolog)
Neposredna veza do poruke: 181
   RE: Rana stimulacija
13.11.2015 21:27:58   
dipl.defektolog
Postovana Vanja 88,
Nemojte brinuti oko toga da li dijete ima previse stimulacija. U tom periodu, u kojem je sada, sigurno, ako mu ne bude cak ponekada i "malo", viska sigurno nece biti user posted image . On je sada u fazi veeeeliiikog istrazivanja, sebe, njemu najblizih osoba, stranaca, kompletnog okruzenja u kojem se nalazi. Motoricka aktivacija sama po sebi, odlican je predznak pravilnog razvoja kod djeteta. Njemu su podsticicanja i razne stimulacije potrebne tokom cijelog dana. Sami sigurno, kao i sve druge majke, ulovite se kako ste preumorni i pitate se odakle njemu tolika snaga... Upravo ta energija koju imaju, dolazi iz potrebe za raznim stimulacijama i istrazivanju. Nemojte brinuti. Sigurna sam da pronalazite mnogo nacina da se odlicno zabavljate a ujedno i ucite. Sto se tice njegovog ustajanja, neka samostalno radi koliko moze. I tu ce sigurna sam pronaci nacin kako sebi da pomogne i sam procijeniti da li uz tabure moze pridrzavanjem doci do stola, odnosno, od stola do sofe i slocno. Kao u svemu, uspona i padova bude, ali neka. Mozak je takav da su potrebne stimulacije kojima pospjesujemo koordinaciju. Kada pronadjete vremena, preporucila bih vam da na ovoj stranici, vratite se od str.br.1 pa na dalje i procitate mnoge savjete koje sam pisala ranije. Tu cete pronaci i mnoge ideje za rad sa djetetom i ujedno ucenje kroz igru.
Sve sto vas dalje bude zanimalo, budite slobodni da pitate. Zelim puno uspjesnog rada i lijepih dana vama i vasem malisanu user posted image

< Poruku je uredio dipl.defektolog -- 13.11.2015 21:29:55 >

(odgovor članu Vanja88)
Neposredna veza do poruke: 182
   RE: Rana stimulacija
17.11.2015 21:56:27   
dipl.defektolog
Danas je svjetski dan prijevremeno rodjenih bebica. Zive i zdrave nam nile drage bebice.
Vise o ovoj temi procitajte na linku ispod:
http://www.yumama.com/vesti/15323-svetski-dan-prevremeno-rodjenih-beba-ziveli-nasi-mali-heroji.html

(odgovor članu dipl.defektolog)
Neposredna veza do poruke: 183
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  4 5 6 7 [8]
Stranica: <<   < Prethodna stranica  4 5 6 7 [8]
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *