|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  4 5 [6] 7 8   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Ishrana dojilje
18.8.2009 13:58:38   
pocahontas
IZVORNA PORUKA: Suzana

pocahontas, ja nisam nikada čula ni pročitala da med može biti sporan u ishrani dojilje... Malo se i pretjeruje sa tom ishranom za dojilje te nemoj ovo, nemoj ono... Ja sam, kao što sam već navela, pazila prva 3 mjeseca i nisam jela hranu koja nadima, koja je teško probavljiva i od koje se prducka. user posted image
Ja bih jela meda! user posted image




suzy thanx...ma u caj bi ja malo meda...ne volim secer..odoh probati...ma ovaj moj jede sve i probavlja...ko masina mala :)

(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 126
   RE: Ishrana dojilje
18.8.2009 14:00:27   
pocahontas
IZVORNA PORUKA: enisa_sara

Isti sam ti slučaj!! Ako spava duže od 3h ja hoću da izludim koliko mlijeko nadođe.... Nisam ispumpavala... pusti par dana, meni se do sada samo jednom desilo da spava jako dugo u komadu. Mislim ako nastavi tako dugo pajkiti, da će ti se to samo regulisati (ponuda-potražnja user posted image ).


ma da, predpostavljala sam to....ma inace spava 5 sati u komadu a sinoc je odspavap 7 u komadu....tako da..vidjecemo kako ce dalje spavati...

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 127
   RE: Ishrana dojilje
18.8.2009 14:00:34   
Anoniman
Ma ja sve kontam još malo dok napuni 3 mjeseca pa da počnem lagano sve po malo uvoditi, više se u krug vrtim sa ishranom. A eto luk je dobro prošao user posted image  mada da sam to znala ranije, od straha ga ne bih smjela jesti user posted image . Sretno sa medom!!! Idem ja popiti malo kisele hehehehehehe.

(odgovor članu pocahontas)
  Neposredna veza do poruke: 128
   RE: Ishrana dojilje
18.8.2009 14:12:15   
ziki
Sad vidoh pitanje, meni je i u toku trodnoće a i posle poroda povučeno više puta da ne jedem med i jagode jer su jaki alergeni i da mogu izazvat alergijsku reakciju kod bebe bez obzira što ja na to nisam alergična i toga sam se pridržavala dok Tarik nije napunio godinicu.

_____________________________

Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......

(odgovor članu pocahontas)
Neposredna veza do poruke: 129
   RE: Ishrana dojilje
18.8.2009 14:20:11   
pocahontas
uh ma i ja sam to negdje cula pa zato pitah..moja mama je alergicna na propolis ja nemam alergija kao ni muz ali sta znas..genetika je cudo...sama sam pa necu sad med uzimati..kada mi muz bude tu za ne daj Boze....

(odgovor članu ziki)
Neposredna veza do poruke: 130
   RE: Ishrana dojilje
18.8.2009 14:22:03   
pocahontas
jagode su mi se jele ludjacki ali eto njih en probah ove godine kao ni u trudnoci...med jela u trudnoci....jedem redovno borovnice, maline i kupine, cak sam cijedila i narandzu a malom hB nije bilo nista...mozda nema predizpoziciju na alergije bobichastog voca...

(odgovor članu pocahontas)
Neposredna veza do poruke: 131
   RE: Ishrana dojilje
19.8.2009 23:59:36   
pocahontas
Enisa_sara sta ti bi sa kiselom? hope that malac nije imao problem :) ja med na kraju ne probah...zaboravila sam pa eto ne znaci da necu...vidjecu jos...

(odgovor članu pocahontas)
Neposredna veza do poruke: 132
   RE: Ishrana dojilje
20.8.2009 1:35:19   
Anoniman
Ej pocahontas, popila sam čašu kisele i sve super!! Nije danas bilo nikakvih promjena, hB. Počet ću lagano sve da jedem osim naravno graha, kupusa, paprika.....

(odgovor članu pocahontas)
  Neposredna veza do poruke: 133
   RE: Ishrana dojilje
20.8.2009 11:37:01   
pocahontas
kad si vec spomenula paprike, ja ih jedem najnormalnije samo ih ogulim... user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 134
   RE: Ishrana dojilje
20.8.2009 12:16:33   
bebbe RR
Od samog početka jedem sve što se smarta zdravom hranom i moja beba nikada nije imala nikakvih problema! Sve osim meda, jer med ne jedem nikada. A kada kažem sve mislim i na blago ljutu hranu... 

_____________________________

26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav!
25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!

(odgovor članu pocahontas)
Neposredna veza do poruke: 135
   RE: Ishrana dojilje
19.9.2009 13:10:22   
marinčii
ja jedem sve baš ništa nisam izbacila iz prehrane tako mi je i pedijatar savjetovao jedi sve što voliš osim naravno alkohol i cigarete to je zabranjeno... ja i jedem i zasad nismo imali problema

_____________________________

Matej 10.7.2009.
Andrej 9.12.2014.
Danas je,možda više nego ikad prije,istina da će način na koji se ponašamo prema djeci odrediti budućnost svijeta!

(odgovor članu bebbe RR)
Neposredna veza do poruke: 136
   RE: Ishrana dojilje
19.9.2009 14:01:35   
Anoniman
Jednom sam na tv-u slušala doktora koji kaže: Jedite sve što vam organizam traži, vjerovatno imate nedostatak npr. šećera te vam se traži čokolada...nekako mi je to logično i vodim se time.
Meni su ispočetka govorili kako trebam jesti sutliju, piti sokove da bi nadolazilo mlijeko, to su zablude mlijeko se proizvodi sisanjem bebe, sokovi su puni aditiva i kojekakvih primjesa a voća 0,01%...Nekad sebi napravim sutliju, kompot kad mi se traži a da forsiram to nešto nikad... a hvala Bogu još imam mlijeka.

(odgovor članu marinčii)
  Neposredna veza do poruke: 137
   RE: Ishrana dojilje
30.9.2009 15:22:14   
acudesa
evo vam jedan mali članak-možda pomogne

Dojiljama se tradicionalno preporučuje suzdržavanje od namirnica koje uzrokuju nadimanje, poput kupusa, kelja, prokulica, brokule, karfiola, raštike, graha, leće i kestena. Također, valja se suzdržati od sirove hrane, primjerice, tatarskog bifteka, carpaccia, sirove riba, te pljesnjivih sireva kako bi se smanjila opasnost od trovanja. Umjerena konzumacija kave i napitaka bogatih kofeinom je dozvoljena, međutim ne treba pretjerivati jer se kofein u određenom postotku izlučuje u majčinom mlijeku.
Iako se čaša šampanjca ili vina u posebnim prigodama može tolerirati dojiljama, treba imati na umu da alkohol i dojenje ne idu zajedno. Alkohol se lagano izlučuje u majčinom mlijeku, a koncentracija mu je na vrhuncu jedan sat nakon konzumacije. Kada majka popije i malu količinu alkohola dojenče pije manje mlijeka, vjerojatno stoga što alkohol mijenja okus majčinog mlijeka.
Omega-3 masne kiseline, uključujući alfa-linolensku, EPA i DHA izrazito su važne za zdravlje djeteta. Ove masne kiseline igraju ključnu ulogu u razvoju mozga, očiju i živčanog sustava. Količina omega-3 masnih kiselina u majčinom mlijeku ovisi o prehrani majke. Upravo zbog toga, majke koje doje trebale bi u svoju prehranu uključiti svakodnevno barem jedan izvor omega-3 masnih kiselina.
Mali savjeti za prehranu dojilja:
Vjerojatno ćete osjaćati popriličan umor, stoga jedite redovito i što kvalitetnije.
Kada nemate vremena ili ste preumorni za pripremu obroka, napravite hranjivi mliječno-voćni shake kao zamjenu za obrok.
Pijte mnogo tekućine tijekom razdoblja laktacije.
I dok je vaše dijete na dojci možete grickati hranjive međuobroke. Naoružajte se energetskim i žitnim pločicama, suhim voćem i orašastim plodovima.
Nemojte dolaziti u iskušenje da provedete striktnu dijetu kako bi po kratkom postupku skinuli kilograme. To bi se moglo negativno odraziti na produkciju mlijeka.
na ovo mogu dodati-ako već konzumirate nešto teško za probavu-dodajte začin kim (kumina) on pospješuje probavu-dodajete ga u  jelo u toku kuhanja
 

< Poruku je uredio acudesa -- 30.9.2009 15:24:06 >


_____________________________

...iskrica u oku, toplina u dodiru, sunce u osmijehu..čine da se osjećam sretnom, dušo mamina:)
Odjednom je sve dobilo boje...

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 138
   RE: Ishrana dojilje
11.12.2009 10:40:45   
Mamica24
Ovako drage mame mene interesuje da li u toku trudnoće dok se još sike pripremaju da hrane bebu, da li ima neka posebna hrana koju trudnica treba uzimati da bi obogatila se mlijekom.

Ja sam 6-7 mjesec pa me interesuje jel mogu nečim "obogatiti" grudi pa da ima više mlijeka kad se bebača rodi??



(odgovor članu acudesa)
Neposredna veza do poruke: 139
   RE: Ishrana dojilje
11.12.2009 10:47:16   
Amrino
Nema to veze sa tim. Samo prati signale koje ti salje tvoje tijelo i jedi i pij po potrebi.
Meni su govorili da odmah poslije poroda pijem puuuuuno tecnosti pa sam se forsirala  a onda kada je mlijeko nadoslo....fasovala sam mastitis.
Mlijeko se pocne stvarati kada se posteljica izbaci (kod nekih zena se i ranije pojavi kolostrum) a mlijeko nadodje u prosjeku drugi- treci dan.
Ti ces imati onoliko mlijeka koliko tvoja beba bude trazila tj. koliko sisa- tolliko ce se mlijeka praviti (sistem ponude i potraznje) sto znaci da tio je najvaznije da bebu sto prje poslije poroda stavis da doji i da doji koliko god ona hoce (dok sama ne izbaci siku iz usta ili dok ne zaspe). Ona treba da doji cak i ako nemas ni kapi mlijeka (ili ako mislis da nemas) a ti o kolicini mlijeka ...o tome ima li ga ili nema- nemoj ni razmisljati.
Vazno je znaci da ona bude na siki!
Sretno user posted image user posted image user posted image


_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu Mamica24)
Neposredna veza do poruke: 140
   RE: Ishrana dojilje
11.12.2009 11:57:40   
Mamica24
Amrino, hvala ti puno na odgovoru. Moja sestra je prestala dojiti u 4 mjesecu jer joj je nestalo mlijeka.

Grudi su joj bile prilično velike, narasle u trudnoći, al mlijeka nema.

Interesuje me da li količina mlijeka zavisi od veličine grudi. Moje su bile prilično male  pa su evo u trudnoći i narasle

al ne u neke sad extra large veličine??

(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 141
   RE: Ishrana dojilje
11.12.2009 12:02:25   
Amrino
IZVORNA PORUKA: Mamica24

Amrino, hvala ti puno na odgovoru. Moja sestra je prestala dojiti u 4 mjesecu jer joj je nestalo mlijeka.

Grudi su joj bile prilično velike, narasle u trudnoći, al mlijeka nema.

Interesuje me da li količina mlijeka zavisi od veličine grudi. Moje su bile prilično male  pa su evo u trudnoći i narasle

al ne u neke sad extra large veličine??



Velicina dojki nema ama bas nikakve veze sa kolicinom ili kvalitetom mlijeka user posted image .
Kod vecih dojki se javlja cesci problem recimo na pocetku jer je beba teze "uhvati".
Tvoja sestra se vjerovatno nije pridrzavala "zlatnih pravila" dojenja a ti ako zelis da uspijes u dojenju- moj ti je savjet da dobro iscitas neke od tema na kojima smo pisale o tome.

10 zlatnih pravila dojenja




_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu Mamica24)
Neposredna veza do poruke: 142
   RE: Ishrana dojilje
11.12.2009 12:13:09   
ena23
Draga nemoguce je da mlijeka nestane ako je beba na siki kad god trazi (znaci bez AD mlijeka, samo siki). Evo moj mali je sada u cetvrtom mjesecu (ima 3.5mjeseca) i u zadnje vrjeme je staaaaaalno na siki, a one su ispuhale i spustile se do pupka. Ma zalost ziva kad ih vidim. MEDJUTIM, to ne znaci da u njima nema mlijeka. To sao znaci da se tjelo naviklo proizvoditi odredjenu kolicnu mlijeka i grudi vise ne pucaju i nisu nabrekle nego se proizvodi onoliko koliko beba trazi. A izmedju ostalog, moj emir sada vjerovatno prolazi neke skokove u razvoju (joj ovo sam napisla 1000 puta u posljednih par dana, mogu mislit na glavu se popela svima) pa je stalno na siki i "navlaci" mlijeko.
Samo jaka zelja i upornost je potrebno za dojenje, nista vise, nikakva magicna prehrana i napitci. Zelim ti da uspjesno uspostavis dojenje i aBd sto laksi onaj prvi kriticni period.


_____________________________

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.


(odgovor članu Mamica24)
Neposredna veza do poruke: 143
   RE: Ishrana dojilje
11.12.2009 12:26:50   
bebacha
a zasto dojilje nesmiju jest naradzu i crveni luk.to mi je babica rekla u porodilistu

_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 144
   RE: Ishrana dojilje
11.12.2009 12:30:44   
ena23
To prvi put cujem. MOzda sto se promjeni ukus mlijeka pa beba odbija? Ne'am pojma, ja se vala najela i jednog i drugog i nije mu nista bilo dosad a ni meni ni mlijeku user posted image

_____________________________

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.


(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 145
   RE: Ishrana dojilje
11.12.2009 12:33:14   
snijeg
IZVORNA PORUKA: bebacha

a zasto dojilje nesmiju jest naradzu i crveni luk.to mi je babica rekla u porodilistu


Prvi put čujem, ja jedem oboje i nisam primjetila da bebici smeta (doduše luk jedem kao dodatak u jelima, a ne sirov). Jel to nisam trebala user posted image


_____________________________

"Počinje na svijetu da biva previše bučno i fabrično, premalo ima duhovnog spokojstva."

Dostojevski

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 146
   RE: Ishrana dojilje
11.12.2009 12:38:37   
bebacha
ma i ja sam jela sve.nista nisam izbjegavala jer Ajli nista nije smetalo.ja mislim da samo treba pratit bebu pa ako joj nesto smeta skontat sta je to i izbacit to.kad je Ajli bilo oko 2 mjesca bila je sezona jagoda i ja sam ih bas puno jela a kako je Ajla imala problema sa stolica jedna pametnauser posted image user posted image zena mi je rekla da je to zato sto ja jedem jagode al sam ja znala da nije to u pitanju jer je Ajla imala taj problem i prije moji jagodauser posted image

_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu snijeg)
Neposredna veza do poruke: 147
   RE: Ishrana dojilje
11.12.2009 12:40:35   
Mamica24
E hvala vam na savjetima bas sam se bila nesto zadeverala oko toga!!!

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 148
   RE: Ishrana dojilje
11.12.2009 14:16:49   
ena23
Meni je babica rekla da dojilja ni u kom slucaju ne smje piti kiselu. Kaze odmah se presjece mlijeko user posted image Na pocetku vala nikad nisam pila gazirano zbog bebinih grceva a u posljednje vrjeme bas mi se trazi kisela, pila sam je, i nisam primjetila nikakvo povlacenje mlijeka niti da emiru smeta...

_____________________________

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.


(odgovor članu Mamica24)
Neposredna veza do poruke: 149
   RE: Ishrana dojilje
11.12.2009 14:21:20   
sheri
ja sam i jos uvijek, sve jedem. beba nikad ni sat grceve nije imala, hvala Bogu. ma pij bona sta ti se pije, i jede, uzivaj. bebi moze vise smetati ako si ti nervozna
p.s. i ja sam imala male grudi, a sad narasle za 2 broja, ne zalim seuser posted image user posted image user posted image user posted image . mada, sama sam sebi cudna sa ovolikimauser posted image user posted image user posted image user posted image


_____________________________

Nora-21.06.2009. :)

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 150
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  4 5 [6] 7 8   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  4 5 [6] 7 8   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *