|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  9 10 [11] 12 13   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Bolne bradavice i mastitis
19.5.2010 12:20:06   
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: samedi

Idacha mila,bas mi je zao sto si sve to predeverala i sto patis! I ja sam imala problema i bolove,pisala sam na temi "Problemi sa dojenjem" i sad me bole bradavice ali puno manje i samo na pocetku dojenja dok bebi ne uhvati kako treba. Mene su spasili savjeti zenica s foruma,pogotovo ovaj od Lejle ka,o pravilnom hvatanju bradavice,otkako se trudim da bebi pravilno uhvati manje me boli! Takodje mi je pomoglo i mazanje bradavica vlastitim mlijekom kao i ostavljanje na zraku tj.zracenje kad god sam sama,ja hodam gola po kuci :-). Nadam se da ces uspjeti rijesiti te probleme bez prestanka dojenja! Pusa velika od nas dvije!

Ovo zaista puno pomaže! Ja sam dok spavam ostavljala bradavice otkrivene, odozgo piđama, odozdo pokrivač, a na sretini dva oka user posted image


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu samedi)
Neposredna veza do poruke: 251
   RE: Bolne bradavice i mastitis
19.5.2010 13:24:23   
marinčii
IZVORNA PORUKA: Meri29

Evo Marinci, nadam se da ces je uspjeti naciuser posted image

[img]user posted image
By [URL=http://profile.imageshack.us/user/meri29]meri29[/URL] at 2010-05-19[/img]
hvala ti draga i ja se nadam do hoću

_____________________________

Matej 10.7.2009.
Andrej 9.12.2014.
Danas je,možda više nego ikad prije,istina da će način na koji se ponašamo prema djeci odrediti budućnost svijeta!

(odgovor članu Meri29)
Neposredna veza do poruke: 252
   RE: Bolne bradavice i mastitis
19.5.2010 14:04:18   
koka i po
Za bolne bradavice i ragade(one ranice koje se prave na bradavici kada beba doji)odlična je krema Pure lan.Možete je naći u apotekama.Nanosi se tako što se bradavica nakon podoja namaže majčinim mlijekom i stavi se malo kreme.Suši se na zraku tj .dojke moraju biti otkrivene.Nemora se prati kada dodje vrijeme podoju.

(odgovor članu marinčii)
Neposredna veza do poruke: 253
   RE: Bolne bradavice i mastitis
19.5.2010 18:16:44   
Visnja RR
IZVORNA PORUKA: koka i po

Za bolne bradavice i ragade(one ranice koje se prave na bradavici kada beba doji)odlična je krema Pure lan.Možete je naći u apotekama.Nanosi se tako što se bradavica nakon podoja namaže majčinim mlijekom i stavi se malo kreme.Suši se na zraku tj .dojke moraju biti otkrivene.Nemora se prati kada dodje vrijeme podoju.


odlicna krema...

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu koka i po)
Neposredna veza do poruke: 254
   RE: Bolne bradavice i mastitis
19.5.2010 21:33:48   
de_de
IZVORNA PORUKA: kanita25

ja sam vjeruj pokusavala sve i svasta a od kupusa sam samo dobila vecu upalu i temperaturu..patila 40  dana
pomogla mi je krema ,
BIOCLIN
Multi-Mam
BALM

i prestanak koristenja jastucica za curenje mlijeka...
preporucila bih je svakom..cak da se obezbjedi i prije poroda...


I meni je ona pomogla, a jos sam kupovala multi mam komprese za bradavice ( natopljene su kremom i duplo brze djeluju), a bradavice su mi bile bas ispucale.
Jos uvijek je nekad stavim, jer imam bas osjetljive bradavice, a kako Kenu muce zubici bas zna ujestiuser posted image user posted image


_____________________________

Keno mamino zlato
22.11.2009.

(odgovor članu kanita25)
Neposredna veza do poruke: 255
   RE: Bolne bradavice i mastitis
21.5.2010 21:03:33   
Hanady RR
prenos postova

IZVORNA PORUKA: azrolika

dojim vec 9 mjeseci. prvih 10 dana bradavice su me boljele ali onda je prestalo. od tada bebi lijepo siki i sve je bilo ok, nego zadnjih 5-'' dana imam jake bolove u lijevoj bradavici-dok dojim. ne znam sta bi to moglo biti...doduse jedno vrijeme smo imali problem, nije htio lijevu, pa sam se malo izdajala ali onda se je lijepo navikao na nju. to je bilo prije 5-'' mj, ne znam da li to ima ikakve veze sad s ovim. ima li neko slicno iskustvo? 

IZVORNA PORUKA: Bambi09

e draga, ista stvar i kod mene... evo hvala Bogu dojim malenog 5 mjeseci, ali u posljednje vrijeme samo me lijeva bradavica zaboli kad doji... i boli jedno vrijeme kad tek uzme a poslije par minuta prestane... nekad imam osjecaj kao da me sprzi nesto u bradavici kad povuce mlijeko... i dok traje taj bol, osjetim i mlijeko kako prolazi dok maleni doji... da li je to velika navala mlijeka ili sta ne bih ni ja znala odgonetnuti, ali ipak meni sve to djeluje kao velika navala mlijeka, jer tada mi se skoro svaki put maleni skoro pa zagrcne ne moze da nasvoji... a desnu mi ko malo odbija... ali budem uporna pa ga privolim da je uzme... danas sam ga morala natjerati da podoji i iz desne dojke jer sam pocela osjecati tvrdo u dojci od mlijeka koje ne izvuce...

IZVORNA PORUKA: azrolika

ja mislim da kod mene nije to jer vec 3 mj hapimo kasice i s obzirom na to manje dojimo nego prije 'og mjeseca, tako da se kolicina mlijeka kod mene smanjila... ne znam, moracu kod doktora ako uskoro ne prastane da boli.

IZVORNA PORUKA: lilith

purelan krema pomaze,barem je meni pomogla...meni je to bilo jedan period,nekih mozda mjesec ,dva i prestalo i evo nakon godinu nikad se vise ne desava...nije lose da pitate dr...

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Azrolika, pažljivo pregledaj bradavicu.
Da li na njoj možeš uočiti bilo kakvi ranicu ili žulj?
Meni se npr. dešavalo kod skokova u razvoju da beban počne puno jače da vuče, cug mu postane snažniji i napravi mi malene sitne žuljiće koji su gotovo neprimjetni, iste boje kao bradavica, ali kad se zagledam vidim da su žuljevi ispunjeni tekučinom.
Da li je bol unutar bradavice, žiganje, probadanje, tupa bol?
Koliko traje, prestane nekon prihvatanja i početka dojenja ili traje i dalje tokom podoja?
Primjetiš li ikakve druge promjene na bradavici, osjetljivost između dojenja, neuobičajenu boju, perutanje kože?


IZVORNA PORUKA: acudesa RR

Postoji tema: bolne bradavice
I: Bolne bradavice i mastitis




_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 256
   RE: Bolne bradavice i mastitis
24.5.2010 3:40:54   
scarlett
Bambi, to je kod tebe garant zbog zubićauser posted image user posted image , kad su mom user posted image  krenuli isto tako je bilo i više me boljela desna(pojavila se i ragada) nego lijeva, čak tokom čitavog podoja. Sada ima 5 zubića i hB bol je prošlost.
Ali zato user posted image  radi akrobacije dok doji, izmijenja sve položaje (kleći, siđe sa kreveta i stoji dok doji, a mene vuče za sobom-možeš mislit' na šta to dojenje liči user posted image user posted image )- ja nekako imam osjećaj da tako masira desni, kada doji "iz različitog ugla" user posted image

Ostalo mi je kompresa za bradavice, ukoliko nekome trebaju, ja sam na Dobrinji, ko želi doći po njih, rado poklanjam...

_____________________________

"Ne hodaj po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni planine u visini dostići."

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 257
   RE: Bolne bradavice i mastitis
31.5.2010 10:58:39   
niki83
ja imam problema sa lijevom dojkom od jucer poslije podne..jako me boli i osjetim da je tvrda sa gornje strane..od pazuha pa prema bradavici..
naime zbog povratka na posao uskoro prethodna dva dana sam pocela vjezbati s bebom da doji na 4 sata, sto je inace prije bilo na 2 (ali s kracim podojima)..pa ne znam je li moguce da je to problem, da ona sada izdoji manje mlijeka i da mi se zadrzalo u dojci?? tvrda je, i osjetim pod rukom kanale da su puni..sinoc sam pokusala pumpicama izvuci (imam 3 razlicite, ali nece da krene niti na jednu), jos omotala jako toplu pelenu da krene, ali nista..kad probam prstima ide malo vise...onda sam vidjela da mi to ne olaksava, pa sam masirala i masirala, i stavila hladne obloge, ali i dalje je tvrdo..razmeksam kad masiram, ali se ponovo brzo stvrdne
tusirala sam se pa i tako masirala, malo je bilo lakse, ali evo sad opet boli...beba je dojila iz nje 2puta od jutros, forsirala sam je...ne znam sta da radim vise??


_____________________________

N&N

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 258
   RE: Bolne bradavice i mastitis
31.5.2010 12:33:22   
Lejla Ka
Niki, probaj staviti bebu da doji u položaju da ti njeno tijelo prolazi ispod ruke, tzv. hvat nogometne lopte:
user posted image
Ovaj položaj je najbolji za područje koje opisuješ. Nastavi raditi kao i do sada, jako zagrij, pa masiraj i tjeraj prema bradavici. Ručno izdajanje često bude efikasnije od onog pumpicom.
Kod tebe se najvjerovatnije radi o zastoju mlijeka usljed izmjenjenog ritma dojenja. Budi uporna da razbiješ tu tvrdoću! Pošto još nema upale (a neće je ako Bog da ni biti) ja ti preporučijem intenzivno utopljavanje, najbolje masaža i izdajanje ispod vrelog tuša (da se ne opečeš naravno), bez hladnih obloga. Kod masaže budi čvrsta ali nemoj biti gruba, kanalići su nježni, i samo ćeš napraviti modricu. Dobro je ako osjetiš pravac kanala, tako da možeš masažom tjerati duž kanala prema bradavici dok beba doji. Beba je najefikasnija izdajalica.


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu niki83)
Neposredna veza do poruke: 259
   RE: Bolne bradavice i mastitis
31.5.2010 12:45:33   
niki83
joj hvala ti lejla, sama sam s bebom evo i dok pisem pa cu kratko..ona bas ovako i doji kako je naslikano, ima vec nekoliko mjeseci...vrtila se puno i onda smo isprobaval sve polozaje dok nisam ovo skontala, ona legne i ja nad njom bas ovako kao na slici, drago mi je da je to dobar polozaj
znaci bez hladnih obloga, ok


_____________________________

N&N

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 260
   RE: Bolne bradavice i mastitis
31.5.2010 13:03:30   
Atarka
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Ručno izdajanje često bude efikasnije od onog pumpicom.
Kod tebe se najvjerovatnije radi o zastoju mlijeka usljed izmjenjenog ritma dojenja. Budi uporna da razbiješ tu tvrdoću! Pošto još nema upale (a neće je ako Bog da ni biti) ja ti preporučijem intenzivno utopljavanje, najbolje masaža i izdajanje ispod vrelog tuša (da se ne opečeš naravno), bez hladnih obloga. Kod masaže budi čvrsta ali nemoj biti gruba, kanalići su nježni, i samo ćeš napraviti modricu. Dobro je ako osjetiš pravac kanala, tako da možeš masažom tjerati duž kanala prema bradavici dok beba doji. Beba je najefikasnija izdajalica.



Sve bih potpisala, jer sam jucer kuburila sa istim problemom u desnoj dojci. Mali nije na njoj dojio skoro 8 sati i prepunila se, a imali smo neke goste pa nisam na vrijeme primijetila da se dojka prepunila. Bila je sva u plocama, tvrda, bolna. Odmah sam otisla pod tus i masirala, rucno pokosala izdajati, ali nije islo. Pumpicom sam jedva izvukla 20ml, a u njoj je garant bilo preko 200ml. Malog sam stavljala dadoji, ali kako nista nije izlazilo, brzo bi izgubio interes. Stavljala sam kupus i svako malo isla pod vruci tus. MM je uspavao bebu i kad se probudio onako snenom sam ponudila bolnu siku i prihvatio je. Vukao je, vukao i hB procepio je user posted image  Sad je sve u redu, osim sto me malo boli dojka vjerovatno od masiranja. Niki, nadam se da ce te brzo proci.

_____________________________

30.09.2009

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 261
   RE: Bolne bradavice i mastitis
31.5.2010 13:10:57   
niki83
hvala ti atarka
vidis bebe pocele rjedje dojiti i to je to, a mlijeko se i dalje proizvodi..pa samo dok se to stabilizuje, ma proci ce, ali mene panika uhvati, strah me mastitisa, prijateljica je zavrsila u bolnici nedavno
a ja mislim to je samo do mene, nece na pumpicu nikako, imam 3 razlicite..
dakle samo masaza, i bebu da doji
hvala, hvala


_____________________________

N&N

(odgovor članu Atarka)
Neposredna veza do poruke: 262
   RE: Bolne bradavice i mastitis
31.5.2010 13:16:48   
rose 87
nadam se da ce se to brzo rijesiti,ja sam svom isto pomjerila dojenje sa 2 na 3h,malo mi jesu grudi bile tvrdje i vidim da ima vise mlijeka ali hB sad se sve sredilo i po starom user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Mamino sunce - 26.12.2009
Mamin smjesko - 20.01.2015

(odgovor članu niki83)
Neposredna veza do poruke: 263
   RE: Bolne bradavice i mastitis
31.5.2010 13:41:55   
Banana
Zdravo ženice user posted image  Ja još nemam svoju bebu, još uvijek se ne zanimam za dojenje ali sam nedavno čula savjet za bolne bradavice, i to od žena koje su sa sela i koje su rađale prije 20, 30 godina. Kažu da se košpice od dunje namoče u malo vode, jednu šoljicu, i onda se stvori neka želatinasta masa pa se time premaže. Rekoh, nemam pojma da li stvarno djeluje ali one se kunu u to. Nadam se da će neka isprobati pa javiti.

_____________________________

Ja Hadi, Ja Mudžibu...

3 IUI -

user posted image došlo samo

i drugo user posted image došlo samo

(odgovor članu rose 87)
Neposredna veza do poruke: 264
   RE: Bolne bradavice i mastitis
1.6.2010 12:00:10   
niki83
samo da javim da mi je sinoc bilo vec puno lakse..najvise mi je pomoglo tusiranje toplijom vodom i masaza dojke dok se tusiram..i naravno beba, opet sam joj cesce nudila da doji, i pomoglo jeuser posted image hvala Bogu

_____________________________

N&N

(odgovor članu Banana)
Neposredna veza do poruke: 265
   RE: Bolne bradavice i mastitis
1.6.2010 12:04:30   
Lejla Ka
Ako osjetiš poboljšanje onda će to biti OK. Samo budi još neko vrijeme na oprezu. Dio koji je bio tvrd treba da postane mekan u potpunosti da bi problem bio do kraja riješen.

_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu niki83)
Neposredna veza do poruke: 266
   RE: Bolne bradavice i mastitis
1.6.2010 15:52:55   
scarlett
IZVORNA PORUKA: Banana

Zdravo ženice user posted image  Ja još nemam svoju bebu, još uvijek se ne zanimam za dojenje ali sam nedavno čula savjet za bolne bradavice, i to od žena koje su sa sela i koje su rađale prije 20, 30 godina. Kažu da se košpice od dunje namoče u malo vode, jednu šoljicu, i onda se stvori neka želatinasta masa pa se time premaže. Rekoh, nemam pojma da li stvarno djeluje ali one se kunu u to. Nadam se da će neka isprobati pa javiti.


Banana i ja poznajem mnogo žena kojima je ovaj recept bio spasuser posted image  - barem one tako tvrde.

Poklanjam komprese za bradavice, kome trebaju neka se javi na PP - imam dosta

_____________________________

"Ne hodaj po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni planine u visini dostići."

(odgovor članu Banana)
Neposredna veza do poruke: 267
   RE: Bolne bradavice i mastitis
9.6.2010 10:22:23   
Hanady RR
prenos posta
IZVORNA PORUKA: aida.

Jutro bebe i mame... mi od sinoc imamo mali problemcic..ili malo veci..... u mene je mlijeko odjedanput nadoslo ko ludo a E.spavo... nije pocelo surit tak da ga nisam ni budila da jede...nismo bili kuci tako da nisam imala pumpicu da izmuzam ali sam sjecala napetost...kad smo dosli kuci ja da ga podojim crko od bolova u dojci... kad pritisnem nista ne izadje.. pumpica je izvukla skroz malo, isto ko da nema mlijeka, a napetos uzasna... boli me na dodir dojka, sva je u kvrgama... sad odo uzet kupusa da stavim obloge, evo sam citala da pomaze..
E. je dobar, slusa, suh se budi
rukice ne vadi iz usta svrbe ge desni, sunce mamino..
pozzz za sve..




_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 268
   RE: Bolne bradavice i mastitis
9.6.2010 10:25:42   
Hanady RR
aida.tvoja beba je mala da preskače podoje...grudvice koje su ti se javile treba masirati u smjeru prema bradavici ...jer može doći do začepljena kanalića mliječinh i do jake upale...
bebu stavljaj na dojku što češće daizvlači mlijeko...jer punmica je isto kao i početak dojenja...i sa njom treba se uspostaviti ''kontakt'' da bi se izmuzala veća količina mlijeka.
Čuvaj se...nemoj da nam bebaču nesmotreno prekineš dotok najukusnijeg obrokauser posted image




_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 269
   RE: Bolne bradavice i mastitis
9.6.2010 10:30:56   
moja barbika
IZVORNA PORUKA: Banana

Zdravo ženice user posted image  Ja još nemam svoju bebu, još uvijek se ne zanimam za dojenje ali sam nedavno čula savjet za bolne bradavice, i to od žena koje su sa sela i koje su rađale prije 20, 30 godina. Kažu da se košpice od dunje namoče u malo vode, jednu šoljicu, i onda se stvori neka želatinasta masa pa se time premaže. Rekoh, nemam pojma da li stvarno djeluje ali one se kunu u to. Nadam se da će neka isprobati pa javiti.

Ja sam ovaj recept pravila,veoma je dobar.Jednom prilikom ja to napravila i stavila u mali galoncic da to odstoji,a taj dan mi dosle patronazne i one mene pitaju jesu li ti to kospice oid dunje,ja kazem jesu a one meni kazu da bacim.Kazu mi mazi bradavice sa ad kapima.Inace patronazne malo pretjeruju nekada

(odgovor članu Banana)
Neposredna veza do poruke: 270
   RE: Bolne bradavice i mastitis
9.6.2010 10:45:26   
niki83
ma sta nekada? uvijek!!!
vidim da si iz Ze, kao i ja..vjeruj jos nisam cula ni za jednu koja nije dala neki glup savjet...npr. moja poznanica nije uspjela uspostaviti dojenje zbog nekih koje su njoj dolazile, i tako je savjetovale da na samom pocetku dojenja bebu ne stavlja na dojke nego da izvlaci mlijeko pumpicom zbog jednog malog bezazlnog problema koji je imala..i tako je jadna "batalila" dojenje, nazalost!user posted image


_____________________________

N&N

(odgovor članu moja barbika)
Neposredna veza do poruke: 271
   RE: Bolne bradavice i mastitis
9.6.2010 11:17:27   
aida.
hvala vam na savjetima mile moje... on kad sisa na tu dojku grize je jer mu malo skroz, malo izlazi.. pa evo izmuzam i dajem mu iz nje na flasicu a drugu mu dajem normalno...vristim placem od bolova... ja mislila to samo bude na pocetku samom dojenja user posted image

_____________________________

14.03.2010. :-) Erol

(odgovor članu niki83)
Neposredna veza do poruke: 272
   RE: Bolne bradavice i mastitis
9.6.2010 11:31:36   
Lejla Ka
Aida, beba je stara samo par dana?
Sad su najvažniji trenutci za uspješnu uspostavu dojenja, nemojmo to propustiti.
Sada je najvažnije da položaj bebe bude potpuno ispravan na dojci da bi beba sa najmanje truda i snage mogla podojiti najviše mlijeka najbolje kvalitete (mislim da uspije izvuči najmasnije mlijeko).
Nagli nadolazak mlijeka je normalna pojava, uzrokuje početnu prepunjenost i treba ga propratiti sa dozom opreza.
Još jedna krucijalna stvar, dojenje na zahtjev! Beba u prvim danima treba da bukvalno "visi" na dojci. Znači čim otvori oči ti nudiš dojku, paziš na pravilan položaj, i puštaš da doji koliko god dugo želi.
Tvoje je da se na neko lijepo i ugodno mjesto zavališ, nađeš najbolji položaj i dojiš.

Intersuje me ovaj tvoj komentar "suh se budi", šta to znači?

Još me interesuje kako beba doji, čuješ li da guta?
Da li mlijeko curi iz dojke koju ne doji dok doji na drugoj?

Hajde mi odgovori na ovih par pitanja pa ćemo nastaviti dalje.


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu aida.)
Neposredna veza do poruke: 273
   RE: Bolne bradavice i mastitis
9.6.2010 14:28:09   
aida.
ej draga..s obzirom da je post prenesen sa teme "bebe 2009-10" a tamo sam njima pisala da dok nisam uzela pampers activebaby svaki put upiski user posted image
a ovako...mojoj bebi je 2,5 mjeseca... do sad nikad nisam imala mlijeka toliko da curi kad on ne jede-rijetko se desavalo.. zadnjih dana nadolazi mashallah pravo.. sinoc smo bili kod prijatelja, mali zaspo, i ja osjetim kako mi nadolazi i govorim mm da osjetim da je nadoslo al ne curi i dalje i kontam necu malog probudit da jede (gresku sam uradil)...on spavo 4 sata..dosli kuci i ja tek tad uzmem da ga nahranim i osjetim ko kvrzice se vec stvorile-nadoslo.. on kako jede ja pritiscem kvrzice reko da izvuce to mlijeko ali mene boliiiiii..... i kad je jeo, zaspo, ja uzmem da izmuzam ostatak medjutim kad nisam plakala od bolova i ostavim..probudim se u 5 ujutro i desna dojka me boli da ne mogu da je pipnem, stavim tople obloge, pokusam da izmuzam i uspijem izvuc samo 20ml i to kap po kap izlazi a ja oblijena suzama..temperature nemam... od jutros sam uspijela izmust mozda 100ml, i mali je malo siso al boli me kad on, jer kako mu polako izlazi, a on krupan i napredan, malo mu pa vuce bvradavicu.. inace lijepo sisa, cujem kako gita, do sad nikad ama bas nikakvih problema nisam imala sa dojenjem..zato mi je cudno jer na pocetku nije bilo problema..e tek sada... valjda kako se on napokon uobrocio mlijeko stigne da nadodje... sad mi je malo bolje nego jutros.. nazvala sam jednu babicu..rekla mi je da stavim hladnu oblogu liske kupusai drzim tako a kad htjednem izmuzat da izmasitam kruznim pokretima i pokretima prema bradavici margarinom dojku i stavim onda toplu oblogu pa da onda izmuzam ili pustim malog... bas me strah jacih infekcija.. a ne ide mi se odmah u bolnicu dok ja sve ne dam od sebe da rijesim problem..
izvinjavam se na kilometraznom postu...

< Poruku je uredio aida. -- 9.6.2010 14:29:18 >


_____________________________

14.03.2010. :-) Erol

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 274
   RE: Bolne bradavice i mastitis
9.6.2010 14:52:14   
Lejla Ka
Za bolnicom nema nikave potrebe, tako da  s te strane nema sekiranja!

Ako je danas bolje, to je super znak, samo nemoj prestati da paziš dok ne riješiš sva bolna mjesta.
Sviđa mi se činjenica da kažeš kako je beba jaka kad sisa, to ti je najbolja izdajalica. Vjerij mi i ako boli dok beba sisa pogođenu dojku, to je pozitivan znak, jer to je znak da se kanali otčepljuju. Kad je dojka blokirana, još ima kanala koji su otvoreni, i ako ne boli dok beba sisa rade zdravi kanali, a oni blokirani ništa. Zato forsiraj bebu da ti doji tu dojku, stisni zube malo da se to riješi, misli na to da je bol zapravo dobar znak. Najvolje bi bilo da malenog postaviš u takav položaj na dojci da mu bradica bude okrenuta prema mjestu gdje su kvrge, na taj način će najjače povlačiti iz problematičnih kanala i odčepiti ih. Nije ništa neobično da se problemi jave sa 2,5 mjeseca bebinog života, još vi uspostavljate dojenje.
U tom nekom periodu se dešava i naglo bebino napredovanje i fizičko i psihičko, tzv. skok u razvoju, pa beba počinje više da vuče, da bi sebi obezbjedila dodatne količine mlijeka. samo ti njega pusti da doji kad hoće i koliko hoće.
Ako dojiš isključivo, bez dodavanja ičeg drugog, a beba je kako kažeš, za ovaj period napredna, nema nikakvog razloga da sumnjaš u količine mlijeka koje proizvodiš. Njemu je taman dovoljno.


_____________________________

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu aida.)
Neposredna veza do poruke: 275
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  9 10 [11] 12 13   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  9 10 [11] 12 13   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Duda.
пеперутка16

Do kada je vaše dijete imalo dudu?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *